domowe wędliny - 3445 przepisów (strona:73/230)

Wielkanoc na diecie – czyli krótko o zasadzie 80/20 85

polewą daktylową. Sałatka z wędzonym łososiem i jajkiem Kosmiczny chlebek szpinakowy Carpaccio z buraka Sałatka z burakiem i jabłkiem Jajko zapiekane w bułce Chlebek z płatkami owsianymi i chia Domowa wędlina z kurczaka Pasta jajeczna z awokado Sałatka ryżowa z tuńczykiem i zielonym ogórkiem Wytrawny chlebek z twarogu Pasztet z cukinii Pasta warzywna z kaszą jaglaną Sałatka pomarańczowa z miętą

Natka Pietruszki
Tradycyjne wędzone wyroby jak od babci - recenzja 78

Domowe wyroby nie mają sobie równych, ale w moim przypadku nie zawsze na wszystko mam czas. Bywa, że z mężem zrobimy domową wędlinę lub jakieś wyroby mięsne w szynkowarze . Z tęsknotą przypominają mi się również babcine wyroby , których smak nie ma sobie równych! Jakiś czas temu z sentymentu do tamtego smaku zaczęłam szukać wędlin i mięsa, które mogłoby być choć

Di gotuje
Piróg biłgorajski 103

Pierogu). Piróg składa się z kaszy gryczanej, ziemniaków, sera białego i boczku/smalcu/szynki. Jest przepyszny na ciepło polany kwaśną śmietaną, na zimno można spożywać go zamiast chleba, posmarowany masłem z domową wędliną. Następnego dnia warto odgrzać go na masełku, wówczas smakuje jeszcze lepiej ;). Wersja, którą ja zrobiłam jest bez otoczki z ciasta tzw. „łysa”, ale oczywiście można go upiec

moj przepis na
Piróg biłgorajski 91

Pierogu). Piróg składa się z kaszy gryczanej, ziemniaków, sera białego i boczku/smalcu/szynki. Jest przepyszny na ciepło polany kwaśną śmietaną, na zimno można spożywać go zamiast chleba, posmarowany masłem z domową wędliną. Następnego dnia warto odgrzać go na masełku, wówczas smakuje jeszcze lepiej ;). Wersja, którą ja zrobiłam jest bez otoczki z ciasta tzw. „łysa”, ale oczywiście można go upiec

moj przepis na
Boczek pieczony z kminkiem wg Marka z Bielska 105

Przepis dla fanów boczku - boczek zapiekany z kminkiem według przepisu Marka z Bielska, forumowicza strony Wędliny Domowe . Smakuje wybornie na ciepło, jak i na zimno. Serdecznie polecam :)  Składniki: boczek bez kości, ze skórą 20 g soli/kg boczku 3 ząbki czosnku/kg boczku ziarna kminku Przygotowanie: Płat boczku ze skórą oczyścić i osuszyć. Ostrym nożem naciąć skórę w kratkę, z każdej

Kocham..lubię..gotuję..
Pieczona pierś z indyka do kanapek 106

pomiędzy jedną a drugą zupełnie nie ma różnicy, więc spokojnie możecie sobie ją zamrozić. Jak to ostatnio bywa, gotowanie podporządkowałam nieco diecie My. Tak było również przy okazji domowej wędliny. Jedyne w sumie co może jeść z takich rzeczy to właśnie chude mięsiwo. I niby w sklepach jest jakiś tam wybór tego typu wędlin, ale często gęsto skład mają kiepski

Kardamonovy
Cumberland, sos żurawinowy z chrzanem 112

pozycja na naszym świątecznym i imprezowym stole.  Zawsze pojawia się w towarzystwie w  sosu tatarskiego . Jest idealnym dodatkiem do pasztetów, pieczonych mięs serwowanych na zimno czy też domowych wędlin. Będzie też pasował do duszonych mięs podawanych na gorąco. A ja bardzo go także lubię z żółtym serem 😁. Cumberland, sos żurawinowy z chrzanem Cumberland, sos żurawinowy z chrzanem Czas

Kulinarne przygody Gatity
Kurczak w galarecie ze słoika 568

galarecie ze słoika. Znakomity na klasyczne kanapki, przekąskę i szybki obiad. Bez wątpienia to wyjątkowo pyszna, domowa konserwa ze słoika, której nie może zabraknąć także w Twojej lodówce! Przygotowanie jest banalnie proste, a efekt zaskoczy Ciebie i Twoją rodzinę. Domowa wędlina jak i różnego rodzaju gulasze, konserwy oraz tuszonki w słoikach zyskują coraz większe grono sympatyków. Ponieważ są swojskie, pięknie

Kuchnia Na Wypasie
Na kanapki: Indyk gotowany w kurkumie 129

Wracając do kulinariów... Oto przepis na pyszną domową wędlinę. Soczystą, mięciutką i milion razy zdrowszą od tych sklepowych. Odkąd Mama na chemii - czytamy, zgłębiamy, szukamy alternatywnych metod wspomagania terapii antynowotworowej. Narazie na żadne magiczne suplementy się nie silimy - zobaczymy co chemia wskóra. Uważamy jednak, że warto organizm wspierać dietą - opartą o ulubione smaki, ale jak najbardziej wartościowe, bogate w białko

Kuchnia po mojemu
Mielonka z piekarnika na kanapki / Baked Sandwich Meat 120

Dziś zapraszam na domową wędlinę pieczoną . Mielonka z piekarnika na kanapki to świetny pomysł, jeśli macie ochotę zjeść w bułce coś zdrowszego niż tradycyjna sklepowa szynka. Tak naprawdę mielonka z piekarnika nie smakuje jak popularna mielonka w puszce, raczej jak pieczony kotlet lub pieczeń, ale bez jajek i dodatku bułki. Jeśli lubicie mięsną galaretkę jak przy puszkowanej mielonce, nie wylewajcie

Lekcje w kuchni
Jak zrobić steki z wołowiny? Pomysł na danie z grilla 132

doradzić klientowi, wytłumaczyć dlaczego i jaki kawałek mięsa nadaje się do konkretnej potrawy. Mój dziadek był masażem czyli czymś w pokroju rzeźnika. Całe dzieciństwo w rodzinnym domu, były prawdziwe domowe wędliny i mięsa. Pamiętam ten zapach słodko - drażniącego dymu świeżo uwędzonych szynek, skrupulatnie oplatanych sznurkiem. Dzisiaj to już chyba nierealne zjeść taką szynkę. Ale wróćmy do Pań w sklepach mięsnych

SMYKWKUCHNI
Drobiowa mozaika na kanapki 142

Naturalna, domowa wędlina na wiosennej kanapce to coś pysznego. Dzisiaj propozycja na wędlinę drobiową. Drobiowa mozaika to lekka, delikatna galaretka z kurczakiem, która wyglądem przypomina trochę salceson. MOZAIKA DROBIOWA Składniki: 1 filet z kurczaka 3 ząbki czosnku 1/3 łyżeczki soli i pieprzu 1,5 łyżeczki przyprawy Vegeta Natur o smaku kurczaka 3 łyżeczki żelatyny 1/3 szkl wody Przygotowanie: Filet oczyszczamy

Bon appetit mon amie
Skarby natury. Majeranek. Uprawa i zastosowanie 113

najintensywniejszy aromat i najwięcej wartości odżywczych. Jakie jest zastosowanie majeranku ? Przede wszystkim doskonale sprawdza się do przyprawiania dań mięsnych i zup. Świeże liście dodane do marynaty mięsnej podkreślają smak domowych wędlin, które nabierają niepowtarzalnego charakteru. Można je również dodawać w niewielkiej ilości do tradycyjnych, wiosennych sałatek, aby wydobyć z nich to, co najlepsze. Z leczniczych właściwości majeranku mogą korzystać osoby

ProstePesto.pl
Pieczeń z mięsa mielonego z serem i warzywami / Meatloaf with Cheese and Vegetables 100

dzięki pysznym dodatkom. Gotowa pieczeń z mięsa mielonego jest przepyszna - dobrze doprawiona, wilgotna, aromatyczna, z ciągnącym się serem.  Doskonale smakuje na ciepło i na zimno, w kanapce jako domowa wędlina. Dobrze znosi mrożenie, więc nadmiar możecie z powodzeniem przechować i skorzystać z niego w odpowiednim momencie. Pasuje na wszelkiego rodzaju imprezy,  a także na świąteczny stół. Polecam przepis

Lekcje w kuchni