pora , jabłka i marchewki. Jest wyrazista, ostra, odrobinę słodka; idealnie komponuje się z mięsem. Jeśli nie lubicie majonezu, możecie w całości zastąpić go jogurtem greckim lub kwaśną śmietaną. Domowy gulasz z polędwicy wieprzowej to wspaniała odmiana od tradycyjnego gulaszu wieprzowego. Jest równie smaczny, ale błyskawiczny w przygotowaniu. Jeśli lubicie mięso w sosie, to na pewno pokochacie to danie. Duszona(...)TUTAJ:) Przepis na gulasz z polędwiczki wieprzowej: polędwiczka wieprzowa, cebula, czerwona papryka, marchewka, 1-2 szklanki wody lub bulionu drobiowego, czubata łyżeczka koncentratu pomidorowego, łyżeczka musztardy (lub do smaku) przyprawy do smaku: sól, pieprz, granulowany czosnek, słodka papryka, zioła prowansalskie, listek laurowy 1-2 łyżeczki mąki ziemniaczanej rozmieszanej w 1/4 - 1/3 szklanki wody Polędwiczkę pokroić w plastry. Oprószyć
Lekcje w kuchnimiarę szybki przepis, aby w kilka chwil przygotować jakiś dodatek do mięs na obiad lub jako samą kolację. Jedynie problem może wam stworzyć puree z dyni, ale zapobiegliwe gospodynie domowe – takie jak ja – mają w zamrażarce kilka woreczków na różne okoliczności, np. aby przygotować chleb dyniowy . Ciasto na tartę jest kruche i świetnie komponuję się z resztą dodatków(...)oleju kokosowego 7 łyżek puree z dyni ¼ szklanki mąki z tapioki ½ szklanki mąki kokosowej szczypta soli Składniki na nadzienie: 2 duże bataty 2 jabłka 1-2 czerwone cebule oliwa przyprawy Przygotowanie ciasta: Piekarnik rozgrzewamy do 170 stopni. Olej rozpuszczamy, wszystkie składniki na ciasto dobrze mieszamy, naczynie na tartę smarujemy olejem kokosowym i wykładamy przygotowanym ciastem. Przygotowanie nadzienia. Bataty, jabłka oraz
PaleoLifeJacoba i Dwayne’a (pozdro dla kumatych). Przy opracowywaniu przepisu postawiliśmy na oryginalną, kilkuskładnikową, aromatyczną panierkę i tradycyjne dodatki jak sałata, ser, ketchup i majonez. Jeśli chcecie użyć domowych bułek do burgerów – polecamy ten przepis na bardzo proste i dość szybkie mega buły. Burgery smakują w nich o niebo lepiej niż w dmuchanych bułkach z supermarketu. Zobacz(...)moździeża i utrzećskładniki lub utłuc je wałkiem do ciasta czy tłuczkiem od mięsa. Gotową panierką przesypujemy do szerokiego pojemnika lub talerza. 2. CIASTO (2 min) Do miski wsypujemy wszystkie przyprawy (oczywiście możecie zmieniać skład w zależności od upodobań i zawartości spiżarni), dodajemy sos sojowy, mąkę oraz wodę. Mieszamy i próbujemy, czy ciasto jest wystarczająco aromatyczne i słone – co prawda
Nerds Kitchenszparagowej 1 papryczka chili 1 puszka mleka kokosowego (400 ml) 5 listków limonki kaffir 8 pomidorków koktajlowych 1000 ml bulionu (u mnie przygotowany na bazie domowej warzywnej pasty bulionowej) 1 łyżeczka zmielonej trawy cytrynowej sok z 1/2 cytryny 1 łyżeczka brązowego cukru 3 łyżki sosu rybnego 3 łyżki pasty Tom Yum olej do smażenia 2 łyżki(...)pół pieczarki, przekładamy je do garnka, w którym będzie się gotować zupa. Wszystko zalewamy bulionem, mlekiem kokosowym, sosem rybnym. Dodajemy pastę Tom Yum, fasolkę i przyprawy. Mieszamy i gotujemy przez 5 minut. Na koniec dodajemy pokrojone na pół pomidorki koktajlowe i makaron. Garnek przykrywamy i odstawiamy
Kulinarne przygody GatityWtedy kiedy masz wszystkiego po trochu w lodówcę powstają najlepsze rzeczy. Taka spontaniczna pizza z tego co miałam pod ręką. Smak nas zaskoczył bo połączenie ananasa
VioletoweKucharzeniegotującej się już wody. Gotuję w ok 7-8 minut. W tym samym czasie na patelni rozgrzewam olej i smażę wcześniej pokrojonego w kostkę kurczaka. Doprawiam go delikatnie przyprawą. Brokuła oraz kurczaka łączę w misce, do tego dodaję pokrojony w kostkę (lub coś podobnego do kostki :)) serek sałatkowo kanapkowy typu feta. Mieszam. Sos czosnkowy przygotowuję w osobnej miseczce. Wlewam(...)Drugą opcją jest też wyłożenie suchych składników na talerz i polanie je sosem tuż przed zjedzeniem. Przed degustacją obsypujemy sałatkę prażonym słonecznikiem. Do sałatki można dodać także grzanki, robione domowym sposobem lub kupowane. Ja dzisiaj wybrałam jednak opcję bez grzanek
Justa próbuje gotowaćDostałyśmy jasny komunikat od męskiej części domowej załogi -"Chcemy mięsa!". Chcieli, więc dostali. Zamysł był na roladki, ale... kobieta zmienną jest, więc wyszły nam koperty (?), kieszonki (?), coś z farszem w każdym razie. Jak zwał, tak zwał, grunt, że wyszło pyszne.W naszym domu jadamy głównie indyka (większości mięs nie tolerujemy), więc przedstawiamy na talerzach jego różne twarze. Dzisiejsza propozycja to indyk(...)Dietetyczne, bardzo smaczne mięsko. SKŁADNIKI:- pierś z indyka, spory kawałek,- pomidory suszone (pół opakowania),- ser biały typu greckiego w kostkach (np. Patios - bazylia i oregano),- czosnek 4 główki,- przyprawy: bazylia, oregano, pieprz czarny,- odrobina oliwy,/dodatkowo: wykałaczki/sznurek.Rozbijamy bardzo cienko mięso i kroimy na odpowiedniej wielkości płaty.Przygotowujemy farsz: suszone pomidory kroimy w paseczki, ser rozdrabniamy widelcem (choć, takie
Wypisz WymalujSkładniki: kiszona kapusta 50 dag, pieczarki 50 dag, cebula 1 sztuka, olej 1 łyżka, cukier 1 łyżka, pieprz mielony 1 łyżeczka, sól 1/2 łyżeczki, tarta bułka
W Mojej Kuchni Lubię5 / 5 ( 11 votes ) „Sweet china” zaradny chińczyk Sweet china, zaradny chińczyk, to danie które możesz zrobić w biegu. Pod warunkiem, że lubisz kuchnię
Ogrodnik w podróżyZiemniaki na styl skandynawski ,gotowane w sosie z cukinią Zupełnie, nie tak dawno zamieszczałam, tradycyjny przepis na ziemniaki po skandynawsku .Był świetny , wszystkim w domu smakował
Ogrodnik w podróżySoli używamy praktycznie każdego dnia. Nawet jeśli sami nie dodajemy jej do potraw, to i tak sól spożywamy. Warto więc czasem zastanowić się czym właściwie doprawiamy
Kulinaria - potrawy z różnych stron światakiełbasa biała czyli szara Coraz bliżej do świąt, więc najwyższy już czas aby wziąć się za wyrób domowych świątecznych wyrobów. A jeżeli mowa o Wielkanocnych potrawach, to przecież nie możne w śród nich zabraknąć białej kiełbasy. W tytule trochę przewrotnie napisałem o kiełbasie szarej. Wiele w tym prawdy, jeżeli nasz wyrób nie będzie zawierał żadnych środków konserwujących ( typu saletry(...)wyrobu 0,5 kg wołowej karkówki 0,5 kg wieprzowej pachwiny 0,5 kg wieprzowej szynki szynka,schab) 2 kg wieprzowej łopatki, jelita wieprzowe przyprawy ( orientacyjna ilość na 1 kg wyrobu) 16-20 g soli kamiennej 1/2 łyżeczki czarnego pieprzu 1 łyżka majeranku 1/2 łyżeczki gorczycy białej 1/2 łyżeczki suszonego czosnku około 50 ml przegotowanej i ostudzonej
Miód i pieprzDziś wracam do przetworów z cytrusów, bo cały czas trwa na nie sezon. Robiłam już konfiturę pomarańczową z kardamonem, ale ceny na pomarańcze są tak
Kulinarne przygody Gatity