galarecie ze słoika. Znakomity na klasyczne kanapki, przekąskę i szybki obiad. Bez wątpienia to wyjątkowo pyszna, domowa konserwa ze słoika, której nie może zabraknąć także w Twojej lodówce! Przygotowanie jest banalnie proste, a efekt zaskoczy Ciebie i Twoją rodzinę. Domowa wędlina jak i różnego rodzaju gulasze, konserwy oraz tuszonki w słoikach zyskują coraz większe grono sympatyków. Ponieważ są swojskie, pięknie
Kuchnia Na WypasieWracając do kulinariów... Oto przepis na pyszną domową wędlinę. Soczystą, mięciutką i milion razy zdrowszą od tych sklepowych. Odkąd Mama na chemii - czytamy, zgłębiamy, szukamy alternatywnych metod wspomagania terapii antynowotworowej. Narazie na żadne magiczne suplementy się nie silimy - zobaczymy co chemia wskóra. Uważamy jednak, że warto organizm wspierać dietą - opartą o ulubione smaki, ale jak najbardziej wartościowe, bogate w białko
Kuchnia po mojemuDziś zapraszam na domową wędlinę pieczoną . Mielonka z piekarnika na kanapki to świetny pomysł, jeśli macie ochotę zjeść w bułce coś zdrowszego niż tradycyjna sklepowa szynka. Tak naprawdę mielonka z piekarnika nie smakuje jak popularna mielonka w puszce, raczej jak pieczony kotlet lub pieczeń, ale bez jajek i dodatku bułki. Jeśli lubicie mięsną galaretkę jak przy puszkowanej mielonce, nie wylewajcie
Lekcje w kuchnidoradzić klientowi, wytłumaczyć dlaczego i jaki kawałek mięsa nadaje się do konkretnej potrawy. Mój dziadek był masażem czyli czymś w pokroju rzeźnika. Całe dzieciństwo w rodzinnym domu, były prawdziwe domowe wędliny i mięsa. Pamiętam ten zapach słodko - drażniącego dymu świeżo uwędzonych szynek, skrupulatnie oplatanych sznurkiem. Dzisiaj to już chyba nierealne zjeść taką szynkę. Ale wróćmy do Pań w sklepach mięsnych
SMYKWKUCHNINaturalna, domowa wędlina na wiosennej kanapce to coś pysznego. Dzisiaj propozycja na wędlinę drobiową. Drobiowa mozaika to lekka, delikatna galaretka z kurczakiem, która wyglądem przypomina trochę salceson. MOZAIKA DROBIOWA Składniki: 1 filet z kurczaka 3 ząbki czosnku 1/3 łyżeczki soli i pieprzu 1,5 łyżeczki przyprawy Vegeta Natur o smaku kurczaka 3 łyżeczki żelatyny 1/3 szkl wody Przygotowanie: Filet oczyszczamy
Bon appetit mon amienajintensywniejszy aromat i najwięcej wartości odżywczych. Jakie jest zastosowanie majeranku ? Przede wszystkim doskonale sprawdza się do przyprawiania dań mięsnych i zup. Świeże liście dodane do marynaty mięsnej podkreślają smak domowych wędlin, które nabierają niepowtarzalnego charakteru. Można je również dodawać w niewielkiej ilości do tradycyjnych, wiosennych sałatek, aby wydobyć z nich to, co najlepsze. Z leczniczych właściwości majeranku mogą korzystać osoby
ProstePesto.pldzięki pysznym dodatkom. Gotowa pieczeń z mięsa mielonego jest przepyszna - dobrze doprawiona, wilgotna, aromatyczna, z ciągnącym się serem. Doskonale smakuje na ciepło i na zimno, w kanapce jako domowa wędlina. Dobrze znosi mrożenie, więc nadmiar możecie z powodzeniem przechować i skorzystać z niego w odpowiednim momencie. Pasuje na wszelkiego rodzaju imprezy, a także na świąteczny stół. Polecam przepis
Lekcje w kuchniPierogu). Piróg składa się z kaszy gryczanej, ziemniaków, sera białego i boczku/smalcu/szynki. Jest przepyszny na ciepło polany kwaśną śmietaną, na zimno można spożywać go zamiast chleba, posmarowany masłem z domową wędliną. Następnego dnia warto odgrzać go na masełku, wówczas smakuje jeszcze lepiej ;). Wersja, którą ja zrobiłam jest bez otoczki z ciasta tzw. „łysa”, ale oczywiście można go upiec
moj przepis naNaszła mnie, ostatnio ochota na pieczeń rzymską. Zrobiłam i wyszła pyszna, cudownie pachnąca. Tak niewiele trzeba, żeby cieszyć się domową wędliną. Powiem szczerze, że nie spodziewałam się takiego efektu, bo robiłam w połowie ze schabu. Bałam się, że będzie sucha. Schab był dość tłusty, dlatego postanowiłam, wykorzystać go do pieczeni. To był strzał w dziesiątkę. Szkoda, że nie mogę
Agusiowe smakołykiprzykrycia, aż się trochę zarumieniła. Taką cebulę można podać na gorąco jako dodatek do obiadu. Można też wystudzić i podawać na zimno jako dodatek np. do kanapek, czy pieczonej domowej wędliny. SMACZNEGO
Waniliowe ImprowizacjeDzień dobry :-) Pyszny pieczony filet z indyka. Idealny na kanapki i na ciepło na obiad. Przepis pochodzi z książki "Wędliny domowe". Mięsko wychodzi pyszne i delikatne. Polecam i miłego dnia życzę :-) Składniki: około 1 kg filetu z indyka 2 łyżki octu winnego 6 łyżek sosu sojowego 3 łyżki miodu 1 łyżka ziół prowansalskich sól pieprz 1. Fileta natrzeć solą, pieprzem
kruche babeczkiSzynka pieczona z przyprawami na kanapkę - pyszna domowa wędlina pachnąca wędzoną papryką, suszonymi pomidorami i majerankiem. Składniki: 1500-1700 g szynki, 3 łyżki oleju z pomidorami i bazylią, łyżka suszonych pomidorów *np. z oliwkami, łyżeczka słodkiej wędzonej papryczki w proszku, łyżka majeranku, łyżeczka soli, pół łyżeczki pieprzu czarnego grubo mielonego Przygotowanie: Przyprawy mieszamy z olejem. Z szynki wykrawamy nadmiar tłuszczu
Lena Gotujedobry :-) Nie mogłam się jakoś po tych świętach ogarnąć i dlatego pierwszy post w tym roku dopiero dzisiaj. Zaczynam od pysznego mięska, idealnego na kanapki. Przepis pochodzi z książki " Wędliny domowe " Polecam, warto zrobić, bo smakuje rewelacyjnie, nie to co ze sklepu :-) Miłego dnia kochani :-) Składniki: 2 kg karkówki 2 łyżki stołowe peksoli 5 ziaren ziela angielskiego 5 ziaren jałowca
kruche babeczkipszenica orkisz jest bardziej wartościowa odżywczo). Pieczywo idealne na kanapki – jest świeże ok. 3 dni. Spróbujcie koniecznie z awokado roztartym z sokiem z cytryny i solą lub domową wędliną . Taki chleb możemy mieć na stole po nieco ponad dwóch godzinach od podjęcia decyzji o pieczeniu. To co? Robimy? Chleb z siemieniem i słonecznikiem na miodzie: 400 g mąki pszennej
Poezja smaku