Najbardziej sprawdzone śniadanie lub szybki podwieczorek znane mi już od nastoletnich lat. Cieplutkie i chrupiące domowe grzanki z ulubionymi dodatkami, najczęściej pomidorami, pieczarkami, cebulką, chili, pesto, cukinią i oczywiście delikatnie ciągnącym się serem. Dziś dopełniłam grzanki sosem ziołowym na bazie oliwy i oleju lnianego z ulubionymi ziołami i suszoną natką – wyszły wspaniałe, gorące i chrupiące grzanki takie jak lubię(...)Składniki: kilka kromek pieczywa pełnoziarnistego lub białego majonez kilka pomidorków koktajlowych ogórek kiszony mała cebulka kilka plastrów żółtego sera oliwa z oliwek + olej lniany lubczyk, przyprawa do pizzy, świeżo zmielony pieprz, suszona natka Przygotowanie: Kromki chleba smaruję delikatnie majonezem, układam na nich po plasterku cebuli. Na to układam plasterek sera (może być tarty), kroję (opcjonalnie) na trójkątne grzanki
Zasmakuj KuchniCoś na kanapki..bez mięsa...bo rybka wędzona..a dokładniej pasta z ryby wędzonej , jajek i ogórka kiszonego.. 2 makrele wędzone 3 jajka ugotowane
Moje domowe kucharzeniePiernik im starszy tym lepszy. Dlatego ten upiekłam już tydzień przed Świętami, dzięki czemu zaoszczędziłam trochę czasu. Pierwszy raz zapiekałam piernik razem z nadzieniem i obawiałam
Domowa Cukierenka-Domowa KuchniaDziś zapraszam Was na pieczone pikantne ziemniaczki. Smakują zarówno jako samodzielne danie, jak i dodatek do mięs, sałat itd. Spełnią się równie dobrze w porze domowego obiadu czy na przyjęciu. Spróbujcie. ... czyż nie wyglądają zachęcająco? Ta chrupiąca, pikantna skórka... Składniki: około 1 kg ziemniaków 6 łyżek oliwy z oliwek 1 1/2 łyżeczki słodkiej czerwonej papryki 1 płaska łyżeczka suszonego czosnku(...)łyżeczki ostrej czerwonej papryki 1 1/2 łyżeczki majeranku Przygotowanie: Ziemniaki obieramy, płuczemy i dokładnie osuszamy papierowymi ręcznikami. Kroimy na ćwiartki, bądź ósemki. W szklance mieszamy oliwę z oliwek z przyprawami. Ziemniaczki układamy na wyłożonej papierem do pieczenia blasze i wszystkie smarujemy pędzelkiem zamoczonym w przyprawach. Tak przygotowane ziemniaczki wkładamy do piekarnika nagrzanego do 200 stopni. Pieczemy około 30 minut
Słodkie okruszkiOtwieram nowy cykl na blogu "Piątek z makaronem" co piątek postaram się dawać wam nowe pomysły jak robić makaron lub go przyrządzić. Często jestem pytana
Basia w kuchniJa je uwielbiam, bo można nadziać na patyczki wszystko co lubimy. U mnie jest to przeważnie kurczak i warzywa, ale szynka wieprzowa, boczek i inne przysmaki
Magiczne Życie Martypracuje pełną parą. Pieczemy, gotujemy i sięgamy również po przepisy na domowe wyroby. Na mięsne wyroby domowe porwałam się po raz pierwszy, a na pierwszy ogień poszła biała kiełbasa domowa. Zdradzę tajemnicę, że w lodówce już się „przegryza” mięso na kiełbasę długodojrzewającą, a schab czeka w kolejce na swój świąteczny „lifting”. Składniki na ok. 6kg wyrobu: - 2 kg łopatki(...)sugestii) zaprzyjaźnionego rzeźnika Johna (Irlandczyk), który dla mnie to mięso zmielił. Oczywiście, co ważne mięso musi być dobrego gatunku, a moje było „wybitne”. Do zmielonego mięsa dodajemy wszystkie przyprawy (czosnek zmiksowałam blenderem) i bardzo dokładnie wyrabiamy. Kolejno dodajemy lodowatą wodę dalej wyrabiając, aż masa stanie się „kleista”. Następnie dodałam 280g pinhead rusk jest to substancja wiążąca wodę (opis dostępny
mojewypiekiinietylkoPrzygotowanie: Cebulkę kroimy w drobną kostkę i podsmażamy na 1/2 łyżce oliwy z oliwek. Przekładamy do miski. Dorzucamy 3/4 szklanki zielonego groszku "Gotowane na parze" Bonduelle, posiekany szczypiorek i przyprawy (sól, pieprz, bazylia oraz granulowany czosnek). Wszystko razem ugniatamy (ja robię to ręcznie, ale można użyć np. widelca, blendera). Próbujemy, jeśli zajdzie taka potrzeba jeszcze doprawiamy. Na koniec dodajemy(...)oliwy z oliwek na patelni, formujemy w rękach małe kotleciki i smażymy z obu stron do zarumienienia kotlecików. Pysznie, zdrowo i zielono. Kotleciki możemy podać same lub z ulubionym domowym sosem, np. czosnkowym. Smacznego
Słodkie okruszkiDomowa wędlina na kanapki to jest to co lubimy najbardziej. Nie dość, że możemy zjeść mięso nadziane czym chcemy i przyprawione pod nasz smak, to jeszcze wiemy, że nikt nas świństwem nie karmi. Schab ten idealnie nadaje się jako mięso na ciepło do obiadu oraz gdy wystygnie będzie świetną wędliną na kanapki. Spróbujcie koniecznie! Składniki : * około 1,3 schabu(...)kości * 150g suszonych pomidorów plus łyżka oliwy * 200g pieczarek * ulubione przyprawy, zioła, sól Przygotowanie : Schab rozciąć tak by powstał jeden większy płat mięsa. Pieczarki zetrzeć na tarce, pomidory pokroić w paseczki. Mięso natrzeć przyprawami, wyłożyć nadzienie i ciasno zwinąć. Związać. Przełożyć do rękawa. Piec około godziny. Zdjąć rękaw, zapiec około 20-30 minut
Magiczne Życie MartyCzereśnie w marynacie to idealny dodatek do pasztetów, pieczonych mięs lub wędlin. Tajemnica smacznych marynowanych czereśni kryje się przede wszystkim w zalewie. Przygotowujemy ją zagotowując wodę
Tajemnice SmakuRyba w zalewie , kiedyś robiłam, następnie zapomniałam, by w końcu wrócić do tego bardzo smacznego dania. Jej zaletą jest również to,że może długo postać i
W kuchennym oknie EwyTrochę inna wersja drobiowych filecików, może mniej zdrowa - przez panierkę z chipsów, ale od czasu do czasu można zaszaleć i trochę odejść od modelowego, zdrowego żywienia
Walijskie PichcenieNo cóż nie mogę się pochwalić, że sama zrobiłam tę roladę, ale na pewno powinnam zaprezentować kulinarne dzieło mojego męża. Ta pyszna rolada powstała dziś
W kuchennym oknie EwyDomowe wędliny, to jedne z lepszych jakie mogą zagościć na naszych stołach. Postanowiłam więc i ja sama zamarynować trochę mięsa i upiec w piekarniku, pomimo, że pracy mam aż nad to przy tak licznej rodzince :D I nie żałuję, gdyż wędliny, smakowo o wiele lepsze :) Składniki: 1 kg schabu bez kości Marynata: 2 łyżki świeżo startego imbiru 2 ząbki czosnku(...)łyżek oliwy z oliwek 1 płaska łyżka soli 1 łyżka przyprawy chili con carne 1 płaska łyżka brązowego cukru 2 łyżki soku z cytryny Wykonanie: Mięso myję, osuszam na ręczniku papierowym i usuwam białe włókna. Imbir ścieram na tarce, czosnek przepuszczam przez praskę. Wszystkie składniki marynaty mieszam ze sobą. Mięso wkładam do rękawa do pieczenia, dodaję marynatę i dokładnie
Bea(u)ty kitchenMiałam na taki pasztet ochotę więc zrobiłam :) Inny przepis na mój pasztet, lekki drobiowy tutaj :), a na pasztet roślinny tutaj :) Świetne, domowej roboty, pasztetowe dodatki na kanapki. Ważna wskazówka! Jeśli po ugotowaniu soczewicy nie odciśniecie jej dobrze z wody, a jajka w rozmiarze L dacie dwa - to pasztet będzie do smarowania, a nie do pokrojenia w plastry. Dlatego proponuję(...)jeśli jest w rozmiarze L dać jedno, a nie dwa. Składniki: 200 gramów suchej soczewicy 1/2 kg marchewki 2 duże cebule lub 1 dymka w całości 2 jajka przyprawy do smaku: sól pieprz curry gałka muszkatołowa liście żywej bazylii liście żywego lubczyku Soczewicę chwilę namoczyć (ok. 1 godziny) a następnie gotować 25 minut Marchew obrać, opłukać
www.szczesliwakuchnia.blogspot.com