Najlepsza domowa wędlinka , robię sama wędlinki, bez żadnych konserwantów, te sklepowe niech się schowają. Przepis zaczerpnięty z internetu. Domowa wędlinka - łopatka z szynkowara Łopatka podana na pięknym talerzu od Porcelana Bogucice z kolekcji Filona Składniki : łopatka wieprzowa - 1,30 kg zalewa do mięsa : czosnek - 2 ząbki żelatyna - 4 łyżeczki cukier - 1 łyżeczka kolendra - 1 łyżeczka sól(...)Łopatkę opłukać i osuszyć, pokroić w cienkie plastry. Każdy plaster mięsa dobrze rozbić tłuczkiem. Przygotować zalewę do mięsa. Do miski wlać wodę, dodać obrany i przeciśnięty przez praskę czosnek, przyprawy, oraz żelatynę, dokładnie wszystko wymieszać. Do zalewy wkładać porcjami mięso , dobrze wymieszać. Mięso przełożyć do worka, dobrze ugniatając ręką, zawinąć worek i włożyć do szynkowara. Zamknąć szynkowar i odstawić
Kuchnia Danusipowtórki ! Ciasto dyniowe z nutką pomarańczy Składniki: 250 g zmiksowanej pieczonej dyni 200 g oleju rzepakowego, u mnie Olej Beskidzki Bielmar 1 szklanka cukru 2 łyżeczki domowej esencji waniliowej 3 jajka 1,5 szklanki mąki pszennej 2 łyżeczki proszku do pieczenia 1 łyżeczka mielonej skórki pomarańczowej 2 łyżeczki kandyzowanej skórki pomarańczowej 1/2 łyżeczki kardamonu(...)podgrzewamy olej, wyłączamy ogień, dodajemy cukier i mieszamy do rozpuszczenia się cukru. Dodajemy mus dyniowy, esencję waniliową i pozostałe przyprawy, mieszamy. Z otrzymanej masy odlewamy pół szklanki, wykorzystamy ją później na polewę. Do miski przesiewamy mąkę z proszkiem do pieczenia. Białka oddzielamy od żółtek
Kulinarne przygody Gatitywielbiciele podrobów. Połączenie delikatnych żołądków z ostrym chrzanem jest kompozycją idealną i gorąco je wszystkim polecam! Przepis na to danie pochodzi z książki "Fifka i żulik, czyli domowa kuchnia łódzka" A. Wojciechowskiej. Składniki : 500g żołądków drobiowych 1-2 marchewki 1-2 pietruszki pół pora kawałeczek selera kilka ziarenek czarnego pieprzu kilka ziarenek ziela angielskiego listek laurowy(...)oczyścić, włożyć do garnka. Dodać obraną i pokrojoną na mniejsze kawałki marchewkę i pietruszkę, selera i pora. Zalać wodą (tylko tyle aby zakryła mięso i warzywa) i wraz z przyprawami (pieprzem, zielem angielskim i liściem laurowym) gotować pod przykryciem, na małym ogniu przez 45-60 minut lub do czasu aż żołądki będą miękkie. Żołądki odcedzić, ale nie wylewać wywaru ! Przygotować
Codzienne GotowanieSałatka gyros jest pyszną warstwową sałatką serwowaną na różnego rodzaju okazje. W sezonie na spotkania rodzinne czy towarzyskie sprawdzi się znakomicie. Zachęcam do zrobienia takiej również
Pieprzyć z FantazjąWigilia to barszcz. Najlepszy ten na domowym zakwasie. A go akurat się przygotowuje kilka minut. Potem już tylko czekamy, aż nabierze aromatu i smaku. Nastawiliście już swój zakwas? Jeśli nie to pomału można się za to zabierać. Składniki: 1,5 kg buraków 2,5 l wody 20g soli kamiennej 2 liście laurowe kilka ziaren pieprzu 2 ziela ang 6 ząbków(...)czosnku kromka dobrego razowego chleba- jeśli nie mamy pewności że chleb jest na prawdę razowy, lepiej go nie dodawać Wykonanie: Buraki myjemy, obieramy, kroimy w plastry. Dodajemy przyprawy, zalewamy ostudzoną wodą w której rozpuszczamy sól. Na wierzch kładziemy kromkę chleba. Przykrywamy bawełnianą szmatką lub gazą, odstawiamy na 4-5 dni. Po tym czasie przecedzamy, zlewamy
Z Majeczką w kuchniKilka lat temu kupiłam szynkowar by robić domowe wędliny i trochę ich było,a przepisy na wyroby umieściłam na poprzednim blogu. Platforma na której jest blog z dniem 31 marca przestaje istnieć i wraz z nią znikną wszystkie blogi oraz przepisy. Postanowiłam więc poprzenosić sporą część przepisów,które moim zdaniem godne są uwagi. Od dziś w miarę możliwości(...)wymieszać,miskę owinąć folią spożywczą i odstawić do lodówki na 24 godziny. Mięso wyjąć z lodówki na godzinę przed dodaniem reszty składników. Żelatynę rozpuścić w wodzie,dodać cukier i przyprawy. Roztwór wlać do mięsa i wyrabiać ok 5 minut aż masa mięsna będzie się kleić. Masę mięsną przełożyć do woreczka,który należy umieścić w szynkowarze,dokładnie ubić by nie było
Kolorowa kuchnia ElkiCześć! Z myślą o opróżnianiu zapasów z zamrażalnika zrobiłam dziś naleśniki z warzywami. Mam jeszcze sporo brokuła i kalafiora. Cebula w zeszłym roku tak dopisała, że
Pieprzyć z FantazjąSkładniki: fasola Jaś 500 dag, kiełbasa śląska 3 sztuki, smalec 1 łyżeczka, cebula 1 sztuka, ząbki czosnku 4 sztuki, przecier pomidorowy 150 ml, cukier 2 łyżki
W Mojej Kuchni LubięJakoś w tym roku nie miałam natchnienia na wypiekanie pierników..tzn. piekłam, ale miałam w planach więcej coś zrobić..ale jak zobaczyłam wpis z markizami
Moje domowe kucharzenieSzynkowar staram się wykorzystać w miarę możliwości dość często. To doskonały wynalazek, by przygotować dobre i zdrowe wędliny. Dzisiaj szynka z udźca indyka i piersi drobiowych
W kuchennym oknie Ewymałe burgery, plasterek ogórka i połówka pomidorka koktajlowego z sosem w stylu amerykańskim czyli na bazie majonezu, keczupu i musztardy. To bardzo zdrowy domowy fastfood z wołowiny dobrej jakości i bułeczek bez spulchniaczy i polepszaczy. Składniki na ok. 30 sztuk: • minibułeczki z tego przepisu Miniburgery • 700 g wołowiny dobrej(...)łyżki keczupu pikantnego • 3 łyżki majonezu • 3 łyżeczki musztardy Wykonanie: • Cebulę pokroić i podsmażyć na oliwie. • Mięso razem z cebulą przepuścić przez maszynkę. • Wymieszać z przyprawami i czosnkiem przeciśniętym przez praskę. • Do masy mięsnej wlać zimną wodę i wyrobić na gładką masę. • Formować minikotleciki i smażyć na rozgrzanym oleju
To co kochamtylko podgrzać. Składniki: 10 małych papryk 3 duże cebule 6 ząbków czosnku oliwa 500 g mielonej karkówki 2 czubate łyżeczki majeranku 2 czubate łyżeczki oregano 1 czubata łyżeczka domowej Vegety (suszone warzywa i zioła) 1 płaska łyżeczka bazylii 1 płaska łyżeczka papryki słodkiej 1/2 płaskiej łyżeczki papryki ostrej pieprz sól 100 g kaszy jęczmiennej 700 g cukinii (cukinie kupujemy(...)niej pokrojony w drobną kostkę czosnek i całość podsmażamy jeszcze około 4 minuty. Po tym czasie do cebuli dodajemy mięso i podsmażamy jeszcze 10 minut. W międzyczasie dodajemy przyprawy i całość doprawiamy pieprzem oraz solą. Kaszę gotujemy w osolonej wodzie 15 minut. Odcedzamy i dodajemy do mięsa. Cukinię myjemy, kroimy w dość drobną kostkę (bez obierania), wrzucamy
Smak mojego domuSkładniki: boczek świeży surowy bez kości 30 dag, cebula 1 sztuka, VEGETA NATUR mieszanka warzywna do potraw "zobacz TUTAJ" 2 szczypty, kapusta młoda 2 główki
W Mojej Kuchni LubięZnacie to uczucie, kiedy człowiek ma ochotę na jakiś „fast food”? Frytki na przykład. Przecież one w cale nie muszą pływać w tłuszczu
Szybko Tanio Smacznie