Zapiekane, domowe frytki z kurczakiem, pieczarkami i żółtym serem...Pieczone, złociste frytki.Aromatyczny kurczak.Plasterki pieczarek.Paprykowy sos majonezowo-śmietanowy.A całość zapieczona pod kołderką z żółtego sera.Smacznego!Składniki:2 pojedyńcze filety z piersi kurczaka (waga około 500 g);500 g pieczarek;7 średnich ziemniaków;3 łyżki majonezu;3 łyżki kwaśnej, gęstej śmietany o zawartości tłuszczu 18%;250 g żółtego sera;Przyprawa
Gospodyni Miejskaporcjach po 300 - 500 g.Zupa dyniowa z marchewkąProporcje dla 6 osóbCzas przygotowania: 30 minutSkładniki:500 g pure z pieczonej dyni5 szklanek bulionu (przygotowanego na bazie domowej warzywnej pasty bulionowej lub bulionowej pasty mięsnej)2 marchewki2 ziemniaki1 puszka mleczka kokosowego3 ząbki czosnku3 cm świeżego imbiru1,5 łyżeczki papryki0,5 łyżeczki ostrej paprykisólsok z połowy pomarańczyWykonanie:Ziemniaki(...)kroimy w kostkę.Do garnka wlewamy bulion i dodajemy warzywa. Gotujemy, aż warzywa będą miękkie. Wtedy dodajemy pure z dyni, mleczko kokosowe, posiekany imbir, pokrojony drobno czosnek i przyprawy. Doprowadzamy do zagotowania i gotujemy przez 2 minuty. Następnie zupę miksujemy i na koniec dodajemy sok z pomarańczy
Kulinarne przygody Gatitywodą i śmietanką, dodałam do piwa i mocno zamieszałam, zagotowałam. Jeśli powstaną grudki mąki - przetrzeć przez sito, aby uzyskać gładką konsystencję. Włożyłam do sosu mięso i podgrzałam. Podałam z domowymi pyzami i kapustą kiszoną. KAPUSTA KISZONA. (od Babci;) 400g kapusty kiszonej 2 - 3 średnie marchewki liść laurowy 4 ziarna pieprz 2 ziela angielskie 2 cebule smalec do smażenia Kapustę(...)ugotowałam do częściowej miękkości (woda powinna zakrywać kapustę). Odcedziłam. Cebulę posiekaną zeszkliłam na odrobinie smalcu. Wrzuciłam kapustę. Marchew starłam na tarce. Dodałam do kapusty wraz z przyprawami. Smażyłam do uzyskania odpowiedniej miękkości
W kuchni Karmel-itkipiekę, jeśli mamy zamiar grillować. Latem to nawet piekę podpłomyki na grillu zamiast w piekarniku. Taki chleb jest cudowny w smaku, a jeszcze lepiej smakuje jak go się posmaruje przyprawą zaatar. Praktycznie podpłomyki można zrobić z każdego chlebowego ciasta, po prostu rozwałkować je na cienkie placki . Mimo wszystko do wypieku tego rodzaju chleba najlepiej pasuje pszenna mąka. Można się pokusić(...)jakiegoś konkretnego kształtu. Jest to rustykalny chleb o przeróżnej formie. Możecie upiec okrągłe placki, małe duże lub bardziej owalne. Chlebek świetnie pasuje do wszelkich dipów. Smakuje jak bajka z domowym hummusem ! Podpłomyki Składniki: 12-14 placków 900 g pszennej mąki wysoko proteinowej 50 g świeżych drożdży 500-600 ml zimnej wody 1 łyżka miodu 50 ml oliwy 1 łyżka soli
codojedzeniaKotlety mielone, to prosta potrawa, aby były naprawdę dobre trzeba znać kilka trików. Mielone powinny być: dobrze doprawione, miękkie i soczyste. Masę mięsną doprawiam solą
Codziennik Kuchennycebuli 100 g pora (biała część) 200 g marchwi 100 g pietruszki 100 g selera 4 łyżki tłuszczu 200 g koncentratu pomidorowego pół łyżeczki soli łyżeczka domowej wegety łyżeczka musztardy łyżeczka oregano 2 liście laurowe pieprz Przygotowanie: Ciecierzycę ugotować według przepisu na opakowaniu. Trzeba pamiętać, że należy ją cały dzień lub noc - 12 godz. moczyć(...)tarce o grubych oczkach. Cebulę i pora pokroić w piórka. Warzywa podsmażyć na tłuszczu. Podlewamy 300 ml wody, dokładamy listek laurowy i dusimy. Pod koniec duszenia wkładamy koncentrat, doprawiamy przyprawami i dusimy jeszcze ok. 10 min. Gdy warzywa wystygną układamy w salaterce razem z ciecierzycą (pierwsza warstwa warzywa, druga ciecierzyca i tak na zmianę aż do wyczerpania się składników, ostatnia
Dieta Rozdzielna i ZdrowieEfektowna, własnoręcznie zrobiona wędlina? Ogromna satysfakcja! Mimo, że aby jej spróbować trzeba sporo poczekać, to przygotowanie nie wymaga dużo wysiłku, robi się sama :) Składniki: - 1 kg
Cook&Lovemnie nic słodkiego więc postanowiłam coś wykombinować, tym bardziej,że spodziewamy się gości. Ciasto,które dziś chcę zaproponować jest bardzo atrakcyjne,bardzo jesienne i bardzo smaczne. Kto oglądał " Domową Kawiarenkę " to wie,że przepis pochodzi właśnie z tego programu.Będąc nastolatką dzielnie spisywałam wszystkie przepisy, do niektórych wracam do dziś,tak jak do orzechowca. Ciasto orzechowe: 7 jajek(...)szklanki cukru 3/4 szklanki oleju 1/5 szklanki zmielonych orzechów włoskich 1 płaska łyżeczka sody 2 łyżeczki pr do pieczenia 1 łyżeczka cynamonu 2 łyżki kakao 1 opakowanie przyprawy do piernika Bakalie do ciasta: ok 100 g rodzynek cukinia konserwowa tzw ananas z cukinii ( ewent pokrojony ananas z puszki) Masa jabłkowa: 2 kg jabłek 2 galaretki cytrynowe
Niespełnione zdolności kulinarneKotleciki nie tylko na piątkowy obiad. Lepsze niż kupione gotowe w sklepie, bo wiem ile jest "ryby w rybie". Szybkie w przygotowaniu, zdrowe. Przygotowuję je na
NA MOIM TALERZUJest to jeden z przepisów, które znam „z zasłyszenia”. Poddawałem go z czasem pewnym modyfikacjom, ale jego istoty – połączenia wieprzowej szynki z przyprawami charakterystycznymi głównie dla kuchni azjatyckich, w zasadzie nie zmieniłem. Otrzymujemy więc połączenie smaków słodkich i cytrusowych, do których doskonale pasuje również duszona kapusta kiszona z ananasem i jabłkami. Efekt smakowy naprawdę robi duże wrażenie. I chociaż(...)Jeśli jednak jesteście gotowi się nieco poświęcić, zapewniam że doznania smakowe z pewnością wynagrodzą ten wysiłek. Tak przygotowana szynka doskonale smakuje również na zimno jako przystawka, np. z dodatkiem domowego majonezu . Pieczona szynka z kapustą 2015-04-03 13:09:38 Pieczona szynka utrzymana w słodko-cytrusowych klimatach. Doskonała jako główne danie na ciepło z duszoną kapustą z jabłkami
Kulinarna PokusaKolejna potrawa z multicookera..tym razem zupka... kawałek kapusty 1-2 marchewki porcja rosołowa 1-2 pomidory ziemniaki 1-2 łyżki oliwy listek, ziele sól
Moje domowe kucharzenieNiedawno były podudzia z pysznej marynaty...a tym razem są skrzydełka [ bez lotek] ..też z marynaty z dodatkiem miodu ale ciut inne..
Moje domowe kucharzeniemięso, wodę, żelatynę i przyprawy) wrzucamy do jednej miski i dokładnie mieszamy. Przekładamy mięso do szynkowaru, dociskamy sprężyną, zamykamy i wstawiamy na noc do lodówki, by się przegryzło z przyprawami. Na drugi dzień wstawiamy szynkowar do wysokiego garnka, oddzielając go od dna np. ścierką. Nalewamy do garnka gorącej wody i wstawiamy na palnik – poziom wody musi sięgać powyżej poziomu mięsa(...)szynkowarem do lodówki na noc. Na drugi dzień nasz własnoręczny wyrób jest gotowy – możemy go wyciągnąć i kroić na kanapki. Smacznego! Dlaczego zamieściłem ten przepis? Po pierwsze: jest pyszny. Domowe mięsko zawsze jest lepsze od tego ze sklepu. Zwłaszcza że możemy je dowolnie doprawić pod swój smak. Po drugie: jest przejrzysty. Wystarczy przeczytać pierwszy z brzegu opis na puszkowym mięsie
Proste-przepisy.plktórego nie dało rady już nabić w jelita. W związku z tym powstały małe kotleciki duszone z cebulką, jabłkiem i w cydrze. Fantastyczne danie, które można przygotować podczas przyrządzania domowej białej kiełbasy odbierając część mięsa lub też przygotować sobie specjalnie. Kotleciki można poddusić w rondlu, lub zapiec w piekarniku wedle gustu. Duszone pod pokrywką są jednak bardziej soczyste. Tutaj(...)pieczenia osłania mięso przed wysuszeniem tak jak w przypadku białej kiełbasy. Polecam serdecznie :) Składniki: 500 g łopatki wieprzowej 400 g boczku wieprzowego 100 g golonki wieprzowej 50 ml wody Przyprawy na 1 kg mięsa: 15-18 g soli kamiennej 3 g pieprzu czarnego świeżo zmielonego 3 g czosnku świeżego 3 g majeranek Dodatkowo: olej do smażenia
Kocham..lubię..gotuję..Domowe nachos...Idealnie chrupkie i złociste.Delikatnie pachnące kuminem.Podane z guacamole i salsą pomidorową.Posypane posiekaną papryczką chili i selerem naciowym.Idealne na spotkanie z przyjaciółmi czy domowy seans filmowy.Polecam! Składniki:100 g mąki kukurydzianej;100 g mąki pszennej;1 łyżeczka soli;1 łyżeczka zmielonego kminu rzymskiego (kuminu);1 łyżeczka ostrej papryki;1 łyżeczka słodkiej papryki;1/2 łyżeczki kurkumy;Szczypta(...)pieprzu;4 łyżki oleju;150 g wody.Dodatkowo do posypania po wierzchu - opcjonalnie:1/2 czerwonej papryczki chili;1 łodyga selera naciowego.Sposób przygotowania:Do miski wsypać obie mąki i wszystkie przyprawy (tj. sól, kumin, słodką i ostrą paprykę, pieprz i kurkumę). Wymieszać.Do rondelka wlać wodę wraz z olejem i doprowadzić do wrzenia.Gorącą wodę z olejem wlać do miski
Gospodyni Miejska