domowe wędliny - 3445 przepisów (strona:71/230)

JAK UDEKOROWAĆ ŚWIĄTECZNY STÓŁ? #GotowiNaŚwięta 169

domu – stroik ze świeżych gałęzi świerku, girlanda z choinkowych bombek czy też pomalowane na srebrno szyszki wcale nie wymagają specjalnych zdolności! Ps.w dekorowaniu talerzy i półmisków z wędlinami też polecam umiar! To co było modne kiedyś ( i jest modne np.w egipskich kurortach! ) nie zachwyca już dzisiaj! Na bok odłóżmy wielkie liście sałaty, kwiaty wycięte z rzodkiewek i ozdobne biedronki(...)Konspol z serii NATURA nie zawierają konserwantów ani glutaminianu monosodowego. Przygotowane są z najlepszej jakości wyselekcjonowanych składników. Kupując je wiemy, że naszych gości poczęstujemy czymś równie pysznym, jak pieczone, domowe wędliny. Zaoszczędzimy jednak sporo czasu, który możemy wykorzystać np. na pieczenie ciast z mojego bloga! Sprawdźcie i Wy! Mam nadzieję, że choć trochę zainspirowałam Was do stworzenia wyjątkowej atmosfery przy

Ostra na Słodko
Pasztet z gotowanych piersi kurczaka 78

rosół. Chodziła za mną galareta, z marchewką, natką i finalnie z dużą ilością octu jabłkowego (oesu, aż mam teraz ślinotok). Postanowiłam ją zrobić z udek. A z piersi jakąś domową wędlinę dla My. I stanęło na pasztecie właśnie. Od dawna już się do niego przymierzałam. Nie do pasztetu drobiowego, bo taki już robiłam wiele razy, ale do dietetycznego, dodatkowo(...)solą i świeżo mielonym pieprzem. Trochę żałuję, że nie dodałam suszonego czosnku niedźwiedziego. Teraz dopiero przyszedł mi do głowy. No nic, następnym razem go dodam. Jeżeli macie ochotę na domowej roboty mięsiwo do kanapek, które jest lżejsze niż wieprzowe, zróbcie pasztet z gotowanych piersi kurczaka. Najlepiej z rosołu, w którym gotujecie po prostu całego kurczaka. Wtedy mięso też smakuje lepiej

Kardamonovy
Sałatka jarzynowa z papryką i majonezem (tradycyjna sałatka) 1332

uroczystości, u mnie w rodzinnym domu też tak było. Po prostu dlatego, że nam ta sałatka bardzo smakuje, szczególnie jak ją się poda do panierowanych kotletów schabowych lub do domowej wędliny, szynki, gotowanego schabu. Ale najlepszą sałatkę jarzynową przygotowywała moja mama, ja się staram, nawet bardzo, ale nie mogę odtworzyć tego smaku, który mam w pamięci. Tym razem sałatkę jarzynową(...)razu to dodajemy również cebulę. Doprawiamy solą, pieprzem, łyżeczką musztardy najczęściej sarepskiej, ale może być musztarda stołowa, oraz obowiązkowy dodatek majonez Winiary. No chyba, że chce nam się przygotować domowy majonez . Wszystko dokładnie mieszamy. Polecam mój przepis na tradycyjną sałatkę jarzynową. Możemy sałatkę jarzynową urozmaicić podając na mini babeczkach. albo np. w cukinii Do warzyw można dodać śledzie marynowane, taka

Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię
Ktoś nam podłożył świnię! …. 201

dostawę produktów potrzebnych do przygotowania dań. Głównodowodzącym był mój Piotr z Damsko-męskiego spojrzenia na kuchnię wraz z bardzo czynnym udziałem Piotra/San Jacinto z Najsmaczniejszy Blog , który również przygotował wędliny domowe, tuszonkę i chleb razowy na zakwasie. Pierwsze kilka godzin w piątek Panom zajęło rozbieranie półtusz i wstępna obróbka niektórych elementów, m.in zapeklowanie szynki, ja w tym czasie przygotowałam pierwszy

Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię
Pasztet drobiowy z pistacjami 182

Święta Wielkanocne kojarzą nam się przede wszystkim z jajkami, mazurkami, domową wędliną... Ale czym byłyby bez doskonałego pasztetu?? Delikatne drobiowe mięso, kremowa konsystencja i aromat pistacji taki właśnie jest MÓJ ulubiony pasztet. Szybki w wykonaniu i urzekający swoim smakiem nawet najbardziej wybredne podniebienia, nawet te dziecięce ;)  2 kg kurczaka (używam udźca premium) 3 średnie marchewki 1 mała pietruszka(...)bułka się rozeszła po masie. Całość przekładamy do formy wyłożonej papierem do pieczenia i zapiekamy w temperaturze 180ºC na złoty kolor (ok 40 min) Jeśli jeszcze nie upiekliście domowego pasztetu, zachęcam wypróbować ten przepis

Malinowe Pocałunki
Potrawka na kanapki z kurczaka i mięsa wieprzowo-wołowego - szynkowar 152

Niedawno uruchamiałam zakładkę tajine , w której będzie można znaleźć dania przygotowane w naczyniu tajine . A dzisiaj uruchamiam nową zakładkę - szynkowar, w której będzie można znaleźć przepisy na wędlinę domowej roboty :) Dzisiaj podaję pierwszy przepis na potrawkę z piersi kurczaka i mięsa mielonego - wieprzowo-wołowego. Jeśli korzystamy z szynkowara pierwszy raz po zakupie, musimy go dokładnie umyć gorącą, bieżącą wodą(...)szynkowar na balkon) Po wystudzeniu wkładamy szynkowar do lodówki na kilka godzin (ja włożyłam na cała noc, na ok. 7h) Wyjmujemy szynkowar z lodówki i wyciągamy z niego naszą wędlinę Smacznego i na zdrowie

www.szczesliwakuchnia.blogspot.com
suszony na piecu boczek 195

boczek suszony Jest to prosty i szybki sposób, na wykonanie domowej wędliny. W końcowym efekcie otrzymujemy wyrób, który w smaku nie ustępuje,  nawet najbardziej uznanym produktom typu schinkenspeck. składniki  2 kg niezbyt tłustego boczku na każdy kilogram mięsa 150-200 g cukru 150-200 g soli zaprawa sól kamienna  liść laurowy  ziele angielskie  gorczyca biała(...)przewlekamy przez powstały otwór sznurek,  na którym powiesimy boczek. Teraz mięso zawieszamy w przewiewnym miejscu w którym panuje temperatura około 22-24 stopni ( ja zostawiam mięso przy domowym piecu)  i zostawiamy je w spokoju na 2-3 dni ( im temperatura wyższa tym mięso szybciej dojrzewa). Następnie boczki zdejmujemy, kroimy w cienkie plastry i konsumujemy z ulubionym pieczywem

Miód i pieprz
Czy warto kupić piekarnik parowy 128

potrawa jest gotowa, zapobiega niedopieczeniu, przesuszeniu lub przypaleniu potraw, oszczędza energię elektryczną i co najważniejsze pozwala przygotować idealne steki i pieczenie. Ma jeszcze jedną ogromną zaletę - pozwala na przyrządzanie domowych wędlin bez używania szynkowarów. drzwi "safe to touch", które pozostają zimne w trakcie pieczenia, a dzięki zastosowaniu mechanizmu "soft closing" same bezgłośnie się domykają. blokada przed przypadkowym uruchomieniem gwarantuje(...)jest synonimem wszechstronności i jakości. Estetyczny i funkcjonalny pasuje do każdego wnętrza. Intuicyjna obsługa i łatwość montażu nikomu nie sprawią problemu. Świetny wybór dla osób, które cenią sobie zarówno domowe pieczywo i ciasta, jak i soczyste, aromatyczne pieczenie i idealnie wysmażone steki. Piekarnik zdał też egzamin podczas suszenia ziół i warzyw na domową wegetę oraz pasteryzowania pasztetu w słoikach. Urządzenie

Cztery Fajery
Szynka drobiowa z szynkowara 203

Kilka lat temu kupiłam szynkowar by robić domowe wędliny i trochę ich było,a przepisy na wyroby umieściłam na poprzednim blogu. Platforma na której jest blog z dniem 31 marca przestaje istnieć i wraz z nią znikną wszystkie blogi oraz przepisy. Postanowiłam więc poprzenosić sporą część przepisów,które moim zdaniem godne są uwagi.  Od dziś w miarę możliwości(...)wyciągnąć sprężynę,zamknąć,schłodzić do temperatury pokojowej i włożyć na kilka godzin do lodówki ( najlepiej na całą noc).  Wyjąć mięso z szynkowara,usunąć woreczek i można delektować się domową szyneczką

Kolorowa kuchnia Elki
pizza z komosy ryżowej 232

blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia i wkładamy na 15 minut do gorącego piekarnika (200°C). Po 15 minutach wyciągamy blaszkę i na ciasto nakładamy nasze dodatki: sos, cebulka, papryka, domowa wędlina – wszystko na co mamy obecnie ochotę! Pieczemy kolejne 15 minut. Gotowe. Smacznego

Gar Zdrowia
Szynka z pończochy 98

Lubicie domowe wędliny? W moim domu zawsze cieszą się ogromną popularnością, chociaż najczęściej robimy je z okazji świąt lub większych, rodzinnych spotkań. Od kilku lat na naszym stole bardzo często gości szynka z pończochy. Jest bardzo prosta do przygotowania, a efekt zachwyca każdego. Przygotujcie ją na święta, sylwestra lub po prostu bez większej okazji. W końcu chyba nie trzeba pretekstu(...)ulubieńców. Doskonale sprawdzi się chociażby cząber, estragon, rozmaryn lub bazylia. Zmieniając je i eksperymentując z proporcjami możesz za każdym razem osiągnąć inne efekty. Szynka z pończochy – jak przechowywać? Domowa szynka dojrzewająca po obsuszeniu powinna być przechowywana w lodówce. Zwykle (już po wyjęciu z pończochy) obwijam ją w papier do pakowania lub pergamin, a następnie przekładam na talerz. Podawaj

okolicepalnika.pl
Domowy ser twardy – „Caciotta” 329

poszukiwaniu Slow Life” , który zaszczepił we mnie miłość do domowego wyrobu sera .. Prezentowane przez autorkę zdjęcia i opisy uświadomiły mi ,że możliwym jest wyrób twardego sera w warunkach domowych . Wędliny już robiłam , chleb piekłam , teraz nadszedł czas na sery ..i z dumą obwieszczam ,że to także wychodzi , mało tego jest rewelacyjnym hobby , dającym sporo satysfakcji – uczącym cierpliwości . Najwięcej(...)class="wp-smiley" style="height: 1em; max-height: 1em;" />" class="wp-smiley" style="height: 1em; max-height: 1em;" />" class="wp-smiley" style="height: 1em; max-height: 1em;" />   Post Domowy ser twardy – „Caciotta” pojawił się poraz pierwszy w Ogrodnik w podróży

Ogrodnik w podróży

Zapoznaj się z informacją o plikach cookie

KatalogSmakow.pl używa plików cookie, aby zapewnić najlepszą jakość korzystania z naszego serwisu.

Czy możemy używać Twoich danych, by wybierać dla Ciebie reklamy?

Nasi partnerzy zbierają dane i używają plików cookie do personalizacji reklam i mierzenia ich skuteczności. Dowiedz się, jak serwis i partnerzy wykorzystują dane.

AkceptujęNie, dziękuję