domowa wędlina łączy w sobie dwa podstawowe sposoby peklowania – na sucho (w przyprawach nadających smak) i na mokro (w solance z solą peklującą). Z powodzeniem zstąpi każdą sklepową wędlinę. Powiem Wam od razu, że znika z lodówki w trymiga, więc najlepiej od razu naszykować dwie szynki. Wybierzcie zwartą, jak najbardziej monolityczną i najładniejszą szynkę, jaką znajdziecie u rzeźnika. W domu
Karo in the KitchenWiem, że ostatnio smakosze mięs byli troszkę zaniedbywani, ale taka jest specyfika letniego menu, je się lekko z dużą ilością warzyw i owoców. Ale już nadrabiam
Damsko-męskie spojrzenie na kuchnięJakość wędlin jakie oferują nam sklepy pozostawia wiele do życzenia, dlatego najlepiej chociaż raz na jakiś czas przygotować domową wędlinę. Taka opcja nie dość, że jest tańsza to jeszcze duuużo smaczniejsza :) Trochę sceptycznie podchodziłam do schabu suszonego, bo jak to? Bez gotowania? Nie popsuje się? Otóż nie :) I mimo, że jego przygotowanie wymaga trochę cierpliwości... to na prawdę
Piąty grzech głównypopularnością również wśród "starych wyjadaczy". W poprzednim wpisie jest kiełbasa chłopska ale parzona. To samo, ale różni się ostatnia obróbka cieplna - tutaj podpiekanie. Polecam obie wersje :) Przepis z forum Wędliny Domowe z moimi zmianami. Składniki: 4 kg karkówki wieprzowej 1 kg boczku wieprzowego peklosól 18 g/kg mięsa Przyprawy na 1 kg: majeranek 1.5 g, świeży czosnek 4.5 g pieprz czarny
Kocham..lubię..gotuję..Dawno temu zaczęliśmy przygodę z suszonymi, domowymi wędlinami z tzw. pończochy. Pierwszy był ten schab , powtarzany wielokrotnie, potem ten karczek , a w tym roku postawiliśmy na wołowinę, czyli ligawę. Niestety polędwica była trochę za droga. Zmieniliśmy także przepis i tym razem skorzystaliśmy z przepisu koleżanki Izy. Właściwie to mąż, bo to on przygotował swoją wędlinę, którą sobie zresztą wymarzył
Bernika - moj kulinarny pamietnikpamiętacie, jak smakowały dawne prawdziwe, dobre wędliny? Ich smak i zapach nierozerwalnie łączy się z naszymi wspomnieniami ze stołu rodzinnego, na którym królowały pyszne domowe wędliny, przyrządzone przez naszą babcię, czy rodziców. Ten wspaniały smak pozostał w pamięci. Niestety czasy prawdziwych wędlin odeszły […] Artykuł Klasyczna szynka drobiowa z szynkowaru pochodzi z serwisu Wędrówki po kuchni
Wędrówki po kuchniSchab ze śliwką to kolejna moja propozycja pieczonego mięsa, idealnego jako domowa wędlina oraz jako pieczeń obiadowa. Takie mięso poza tym, że jest pyszne, to również ładnie wygląda na talerzu. Będzie idealnym składnikiem półmiska wędlin na świątecznym stole, czy stole codziennym. Oto przepis: (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Składniki: ok. 1kg schabu (najlepiej dłuższy a cieńszy) ok. 100g śliwek suszonych
Waniliowe ImprowizacjePrzygotowanie tego schabu jest niezwykle proste. Robiłam już taki sposób schab, ale tym razem inaczej doprawiła. Do garnka włożyć schab, zalać wodą i wywarem lub tylko
Kuchnia PokoleńRolada drobiowa z serem i bazylią Prosta roladka drobiowa, rodzaj domowej wędliny , faszerowana serem i świeżymi listkami bazylii . Doskonała na kanapki lub jako zakąska na imprezy . Robi się ją bardzo prosto , a składniki są ogólnie dostępne . Nie jest to może dietetyczna potrawa , ale wszystko co dobre , zazwyczaj nie jest fit . Grunt ,że smak jest doskonały . Składniki : 2 pojedyncze piersi
Ogrodnik w podróżyPieczeń z piersi kurczaka to pomysł na domową wędlinę na kanapki. Już od dłuższego czasu nie jem kupnym wędlin, ponieważ wszystkie jak dla mnie tak samo smakują i są wodniste... Dlatego, aby urozmaicić kanapki postanowiłam przygotować domową pieczeń drobiową. Smak poniższej pieczeni jest rewelacyjny! Składniki na 1 keksówkę: 1,3 kg piersi z kurczaka 2 małe cebule 2 jajka
Ugotowaćdomowych wędlin nie muszę chyba nikogo przekonywać - w dobie szerokiej oferty sklepowych smakołyków nafaszerowanych ulepszaczami nie ma to jak domowe, 100% pewne i zdrowe wędlinki. Schab dotychczas piekłam w piekarniku, tudzież suszyłam w skarpecie (polecam!). Tym razem wzięłam się za wersję gotowaną i przyznam, że to chyba najlepsze rozdanie! Mięso wyszło mięciutkie i soczyste nie tracąc jednocześnie na aromacie, dzięki
Apetyt na więcej - jadłodajnia dla duszy i ciałavotes ) Kanapkowa pieczeń, szpikowana mięsem drobiowym, prosta wędlina Kanapkowa pieczeń, szpikowana mięsem drobiowym, to bardzo prosta wędlina domowa. Jedna z tych, które udają się każdemu i smakują wszystkim Dodatkowym jej plusem jest fakt, iż zaraz po wyjęciu z piekarnika może być użyta jako obiad. Czyli wystarczy dodać ziemniaki , surówkę i mamy gotowy posiłek, a reszta do lodówki i na kanapki(...)termoobiegu, grzałki góra-dół, przez około 1,5 godziny. (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Serwuj na gorąco jako składnik dania głównego lub wstaw do lodówki na noc i używaj jako wędliny do kanapek. Ta druga opcja jest w naszym domu, zdecydowanie najpopularniejsza, kanapki z plastrem pieczeni i sosem tatarskim z gigantyczną dawką pieprzu otwierają wrota niebios Smacznego i pamiętaj „zostań
Ogrodnik w podróżyKarkówka wędzona i parzona - nie ma nic lepszego niż własne, domowe wędliny przyrządzone w zdrowy i prawidłowy sposób. Nic tylko jeść :) Składniki: karkówka wieprzowa Zalewa peklująca 8% czas peklowania 10-14 dni: 80 g peklosoli 1 litr wody (przy czym 0,4 litra gotowej zalewy na kg mięsa) Dodatkowo: siatka wędliniarska lub sznurek wędliniarski Przygotowanie: Przygotować zalewę peklującą
Kocham..lubię..gotuję..Pyszna i aromatyczna karkówka, którą można pokroić na kanapki. Domowa wędlina jest nie tylko smaczna, ale również długo zachowuje świeżość. Składniki: 1kg karkówki 3 łyżki musztardy 2 łyżki majeranku 1 łyżeczka pieprzu pół łyżeczki soli 12 ząbków czosnku (około) 2 szklanki wody Musztardę mieszamy z majerankiem, solą oraz pieprzem i utworzoną marynatą dokładnie nacieramy mięso. Karkówkę wsadzamy
Gotowanie i blogowanie