domowa przyprawa - 1500 przepisów (strona:55/100)

BABKA MARCHEWKOWA Z KARMELEM 182

domowy karmel to jedynie 4 składniki i niecałe 10 minut pracy. Przepis jest bardzo prosty i tani, a otrzymujemy pyszny karmel bez konserwantów i sztucznych dodatków. Takiej babki nie może zabraknąć na świątecznym stole! Składniki: Ciasto: 1 i 1/2 szklanki mąki pszennej 3 jajka 1/2 szklanki cukru 1 i 1/2 szklanki drobno startej marchewki 3/4 szklanki oleju 2 łyżeczki przyprawy

Kuchnia MagdaLeny
Papryka faszerowana w pomidorowym sosie, a'la gołąbki. Smaczny letni obiad. 303

domowa wegeta, czosnek mielony, majeranek, papryka czerwona mielona - olej Na sos pomidorowy - koncentrat pomidorowy 2 łyżeczki - mąka, śmietana - bazylia Wykonanie Z papryki odkrawam ogonki, łyżeczką wyjmuję nasionka, myję i suszę. Ryż gotuję w/g instrukcji na opakowaniu w lekko osolonej wodzie. Kiedy ryż jest gotowy,odcedzam go i studzę. Do wystudzonego ryżu dodaje surowe mięso mielone, wbijam jajko i doprawiam przyprawami

Kuchnia z widokiem na ogród
Piernikowa szopka 179

sprzątaniu, czyli wszystko ze stołu znajduje się na podłodze :) Dziadzio wykonał konstrukcję, a my całą resztę...Piernikowa szopkaPierniki zrobiłam z przepisu na ciasteczka miodowe, jedyną modyfikacją było dodanie przyprawy do piernika. Postaci do szopki wycinałam foremkami i zdobiłam kolorowymi,cukrowymi pisakami. Pieczenie i zdobienie to wielka frajda. Szczególnie dla naszego synka, który wzroku nie odrywał od pisaków. Konstrukcja(...)szopki zrobiona z brzozy przez dziadzia Tadzia, a poszycie dachu i reszta wykonania to już dzieło mojego Męża ;)Choinki również powstały z ciasta miodowego i ozdobione są lukrem cytrynowym domowej roboty.LukierSkładniki:1 białko1 szklanka cukru pudru1 łyżka soku z cytrynyWszystko razem ucieramy mikserem, aż do uzyskania jednolitego lukru.Polecam wszystkim wykonanie takiej szopki, jest to naprawdę wielka przyjemność dla całej

Lawendowe Niebo
Tażin z kurczaka z kiszonymi cytrynami i oliwkami - Djaj Mqualli 246

Hanout) są równie klasyczne i powszechnie dostępne, usypuje się je na stoiskach w wielkie kolorowe stożki (o czym może zaświadczyć moja siostra, która przywiozła mi z Maroka woreczki z przyprawami).  Czytałam, że Marokańczycy przygotowują tażin z całego kurczaka - wybierają na targu najładniejszego ptaka, który jest specjalnie dla nich zabijany i oprawiany. Brzmi drastycznie, ale jest przejawem ich dbałości(...)kopru włoskiego, każda pokrojona na 8 cząstek 2 cebule, grubo pokrojone 4 ząbki czosnku, pokrojone w plasterki pęczek świeżej kolendry 2-3 małe kiszone cytryny lub 1 kiszona cytryna domowej roboty bez pestek, posiekana 80 g czarnych i zielonych oliwek, wydrylowanych spora szczypta szafranu 500 ml gorącego bulionu drobiowego (ja użyłam warzywnego) na marynatę: 1 czubata łyżeczka nasion kolendry, rozgniecionych

Chilli Czosnek i Oliwa
z lubczykiem pierogi ruskie na gęsim smalcu... 153

Składniki: FARSZ: ziemniaki ugotowane 3/4 kg, twaróg 40 dag, kucharek 1 łyżka, pieprz czarny mielony 3/4 łyżeczki, majeranek 2 łyżki, papryka słodka mielona 1 łyżeczka, gęsi

W Mojej Kuchni Lubię
Zakwas ze świeżych buraków – na czerwony barszcz i do picia. Sałatka z kiszonych buraków 465

Smaczny i zdrowy zakwas buraczany, naszykowany ze świeżych buraków i przypraw. Pyszny jako napój probiotyczny, na wzmocnienie, szczególnie jesienią i zimą, kiedy to buraki są naszym polskim warzywem sezonowym. Niezastąpiony do świątecznego czerwonego barszczu. Zobaczcie jakie to poste! Ten zakwas szykuję bez dodatku chleba. Ciężko kupić w sklepie ‘prawdziwy’ chleb na razowej mące i razowym zakwasie, bez żadnych dodatków(...)ulepszaczy, a nie zawsze mam czas za nim biegać po mieście albo czas na jego samodzielne upieczenie wtedy, gdy akurat nastawiam buraczany zakwas. Jeśli jednak upiekliście domowy razowy chleb i macie jego piętkę – możecie jej użyć do naszykowania tego zakwasu.   Chleb razowy na naturalnym zakwasie jest kwaśny w smaku – procesy kiszenia w zakwasie z dodatkiem chleba zajdą szybciej

Karo in the Kitchen
Wtorek: Pęczotto primavera 148

pieczarki też dają radę. Standardowo risotto w pierwszej fazie gotowania podlewa się winem, natomiast my od pewnego czasu do gotowania używamy wytrawnego cydru, która doskonale sprawdza się jako przyprawa. W pęczotto szczególnie dobrze odgrywa rolę zamiennika wina, nadając kaszy bardziej delikatnego, lekko słodkiego posmaku. Czas : 40 minut Poziom trudnośc i: łatwy Liczna porcji : 4 Składniki: Pęczek szparagów Szklanka mrożonego groszku(...)świeżego) Brokuł 2 małe szalotki 1 ząbek czosnku Pół szklanki wytrawnego wina lub cydru (cydr sprawdzi się doskonale, ale musi być wytrawny, nie słodki) 3 szklanki bulionu domowego ewentualnie z kostki 2 boczniaki lub ze 4 duże pieczarki 1 mała cukinia Szklanka suchego pęczaku 60 g masła, czyli około 6 łyżek Przygotowanie: Krok 1 Rozgrzej w rondlu łyżkę masła, posiekaj

Niedzielny kucharz
Pieczony łosoś – pyszny obiad w 5 minut 276

przyprawa do ryb łyżka masła klarowanego/oleju kokosowego Piekarnik nagrzewamy do 220 stopni. Łososia myjemy i kroimy na porcje. Każdy kawałek posypujemy z wierzchu przyprawą do ryb lub własną kompozycją przypraw (np. czosnek granulowany, bazylia, natka pietruszki, sól, pieprz ziołowy). Rybę układamy skórą do dołu w naczyniu żaroodpornym. Między kawałki ryby układamy listki masła klarowanego lub oleju kokosowego. Naczynie żaroodporne nakrywamy(...)wierzchu folią aluminiową i wstawiamy do piekarnika na 30 minut. Gotowe! Łosoś smakuje wyśmienicie z fasolką szparagową, brokułami, ziemniakami lub kaszą jaglaną. Łososia można też upiec jednocześnie z domowymi frytkami . W takim przypadku rybę wstawiamy do piekarnika piętro wyżej niż frytki

Dieta bez mleka
Pasztet z cukini. Świetny na zimno i na ciepło :) 225

mają być 3 - 3.5 szklanki ) - cebula 3 średnie sztuki - jajka surowe 3 szt. - 10 dkg. sera żółtego - 1/4 szklanki oliwy z oliwek - 1,5 szklanki bułki tartej - sól, pieprz,domowa wegeta, gałka muszkatołowa - pęczek pietruszki Wykonanie Cukinię obieram ze skórki, usuwam pestki i ścieram na tarce o grubych oczkach tak samo postępuję z cebulą, zasypuje solą, odstawiam na ok. pół(...)godziny aż cukinia i cebula puszczą sok. Po tym czasie dokładnie odsączam cukinię i cebulę z soku, sok wylewam. Do warzyw dodaje starty żółty ser, bułke tartą, oliwę, jaja, przyprawy i pokrojona natkę. Dokładnie mieszam do połączenia składników. Całość przekładam do wysmarowanej tłuszczem i wysypanej bułka tartą keksówki. Piekę w nagrzanym do 180 stopni piekarniku - z termoobiegiem - Czas pieczenia

Kuchnia z widokiem na ogród
Drobiowa wędlina 180

Delikatna domowa wędlina doskonała do kanapek. Składniki: 1 kg udźca z indyka 2  filety z kurczaka 300 gram wędzonego boczku 2 ząbki czosnku tymianek szczypta gałki muszkatołowej papryka słodka kmin mielony sól, świeżo zmielony pieprz Wykonanie: Mięso z indyka, boczek oraz czosnek mielimy w maszynce do mięsa o grubych oczkach. Mięso z kurczaka kroimy w średnią kostkę. Wszystkie składniki(...)wraz z przyprawami, dobrze wyrabiamy ma gładką masę. Wstawiamy do lodówki na 24 godziny. Mięso przekładamy do sztucznej osłonki zawiązujemy końce. Gotujemy na bardzo wolnym ogniu 1,5 godziny.  Smacznego

kgwjanczewo
Schab Pani Jadzi 158

Przepis pochodzi z FORUMOGRODNICZEGO.info (Przepisy Jadzi1 i miłych gości). Pyszniutki schab, prosty w wykonaniu, nie wymaga wielu składników. Potrzebuje tylko czterech dni na leżakowanie. 1/2 kg

Praktyczna pl
Utopence, czyli parówki marynowane 121

czasu do czasu nikomu nie zaszkodzą.Utopience to przekąska serwowana u naszych sąsiadów . W oryginale to grube serdelki- u mnie cienkie parówki, które łatwiej jeść jako przekąskę podczas domowych przyjęć. Rewelacyjna przekąska do kufelka dobrego piwa, którą zaostrzyłam plasterkami jalapeno. 😋 500 g dobrej jakości parówek 1/4 czerwonej papryki 2 cebule 1 ząbek czosnku 8/10 plasterków marynowanej papryczki jalapeno(...)octu 300 ml wody 1 liść laurowy 5 ziaren ziela angielskiego 8 ziarenek pieprzu 1,5 łyżeczki cukru 1/2 łyżeczki soli Słoik na parówki wyparzyć. Wodę z octem i przyprawami zagotować i odstawić do ostudzenia. Parówki obrać z osłonek i przekroić na pół. Parówki ułożyć na sztorc w słoiku, pomiędzy parówki włoźyć pokrojoną czerwoną paprykę, plasterki jalapeno i pokrojoną

Krylowa Kuchnia
Kurczak pieczony na piwie, z boczkiem i rodzynkami 147

mięs z owocami, dlatego zainteresował mnie przepis na kurczaka z rodzynkami i boczkiem  i postanowiłam spróbować ten sposób w domu. Kurczak wyszedł fenomenalny, soczysty i bardzo smaczny. Domowy wędzony boczek dopełnił smaku a rodzynki lekko osłodziły potrawę, piwo nadało niebywałego charakteru potrawie a całość smakowała wyśmienicie. Kurczaka podałam z pieczonymi ziemniakami, na które mam wypróbowany sposób aby pozostały(...)środku miękkie, a z wierzchu były lekko chrupiące. Ziemniaczki wcześniej gotuję na parze, dzięki temu są już gotowe do jedzenia, miękkie ale nie rozpadają się. Następnie otaczam je w przyprawach i zapiekam obok kurczaka tylko już do zrumieniania. W ten sposób można zrobić też skrzydełka lub same udka, czy podudzia a nawet całego kurczaka. Polecam serdecznie :) Składniki: 3 nogi

Kocham..lubię..gotuję..
Przepis na marynatę do szynki lub boczku. 680

łyżeczki soli 4 łyżki soli do peklowania mięsa 5-6 ząbków czosnku  (przekroić na pół) 8 ziarenek pieprzu czarnego Sposób wykonania : Wodę przegotować, przestudzić, dodać wszystkie przyprawy, dokładnie wymieszać. Włożyć mięso do marynaty, wstawić do lodówki (2-6 C) na 2-3 dni. Co parę godzin mięso można obrócić, aby dokładnie się zamarynowało. Po 2-3 dniach mięso wyjmujemy(...)marynaty, płuczemy w zimnej wodzie i przystępujemy do dalszej obróbki np. wędzenia. W ten sposób marynujemy surową szynkę i boczek.  Tutaj dowiesz się co zrobić aby twoja domowa szynka ( także boczek ) była soczysta i miękka :  http://youtu.be/8dPHktlYzVI

Przepisy i porady kulinarne
Placki z warzywami na cieście francuskim 222

Pizza dla leniuszków z dużą ilością warzyw. Składniki: opakowanie ciasta francuskiego mrożonego lub domowego 200 g sera mozarella cebula cukinia papryka kilka pieczarek 2-3 ząbki czosnku majeranek, rozmaryn, sól, pieprz olej  surowe jajko Podsmażamy na patelni z rozgrzanym olejem pokrojone warzywa: najpierw cebulę i pieczarki a następnie cukinię, czosnek i paprykę. Ciasto francuskie kroimy na trójkąty. Na brzegach(...)ciasta układamy pokrojony ser i zalepiamy je. Na środek ciasta nakładamy farsz, posypujemy serem i przyprawami. Odkryte części ciasta smarujemy rozmieszanym jajkiem. Pieczemy aż ciasto nabierze złotego koloru 10-15 minut w temperaturze ok 180 stopni

prawdziwe jedzenie