domowe wędliny - 3445 przepisów (strona:77/230)

Domowa wędlina w glazurze miodowej 146

Zapraszam na pyszną i aromatyczną szynkę pieczoną w glazurze miodowej. Polecam miód wrzosowy od Huzar . Taka domowa wędlina jest prosta w przygotowaniu a jak smakuje... Polecam Składniki: kawałek szynki (ok. 1 kg) marynata: 3 łyżki miodu wrzosowego Huzar 2 łyżki oleju 1 łyżeczka soli 1 łyżeczka papryki słodkiej 1 łyżeczka kurkumy 1 łyżeczka pieprzu 1/4 łyżeczki papryki ostrej Przygotowanie: Mięso

słodkie i nie tylko historie kulinarne
Pieczona szynka na kanapki 132

Zapraszam na pyszną wędlinę domową. Taka upieczona szynka jest dużo lepsza niż ze sklepu. Polecam upiec sobie od czasu do czasu taką szyneczkę. Składniki: 1,5 kg szynki wieprzowej 1 łyżeczka soli 1 łyżeczka pieprzu ziołowego 1 łyżeczka curry 1 łyżeczka pieprzu czarnego 1 łyżeczka suszonego czosnku 1 łyżeczka papryki słodkiej 1 łyżka pomidorów suszonych w płatkach Przygotowanie: Mięso opłukujemy

słodkie i nie tylko historie kulinarne
Rolada pietruszkowa 143

świątecznym stole nie może zabraknąć domowej wędliny a jeśli jej nadzienie stanowią jajka, wówczas jest to pozycja obowiązkowa :) Składniki: - 1 kg mięsa mielonego - 1 szklanka kaszy manny - 1 pęczek pietruszki - 8 jajek - 1 łyżka delikatu czerwonego - 1 łyżka soli - 1 łyżeczka oregano - szczypta lubczyku - 1/2 łyżeczki pieprzu cytrynowego Przygotowanie: Trzy jajka gotujemy na twardo. Do mięsa mielonego wbijamy

Zainspirowana w kuchni
Kurczak z wolnowaru, danie proste a pyszne ! 218

pyszny i soczysty ! Dzieci już pytały kiedy będzie powtórka.   Pamiętaj do przypraw możesz dodać też coś od siebie !   Smacznego ! Inne dania z wolnowaru : Szynka z wolnowaru czyli domowa wędlina do kanapek Wieprzowina z wolnowaru ( pulled pork ) Leczo prosty przepis na pyszny obiad ! Przepis na danie z wolnowaru. Kurczak z wolnowaru, danie proste a pyszne

Kuchnia na wzgórzu
Szynka drobiowa z szynkowara 126

Kilka lat temu kupiłam szynkowar by robić domowe wędliny i trochę ich było,a przepisy na wyroby umieściłam na poprzednim blogu. Platforma na której jest blog z dniem 31 marca przestaje istnieć i wraz z nią znikną wszystkie blogi oraz przepisy. Postanowiłam więc poprzenosić sporą część przepisów,które moim zdaniem godne są uwagi. Od dziś w miarę możliwości i czasu

Kolorowa kuchnia Elki
Chleb żytnio-orkiszowy na zakwasie 165

Chleb żytnio-orkiszkowy to kolejny chleb z domowej piekarni. Domowy chleb smakuje wybornie z masłem, domową wędliną, smalcem i jako dodatek do wielu potraw. Mąka żytnia pełnoziarnista "To Ta" nadaje temu chlebowi niepowtarzalny smak i zapewnia jego świeżość przez kilka dni. Mąka orkiszowa pełnoziarnista "To Ta" nadaje delikatności W smaku jest bardziej delikatniejszy od chleba żytniego

Kulinarne pyszności Molki
Boczek rolowany faszerowany suszonymi owocami 159

Karnawał trwa, więc dobra domowa wędlina jak najbardziej wskazana. Dziś na pyszną imprezę poleca się boczek rolowany z owocami. Smakuje wybornie zarówno na ciepło jak i zimny. W przepisie użyłam owoców  suszonych znanej Marki  HELIO Składniki : 1,5 kg boczku bez skóry i żeberek   suszone śliwki, daktyle i morele 1,5 płaskiej łyżeczki soli 2 łyżeczki

Gosia gotuje
Pieczona pierś z indyka na kanapki 141

Zapraszam na pyszną, domową wędlinę. Upieczona pierś z indyka jest smaczna, chuda i idealna na kanapki. Polecam upiec sobie czasem taką wędlinkę i cieszyć się jej pysznym smakiem. Składniki: 1 pierś z indyka pojedyncza (ok. 1 kg) 1 łyżeczka słodkiej papryki 1 łyżeczka soli 1 łyżeczka przyprawy do gyrosa Przygotowanie: Mięso myjemy i osuszamy. Następnie nacieramy przyprawami i obwiązujemy sznurkiem

słodkie i nie tylko historie kulinarne
Domowa biała kiełbasa na Boże Narodzenie 119

pozostaje nic innego jak napełnić kiszki mięsem. W tym celu trzeba do maszynki dokręcić końcówkę masarską na którą  nałożyć wymoczone kiszki kiszki, zawiązać końcówkę i przystąpić do produkcji domowej wędliny. Należy pamiętać , że kiełbasy nie można robić zbyt twardej, bo trzeba ją jeszcze będzie porcjować, a wtedy zbyt mocno napchana kiszka może popękać. Kiełbasę po zrobieniu zamrażam surową

Gosia gotuje
Schab Peklowany, Pieczony 152

Przepyszna domowa wędlina, najdelikatniejsza jaką do tej pory robiłam. Mięsko wychodzi kruche, soczyste i z apetycznym kolorkiem. Jeśli nastawicie mięsko jeszcze w tym tygodniu to zapekluje się odpowiednio długo i będzie można go upiec na święta :) Składniki na 1 kg schabu Zalewa peklująca: 2 litry wody 1 i 1/2 płaskiej łyżeczki saletry potasowej 8 ziaren pieprzu 10-15 ziaren jałowca

Gotowanie...to proste !
Karkówka z czosnkiem 181

świątecznym stole nie może zabraknąć domowej wędliny dlatego mam dla Was karkówkę aromatyzowaną ząbkami czosnku. Składniki: - 1 kg karkówki - 10 ząbków czosnku - 1 łyżeczka ostrej i słodkiej papryki - 1 łyżeczka majeranku - 4 łyżki oleju - sól i pieprz Przygotowanie: Karkówkę myjemy, osuszamy i nacinamy nożem otwory. Czosnek obieramy i przekrawamy na pół. Przygotowane w karkówce otwory nadziewamy połówkami czosnku. Olej

Zainspirowana w kuchni
Suszone wędliny, prosty przepis 210

Domowe wędliny suszone dla każdego, bez wędzenia.  -- Świeże (nie mrożone) mięso myjemy w zimnej wodzie i osuszamy. Potem odcinamy nożem (formujemy kształt) niepotrzebne kawałki- tłuszczu itp. Przygotowane schaby nacieramy solą kamienną niejodowaną lub morską i cukrem. Wstawiamy do naczynia(szklane, nierdzewne,ceramiczne) i chowamy na 48 h do lodówki. Co 12 h odlewamy wydzielające się soki i wycieramy naczynie

chleba naszego
Pieczona szynka 135

Szynka pieczona to super pomysł na domową wędlinę. Podajemy ją z pieczywem, musztardą lub ćwikła albo ulubionym sosem na przykład tatarskim. Taka szynka jest o wiele lepsza i zdrowsza od tej sklepowej, która zawiera ileś procent mięsa. Tu mamy pewność, że jest go 100 %.czyli mamy czyste mięso bez dodatków. Rozwiń i czytaj przepis

Ewa w kuchni
Schab dojrzewający 173

Lubicie domowe wędliny? Ja bardzo. Dotąd po prostu piekłam schab. Tym razem postanowiłam zrobić schab dojrzewający. Jest niesamowicie smaczny i naprawę warto pobawić się z nim te parę dni, bo jego smak wynagradza poświęcony czas. Składniki: • schab wieprzowy ok 1,5 kg • cukier 1/4 szklanki • sól 1/2 szklanki • czosnek 1 główka(obrać i posiekać) lub czosnek granulowany • majeranek, słodka papryka

Oka w rosole czyli KaFka gotuje
Karczek, rolada z serem i pomidorami 146

góry, aby miało chrupiącą skórkę. Dobrze jest włączyć termoobieg, a pod koniec dodatkową grzałkę z góry na kilka minut. Pieczemy bez przykrycia. Mięso idealne jako danie obiadowe lub domowa wędlina do kanapek

Apetyczna babeczka