upieczeniu odstawić schab na 5 min aby odpoczął i pokroić w plastry. Uwaga: Ciepła grubo krojona pieczeń idealnie nada się na obiad, zimna cienko krojona jako domowa wędlina. INSTRUKCJA - krok po kroku
Atlas Smakówjestem w stanie zjeść zarówno na obiad, jak i na kanapki. Taka jest właśnie rolada z indyka, którą wzbogaciłam suszonymi pomidorami, które podkreślają smak drobiu. Znakomicie nada się jako domowa wędlina podczas świątecznego śniadania. Zaś podana z ziemniakami i surówką może stanowić świąteczny obiad. Przy minimum pracy osiągamy wiele zastosowań :) Składniki: 800g fileta z indyka 1 łyżeczka słodkiej papryki
Fabryka pomysłówdomowa wędlina, świeża, z przepyyyszną, aromatyczną galaretką, krojona w grube lub cienkie plastry- jak kto lubi ☺️ W 100% z chudej piersi z indyka, pachnąca i smakująca majerankiem, słodką i ostrą papryką oraz odrobiną czosnku- zamiast mom, konserwantów, wypełniaczy, glutaminianu i innych 'cudów' 😉 Do jej przygotowania użyłam szynkowaru, choć i bez niego można sobie świetnie poradzić- wystarczy mięso w folii zwinąć
Kraina Miodem Płynącaupieczeniu odstawić szynkę na 5 min aby odpoczęła i pokroić w plastry. Uwaga: Ciepła grubo krojona pieczeń idealnie nada się na obiad, zimna cienko krojona jako domowa wędlina. INSTRUKCJA - krok po kroku
Atlas SmakówKawałek 1,5 kg wieprzowiny przyprawiamy porządnie... solą, czosnkiem, pieprzem, ostrą papryką... Potem wkładamy do lodówki na dwa, trzy dni :) dla dobrego zapeklowania :)
chleba naszegoDomowe wędliny, pyszne , zdrowe i delikatne. Idealne dla małego i dużego. Dziś proponuję pieczony schab.Polecam i smacznego. SKŁADNIKI: 1 kg schabu bez kości 2 łyżki sosu sojowego ciemnego 2 łyżki wegety 1 łyżeczka pieprzu czarnego 1 łyżeczka czosnku mielonego 1 łyżeczka majeranku Folia aluminiowa Dodatkowo np. chrzan czy żurawina PRZYGOTOWANIE: Schab myję. Za pomocą papierowego ręcznika suszę mięso. Następnie
Gotowanie PatkiPolecam prosty przepis na domową wędlinę, kto ma piekarnik ;-) może to sobie upiec... Wszystko robimy od razu bez czekania i cudowania :) Mięso myjemy w zimnej wodzie i osuszamy, potem przyprawiamy: solą, czosnkiem, pieprzem i papryką... Po przyprawieniu, rozgrzewamy patelnię i krótko smażymy z każdej strony... ...rozgrzewamy piekarnik na 200 st. C ... ...obsmażone mięso przekładamy
chleba naszegoTeraz po wystudzeniu wyjmujemy schab do osuszenia i wkładamy do lodówki na 12 h Jeżeli ktoś nie wytrzyma żeby tak długo czekać nie zdziwię się :) Domowa wędlina jest krucha i soczysta... możemy sobie zamrozić lub zajadać od razu :) Smacznego
chleba naszegoSchab zapeklowany na sucho i dwukrotnie sparzony, to doskonała domowa wędlina :) Mięso myjemy w zimnej wodzie i osuszamy... ...papierowym ręcznikiem lub na kratce. Nadmiar mięsa wykrawamy, żeby został nam ładny kawałek :) Pozostałe mięso kroimy w kostkę i robimy gulasz kliknij tutaj Dla uformowania przewiązujemy lub nie :) i przygotowujemy przyprawy peklujące. Na 1 kg: łyżka soli peklującej, łyżka
chleba naszegoDzisiaj mam dla Was coś wyjątkowego! Domową wędlinę, ale nie byle jaką! Jest to schab suszony w pończosze, specjał mojego męża. Smakiem i wyglądem przypomina szynkę parmeńską, jednak jest o wieeeele tańszy :) Co prawda jego przygotowanie to dość długotrwały proces, jednak uwierzcie mi, naprawdę warto! Składniki: 1 kg schabu bez kości, 1/2 szklanki cukru
Z miłości do słodkościPewnie widzieliście już na wielu blogach różne domowe wędliny, drobiowe, wieprzowe, mieszane. Ja też widziałam, dlatego postanowiłam kupić szynkowar i sama się wziąć za gotowanie. Pierś z kurczaka poszła na pierwszy ogień ;) Ja jestem zadowolona, dodatkowo moja wędlina powstała w przyspieszonym tempie, bez solanki i chłodzenia w lodówce. A więc 2 ha i możemy jeść;) Składniki: 1 kg piersi
Życie zaczyna się w kuchniKolejna propozycja domowej wędliny, tym razem z indyka. Składniki: 1 kg filetu z indyka sól pieprz do smaku sól, pieprz majeranek czosnek żelatyna woda Przygotowanie: Filek z indyka oczyszczamy, myjemy i osuszamy. Następnie kroimy na większe kawałki. Doprawiamy solą i pieprzem. Odstawiamy na noc do lodówki. Mięso przekładamy do specjalnego worka, zawiązujemy szczelnie i zamykamy w szynkowarze. Szynkowar
Życie zaczyna się w kuchniżmudnym nacieraniu mięsa przyprawami. Do garnka z wodą wrzucasz przyprawy i wkładasz mięso. Odliczasz 5 minut od zagotowania schabu i operację powtarzasz drugiego dnia. Jak sama widzisz, przygotowanie domowej wędliny nie musi być czasochłonne, więc dość wymówek Przepis na ten schab znajdziesz w internecie pod kilkoma nazwami : schab parzony, schab w 5 minut i w końcu schab
Mieszam w Garnkudomową wędlinę nie trzeba nikogo specjalnie namawiać. Dzisiaj mam propozycję na pieczoną pierś z indyka. Mięso jest mięciutkie, delikatne, wilgotne i bardzo aromatyczne. Idealne do kanapek, na imprezkę lub na zbliżające się święta. Zobaczcie, jak łatwy jest przepis, a może się skusicie :) Składniki marynaty: 4 ząbki czosnku, przeciśnięte przez praskę 1 czubata łyżeczka mielonych suszonych pomidorów (u mnie
Smak mojego domuDzień dobry! Łopatka wieprzowa to bardzo wdzięczny kawałek mięsa, można przygotować z niej gulasz, domową wędlinę, ale też wykorzystać jako wkładkę mięsną do burgerów zamiast wołowiny. Tak też wielokrotnie ją przygotowywałam w wolnowarze, z różnymi przyprawami. Jednak co zrobić kiedy nie mamy wolnowaru lub zwyczajnie czasu na nastawienie takiego mięsa? Wtedy wystarczy sięgnąć po produkty Krakus. W ofercie marki znajdziecie
Pora coś zjeść