domowe wędliny - 3445 przepisów (strona:67/230)

Karkówka wieprzowa - wędzona, parzona 101

Karkówka wędzona i parzona - nie ma nic lepszego niż własne, domowe wędliny przyrządzone w zdrowy i prawidłowy sposób. Nic tylko jeść :)  Składniki: karkówka wieprzowa Zalewa peklująca 8% czas peklowania 10-14 dni: 80 g peklosoli 1 litr wody (przy czym 0,4 litra gotowej zalewy na kg mięsa)  Dodatkowo: siatka wędliniarska lub sznurek wędliniarski Przygotowanie: Przygotować zalewę peklującą

Kocham..lubię..gotuję..
Karkówka czosnkowa na kanapki 103

Pyszna i aromatyczna karkówka, którą można pokroić na kanapki. Domowa wędlina jest nie tylko smaczna, ale również długo zachowuje świeżość.  Składniki: 1kg karkówki 3 łyżki musztardy 2 łyżki majeranku 1 łyżeczka pieprzu  pół łyżeczki soli 12 ząbków czosnku (około) 2 szklanki wody Musztardę mieszamy z majerankiem, solą oraz pieprzem i utworzoną marynatą dokładnie nacieramy mięso. Karkówkę wsadzamy

Gotowanie i blogowanie
szynka parzona - peklowana domowa wędlina 412

szynka parzona Dziś pragnę przedstawić propozycję przepisu, dla wszystkich miłośników wyrobów domowych wędlin. Miłośników którzy, czy to z braku dostępu do wędzarni, czy też z braku czasu ( czy  z inny powodów), nie mogą liczyć na własne, domowe wędzonki. Zresztą przepis ten, z wyjątkiem pominięcia etapu wędzenia, niewiele się różni od wyrobu tradycyjnych wędzonek które później są parzone. Dziś proponuję(...)ziarna czosnek suszony płaska łyżeczka dodatkowo przyprawy do parzenia 1 łyżeczka gorczycy 3 łyżki musztardy 2-3 ziarna jałowca 2-3 ziarna kolendry sznurek do wiązania lub siatka do wędlin sposób wykonania Szynki myjemy ( jeżeli potrzeba przykrajamy je w foremne kształty), wkładamy do  kamionkowego naczynia i zasypujemy mieszanką peklującą, wykonaną w poniższy sposób. Do moździerza wkładamy liść laurowy, ziarno

Miód i pieprz
Drobiowa wędlina z szynkowara 201

się, że jest w sam raz. Zawsze jest świeża wędlina i można zrobić kolejną. A tak w ogóle to super urządzenie, każdy sobie z nim poradzi i stworzy swoją domową wędlinę. Do zestawu dostałam jeszcze przyprawy ale ja i tak dodaję coś swojego i doprawiam każdą wędlinę inaczej. Dziś drobiowa, na chleb super a nawet na stół na zbliżające się

Ewa w kuchni
Co jeść po zawale 58

serca. Wskazany jest też w umiarkowanych ilościach olej rzepakowy, olej lniany tłoczony na zimno i oliwa z oliwek. Zalecane: drób bez skóry (kurczak, indyk), wołowina, cielęcina, królik. Chude i domowe wędliny np. grillowana na grillu elektrycznym, gotowana na parze lub pieczona w rękawie pierś z kurczaka lub indyka. Ryby przygotowane bez panierki np. dorsz, łosoś, halibut, śledź, makrela, tuńczyk(...)gęś oraz podrobów. Zrezygnuj też z parówek, pasztetowej i gotowych pasztetów, tłustych wędlin i konserw mięsnych. Nabiał - co jeść po zawale serca, a z czego zrezygnować Zalecane: jogurty naturalne, chude mleko do 2% tłuszczu, chudy twaróg, maślanka, kefir, zsiadłe mleko, ser jogurtowy -  tutaj znajdziesz przepis na domowy ser z jogurtu W umiarkowanych ilościach: półtłuste sery twarogowe, serki homogenizowane, sery

Cztery Fajery
Pieczona pierś z kurczaka 107

Pieczona pierś z kurczaka to kolejny przepis na moim blogu i pomysł na domową wędlinę lub pieczeń obiadową. Takie mięso jest delikatne, miękkie i nie przesuszone. Jest delikatnie przyprawione, więc może być zarówno dla dorosłych jak i dla dzieci. Z takiej pieczonej piersi można też zrobić sałatkę. Zastosowań jest wiele. Oto przepis: (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Składniki: 1 pojedyncza pierś

Waniliowe Improwizacje
PIERŚ INDYKA PIECZONA W GLAZURZE 229

Soczysta i delikatna wędlina z indyka pieczona w słodko-słonej marynacie z miodu, octu i powideł śliwkowych. Przepyszna na kanapkę jak i na domowy obiad. Podczas pieczenia pierś indyka częściowo zanurzona jest w gorącej wodzie, dzięki czemu nie wysycha i nabiera wilgoci. Co jakiś czas polewamy ją pozostałą marynatą, która spływając miesza się z wodą tworząc pyszny sos. Najlepiej jest(...)sosem śliwkowym na bazie soków z pieczeni lub po ostudzeniu przekładamy do pojemnika i wstawiamy do lodówki. Przed podaniem kroimy w plastry i serwujemy z sosem majonezowo-pieczeniowym, jako domową wędlinę

cool and minty
Domowa wędlina 159

Domowa wędlina jest niesamowicie smaczna. Zachęcam Was do jej zrobienia. Potrzebujemy: Czytaj więcej

Tylko pysznie
Domowa pasztetowa pieczona z kabanosami 138

królowej Wielkanocnego śniadaniowego stołu. Ta wersja zawiera jabłko przysmażone z wątróbką i kabanosy. Te dodatki wzbogacone jeszcze dobrym rosołem (w żadnym wypadku nie chudziutkim-dietetycznym) sprawiają, że ta domowa wędlina jest naprawdę nietuzinkowa. Ta pasztetowa jest bardziej zwarta od poprzedniej i można ją bez problemu kroić na plastry. Polecam na nadchodzące Święta! Domowa pasztetowa pieczona z kabanosami 3 średnie sztuki(...)wątróbki drobiowej 2 średnie cebule 1 jabłko 1,5 laski kabanosów pokrojonych na cienkie plasterki (użyłam TAKICH ) 2 łyżki oleju 1 szkl esencjonalnego bulionu z kury lub domowego rosołu 0,5 szkl. kaszy mannej 1 płaska łyżeczka soli (lub więcej/mniej - do smaku) 1/2 łyżeczki suszonego majeranku pieprz do smaku (ja dałam 10 obrotów młynka) oraz: maszynka do mielenia mięsa

Posadzone i zjedzone
Mielonka dojrzewająca. Kiełbasa mielona suszona. 284

Nasza mielonka dojrzewająca powstała dzięki inspiracji, a właściwie dzięki zdjęciu, które zobaczyliśmy na FB Wędzarnicza brać. Zdjęcie przedstawiało dojrzewającą kiełbasę mieloną przygotowaną ze zmielonego mieszanego mięsa

Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię
Gotowany schab 384

Wiele razy próbowałem zrobić dobrą wędlinę ze schabu. Niestety pieczony zawsze wychodził zbyt suchy – pewnie za długo go piekłem:) Dostałem kiedyś przepis, który zmienił moje podejście do domowej wędliny. Schab przygotowany w ten sposób jest soczysty i doskonale smakuje. Można tak samo ugotować dowolne inne mięso, ale najlepszy wychodzi właśnie schab. Czytaj dalej

Gotuj z Misiem
PIZZA BIAŁO-ZIELONA (m.in. ze szpinakiem / ciasto tradycyjne i bezglutenowe owsiane) 161

się sklei i będzie bardziej elastyczne! SKŁADNIKI NA FARSZ: - szpinak świeży liściasty, - 3 rodzaje sera (2 żółte + mozzarella) - oliwki zielone z papryczką - oliwki czarne - cebula biała - cebula czerwona - wędlina - domowy dip czosnkowy (!) - ZIARENKA "PIEKŁO - NIEBO" WYKONANIE: -ciasto: Rozrabiamy rozczyn - drożdże zasypujemy cukrem i podlewamy odrobiną wody z mlekiem (woda ma być ciepła, pamiętajcie), dosypujemy trochę mąki, mieszamy, przykrywamy ściereczką(...)kładziemy na podsypanej mąką blasze - nie smarujemy blachy tłuszczem (!). - kończenie: 1. Ciasto dość grubo smarujemy domowym, bardzo mocno czosnkowym dipem o kremowej konsystencji. 2. Układamy na nim świeży, dokładnie umyty i osuszony szpinak. 3. Na szpinak kładziemy plastry sera żółtego (1 rodzaj), 4. Posypujemy wędliną pokrojoną w paseczki, 5. wykładamy pokrojoną w pióra, wymieszaną z odrobiną oleju, vegety i czarnego

Wypisz Wymaluj
Boczek peklowany gotowany 359

wspominałam wielokrotnie, rzadko kiedy kupujemy wędliny. po pierwsze ich oferowana jakość nie ma nic wspólnego z proponowaną ceną. Po drugie zaś my po prostu lubimy wiedzieć co jemy i domowe wędliny goszczą u nas nie tylko od święta.Dzisiaj zapraszam na pyszny boczek gotowany w rękawie. Składniki: 1,2 kg cienkiego boczku bez i żeberek Marynata:  1 l wody

Gosia gotuje
Sałatka jarzynowa z szynką, czyli jak smacznie wykorzystać warzywa z rosołu 207

wodą. Często kupuje się wędliny, które mają tak dużo wody, że wystarczy lekko ścisnąć, aby wyciekała ona bez problemu. Ta polędwica jest w swojej strukturze bardzo zbliżona do domowych wędlin. Producent na etykiecie zapewnia, ze do wyrobu 100 g produktu wykorzystano 107 g mięsa.  Linia "Natura" to nowe wyroby Zakładów Mięsnych "Nove" . Jak podaje producent, produkty z linii

Codzienna kuchnia niecodzienna
Domowa mielonka drobiowa (z piersi kurczaka) 251

dotąd najsmaczniejsza domowa wędlina przygotowana z szynkowara - mielonka drobiowa z piersi kurczaka. Delikatna, lekko wilgotna i pyszna w smaku. Piersi kurczaka zmieliłam na średnich oczkach i przyprawiłam solą, pieprzem i ziołami do drobiu. Taka domowa mielonka drobiowa idealnie smakuje podana ze świeżymi warzywami. Szczerze polecam! :) Składniki: 1 kg filetów z piersi kurczaka 1 łyżeczka soli peklowej 1 łyżeczka ziół(...)lodówki (przyprawy muszą się "przegryźć" z mięsem). Następnie do wysokiego garnka wlać wodę i ją zagotować. Umieścić szynkowar. Gotować, starając się utrzymać temperaturę 80ºC. Parzyć około 110 minut. Wędlina jest gotowa, gdy temperatura wewnątrz szynkowara osiągnie 70ºC. Po tym czasie szynkowar wyjąć z garnka, boki przelać zimną wodą, ostudzić i wstawić do lodówki (najlepiej na całą noc). Na drugi dzień

Ugotować