domowa przyprawa - 1500 przepisów (strona:63/100)

Domowe nachos z paluchami z szynką 137

Talerz przekąsek na sylwestra, zabawy karnawałowe. Domowe nachos które robi się szybko, i paluchy sprężynki które zrobimy w 10 minut. Do tego pyszny dip serowy owoce i warzywa i mamy fajne zakąski. nachos: 50 g mąki pszennej 50 g mąki kukurydzianej sól, pieprz papryka słodka, ostra i wędzona kurkuma 2 łyżki oleju 60 ml wody gorącej paluchy: 1/2 opakowania ciasta(...)francuskiego 100 g szynki schwarcwalckiej 1 jajko pozostałe: dip serowy 1 papryka czerwona 20 dkg winogrono ciemne Nachos: Do miski wsypuję mąki, dodaję przyprawy, gorącą wodę, olej i mieszam widelcem. Ciasto zagniatam rękoma jak na pierogi. Rozwałkowuję na stolnicy na placek o grubości 1 mm. Wykrawam dowolne kształty, trójkąty, kwadraty. Układam na blaszce wyłożonej papierem. Wstawiam do nagranego piekarnika góra

wesoła kuchnia
Schab po bałkańsku 149

Ciekawe połączenie dużej ilości warzyw i schabu, u nas podawane z ryżem, ale smakuje równie wyśmienicie z pajdą domowego chleba, ziemniakami i każdym rodzajem kaszy. Można by się pokusić o wykonanie plenerowe tego dania i weekendowe pichcenie w kociołku, bo biesiadowanie i wspólne jedzenie to idealny pomysł!. Składniki dla 6 osób: - 1 kg schabu bez kości - pęczek cebuli dymki, biała(...)ząbki czosnku - 1 czerwona papryka - 3 średnie pomidory lub 1 puszka pomidorów - 40 dag pieczarek - 3 ogórki kiszone - sól - pieprz - słodka i ostra papryka - 1/2 szklanki pomidorowej passaty - bulion Przyprawy znajdziecie na www.Skworcu.com.pl . 1. Na patelni rozgrzewamy olej i smażymy schab pokrojony w plastry. Dodajemy kolejno pokrojone warzywa: cebulę zwykłą i dymkę, pieczarki, paprykę, ogórki, pomidory, czosnek oraz przyprawy, podlewamy

Apetyczna babeczka
Pasztet Wielkanocny z jajkiem 184

oczyścić i drobniutko pokroić. Łopatkę przepuścić przez maszynkę do mięsa razem z namoczoną  i odciśniętą bułką  oraz podsmażoną na maśle cebulką. Dodać do wątróbki. Wbić jajka, dodać przyprawy i dokładnie wymieszać. 2 prostokątne foremki wysmarować masłem i obsypać bułką tartą. Do jednej na dno wyłożyć około 3 cm masy na pasztet i ułożyć jajka, przykryć górną warstwą(...)drugiej foremce. Piec w piekarniku z termoobiegiem w temp 170 C przez 35-40 minut. Podawać na zimno z ulubionymi dodatkami...u mnie biały chrzan z jajkiem i  domowym majonezem. Smacznego

Gosia gotuje
Spaghetti z pulpetami 174

Dziś Światowy dzień makaronu i trza to jakoś uczcić..Przepis na pyszne klopsiki podpatrzony tutaj. 500 g mielonego mięsa 1 jajko 1 ząbek czosnku 3

Moje domowe kucharzenie
PASZTET DROBIOWY Z MALAKSERA 157

Nie mam maszynki do mielenia mięsa więc postanowiłam przyrządzić pasztet z użyciem malaksera. Wyszedł puszysty, wilgotny i łatwo rozsmarowuje się na chlebie, polecam na Wielkanoc. SKŁADNIKI

słodki bratek
Jajka Wielkanocne z mięsnej galarety 1030

10 wydmuszek z jajek30 dkg piersi z kurczakawłoszczyzna8-9 łyżeczek żelatyny (na 1 litr płynu)Do dekoracji:kukurydza konserwowagroszek konserwowyugotowana marchewkanatka pietruszkiJajka Wielkanocne z mięsnej galarety

Świat Domowej Kuchni
Najlepsza szynka drobiowa 385

Mówi się, że „przypadki chodzą po ludziach”. U mnie przypadek porządził ostatnio w kuchni, a dokładnie, namieszał trochę podczas pieczenia wędliny domowej. I tak wyszła… najlepsza szynka drobiowa.     Składniki na 2 szynki: - piersi drobiowe - ok.1,2 kg (wykroiłam z 2 dużych kurczaków) - sól morska - świeżo zmielony pieprz czarny Składniki marynaty: - 2 łyżki miodu - 2 łyżki musztardy Dijon(...)tłuszczu i błonek. Oprószamy solą i pieprzem. Na marynatę dodajemy do miseczki: po 2 łyżki miodu, musztardy Dijon i ziarnistej, powideł śliwkowych, sosu sojowego, 1 łyżkę octu winnego oraz przyprawy – 1 łyżkę oregano, 1 łyżeczkę rozgniecionych nasion kolendry, 1 łyżeczkę płatków chilli (w dowolnej kolejności). Wszystkie składniki mieszamy. Piersi drobiowe posypujemy żelatyną od strony, która będzie wewnątrz i składamy

mojewypiekiinietylko
Czwartek: Jak zrobić stir fry 171

kuchniach gazowych. Kto ma płytę elektryczną albo indukcyjną nie powinien się przejmować, bo dobrze nagrzana patelnia też da radę. Przyprawy do stir fry Drugim ważnym elementem stir fry są przyprawy, nadające całości orientalnego aromatu i smaku. Na pewno będziecie potrzebować: sos sojowy – do kupienia w sieciach dyskontów, niestety rzadziej dostępny w małych sklepach, to intensywny, aromatyczny, mocno słony dodatek(...)użył go w 1945 r. w książce „Jak gotować i jeść chińszczyznę” Buwei Yang Chao. Dzisiaj stir fry przygotowywany jest pod każdą szerokością geograficzną, w wykwintnych restauracjach i w domowych kuchniach. Doskonały do zjedzenia od razu, prosto z woka, ale świetnie sprawdza się w roli dania na wynos. Jak wspomnieliśmy, stir fry można robić z różnych rodzajów mięsa

Niedzielny kucharz
kolorowa warzywna patelnia 127

składniki: 300 g ziemniaków 1 czerwona papryka 200 g marchewki 5 małych cebulek 3 ząbki czosnku 1 łyżeczka kminku 1 łyżeczka ziół prowansalskich 1 łyżeczka lubczyku

Domowy Smak Jedzenia
Domowa wędlinka - łopatka z szynkowara 132

Najlepsza domowa wędlinka , robię sama wędlinki, bez żadnych konserwantów, te sklepowe niech się schowają. Przepis zaczerpnięty z internetu. Domowa wędlinka - łopatka z szynkowara Łopatka  podana na pięknym talerzu od   Porcelana Bogucice z kolekcji Filona Składniki : łopatka wieprzowa - 1,30 kg zalewa do mięsa : czosnek - 2 ząbki żelatyna - 4 łyżeczki cukier - 1 łyżeczka kolendra - 1 łyżeczka sól(...)Łopatkę opłukać i osuszyć, pokroić w cienkie plastry. Każdy plaster mięsa dobrze rozbić tłuczkiem. Przygotować zalewę do mięsa. Do miski wlać wodę, dodać obrany i przeciśnięty przez praskę czosnek, przyprawy, oraz żelatynę, dokładnie wszystko wymieszać. Do zalewy wkładać porcjami mięso , dobrze wymieszać. Mięso przełożyć do worka, dobrze ugniatając ręką, zawinąć worek i włożyć do szynkowara. Zamknąć szynkowar i odstawić

Kuchnia Danusi
Ciasto dyniowe z nutką pomarańczy 182

powtórki ! Ciasto dyniowe z nutką pomarańczy Składniki: 250 g zmiksowanej pieczonej dyni 200 g oleju rzepakowego, u mnie Olej Beskidzki Bielmar 1 szklanka cukru 2 łyżeczki domowej esencji waniliowej 3 jajka 1,5 szklanki mąki pszennej 2 łyżeczki proszku do pieczenia 1 łyżeczka mielonej skórki pomarańczowej 2 łyżeczki kandyzowanej skórki pomarańczowej 1/2 łyżeczki kardamonu(...)podgrzewamy olej, wyłączamy ogień, dodajemy cukier i mieszamy do rozpuszczenia się cukru. Dodajemy mus dyniowy, esencję waniliową i pozostałe przyprawy, mieszamy. Z otrzymanej masy odlewamy pół szklanki, wykorzystamy ją później na polewę.  Do miski przesiewamy mąkę z proszkiem do pieczenia. Białka oddzielamy od żółtek

Kulinarne przygody Gatity
Żołądki drobiowe w sosie chrzanowym 137

wielbiciele podrobów. Połączenie delikatnych żołądków z ostrym chrzanem jest kompozycją idealną i gorąco je wszystkim polecam!  Przepis na to danie pochodzi z książki "Fifka i żulik, czyli domowa kuchnia łódzka" A. Wojciechowskiej.  Składniki :  500g żołądków drobiowych 1-2 marchewki 1-2 pietruszki pół pora kawałeczek selera kilka ziarenek czarnego pieprzu kilka ziarenek ziela angielskiego listek laurowy(...)oczyścić, włożyć do garnka. Dodać obraną i pokrojoną na mniejsze kawałki marchewkę i pietruszkę, selera i pora. Zalać wodą (tylko tyle aby zakryła mięso i warzywa) i wraz z przyprawami (pieprzem, zielem angielskim i liściem laurowym) gotować pod przykryciem, na małym ogniu przez 45-60 minut lub do czasu aż żołądki będą miękkie. Żołądki odcedzić, ale nie wylewać wywaru ! Przygotować

Codzienne Gotowanie
Sałatka gyros 111

Sałatka gyros jest pyszną warstwową sałatką serwowaną na różnego rodzaju okazje. W sezonie na spotkania rodzinne czy towarzyskie sprawdzi się znakomicie. Zachęcam do zrobienia takiej również

Pieprzyć z Fantazją
ZAKWAS NA BARSZCZ 757

Wigilia to barszcz. Najlepszy ten na domowym zakwasie. A go akurat się przygotowuje kilka minut. Potem już tylko czekamy, aż nabierze aromatu i smaku. Nastawiliście już swój zakwas? Jeśli nie to pomału można się za to zabierać. Składniki: 1,5 kg buraków 2,5 l wody 20g soli kamiennej 2 liście laurowe kilka ziaren pieprzu 2 ziela ang 6 ząbków(...)czosnku kromka dobrego razowego chleba- jeśli nie mamy pewności że chleb jest na prawdę razowy, lepiej go nie dodawać Wykonanie: Buraki myjemy, obieramy, kroimy w plastry. Dodajemy przyprawy, zalewamy ostudzoną wodą w której rozpuszczamy sól. Na wierzch kładziemy kromkę chleba. Przykrywamy bawełnianą szmatką lub gazą, odstawiamy na 4-5 dni. Po tym czasie przecedzamy, zlewamy

Z Majeczką w kuchni
Szynka drobiowa z szynkowara 176

Kilka lat temu kupiłam szynkowar by robić domowe wędliny i trochę ich było,a przepisy na wyroby umieściłam na poprzednim blogu. Platforma na której jest blog z dniem 31 marca przestaje istnieć i wraz z nią znikną wszystkie blogi oraz przepisy. Postanowiłam więc poprzenosić sporą część przepisów,które moim zdaniem godne są uwagi.  Od dziś w miarę możliwości(...)wymieszać,miskę owinąć folią spożywczą i odstawić do lodówki na 24 godziny. Mięso wyjąć z lodówki na godzinę przed dodaniem reszty składników. Żelatynę rozpuścić w wodzie,dodać cukier i przyprawy. Roztwór wlać do mięsa i wyrabiać ok 5 minut aż masa mięsna będzie się kleić. Masę mięsną przełożyć do woreczka,który należy umieścić w szynkowarze,dokładnie ubić by nie było

Kolorowa kuchnia Elki

Proponowane wyszukiwania