uwielbiam wracać do sprawdzonych przepisów i do sprawdzonych urządzeń, których używamy do ich przygotowania. Takim właśnie urządzeniem jest nasz poczciwy szynkowar. w którym możemy przygotować pyszne i zdrowe domowe wędliny. W dobie, kiedy pyszna i zrobiona tylko i wyłącznie z mięsa, bez zbędnych chemicznych dodatków czy sojowych wypełniaczy wędlina jest na wagę złota, taki gadżet jest bardzo przydatny(...)bardzo proste i zarazem łatwe w obsłudze urządzenie gości w naszych gospodarstwach domowych od wielu, wielu lat. Przy jego użyciu przygotujemy szynki, balerony, mielonki i różnego rodzaje kiełbasy. Wyroby szynkowarowe nazywane są też prasowankami, bo urządzenie to jest wyposażone w sprężynę, która prasuje mięsny wkład, powodując, że pomiędzy jego warstwami nie ma powietrza, a gotowy produkt nie kruszy się. Jakie
Kulinarne przygody Gatitytrzeba chyba nikogo przekonywać, że domowa wędlina jest najlepsza. Jakie mięso najlepiej upiec? W sumie można upiec każdy rodzaj, ale ja zdecydowanie polecam takie, które nie będzie zbyt suche. Tłuszcz jest nośnikiem smaku, więc dobrze jest wybrać taki rodzaj mięsa, który będzie poprzerastany tłuszczem. Według mnie idealnie do tego się nadaje karkówka. Przy okazji warto tez pamiętać, żeby kupować tylko
Kulinarne przygody GatityWłaśnie się szykujemy do Doboszów na degustację domowych wędlin a w szczególności kaczych piers i. A że nie wypada iść z pustymi rękami zrobiłam dwie sałatki: carpaccio z cukinii i sałatkę z własnej roboty rostbefu . Składniki: mieszanka sałat kilka plastrów rostbefu kilka toskańskich szalotek marynowanych w occie balsamicznym oliwa truflowa pieprz Na sałacie ułożyłam cienkie plastry rostbefu i cebulki, skropiłam
Cytryna&Co.Schab do kanapki - prosty sposób na domową wędlinę, którą można przygotować z dnia na dzień. około 2,5 kg schabu 3 łyżki soli peklowej 3 łyżki wegety 3 łyżki pieprzu ziołowego 9 ząbków czosnku Mięso podzielić na 3 równe części, umyć, osuszyć ręcznikiem papierowym. Wymieszać przyprawy, czosnek obrać, pokroić wzdłuż, w cienkie plasterki. Mięso natrzeć
Praktyczna plUwielbiam domowe wędliny i wyroby mięsne przyrządzane w szynkowarze. Za smak prawdziwego mięsa, za konsystencję przyrządzonych wędlin, a przede wszystkim za zdrowie. Nie ma nic lepszego niż mięsko przyrządzone bez chemii, z ulubionymi przyprawami. Do tej pory w szynkowarze robiłam filet z indyka , schab z majerankiem i schab ze śliwką , dziś pokusiłam się o mielonkę z indyka z dodatkiem papryki
Wilczkowy Świat - nasze codzienne gotowaniemoim domu bardzo często przyrządza się różne domowe wędliny na kanapki, ostatnio przygotowałam tą pyszną pieczeń z mięsa mielonego. Dodałam do niej suszony szczypiorek oraz przyprawy które dostałam w zestawie od firmy Tradismak , wyszła bardzo aromatyczna. Składniki: 0,5 kilograma mięsa mielonego z szynki 3 łyżki suszonego szczypiorku Tradismak 1 łyżeczka soli 0,5 łyżeczki pektosoli 2 łyżki przyprawy
Bajeczna Kuchniajakiegoś czasu staram się jak najczęściej robić domowe wędliny. Świadomość tego co zjadamy jest bezcenna. Kupując mięso warto zwrócić uwagę na jego jakość. Niestety nawet mięso potrafi być nastrzykiwane. Dlatego najlepiej kupować to z certyfikatem, albo w miejscu do którego mamy zaufanie. Nie uruchomiliśmy jeszcze wędzarki, więc na razie robię wędliny parzone lub pieczone. Tę szynkę robiłam trzy razy. Pierwszy
Stare GaryZrobienie wędliny domowej suszonej nie jest z naszej strony pracochłonne - wymaga tylko kilku dni, aby mięso przeszło smakami przypraw i wymaga ciepła podczas suszenia. I jak trochę cierpliwie poczekamy mamy świetną wędlinkę do delektowania się. Moim zdaniem będzie smakować również zaproszonym gościom. Idealna na stół świąteczny, jak i przyjęcie urodzinowe. Potrzebne Mięso cukier sól morska (peklosól) przyprawy: zioła prowansalskie, majeranek
tojestpyszne.blogspot.comOstatnio na blogu pokazałam mój nowy sposób na przygotowanie pysznej, domowej wędliny drobiowej ze słoika , przygotowuje się ją bez szynkowara. Takim samym sposobem przygotowałam teraz mięso z karkówki wieprzowej. Karkówka ze słoika przygotowana tym sposobem jest krucha, bardzo smaczna, doprawiona tak jak lubimy. K iełbasę słoikową przygotowuję za każdym razem gdy robimy domową białą kiełbasę, Czasami robię też pasztet
Damsko-męskie spojrzenie na kuchnięjuż wiecie nie kupuję gotowych wędlin. Sama piekę różne gatunki mięsa na różne sposoby. Dzisiaj mam dla Was kolejny przepis na domową wędlinę. W związku z tym, że schab jest suchym mięsem upiekłam go w rękawie, żeby był soczysty. Zrobiłam aromatyczną mieszankę, którą wtarłam w mięso, dzięki czemu schab zyskał na smaku. Powiem krótko... palce lizać. Pyszne(...)kilka godzin. Dopiero teraz wyjęłam z rękawa i pokroiłam w plasterki. Wspaniały schab na kanapki, na półmisek. Po prostu pyszny soczysty schab do pieczywa. Schab domowy zamiast wędliny ze sklepu. Polecam, bo warto taki zrobić w domu. Życzę SMACZNEGO! Krys D ziękuję za odwiedziny na moim blogu. Będzie mi miło, jeśli zostawisz komentarz
Kuchnia u KrysiPolędwica zamarynowana w marynacie musztardowo-majerankowej z dodatkiem czosnku i ugotowana na parze. To pomysł na domową wędlinę lub mięso do obiadu, bo można ją serwować zarówno na ciepło, jak i na zimno. Mięso przygotowane na parze jest lekkostrawne i można bez obaw podawać je dzieciom oraz osobom z problemami trawiennymi. Dodatkowo dzięki parze, która skrapla się podczas gotowania, polędwica
Kuchnia MagdaLenyPolędwica zamarynowana w marynacie musztardowo-majerankowej z dodatkiem czosnku i ugotowana na parze. To pomysł na domową wędlinę lub mięso do obiadu, bo można ją serwować zarówno na ciepło, jak i na zimno. Mięso przygotowane na parze jest lekkostrawne i można bez obaw podawać je dzieciom oraz osobom z problemami trawiennymi. Dodatkowo dzięki parze, która skrapla się podczas gotowania, polędwica
Kuchnia MagdaLenyokresie zimowym warto zrobić sobie domową wędlinę. My często przygotowujemy schab długo dojrzewający. Przyprawiony dowolnymi ziołami, owinięty w gazę wisi sobie i dojrzewa około 2 tygodni. Potrzebujemy: Czytaj więcej
Tylko pysznieCudowny, naprawdę fantastyczny pomysł! Kto by pomyślał, że w domowych, blokowych wręcz warunkach, bez szynkowaru i innych zbędności da radę zrobić pyszną, domową wędlinę? Trochę trzeba na nią czekać, ale wszystko to warte jest zachodu. Na początek zrobiłam tylko pół kilo, bo nie byłam pewna efektu.. teraz oczywiście żałuję. ;) Już myślę nad kolejnym wariantem przygotowania tego specjału z innymi
Kuchenna Kontrrewolucya