Mięso na kiełbasy doprawiliśmy i daliśmy mu 2 dni by przeszło smakiem. Szynki przeleżały w doprawionej solance 5 dni. Wszystko jest już przygotowane do wędzenia. Jelita
OstryKęsPrzepisy na wyroby domowe cieszą się największym powodzeniem w okresach przedświątecznych. Na co dzień, w natłoku obowiązków, czy z braku czasu sięgamy po „gotowce”. Wbrew pozorom przygotowanie domowej wędliny nie jest ani pracochłonne, ani czasochłonne. Dla stawiających pierwsze kroki w przygotowywaniu domowych wyrobów proponuję – Schab do chleba. Składniki: - 1 kg schabu - 1 łyżka soli peklującej - 1 łyżka soli kamiennej(...)wystudzeniu wyjmujemy schab, osuszamy papierowym ręcznikiem i wkładamy do lodówki na 12 godzin. Po tym czasie wędlina jest już gotowa do spożycia. N awet najlepsza wędlina kupiona w sklepie nie zastąpi wyrobu domowego. Schab do chleba jest delikatny, kruchy i soczysty. A to wszystko zaleta sposobu, w jaki został przygotowany. Przepis znalazłam u Darka Podlaska, na blogu Chleba Naszego . Gorąco
mojewypiekiinietylkoPrzepisy na wyroby domowe cieszą się największym powodzeniem w okresach przedświątecznych. Na co dzień, w natłoku obowiązków, czy z braku czasu sięgamy po „gotowce”. Wbrew pozorom przygotowanie domowej wędliny nie jest ani pracochłonne, ani czasochłonne. Dla stawiających pierwsze kroki w przygotowywaniu domowych wyrobów proponuję – Schab do chleba. Składniki: - 1 kg schabu - 1 łyżka soli peklującej - 1 łyżka soli kamiennej(...)wystudzeniu wyjmujemy schab, osuszamy papierowym ręcznikiem i wkładamy do lodówki na 12 godzin. Po tym czasie wędlina jest już gotowa do spożycia. N awet najlepsza wędlina kupiona w sklepie nie zastąpi wyrobu domowego. Schab do chleba jest delikatny, kruchy i soczysty. A to wszystko zaleta sposobu, w jaki został przygotowany. Przepis znalazłam u Darka Podlaska, na blogu Chleba Naszego . Gorąco
mojewypiekiinietylkoKochani, kto chciałby przygotować w domu domową wędlinę, baleron wieprzowy. W bardzo prosty sposób, możecie przygotować wystarczą dobre chęci, dobre jakościowo produkty i szynkowar. Baleron wyszedł bardzo aromatyczny, soczysty rozpływający się w ustach. Baleron z szynkowara Składniki · 1kg karkówki · 18 g peklosoli
Kulinarne pyszności Molkijedna z najlepszych receptur jaką udało się stworzyć na boczek wędzony na szybko. Zrobienie domowej wędliny jest bardzo proste, sami zdecydujecie co to będzie. Dla mojej rodziny zrobiłam boczek wędzony na szybko. Tylko od was zależy jaki będzie smak boczku wędzonego na szybko. Warto eksperymentować peklować z rożnymi przyprawami. Składniki 2 kg boczku 1 kostka vegeta natur rosół
Kulinarne pyszności Molkiwyrobów naturalnych to tradycja rodzinna. Kilka lat temu byliśmy zachwyceni produktami w sklepach, które nie wiele miały wspólnego z produktami naturalnymi. Od kilku lat w moim domu rodzinnym przygotowuję domowe wędliny, piekę chleb, robię przetwory i nalewki. Kilka dni temu zrobiłam schab wędzony w zimnym dymie, który jest naturalny, zdrowy, świeży
Kulinarne pyszności MolkiSezon na domowe wędliny wciąć trwa. Zawsze przed świętami testuje różne przepisy. Myślę ze tym razem będzie podobnie. Schab wyszedł bardzo soczysty, delikatny rozpływa się w ustach. Na pewno zrobię na święta, Wam też polecam :) 1 kg schabu 1 i 1/2 łyżeczki soli 3 - 4 ząbki czosnku 1 łyżeczka pieprzu czarnego 1 łyżeczka majeranku PRZYGOTOWANIE Schab myjemy i osuszamy
Kulinarne pyszności MolkiBardzo prosty przepis na domową wędlinę udziec z indyka z szynkowara, którą możemy przygotować w domu. Mięso z indyka jest bardzo zdrowe, szczególnie polecane osobom będącym na diecie. Udziec z indyka z szynkowara jest alternatywą dla wędlin ze sklepu. Udziec z indyka z szynkowara Składniki 1udzieć z indyka bez kości około 1kg. Przyprawy. 1 łyżeczka wędzonej papryki. chilli do smaku
Kulinarne pyszności MolkiPieczona cielęcina to dobry pomysł na wędlinę do śniadania wielkanocnego. Domowa wędlina jest nie porównywalna w smaku do tej sklepowej. Pozbawiona wszelkich konserwantów, barwników i innych ,,cudów”, zachwyci Was naturalnym smakiem mięsa i świeżością. Wymaga trochę poświęcenia ale efekt jest zdecydowanie tego wart! Składniki: 0,5 kg łopatki cielęcej 3 łyżki masła klarowanego 2 ząbki czosnku 1 duża szalotka
KierunekuchniaWszyscy znamy zalety domowych wędlin. Dziś przygotowałam boczek wędzony peklowany na sucho. Do przygotowania boczku wykorzystałam moją kompozycję przypraw możemy ją modyfikować według własnych upodobań. Latem polecam stosować mniejszą ilość soli. Boczek w smaku jest bardzo aromatyczny i pyszny w smaku w każdym kęsie czuć aromat przypraw. Jest bardzo miękki i delikatny Każdy kęs to uczta smakowa
Kulinarne pyszności MolkiMoja rodzina ma słabość do domowych wędzonek, nie chce patrzeć na te ze sklepu. Nie mam wyjścia systematycznie przygotowuję domowe wędliny. Większość robi się podobnie z dodatkiem peklosmaczku, przypraw i ziół. składniki 1szt karkówki wieprzowej około 2kg sól himalajska Premieur klik pieprz czarny Premieur klik solanka 200g peklosmaczku klik na litr wody 5 liści laurowych 5 ziaren
Kulinarne pyszności MolkiPrzy okazji wędzenia domowych wędlin ( kiełbasa myśliwska , wędzona domowa pasztetowa , podsuszana kiełbasa żywiecka , polędwica wędzona , kiełbasa chłopska ) postanowiłam uwędzić także sól. Taka sól dodaje fajnego aromatu do przeróżnych potraw. Wprawdzie można ją kupić w sklepach z przyprawami, ale obawiam się, że aromat do nich dodany jest raczej sztuczny. A moja sól jak najbardziej została uwędzona
Kulinarne przygody GatityDługo dojrzewająca polędwica paprykowo-czosnkowa Początek grudnia , to pora , kiedy zaczynam zabierać się za domowe wędliny takie jak polędwiczka dojrzewająca . Wędzonki i te długo dojrzewające , które najbardziej lubimy " class="wp-smiley" style="height: 1em; max-height: 1em;" />" class="wp-smiley" style="height: 1em; max-height: 1em;" />" class="wp-smiley" style="height: 1em; max-height: 1em;" />" class="wp-smiley" style="height
Ogrodnik w podróżyDomowe parówki wieprzowe to jeden z trudniejszych wyrobów jakie przygotowałam w warunkach domowych bez specjalistycznego sprzętu, czyli kutra masarskiego. Troszkę pracochłonne ze względu na kutrowanie i reżim temperaturowy podczas rozdrabniania, ale jak najbardziej(...)możliwe. Smak i zadowolenie rodziny zdecydowanie wynagrodził wniesiony trud, a ja mam pewność, co w moich parówkach było zmielone. Za przepis i wiele cennych wskazówek dziękuję Sebastianowi z forum Wędliny Domowe. Składniki: 2 kg wieprzowiny klasy I (użyłam łopatki i szynki) 1,3 kg wieprzowiny klasy II (typ 70/30 - udział procentowy 70% mięsa i 30% tłuszczu
Kocham..lubię..gotuję..