Zapraszam na pyszną i aromatyczną szynkę pieczoną w glazurze miodowej. Polecam miód wrzosowy od Huzar . Taka domowa wędlina jest prosta w przygotowaniu a jak smakuje... Polecam Składniki: kawałek szynki (ok. 1 kg) marynata: 3 łyżki miodu wrzosowego Huzar 2 łyżki oleju 1 łyżeczka soli 1 łyżeczka papryki słodkiej 1 łyżeczka kurkumy 1 łyżeczka pieprzu 1/4 łyżeczki papryki ostrej Przygotowanie: Mięso
słodkie i nie tylko historie kulinarneZapraszam na pyszną wędlinę domową. Taka upieczona szynka jest dużo lepsza niż ze sklepu. Polecam upiec sobie od czasu do czasu taką szyneczkę. Składniki: 1,5 kg szynki wieprzowej 1 łyżeczka soli 1 łyżeczka pieprzu ziołowego 1 łyżeczka curry 1 łyżeczka pieprzu czarnego 1 łyżeczka suszonego czosnku 1 łyżeczka papryki słodkiej 1 łyżka pomidorów suszonych w płatkach Przygotowanie: Mięso opłukujemy
słodkie i nie tylko historie kulinarneświątecznym stole nie może zabraknąć domowej wędliny a jeśli jej nadzienie stanowią jajka, wówczas jest to pozycja obowiązkowa :) Składniki: - 1 kg mięsa mielonego - 1 szklanka kaszy manny - 1 pęczek pietruszki - 8 jajek - 1 łyżka delikatu czerwonego - 1 łyżka soli - 1 łyżeczka oregano - szczypta lubczyku - 1/2 łyżeczki pieprzu cytrynowego Przygotowanie: Trzy jajka gotujemy na twardo. Do mięsa mielonego wbijamy
Zainspirowana w kuchnipyszny i soczysty ! Dzieci już pytały kiedy będzie powtórka. Pamiętaj do przypraw możesz dodać też coś od siebie ! Smacznego ! Inne dania z wolnowaru : Szynka z wolnowaru czyli domowa wędlina do kanapek Wieprzowina z wolnowaru ( pulled pork ) Leczo prosty przepis na pyszny obiad ! Przepis na danie z wolnowaru. Kurczak z wolnowaru, danie proste a pyszne
Kuchnia na wzgórzuKilka lat temu kupiłam szynkowar by robić domowe wędliny i trochę ich było,a przepisy na wyroby umieściłam na poprzednim blogu. Platforma na której jest blog z dniem 31 marca przestaje istnieć i wraz z nią znikną wszystkie blogi oraz przepisy. Postanowiłam więc poprzenosić sporą część przepisów,które moim zdaniem godne są uwagi. Od dziś w miarę możliwości i czasu
Kolorowa kuchnia ElkiChleb żytnio-orkiszkowy to kolejny chleb z domowej piekarni. Domowy chleb smakuje wybornie z masłem, domową wędliną, smalcem i jako dodatek do wielu potraw. Mąka żytnia pełnoziarnista "To Ta" nadaje temu chlebowi niepowtarzalny smak i zapewnia jego świeżość przez kilka dni. Mąka orkiszowa pełnoziarnista "To Ta" nadaje delikatności W smaku jest bardziej delikatniejszy od chleba żytniego
Kulinarne pyszności MolkiKarnawał trwa, więc dobra domowa wędlina jak najbardziej wskazana. Dziś na pyszną imprezę poleca się boczek rolowany z owocami. Smakuje wybornie zarówno na ciepło jak i zimny. W przepisie użyłam owoców suszonych znanej Marki HELIO Składniki : 1,5 kg boczku bez skóry i żeberek suszone śliwki, daktyle i morele 1,5 płaskiej łyżeczki soli 2 łyżeczki
Gosia gotujeZapraszam na pyszną, domową wędlinę. Upieczona pierś z indyka jest smaczna, chuda i idealna na kanapki. Polecam upiec sobie czasem taką wędlinkę i cieszyć się jej pysznym smakiem. Składniki: 1 pierś z indyka pojedyncza (ok. 1 kg) 1 łyżeczka słodkiej papryki 1 łyżeczka soli 1 łyżeczka przyprawy do gyrosa Przygotowanie: Mięso myjemy i osuszamy. Następnie nacieramy przyprawami i obwiązujemy sznurkiem
słodkie i nie tylko historie kulinarnepozostaje nic innego jak napełnić kiszki mięsem. W tym celu trzeba do maszynki dokręcić końcówkę masarską na którą nałożyć wymoczone kiszki kiszki, zawiązać końcówkę i przystąpić do produkcji domowej wędliny. Należy pamiętać , że kiełbasy nie można robić zbyt twardej, bo trzeba ją jeszcze będzie porcjować, a wtedy zbyt mocno napchana kiszka może popękać. Kiełbasę po zrobieniu zamrażam surową
Gosia gotujePrzepyszna domowa wędlina, najdelikatniejsza jaką do tej pory robiłam. Mięsko wychodzi kruche, soczyste i z apetycznym kolorkiem. Jeśli nastawicie mięsko jeszcze w tym tygodniu to zapekluje się odpowiednio długo i będzie można go upiec na święta :) Składniki na 1 kg schabu Zalewa peklująca: 2 litry wody 1 i 1/2 płaskiej łyżeczki saletry potasowej 8 ziaren pieprzu 10-15 ziaren jałowca
Gotowanie...to proste !świątecznym stole nie może zabraknąć domowej wędliny dlatego mam dla Was karkówkę aromatyzowaną ząbkami czosnku. Składniki: - 1 kg karkówki - 10 ząbków czosnku - 1 łyżeczka ostrej i słodkiej papryki - 1 łyżeczka majeranku - 4 łyżki oleju - sól i pieprz Przygotowanie: Karkówkę myjemy, osuszamy i nacinamy nożem otwory. Czosnek obieramy i przekrawamy na pół. Przygotowane w karkówce otwory nadziewamy połówkami czosnku. Olej
Zainspirowana w kuchniDomowe wędliny suszone dla każdego, bez wędzenia. -- Świeże (nie mrożone) mięso myjemy w zimnej wodzie i osuszamy. Potem odcinamy nożem (formujemy kształt) niepotrzebne kawałki- tłuszczu itp. Przygotowane schaby nacieramy solą kamienną niejodowaną lub morską i cukrem. Wstawiamy do naczynia(szklane, nierdzewne,ceramiczne) i chowamy na 48 h do lodówki. Co 12 h odlewamy wydzielające się soki i wycieramy naczynie
chleba naszegoSzynka pieczona to super pomysł na domową wędlinę. Podajemy ją z pieczywem, musztardą lub ćwikła albo ulubionym sosem na przykład tatarskim. Taka szynka jest o wiele lepsza i zdrowsza od tej sklepowej, która zawiera ileś procent mięsa. Tu mamy pewność, że jest go 100 %.czyli mamy czyste mięso bez dodatków. Rozwiń i czytaj przepis
Ewa w kuchniLubicie domowe wędliny? Ja bardzo. Dotąd po prostu piekłam schab. Tym razem postanowiłam zrobić schab dojrzewający. Jest niesamowicie smaczny i naprawę warto pobawić się z nim te parę dni, bo jego smak wynagradza poświęcony czas. Składniki: • schab wieprzowy ok 1,5 kg • cukier 1/4 szklanki • sól 1/2 szklanki • czosnek 1 główka(obrać i posiekać) lub czosnek granulowany • majeranek, słodka papryka
Oka w rosole czyli KaFka gotujegóry, aby miało chrupiącą skórkę. Dobrze jest włączyć termoobieg, a pod koniec dodatkową grzałkę z góry na kilka minut. Pieczemy bez przykrycia. Mięso idealne jako danie obiadowe lub domowa wędlina do kanapek
Apetyczna babeczka