domowe wędliny - 3445 przepisów (strona:48/230)

Domowa kiełbasa kanapkowa 210

Jakość sprzedawanych wędlin w sklepie,ma wiele do życzenia. Nie wiemy z jakich składników została zrobiona. Uczę się robić domowe wędliny, które w ocenie innych są pyszne i zdrowe. A teraz przyszedł czas na zrobienie kiełbasy na kanapki. Trochę się obawiałam, czy dam radę. Przyznaję to nic trudno,satysfakcja wielka i zadowolenie. Trochę słabo się przygotowałam z wyposażeniem w sitka

Kulinarne pyszności Molki
Najlepsza szynka drobiowa 386

Mówi się, że „przypadki chodzą po ludziach”. U mnie przypadek porządził ostatnio w kuchni, a dokładnie, namieszał trochę podczas pieczenia wędliny domowej. I tak wyszła… najlepsza szynka drobiowa.     Składniki na 2 szynki: - piersi drobiowe - ok.1,2 kg (wykroiłam z 2 dużych kurczaków) - sól morska - świeżo zmielony pieprz czarny Składniki marynaty: - 2 łyżki miodu - 2 łyżki musztardy Dijon(...)przez 20 min. Szynki studzimy w zamkniętym naczyniu. Wystudzone wyjmujemy z siatek (nie zrażajmy się, że zejdzie marynata, aromat i tak pozostanie). Najlepsza szynka drobiowa, to kolejna wędlina z gatunku wyrobów domowych. Soczysta, bardzo aromatyczna, idealna w smaku. Dzięki dodatkowi żelatyny mięso jest spójne i nie rozpada się podczas krojenia. Robiłam już schab dojrzewający , kiełbasę białą , kiełbasę suszoną dojrzewającą

mojewypiekiinietylko
Domowa podsuszana kiełbasa żywiecka 257

Przedstawiam kolejny przepis na domową kiełbasę z cyklu "wiem co jem" !  Tym razem będzie to kiełbasa żywiecka  podsuszana. Przepis tradycyjnie zaczerpnięty z forum Wędliny domowe , tym razem od Halusi. Na moim blogu znajdziecie również inne wędliny wędzone i nie tylko, np.   domowa polędwicę wędzoną ,  domową wędzoną kiełbasę chłopską ,  wędzoną domową pasztetową ,  polędwicę wileńską(...)też  schab ze słoika . Uważam, że warto poświecić trochę czasu na przygotowanie własnych wędlin, pozbawionych sztucznych zapychaczy, wypełniaczy czy innych wzmacniaczy smaków ! Domowa podsuszana kiełbasa żywiecka Składniki na 5 kg kiełbasy: 2 kg łopatki wieprzowej 2,5 kg karkówki wieprzowej 0,5 kg pręgi wołowej 90 g peklosoli 5 g cukru 10 g czarnego mielonego pieprzu

Kulinarne przygody Gatity
Pieczony Filet z Kurczaka na Kanapki - Zielony ;) 442

Coraz częściej piekę mięso na kanapki, coraz rzadziej kupuję wędlinę w sklepie.Dobrze mi tak. Domowa wędlina ma same plusy, bo mam większą kontrolę nad tym co dodaję. Ma smak jaki sobie sama wymyślę. Co jest najfajniejszym plusem? Takie pieczone mięso jadamy nie tylko na zimno w kanapkach, ale i na ciepło w sosie z ziemniaczkami jako drugie danie obiadowe. Wykonanie

Blondynka Gotuje
Domowa szynka konserwowa w osłonce 157

Dawno nie robiłam domowej wędliny, więc kiedy wpadł mi w oko przepis na szynkę konserwową ze strony  Wyroby domowe  szybko pobiegłam do sklepu po składniki. Z przepisów z tej strony korzystałam już nie raz, byłam pewna, że i ten się sprawdzi.  Przepis oryginalny jest przeznaczony do szynkowaru, nie mam takiego urządzenia, szynkę zrobiłam  w osłonkach. Niestety

Stare Gary
Mielonka w osłonkach wędliniarskich 219

Wędliny domowe przygotowujemy w miarę naszych potrzeb na różne sposoby. Kiełbasa Mielonka to domowy przysmak, który przygotowujemy regularnie w słoikach. Domowa pyszna mielonka drobiowa lub mielonka wieprzowa nie ma nic wspólnego z produktami sklepowymi, które są z reguły najniższego sortu z produktów MOM, aromatów, barwników i tym podobnych sztucznych dodatków. To taki produkt, który w sklepie raczej omijamy, gdyż(...)przetestować. Przed wykorzystaniem do wędlin taką osłonkę białkową należy zamoczyć w osolonej wodzie na ok. 15 minut (1/2 szklanki soli na 1 litr wody o temp. ok. 25 stopni), potem bez problemu nadziewa się je masą mięsną, kiełbasa wygląda jak ze sklepu, gdyż ma bardzo regularny kształt. Nasza domowa mielonka jest ze 100% mięsa wieprzowego, a przygotowana w osłonkach lepiej

Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię
DOMOWA WĘDLINA 125

Dzisiaj propozycja domowej wędliny. Jej przygotowanie nie jest skomplikowane a w smaku na pewno o wiele smaczniejsza od sklepowej i na pewno zdrowsza. Polecam :) Moja propozycja kiełbasy na kanapki :) Tutaj wykorzystałam mięso mielone, udziec z indyka, sól, papryka ostra, ze 3 łyżeczki żelatyny, posiekany koperek, majeranek, drobno posiekany ząbek czosnku. Oczywiście przyprawić mięso można według uznania. Wszystko razem wymieszać

Zrób to smacznie
Baleron domowy, parzony 230

Kolejna znakomita domowa wędlina. Baleron wyszedł bardzo smaczny - delikatny, wilgotny, wcale nie wysuszony. Wymaga nieco cierpliwości, ale pracy w zasadzie niewiele. Ułatwiłam sobie parzenie - żeby nie pilnować temperatury, włożyłam baleron do wolnowaru na 2,5 h, na program low. Sprawdziło się znakomicie.  Mięso starałam się znaleźć nie za grube w przekroju, i o podobnej grubości na całym kawałku

Stare Gary
Domowa szynka z szynkowara 116

Dziś na blogu domowa szynka z szynkowara. Zobaczcie jak niewiele pracy potrzeba, aby przygotować pyszną domową wędlinę. Wędlinę bez konserwantów czy innych zbędnych zapychacz y. Na blogu znajdziecie również wpis o tym jak przygotować  polędwicę z szynkowara . Domowa szynka z szynkowara Czas przygotowania:   3 doby Składniki: 1500 g szynki wieprzowej 1500 ml wody 4,5 łyżki peklosoli

Kulinarne przygody Gatity
Rolada boczkowa jako wędlina na kanapki 160

domowych wędlin przecież nie muszę Was przekonywać. Dzisiaj coś zdecydowanie dla facetów, kawałek porządnego mięsa. Pyszna, mocno czosnkowa i majerankowa rolada idealna na kanapki. Do tego dodatek czegoś ostrzejszego np musztardy bądź papryki konserwowej i mamy genialne mięso do obiadu. Składniki : * koło 1,2 boczku surowego  * pół główki czosnku * łyżka majeranku * sól , świeżo mielony pieprz, czerwona mielona słodka papryka

Magiczne Życie Marty
Szynka i boczek - pieczone razem w marynacie 128

Domowa wędlina = najlepsza i najzdrowsza! A jeszcze jeśli tak jak u mnie - mięso jest z wiadomego pochodzenia to już rewelacja! :) Boczek? No nie przepadam... Owszem zjem, ale tylko smażony lub na przykład jako skwareczki do kopytek, pyzów, ziemniaków, sałatek... Za to mój Mąż uwielbia, w nocy go obudzić i powiedzieć, że jest boczek do zjedzenia to wstanie i zje :) jeśli(...)Szynkę pieczoną uwielbiam o ile nie jest zbyt tłusta. Ja zresztą w ogóle nie lubię tłustych wędlin. Niestety - SMAK MIĘSA TKWI W TŁUSZCZU i muszę się z tym pogodzić, czy tego chcę czy nie :) To był mój debiut w pieczeniu mięs w zaciszu domowym - udany i to do potęgi N-tej :D wiem skromność - ale taka prawda :) Postanowiłam zamarynować mięso

Kolorowy Przepisownik
Szynka wieprzowa – domowa wędlina mocno jałowcowa, pieczona 364

Domowa wędlina z szynki wieprzowej łączy w sobie dwa podstawowe sposoby peklowania – na sucho (w przyprawach nadających smak) i na mokro (w solance z solą peklującą). Jej wykonanie nie wymaga żadnych specjalnych narzędzi, wędzarni ani szynkowaru. Przyda Wam się za to siatka masarska lub gruby bawełniany sznurek wędliniarski, żeby szynkę elegancko uformować. Wybierzcie zwartą, jak najbardziej monolityczną i najładniejszą szynkę

Karo in the Kitchen
Domowa kiełbasa drobiowo-wieprzowa w wersji light 163

terrinie z golonki , schabie ze słoika ,  schabie karkowym z pończochy ,  schabie pieczonym w przyprawach ,  podsuszaną kiełbasę żywiecką  czy też  polędwicę wędzoną   na domową wędlinę. Wędlinę bez zbytecznych dodatków, wypełniaczy czy konserwantów, parzoną w termokurczliwej osłonce. Wędlinę w wersji light, bo jest zrobiona z drobiu i wieprzowej szynki. Tym razem będzie

Kulinarne przygody Gatity
Karczek rolowany z boczkiem. Rolowana karkówka pieczona. 300

Pieczeń z faszerowanej karkówki, czyli pieczony karczek rolowany z boczkiem o pomidorowo- czosnkowym aromacie to nasza propozycja domowej wędliny na świąteczny stół i nie tylko od święta. Bez pieczonego smacznego mięsa na różne sposoby nie ma u nas w domu Świąt Bożego Narodzenia. Rolowana karkówka pieczona ma tę zaletę że można ją podawać zarówno na ciepło jak i na zimno(...)szklanego naczynia, odstawiamy do lodówki, na całą noc. Mięso układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia ponad brzegi, z tego co wycieknie podczas pieczenia będzie można przygotować pyszny domowy sos pieczeniowy. Czas pieczenia mięsa jest zależny od wagi mięsa. Na każde 0,5 kg mięsa liczymy ok 30 minut. Karkówkę pieczemy około 2 godzin w nagrzanym do 180 °C piekarniku

Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię
SZYNKA DROBIOWA Z SZYNKOWARA 124

Uwielbiam domowe wędliny z szynkowara. Dziś zapraszam po przepis na szynkę drobiową z piersi kurczaka. Pyszna, delikatna, chuda, soczysta, doskonale się kroi a co najważniejsze to 100% mięsa. Bez przypraw, idealna dla dzieci i osób na diecie. Pracy przy niej niewiele a smak rewelacja, polecam :) Składniki (szynkowar o pojemności 1,5 kg): * 1,5 kg piersi z kurczaka * 2 ząbki

Zrób to smacznie