Kilka lat temu kupiłam szynkowar by robić domowe wędliny i trochę ich było,a przepisy na wyroby umieściłam na poprzednim blogu. Platforma na której jest blog z dniem 31 marca przestaje istnieć i wraz z nią znikną wszystkie blogi oraz przepisy. Postanowiłam więc poprzenosić sporą część przepisów,które moim zdaniem godne są uwagi. Od dziś w miarę możliwości(...)wyciągnąć sprężynę,zamknąć,schłodzić do temperatury pokojowej i włożyć na kilka godzin do lodówki ( najlepiej na całą noc). Wyjąć mięso z szynkowara,usunąć woreczek i można delektować się domową szyneczką
Kolorowa kuchnia Elkiblaszkę wyłożoną papierem do pieczenia i wkładamy na 15 minut do gorącego piekarnika (200°C). Po 15 minutach wyciągamy blaszkę i na ciasto nakładamy nasze dodatki: sos, cebulka, papryka, domowa wędlina – wszystko na co mamy obecnie ochotę! Pieczemy kolejne 15 minut. Gotowe. Smacznego
Gar ZdrowiaLubicie domowe wędliny? W moim domu zawsze cieszą się ogromną popularnością, chociaż najczęściej robimy je z okazji świąt lub większych, rodzinnych spotkań. Od kilku lat na naszym stole bardzo często gości szynka z pończochy. Jest bardzo prosta do przygotowania, a efekt zachwyca każdego. Przygotujcie ją na święta, sylwestra lub po prostu bez większej okazji. W końcu chyba nie trzeba pretekstu(...)ulubieńców. Doskonale sprawdzi się chociażby cząber, estragon, rozmaryn lub bazylia. Zmieniając je i eksperymentując z proporcjami możesz za każdym razem osiągnąć inne efekty. Szynka z pończochy – jak przechowywać? Domowa szynka dojrzewająca po obsuszeniu powinna być przechowywana w lodówce. Zwykle (już po wyjęciu z pończochy) obwijam ją w papier do pakowania lub pergamin, a następnie przekładam na talerz. Podawaj
okolicepalnika.plposzukiwaniu Slow Life” , który zaszczepił we mnie miłość do domowego wyrobu sera .. Prezentowane przez autorkę zdjęcia i opisy uświadomiły mi ,że możliwym jest wyrób twardego sera w warunkach domowych . Wędliny już robiłam , chleb piekłam , teraz nadszedł czas na sery ..i z dumą obwieszczam ,że to także wychodzi , mało tego jest rewelacyjnym hobby , dającym sporo satysfakcji – uczącym cierpliwości . Najwięcej(...)class="wp-smiley" style="height: 1em; max-height: 1em;" />" class="wp-smiley" style="height: 1em; max-height: 1em;" />" class="wp-smiley" style="height: 1em; max-height: 1em;" /> Post Domowy ser twardy – „Caciotta” pojawił się poraz pierwszy w Ogrodnik w podróży
Ogrodnik w podróżywizyta w Bistro Lviv , u mojego przyjaciela Andrieja. Tutaj zawsze zjesz pyszne, autentyczne ukraińskie jedzenie: delikatne placki ziemniaczane ze szpinakiem i jajkiem sadzonym, aromatyczny barszcz ukraiński, obłędne pielmieni czy domowe wędliny własnego wyrobu. Winnica Niemczańska: młode polskie wino Pokrzepiony pysznym posiłkiem wyruszyłem zwiedzać. W planach na długi weekend było sporo przystanków. Pierwsza atrakcją jaką zaplanowałem była Winnica Niemczańska, która położona(...)wyczarowując kryształowe produkty na moich oczach. Zarówno przy wejściu, jak wyjściu można zakupić ręcznie robione szklane i kryształowe cudeńka: kieliszki, szklanki, ozdoby i bibeloty. Winnica AGAT Agroturystyczne gospodarstwo winiarskie, domowa atmosfera. Na koniec mojej wizyty na Dolnym Śląsku odwiedziłem winnice AGAT . W zasadzie jest to coś więcej, jest to agroturystyczne gospodarstwo winiarskie. Jego położenie jest magiczne, w ponad stuletniej zagrodzie
kuron.com.plUwielbiasz dobrej jakości domowe wędliny? Chcesz dowiedzieć się jak łatwo przygotować soczystą szynkę, karkówkę lub golonkę? Szynkowar to urządzenie, którego potrzebujesz. Opowiemy, jak działa i do czego możesz go użyć. Co to jest szynkowar? Szynkowar jest metalowym urządzeniem kuchennym przeznaczonym do parzenia wszelkiego rodzaju wyrobów mięsnych. Jak sama nazwa wskazuje, przyrządzisz w nim szynkę, ale również golonkę, mielonkę, rolady, karkówkę
Kuchnia MagdaLenyUwielbiasz dobrej jakości domowe wędliny? Chcesz dowiedzieć się jak łatwo przygotować soczystą szynkę, karkówkę lub golonkę? Szynkowar to urządzenie, którego potrzebujesz. Opowiemy, jak działa i do czego możesz go użyć. Co to jest szynkowar? Szynkowar jest metalowym urządzeniem kuchennym przeznaczonym do parzenia wszelkiego rodzaju wyrobów mięsnych. Jak sama nazwa wskazuje, przyrządzisz w nim szynkę, ale również golonkę, mielonkę, rolady, karkówkę
Kuchnia MagdaLenywciągnęła parę plastrów, resztę zamroziłam. Zjemy indyka na święta. Skąd w ogóle pomysł na przygotowanie indyka w ten sposób? Mój przepis na schab. Klasycznie chciałam przed świętami zrobić jakąś domową wędlinę. Indyka zrobiłam właściwie w ten sam sposób. Nie kombinowałam z przyprawami, z ziołami. Doprawiłam go jedynie solą, pieprzem, mieloną słodką papryką i świeżym czosnkiem. Jeżeli macie ochotę wyczarować świątecznie
Kardamonovyprzygotowana szynka pieczona peklowana jest aromatyczna, lekko pikantna i zarumieniona z wierzchu. Taka szynka pieczona peklowana to dobry pomysł nie tylko na wielkanocny stół, ale sprawdzi się też jako domowa wędlina do kanapek. Pieczeń taka najlepiej smakuje podana z tartym chrzanem, ćwikłą lub sosem tatarskim. Szynka pieczona peklowana może też być podana na ciepło jako danie obiadowe, wówczas proponuję pieczeń
Danka Pichcipyszny, aromatyczny obiad. T o jeden z tych przepisów, który świetnie sprawdzi się zarówno na rodzinną uroczystość jak i na niedzielnym obiad. A po wystudzeniu jako domowa wędlina. Składniki: 1,2 kg schabu 3 łyżki musztardy 3 łyżki olej 2 łyżeczki majeranku 1 łyżeczka kminku 1 łyżeczka słodkiej papryki 1/2 łyżeczki wędzonej papryki 1/2 łyżeczki czosnku
magiczna kuchnia Kasimasy makowej czy może z domowej masy makowej? Nie męcz się już więcej i nie zastanawiaj dlaczego rolada makowa pęka. Zrób ten prosty seromak na biszkopcie lub z biszkoptem jak kto woli. Seromakowiec przepisy Święta Bożego Narodzenia nie mogą się odbyć bez tradycyjnych polskich przysmaków. Jest to czas kiedy dom wypełnia zapach domowych wędlin, gotującej się kapusty i innych pyszności
Dieta moja pasjaKlops z indyka z mielonego mięsa to najprostsza wersja domowej wędliny, świetna alternatywa dla tej sklepowej. Jest lekka, bardzo delikatna i sprawdzi się w każdej diecie lekkostrawnej. Nadaje się nie tylko na zimno na kanapki, ale podana z dowolnym, ulubionym sosem to super danie obiadowe
Gotuj zdrowo!Guten Appetit!