KURNEJ PÓŁKI mają w sobie mięso z kurczaka, naturalne przyprawy i sól peklującą, która konserwuje produkt, a do tego utrzymuje jego kolor. Sama używam soli peklującej przy produkcji domowych wędlin. Mam nadzieję, że tak samo jak ja zwracacie uwagę na skład kupowanych produktów, a wędlin w szczególności. Sałatka z szynką i serem Przygotowanie : 15 minut Ilość porcji
nietylkopasta.plCzym się różni domowa szynka, od tej kupionej w sklepie ? Ano tym, że wreszcie czuję smak mięsa, zamiast konserwantów . Dlatego dzisiaj najprostszy sposób na pyszną i soczystą domową wędlinę :) Dla ułatwienia podaję proporcje zarówno na 1 kilogram mięsa, jak i na 0.65 kilograma szynki. Dla nas dwojga kilogramowa porcja byłaby za duża więc przygotowuję w szynkowarze nieco mniejsze domowe
Kulinaria - potrawy z różnych stron świataświąt wielkanocnych bez porządnego kawałka wieprzowej szynki! Też tak uważacie? A do niej albo pyszny domowy chrzan, albo sos tatarski. Oczywiście najlepsza jest taka domowa wędlina zrobiona przez nas samych, kiedy doskonale wiemy co mamy w środku, czyli bez zbędnych wypełniaczy czy chemicznych dodatków. Taka szynkę wieprzową możemy zrobić przy pomocy szynkowara. To bardzo proste i przydatne w kuchni urządzenie
Kulinarne przygody Gatitykrok po kroku. Pyszna i tradycyjna zupa na Wielkanoc - oto domowy, czysty barszcz biały gotowany na jarskim rosole i wywarze z grzybów. Barszcz doprawiony majerankiem i roztartym z solą czosnkiem, zabielany śmietaną. Aromatyczny, świąteczny barszcz, który podaję z jajkami na twardo oraz wędliną, pieczonym, gotowanym albo duszonym mięsem. Do barszczu można podać biały ser i pieczywo. Poza(...)białym serem, pieczywem albo wędliną, pieczonym, gotowanym lub duszonym mięsem. Barszcz świetnie smakuje z ziemniakami okraszonymi skwarkami z boczku i zrumienioną cebulką. Smacznego :) Biały barszcz z jajkiem i wędliną. Domowy, szybki biały barszcz Wielkanocny
Moja Książka KucharskaWitajcie :) co powiecie na pyszny swojski pasztet wieprzowy,podany z pyszną żurawiną z chrzanem którą dostałam od firmy Eterno . Uwielbiam domowe wędliny i pasztety bo wiem co do nich dodaję. Ten który zrobiłam nie zawiera w sobie tłuszczu, przygotowałam go z mięsa, wątróbek indyczych i bulionu bez żadnej słoniny czy boczku . Jest pyszny,polecam :) Pasztet podałam na porcelanie Bogucice . Składniki
Sama słodycz i szczypta chiliJakiś czas temu kupiliśmy sobie fajne urządzenie, mianowicie szynkowar. Rzecz jest fantastyczna, w prosty sposób można robić domową wędlinę. Która zresztą smakuje niesamowicie. My robiliśmy po raz pierwszy więc dość prostą rzecz zrobiliśmy, po prostu szynkę, ale teraz będziemy bardziej wyrafinowane rzeczy robić. Tym bardziej, że kupiliśmy również wędzareczkę (taką malutką domową), więc produkcja ruszy pełną parą :) Poszła więc
Marder&Marder Manufactureprzepis zobaczyłam u Uli na blogu i oraz Kuchni szeroko otwartej i mnie powalił. Od razu zapragnęłam zrobić taka swojska, domowa wędlinę. Co prawda pomysł z pończochą wydawał mi się absurdalny, ale nigdzie nie kupiłam siatki do wędzenia szynki, wiec cóż raz kozie śmierć, użyłam pończochy. I co .. i wyszła pyszna, genialna, swojska wędlina w smaku prawie jak szynka szwarcwaldzka
Bernika - moj kulinarny pamietnikdniach jest zwyczajnie "śliska". Jeśli moja rodzina ma jeść starą kiełbasę, albo ma ona wylądować w koszu na śmieci to wolę sama upiec kawałek dobrego mięsa lub przygotować domową wędlinę w szynkowarze. Jeśli tak jak ja zwracacie uwagę na skład wędlin to polecam Wam wędzarnię Podlaska Chata . W ostatnim czasie otrzymałam do przetestowania kilka rodzajów wędlin
Zrób to smacznieidealnym dodatkiem do sałatek. W sklepie Restauracji Schroniska Smaków mogą państwo nabyć również zioła, te same, których używają kucharze w restauracji, oraz herbatki, oczywiście w niezmielonej postaci. Domowe wędliny w Restauracji Schronisko Smaków Wartym wspomnienia jest różnica pomiędzy mięsem z supermarketów, a tym oferowanym przez Magdę Gessler w jej restauracji. Są to produkty zarówno produkowane w Polsce, jak i importowane(...)produkty o intensywnym smaku. Schronisko Smaku to miejsce najlepszych jakościowo polskich wędlin, ryb lub gotowych produktów, takich jak pasztety, które opierają się na ponad 90% składzie mięsa. Dla siebie i dla rodziny Restauracja Schronisko Smaków to nie tylko miejsce, w którym mogą państwo zaopatrzyć się w najlepsze przysmaki domowej kuchni. To również doskonały pomysł na prezent dla najbliższych. Produkty zapakowane
Codogaraidealnym dodatkiem do sałatek. W sklepie Restauracji Schroniska Smaków mogą państwo nabyć również zioła, te same, których używają kucharze w restauracji, oraz herbatki, oczywiście w niezmielonej postaci. Domowe wędliny w Restauracji Schronisko Smaków Wartym wspomnienia jest różnica pomiędzy mięsem z supermarketów, a tym oferowanym przez Magdę Gessler w jej restauracji. Są to produkty zarówno produkowane w Polsce, jak i importowane(...)produkty o intensywnym smaku. Schronisko Smaku to miejsce najlepszych jakościowo polskich wędlin, ryb lub gotowych produktów, takich jak pasztety, które opierają się na ponad 90% składzie mięsa. Dla siebie i dla rodziny Restauracja Schronisko Smaków to nie tylko miejsce, w którym mogą państwo zaopatrzyć się w najlepsze przysmaki domowej kuchni. To również doskonały pomysł na prezent dla najbliższych. Produkty zapakowane
Codogaraświątecznym śniadaniu musi pojawić się domowa pieczonka na kanapki. U nas w domu zawsze są to domowe wędliny. W tym roku będą to filety z kurczaka zapeklowane i upieczone w piernikowej marynacie. Zapach i smak niesamowity 😍 Czuć ten świąteczny klimat w potrawach nawet na kilometr i chętnych, by je spałaszować nie brakuje. Jest pysznie, zdrowo i przede wszystkim domowo
Kuchnia Paulettesprzepis na schab z pończochy . Tym razem jednak do pończochy trafił karczek, jako przedświąteczna próba tego mięsa. Jak widzicie wyszedł piękny, różowy z lekkim tłuszczykiem, podsuszony kawał pysznego mięska, domowej wędliny. Sposób się sprawdza, dlatego polecam, ryzykujcie i róbcie. Czytaj więcej
Bernika - moj kulinarny pamietnikDziś zapraszam na domową wędlinę choć nie należy do chudych to od czasu do czasu możemy sobie pozwolić na bardziej tłustą wędlinę. 1 kg chudego boczku 1 płaska łyżeczka soli 1 płaska łyżeczka pieprzu 1 płaska łyżeczka suszonego rozmarynu 1 płaska łyżeczka suszonego tymianku 1 płaska łyżeczka słodkiej papryki sznurek do zawinięcia Przygotowanie: Mięso myjemy i osuszamy. Ścinamy tłuszcz (można
słodkie i nie tylko historie kulinarnedłuższego czasu miałem ochotę na domowe wędliny, ale zawsze brakowało na to czasu. Teraz w przerwie między kontraktami korzystam z możliwości, które daje mi pobyt w Polsce czyli dostępu do..... wieprzowiny :) Od PanaBoczka (to nie żart, tylko nick internetowy mojego Kolegi z forum wędlinydomowe.pl ) - dostałem przepis na domową białą kiełbasę. A, że trzeba było zrobić próbę generalną przed
Kulinaria - potrawy z różnych stron świataDomowe wędliny nie mają sobie równych. To najtańszy i najpewniejszy sposób na wspaniały smak. Są zdrowsze i o wiele smaczniejsze od tych dostępnych w sklepach. Przy pomocy szynkowaru jest to jeszcze łatwiejsze, niż Wam się wydaje! Wystarczy odrobina chęci, dobrej jakości mięso i garść […] Artykuł Domowa mielonka z papryką pochodzi z serwisu Wędrówki po kuchni
Wędrówki po kuchniKolejna po szynce , schabie i indyku pieczona wędlina domowa doskonała zarówno na zwykłe kanapki jak i świąteczny stół. Powstała podobnie jak poprzednie - jako produkt uboczny jak zwykle ;) Tym razem z obiadowej produkcji pysznej karkówki w majonezie został kawałek mięsa. Został zagospodarowany na smaczny i zdrowy dodatek do kanapek. Składniki ( na niewielką porcję wędliny): 1/2 kg chudej karkówki 2 łyżki musztardy
Kuchnia po mojemu