domowa przyprawa - 1500 przepisów (strona:57/100)

Rosół z mulicookera 152

Rosołek..robiony jakiś czas temu...niby mówi się, że rosół powinien gotować się długo i powoli, ale ja już kiedyś robiłam w szybkowarze i w wolnowarze

Moje domowe kucharzenie
Cudowna kapusta zasmażana z jabłkami. 177

Hej :) Zimno, ciemno, jesiennie. Tak więc dzisiejsze danie jest równie jesienne. Wspaniała kiszona kapusta zasmażana z jabłkami o smaku curry. Podajemy ją zawsze z pyzami ziemniaczanymi

vegetanie
flaczki wołowe... 189

Składniki: 1 kg flaki wołowe krojone, 3 litry wywar drobiowo-wołowy, - w opisie zasmażka, 1 łyżeczka kolendra mielona, 1 łyżeczka kurkuma mielona, 1 łyżeczka gorczyca mielona

W Mojej Kuchni Lubię
Rydze w sosie 150

Author Anna Ingredients Składniki na sos 400 g świeżych rydzy 1 mała cebula 1 ząbek czosnku 130 g serka mascarpone 3 łyżki śmietany sól do smaku pieprz do smaku domowa wegeta do smaku 2 łyżki natki piertuszki 3 łyżki masła +odrobina oleju roślinnego 1/2 szklanki rosołu lub wody Instructions Przygotowanie Rydze oczyścić, przepłukać wodą i osuszyć, grzyby pokroić w paski(...)patelni rozgrzać masło z dodatkiem oleju roślinnego, dodać cebulę, smażyć chwilkę, następnie dodać rydze, grzyby smażyć przez 3-4 minut na ostrym ogniu ciągle mieszając. Następnie dodać czosnek, przyprawy oraz 1/2 szklanki rosołu lub wody. Dusić grzyby przez 3 minuty, następnie dodać mascarpone i śmietanę, dokładnie wymieszać, zagotować, doprawić sos do smaku, zdjąć z ognia posypać siekaną natką pietruszki, podawać

SprawdzonaKuchnia.pl
Papryka z piekarnika, faszerowana kaszą i mięsem. 185

Pyszne i efektowne domowe danie.Najlepszą paprykę zjemy we wrześniu, jednak polecam żeby robić częściej :) Paprykę można kupić przez cały rok i tak też zrobiłem :) Skład: papryka 6 szt., pieczarki 6 szt., cebula, czosnek 4-5 ząbków,  mięso 500 g, kasza 300 g, sól, pieprz, papryka, coś zielonego :) Kaszę gotujemy, cebulę czosnek, pieczarki podsmażamy, mięso smażymy, ... i dodajemy pieczarki(...)cebulą, czosnkiem,  dokładamy ugotowaną kaszę i chwilę smażymy,  doprawiamy przyprawami, potem wykładamy do miski i farsz mamy gotowy :)  Paprykę oczyszczamy z nasion, wkładamy do garnka i zalewamy wrzątkiem, żeby zmiękła,  potem odsączamy wyparzoną paprykę, wkładamy do naczynia i napełniamy farszem :) Gdy papryka się wyparza robimy sos tj. na 1 litr bulionu warzywnego dodajemy koncentrat pomidorowy

chleba naszego
sałatka "meksykański król imprezy" 736

Popularna ostatnio sałatka, która naprawdę zasługuję na miano króla imprezy. W smaku jest pikantna, bardzo pożywna a dodatek ostrych, chrupiących nachosów dodatkowo podkreśla jej smak. Nie

Domowa Cukierenka-Domowa Kuchnia
Domowy grzaniec galicyjski 276

cukrem i cynamonem. Pomarańczę szorujemy, przekrawamy na pół i wyciskamy z niej sok, który dodajemy do wody. Nabijamy skórki goździkami i wrzucamy je do garnka razem z resztą przypraw. Gotujemy na małym ogniu pod przykryciem przez około 30 minut od czasu do czasu mieszając. Dolewamy wino i podgrzewamy, aż zacznie mocno parować, uważając jednocześnie by go nie zagotować! Przecedzamy grzaniec(...)zwykłe szklanki muszą być nagrzane np. w ciepłej wodzie, żeby nie pękły!).  Teraz pozostaje nam sączyć ze smakiem pyszne,korzenne winko. S macznego :)        Najlepszy domowy grzaniec galicyjski

Moje Kuchenne Rewelacje
Smalczykowe paluchy. 137

Smalczykowe paluchy. Smalczykowe paluchy ,to domowa przegryzka ,łatwa ,szybka i przede wszystkim smaczna. Doskonale sprawdza się jako  dodatek do czystych lub kremowych zup ,nie wspominając o piwie. Zdecydowałem się na wykorzystanie ,jako składnika smalczyku roślinnego „Smakowita Pajda”  z ziołami ogrodowymi  ,ze względu na jego smak, aromat i dużą zawartość tłuszczy nienasyconych. Upieczone paluchy są chrupiące ,aromatyczne(...)ciekawym wyrazistym smaku. Zawartość ziół ogrodowych w  smalczyku zwalnia nas całkowicie z dodawania jakichkolwiek przypraw. Smalczykowe paluchy    Składniki na 20 sztuk. 250g mąki 60g „Smakowita Pajda” z ziołami ogrodowymi 1-2 łyżki jogurtu naturalnego 1 jajko Jajko do posmarowania Ziarna do posypania paluchów. Wykonanie dziecinnie proste. Wszystkie składniki zagnieść ,odstawić na 30 min do lodówki. Ciasto wywałkować

Kulinarny karnet Christophera
Domowy ketchup 230

Przy okazji robienia przetworów z pomidorów, sosu z pieczonych pomidorów, ketchupu pomidorowo-śliwkowego, czy sosu pomidorowego do makaronu postanowiłam też zrobić klasyczny

Kulinarne przygody Gatity
Tortilla z awokado, kurczakiem i bazylią 205

Jeśli mamy gotowe placki tortilli to przygotujemy coś na szybko, idealnego w ten upał i co najważniejsze nie trzeba długo stać przy garach. Kurczak plus dojrzałe

Magiczne Życie Marty
placki ziemniaczane z sosem tzatziki... 186

Składniki: jajka 1 sztuka, kucharek 1 łyżeczka, cebula 1 sztuka, mąka pszenna 3 łyżki, tarta bułka 4 łyżki, ziemniaki 1 kg, olej do smażenia - ile potrzeba

W Mojej Kuchni Lubię
Pizza z jajkiem i łososiem 210

uwielbiam domową pizzę to już wiecie! I doskonale wiecie o tym, że robię ją z różnymi dodatkami. Cienkie ciasto i pyszne dodatki tworzą smaczną pizzę. Chudy wędzony łosoś, jajka, pieczarki, wędlina i kukurydza sprawiają, że pizza ma niepowtarzalny smak! Ciasto: 2 szklanki mąki pszennej 0,5 łyżeczki soli 0,5 łyżeczki cukru 3/4 szklanki letniej wody 25 g świeżych drożdży(...)łyżki oleju Wierzch: 3 łyżki passaty pomidorowej Przyprawa do pizzy i zapiekanek Galeo Suszona bazylia Galeo 400 g pieczarek 150 g łososia wędzonego na ciepło 5 łyżek słodkiej kukurydzy 5 plastrów chudej wędliny 200 g żółtego sera 4 jajka Ciasto: Do miski wsypujemy mąkę, sól i cukier. Wlewamy olej. Świeże drożdże rozpuszczamy w letniej wodzie, wlewamy do miski. Całość zagniatamy

VioletoweKucharzenie
Warsztaty Love Beer -Warszawa 26.03.2015 198

Annie Grabowskiej z Marketing & Communications Consultants, dzięki której miałam okazję tak miło spędzić czas. A oto co przygotowaliśmy: 1.Sałatka z wędzonym pstrągiem, piklowanymi warzywami  i domowym majonezem serwowana z klasycznym lagerem 2.Pasztet z wątróbek drobiowych z konfiturą z fig serwowany  z piwem typu bock 3.Zielone banany w krakersach ze słodkim sosem z prażonymi orzechami nerkowca serwowane(...)grillowanymi szparagami i sosem salsa verde serwowany z czeskim pilsnerem 5. Boczek w tajskim curry z racuchami drożdżowymi serwowany  z piwem typu czerwony lager  6. Duszona w przyprawach korzennych pierś z kaczki na chrupko  z sosem śliwkowym serwowana z piwem typu porter 7.Tataki wołowe z czarnym pieprzem i dresingiem miodowym serwowane z belgijskim Ale 8. Brioszka

Stare Gary
PIERŚ Z INDYKA PIECZONA Z WINOGRONAMI I CZOSNKIEM, PODAWANA Z KARMELIZOWANYMI WARZYWAMI. 193

dość długo. Na koniec zalewamy sokiem z brzoskwiń i chwilę gotujemy.Odwracamy indyka. Pod koniec pieczenia dorzucamy leniwe pierogi, które obtaczamy w 'sosie własnym' jaki wyprodukował nam związek ptaszyska z przyprawami i czosnkiem. Na leniwki wrzucamy wypestkowane winogrona i posypujemy serem. Chwilę jeszcze zapiekamy.No i co nam z tego wychodzi? REWELACJA! Smak nie jest jednolity, to podróż po smakowej krainie. Przy(...)słodycz, ale po chwili poczujemy moc! :) W połączeniu z ziołowym mięsem i gorącymi winogronami jest to... niebo w gębie.Bałyśmy się tej wariacji, która zrodziła się w głowie młodszej domowej kucharki, ale... wszyscy byli i są nadal zachwyceni, dokładki leciały, danie na 2 dni strzeliło w jeden. A jak pachniało! No, i zapadł wyrok: "danie do powtórzenia". Czyli, chyba wypadałoby

Wypisz Wymaluj
Domowy pasztet i karkówka z majerankiem na kanapki! 301

Tomkowi...:) Dwa przepisy: na domowy pasztet - najlepszy robi moja Mama, ja tylko próbuję ją naśladować i na mięsko do kanapek - jako alternatywa dla "sklepowej wędliny". Mam takich więcej... Domowy pasztet. Składniki: ok. 700 g mięsa z łopatki lub szynki; 300 g boczku lub podgarla; 300 g wątróbki drobiowej; 1 marchewka; 1 cebula; 1 kajzerka; 2 - 3 jajka; sól, pieprz ziołowy(...)Mięso obgotowujemy, gdy zmięknie dodajemy wątróbkę, marchewkę i cebule. Gotujemy jeszcze chwilę. Bułkę namaczamy (można w wywarze z mięsa). Wszystkie składniki mielimy wraz z odsączoną kajzerką. Dodajemy jajka i przyprawy. Dokładnie mieszamy. Wykładamy powstałą masę do formy (może to być duża brytfanna lub duża keksówka) wyłożonej papierem do pieczenia. Pieczemy w 180 - 190 stopniach przez godzinę. Ponieważ w naszym domu

Miksturownik