domowa przyprawa - 1500 przepisów (strona:53/100)

Barszcz Wigilijny 144

łyżeczka domowej roboty wegeta sól pieprz opcjonalnie łyżka octu Grzyby zalewamy zimną wodą ok. 0,5 litra i zostawiamy na jakiś czas najlepiej na noc, następnie w tej samej wodzie ugotować i przecedzić, wywar zachować. Buraki i warzywa obieramy kroimy na mniejsze kawałki zalewamy wywarem z grzybów i dolewamy ok 1 i pól  litra zimnej wody. Dodajemy przyprawy oprócz

Andzia Pichci
Pizza z kurczakiem, suszonymi pomidorami i oliwkami 176

Domowa pizza jest najlepsza! Ta wyszła bardzo pyszna i aromatyczna. Różnorodność składników tylko wzbogaca jej smak - suszone w oleju pomidory, zielone oliwki, ciągnący ser i mięciutki kurczak. Ciasto: 1,5 szklanki mąki pszennej 2 łyżki oleju 15 g świeżych drożdży ¼ łyżeczki soli ¼ łyżeczki cukru 0,5 szklanki letniej wody Dodatkowo: 300 g fileta z piersi kurczaka Przyprawa do kurczaka Słodka

VioletoweKucharzenie
Szaszłyki drobiowe z cukinią 178

przyprawiłam domową mieszanką gyros i połączyłam z cukinią. Tak przygotowane mięso jest bardzo soczyste. Szaszłyki proponuję podać z sosem czosnkowym lub sosem tzatziki . Składniki: cała podwójna pierś z kurczaka (wyjdzie około 7-8 szaszłyków) 3 malutkie cukinie patyczki do szaszłyków olej rzepakowy sól Składniki marynaty do mięsa: 5 ząbków czosnku przeciśniętych przez praskę czubata łyżeczka oregano (polecam przyprawy Skworcu ) czubata

Smak mojego domu
Karkówka gotowana w mleku 271

kawał mięsa mam do zaproponowania , smak super , a za sprawa jedynie mleka , bardzo fajnie smakuje z świeżym chlebem , musztardą francuską , na kolację jak znalazł , więc zapraszam serdecznie do wypróbowania w domowym zaciszu i zajadaniu się z całą rodziną . Składniki  1,5 kg karkówki  2 cebule  2 ząbki czosnku  2 łyżki majeranku  2 łyżki pieprzu ziołowego(...)pieprzu kolorowego  listek laurowy  1 łyżeczka imbiru suszonego  1 litr mleka  4 łyżki oleju  Wykonanie   W mięso bardzo dokładnie wklepuje nasze wszystkie przyprawy  , następnie przekładam do garnka , cebulę , oraz czosnek obieram i kroję w plastry i dodaję do naszego mięsa i odstawiam do lodówki na kilka godzin . Po kilku godzinach , na rozgrzaną

Mój Smak
Ciasto fasolowe z czekoladą i gruszkami 626

przygotowaniu domowego mleko kokosowe zostaje nam zmielona i odtłuszczona miazga, którą po wysuszeniu i zmiksowania możemy dodawać do innych dań. Taka bezglutenowa mąka kokosowa to znakomity dodatek do ciast np. czekoladowego. Nośnikiem aromatów jest tłuszcz, odtłuszczona mąka jest bardziej delikatna i mniej aromatyczna od wiórków kokosowych. Rozluźni ciasto z czerwonej fasoli i otuli aromatyczne gruszki obgotowane w przyprawach korzennych - znakomity

SzczyptaSmaQ
Hummus z kuminem i suszonymi pomidorami 156

posmarowany domowym hummusem z piklowanym ogórkiem to jest to :)  Muszę się Wam czymś pochwalić. W moje ręcę trafił ostatnio prawdziwy kumin z Maroko, uwierzcie mi, że nie ma porównania z tym dostępnym w naszych sklepach. Ma tak intesywny smak i aromat, że zaledwie maleńska szczypta nadaje daniom fantastycznego marokańskiego charakteru. Jeśli tylko macie możliwość dostępu do egzotycznych przypraw, gromadźcie

DefinicjaSmaku
Udka faszerowane 248

przyprawy. Wbrew pozorom ich przygotowanie nie wymaga dużego nakładu pracy, a jeśli ktoś ma wątpliwości, mam nadzieję, że  efekt i smak mu to wynagrodzi. Smacznego.   W akcji „Farsz Niepodległości 2014″ udział wzięli :Ulla z bloga Kuchnia na wzgórzuMateusz Staniszewski – zdjęcie na FBPaweł z bloga Chleby.infoIza z bloga  Smaczna PyzaBożena z bloga  Moje domowe kucharzenieBlue Raven

mojewypiekiinietylko
Szynka w czosnku niedźwiedzim z rozmarynem 176

Pyszna domowa szynka, tym razem schowana pod pierzynką z czosnku niedźwiedziego i rozmarynu.Składniki: 1.2 kg szynki wieprzowej  Marynata: 6-10 łyżeczek czosnku niedźwiedziego www.owocowyraj.eu świeżą duża gałązka rozmarynu  3-4 łyżki oliwy z oliwek ok 2 łyżek grubej soli 3-4 ziarenka czarnego pieprzu biały pieprz 1/4 łyżeczki   Szynkę myjemy, osuszamy, można ponakłuwać widelcem. Nacieramy(...)wszystkimi przyprawami, zawijamy w folię spożywczą i marynujemy kilka godzin, dobrze jest odłożyć na noc do lodówki. Mięso w marynacie przekładamy do żaroodpornego naczynia lub do rękawa do pieczenia. Czas pieczenia ok 90 minut, w tem 190C, im większy kawałek mięsa tym dłuższy czas pieczenia. Po upieczeniu wyjmujemy mięso na półmisek i odstawiamy do ostygnięcia

Apetyczna babeczka
Me(e)at me at the pizza 214

dobrą, domową pizzę chodzi za mną od dawna. Hm, a może by tak pominąć jeden kluczowy składnik jakim jest ciasto? Co z tego wyjdzie? Kiedy pizza przestaje być pizzą? Mizza czyli mięsna pizza  400g mięsa mielonego 3-4 łyżki bułki tartej (lub płatków owsianych) 2 łyżki startego żółtego sera 1 jajko 1 ząbek czosnku natka pietruszki ulubione przyprawy

bastalena
Naleśniki w kształcie pancakes z domowymi powidłami śliwkowymi 158

Strach jest naturalną reakcją na zbliżanie się do prawdy. Pema Chodron Składniki:Naleśniki: 1.5 szklanki mąki (użyłam pełnoziarnistej pszennej i pełnoziarnistej z orkiszu)1 i 3/4

Weganizm infantylny
Sentymentalny chleb codzienny z paprykarzem 223

Domowe pieczywo posmarowane paprykarzem - zderzenie wspomnień z nowoczesną wersją tego specjału Przepis na dzisiejszy chleb, okraszę niewielką garścią kulinarnych wspomnień z minionej epoki PRL-u. Czym się wtedy najczęściej smarowało pieczywo? Oczywiście, że Paprykarzem Szczecińskim ! Jak wieść gminna niesie Paprykarz Szczeciński był wynikiem pomysłu racjonalizatorskiego na zagospodarowanie odpadów po wykrawaniu kostki rybnej z zamrożonych bloków rybnych. [źródło: Wikipedia ] Jego receptura(...)którym zaczęto ten specjał produkować: Kiedyś nasi technolodzy ze statków-chłodni spróbowali w którymś z afrykańskich portów lokalnego przysmaku czop-czop. Była w tym ryba, ryż i bardzo ostra przyprawa – pima . [źródło: Minist.Rolnictwa i Rozwoju Wsi ] Nazwa paprykarza jest podwójnym kłamstwem , gdyż czerwonego koloru nadaje mu koncentrat pomidorowy a nie papryka . Produkowany jest zaś aktualnie przez wiele różnych firm

Grunt to przepis!
Rolada pietruszkowa 158

świątecznym stole nie może zabraknąć domowej wędliny a jeśli jej nadzienie stanowią jajka, wówczas jest to pozycja obowiązkowa :) Składniki: - 1 kg mięsa mielonego - 1 szklanka kaszy manny - 1 pęczek pietruszki - 8 jajek - 1 łyżka delikatu czerwonego - 1 łyżka soli - 1 łyżeczka oregano - szczypta lubczyku - 1/2 łyżeczki pieprzu cytrynowego Przygotowanie: Trzy jajka gotujemy na twardo. Do mięsa mielonego wbijamy(...)pozostałe jajka, dodajemy kaszę, przyprawy oraz posiekaną natkę pietruszki. Starannie mieszamy i wyrabiamy na jednolitą masę. Ugotowane jajka obieramy. Mięso rozkładamy na płasko, nakładamy na nie całe jajka i zawijamy. Roladę przekładamy do torebki foliowej i ciasno związujemy. Wkładamy je do garnka, zalewamy wodą i gotujemy godzinę. Następnie wyciągamy mięso z wody i odstawiamy je na kilka godzin

Zainspirowana w kuchni
Sos paprykowy z mięsem mielonym 275

domowego sweet chili sauce do smaku sól, pieprz czarny, oregano 1 łyżka oleju, Przygotowanie sosu paprykowego: Rozgrzewamy olej na patelni, wrzucamy pokrojoną w kostkę cebulę, przeciśnięty przez praskę czosnek i szklimy na złoto. Dodajemy zmielone mięso wieprzowe i podsmażamy je. Doprawiamy do smaku solą, czarnym pieprzem i oregano, (można dodać też suszoną bazylię, czy też inne ulubione przyprawy) dodajemy pastę

Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię
piernik staropolski dojrzewający 391

składniki: 500 g mąki orkiszowej lub pszennej 125 g masła 200 g cukru 250 g miodu 60 ml mleka 2 jajka 40 g przyprawy do piernika

Domowy Smak Jedzenia
sałatka pekińska z kurczakiem 142

Sałatki z kurczakiem to ulubione mojego męża. Często zabiera je ze sobą do pracy, dlatego przygotowuję je z różnymi dodatkami, żeby mu się nie znudziły. Dziś

Domowa Cukierenka-Domowa Kuchnia