razem domowa wędlina. Przepis na soczysty schab jest nieskomplikowany i schab zawsze się udaje. Potrzebujemy: Czytaj więcej
Tylko pyszniePyszna i zdrowa domowa wędlina. Możecie też ją podać do obiadu na ciepło. 1,2 kg szynki Zalewa: 2,5 l wody op. soli peklowej łyżeczka cukru 5 ziaren ziela angielskiego 5 ziaren jałowca 5 liści laurowych 5 ziaren pieprzu 5 posiekanych ząbków czosnku Szynkę umyć, osuszyć, usunąć błonki. W garnku zagotować wodę ze wszystkimi składnikami zalewy. Gotować
Smakołyki Asiwody (ja dla ułatwienia wodę po prostu odcedziłam), odwijamy z folii. Podawać można na ciepło jak i na zimno, z kawałkiem cytryny do skropienia. Lub jak we wstępie - jako domową wędlinę na kanapki
Kolorowy PrzepisownikDomowej wędliny ciąg dalszy :) ale to już ostatni mój wyrób, który sfotografowałam. Kolejne pieczenia odbywały się z przepisów, które już tu dodałam (łącznie z tym). A to dlatego nie próbowałam nic nowego, bo bardzo nam smakowało :) ale niestety - potem piekłam już z mięsa kupowanego w małych sklepikach. Nie przysiądę jednak, nie poprzestanę na tym :) z kolejnej porcji świeżego swojskiego mięsa
Kolorowy PrzepisownikDomowa wędlina często smakuje o wiele lepiej, niż ta kupna, naszpikowana wszelakimi wzmacniaczami, wspomagaczami, perfumami, itp. Dziś zatem moja propozycja na naturalnie aromatyczną szynkę, pieczoną w świeżych ziołach. Doskonale smakuje zarówno na ciepło, jak i na kanapkach :) Taka szynka może też być smakowitą ozdobą świątecznego stołu. Smacznego :) Składniki: 80-100 dag szynki (moja miała 80 dag) 2 ząbki czosnku
Delicious TitbitsMonotonia smaków kupowanych wędlin sprawiła, że zapachniało mi coś co znałam jako dziecko. Później sporadycznie również pojawiało się na naszym stole. Chodzi mi o typowe domowe wędliny. Moi rodzice prawie zawsze robili je metodą tradycyjną. Bez dodatków soli peklujących, saletry. Były robione tylko z użyciem soli, pieprzu, ogromnej ilości czosnku, i czasami majeranku. Kiedy wędliny miały być
Malinowe PocałunkiSchab a’la polędwica łososiowa to pyszna domowa wędlina, pełna przypraw, idealna do kanapek, której nie może zabraknąć na świątecznym stole. Taki schab to rewelacyjna propozycja dla zabieganych, gdyż jego przygotowanie nie wymaga wiele uwagi, świetnie smakuje na zimno, pokrojony w cienkie plasterki. Zachęcam do wypróbowania przepisu. składniki na 1,5 kg schabu 1,5 kg schabu
Smakowite Daniawyższości domowych wędlin nad sklepowymi nie trzeba Was przekonywać – to, co samodzielnie zrobione, od początku do końca jest przez nas kontrolowane – niepotrzebne są żadne cuda i tablica Mendelejewa, żeby z odpowiedniego kawałka mięsa zrobić pyszną wędlinę. Peklowany pieczony boczek, zawinięty w bardzo ładną roladę, ma szansę zostać gwiazdą świątecznego talerza wędlin. Jego naszykowanie nie wymaga żadnych wybitnych umiejętności, fachowych narzędzi
Karo in the Kitchensamym tylko masłem, to czasami człowiekowi chce się jednak czegoś więcej na tej kromce chleba… A nie ma nic lepszego do położenia na taką świeżutką kromkę niż własna domowa wędlina :)! Czy to będzie szynka pieczona czy boczek czy pasztet czy po prostu mięso w słoiku. Takie mięso w słoiku robiło się w czasach, kiedy dostęp do lodówek i zamrażarek(...)jeden z najsmaczniejszych:) Poza tym, ten smak, to też wspomnienie z dzieciństwa spędzanego na wsi… tak samo jak smak masła własnoręcznie ubijanego, ciepłego mleka prosto od krowy, twarogu domowego… ale to co dobre i zdrowe – niestety – doceniamy po czasie… Mięso w słoiku – potrzebujemy: około 1 kg mięsa (u mnie 400 g szynki
UgotujmyTo.pljest dobrego w domowych wędlinach? Wszystko! Od początku do końca wiemy, czego do ich zrobienia używamy, a nabierając z czasem wyczucia w kuchni – całkowicie kontrolujemy ich ostateczny smak. Dzisiaj – wędlina z piersi kurczaka – drobiowe batony. Jeden delikatny, ziołowo- miodowy, drugi w typie hiszpańskiej kiełbasy chorizo – z wędzoną papryką i czosnkiem. To prosty i łatwy przepis, który wymaga odrobinę sprawności manualnych
Karo in the KitchenKolejna wędlina w moim wykonaniu,tym razem bez wcześniejszego peklowania.Pyszna na kanapki,na półmisek z wędlinami na świąteczny stół.Bardzo prosty przepis spróbujcie koniecznie. Robiąc domowe wędliny i mięsa wiecie co jecie bez ukrytej w środku chemii
Swojskie jedzonkoPieczeń rzymska to rodzaj domowej wędliny przygotowanej na bazie mielonego mięsa, u nas tym razem mięsa wieprzowego. Dla urozmaicenia do środka dodajemy jajka ugotowane na twardo. Z reguły pieczeń podajemy na zimno, choć są też zwolennicy jedzenia jej na ciepło. Będzie doskonała do kanapek, na kolację czy też na lunch. Tym razem jej przygotowaniem zajął się mój Ślubny. Wyszła
Kulinarne przygody GatityKolejna domowa wędlina to schab. Tym razem nie gotowany, a pieczony w siatce. Siatka daje nam to że schab uformuje nam wędlinę i dobrze będzie się kroiła po upieczeniu. Jest pyszna bez dodatków, ale na świąteczny stół podajemy ją z chrzanem i ćwikłą bądź musztardą. Polecam! Składniki : * kg schabu bez kości * łyżka majeranku * łyżka czerwonej mielonej słodkiej papryki * łyżka soli
Magiczne Życie Martyktóra zawsze się udaje. Bardzo łatwa i szybka w przygotowaniu (oczywiście nie licząc czasu, kiedy leżakuje w lodówce). Pyszna i soczysta, wprost idealna, zdrowa wersja wędliny. Znika w mgnieniu oka ;) Do wykonania mojej domowej szynki wykorzystałam szynkowar wraz z przyprawami, który otrzymałam od firmy Tradismak . Jeśli i Wy macie ochotę na taką pyszną szyneczkę to zapraszam do zakupu zestawu(...)wyjąć szynkowar z wody, wystudzić i zimny wstawić do lodówki na minimum 12 godzin. Po tym czasie można już wyjąć szynkę z szynkowara i można cieszyć się pyszną domową wędliną na śniadanie
Zrób to smacznieKupowana w sklepie wędlina już niejednokrotnie mnie rozczarowała :-( nawet ta z tzw. "górnej półki" nie zawsze jest taka jak powinna być :-( dlatego gdy tylko mam okazję i możliwość robię wędliny domowym sposobem :-) Trwa to zdecydowanie dłużej niż kupowanie wędliny w sklepie, ale za to smak i jakość zdecydowanie wynagradzają czekanie :-) Kiedyś już proponowałam Wam szynkę suszoną i gotowaną - takie
Czary - gary w kuchni