Soli używamy praktycznie każdego dnia. Nawet jeśli sami nie dodajemy jej do potraw, to i tak sól spożywamy. Warto więc czasem zastanowić się czym właściwie doprawiamy
Kulinaria - potrawy z różnych stron światakiełbasa biała czyli szara Coraz bliżej do świąt, więc najwyższy już czas aby wziąć się za wyrób domowych świątecznych wyrobów. A jeżeli mowa o Wielkanocnych potrawach, to przecież nie możne w śród nich zabraknąć białej kiełbasy. W tytule trochę przewrotnie napisałem o kiełbasie szarej. Wiele w tym prawdy, jeżeli nasz wyrób nie będzie zawierał żadnych środków konserwujących ( typu saletry(...)wyrobu 0,5 kg wołowej karkówki 0,5 kg wieprzowej pachwiny 0,5 kg wieprzowej szynki szynka,schab) 2 kg wieprzowej łopatki, jelita wieprzowe przyprawy ( orientacyjna ilość na 1 kg wyrobu) 16-20 g soli kamiennej 1/2 łyżeczki czarnego pieprzu 1 łyżka majeranku 1/2 łyżeczki gorczycy białej 1/2 łyżeczki suszonego czosnku około 50 ml przegotowanej i ostudzonej
Miód i pieprzDziś wracam do przetworów z cytrusów, bo cały czas trwa na nie sezon. Robiłam już konfiturę pomarańczową z kardamonem, ale ceny na pomarańcze są tak
Kulinarne przygody GatityJeśli szukacie w swojej domowej kuchni nowych, ciekawych sosów do makaronu to jest to przepis dla Was. Ragu oznacza mięsny sos, który gotuje się niezwykle długo. My wykorzystałyśmy nogi z kaczki do jego przygotowania. Dodatkowo użyłyśmy cynamonu w trakcie gotowania co dało bardzo fajny efekt. Jako że nogi od kaczki nie są, aż tak drogie jak na przykład piersi wypróbujcie(...)Składniki: 2 nogi z kaczki Puszka krojonych pomidorów 250ml bulionu (szklanka) 125ml czerwonego wina (połowa szklanki) Cebula Ząbek czosnku Łyżka oliwy Łyżka śmietany kremówki 30% Łyżeczka mąki pszennej Szczypiorek Przyprawy: łyżeczka mielonego cynamonu, posiekany rozmaryn, liść laurowy, ½ łyżeczki cukru, sól, pieprzDodatkowo: Makaron dla 3 osób ugotowany al dente Na sporej patelni rozgrzewamy olej. Nogi z kaczki oprószamy solą i pieprzem
Kolizje SmakówSałatka After Party Szybka i smaczna sałatka. Dlaczego After Party ? Ponieważ często ją robię gdy po imprezie domowej zostaje mi szynka, ser, czasem też gdy ugotuje się za dużo makarony do pomidorowej i można spokojnie wszystkie składniki wtórnie wykorzystać. Wystarczy dodać sos, dwie puszki i mamy pyszną sałatkę. Składniki: 300 - 400 makaronu typu świderki, wstążki 1 puszka kukurydzy(...)dobrze odsączony z wody makaron. Następnie dodajemy pozostałe składniki: kukurydzę, czerwoną fasolę, szynkę pokrojoną w kostkę oraz ser , który też kroimy w kosteczkę. Dodajemy majonez i musztardę, doprawiamy przyprawami i wszystko razem mieszamy. I gotowe :) Dobra i szybka sałaka. Do przepisu wykorzystałam ponieważ miałam okazję testować kolejny fajny produkt firmy Jamar , który polecam
W Moim Magicznym Domuwszystkie zachcianki, to mamy poważny problem, bo cena takowych jest dość wysoka. Co zrobić? Rozwiązanie tego problemu jest poniżej. Tylko pamiętajmy, że hipsterem nie można być w zaciszu domowym. Takie burgery musimy robić na dużych imprezach lub brać ja na miasto i jeść w jakiś mocno uczęszczanych miejscach jak deptaki, rynki, parki, gdzie można spokojnie usiąść i pograć(...)łyżki płatków owsianych błyskawicznych 0,20 zł - pół małej cebuli 0,30 zł - ogórek kiszony 0,50 zł - jakaś mieszanka przypraw z papryką, żeby nadała kolor 0,40 zł - 2 ziemniaki 0,45 gr Cena porcji bez energii - 2,45 zł Wykonanie: Jedną bułkę przekrawamy na pół a drugą lekko moczymy. Płatki owsiane zalewamy małą ilością wrzątku. Ugniatamy razem namoczoną
Kryzysowa Książka Kucharskawynik braku tłustych kawałków. Ostrość kiełbasy regulujemy dodając więcej lub mniej pieprzu kajeńskiego. Podajemy ciepłe z ryżem i np dowolnym sosem jogurtowym Na podstawie przepisu z książki "Domowy wyrób kiełbas" Susan Mahnke Peery i Charles G. Reavis. składniki 500 g filet z piersi indyka lub mieszane jasne i ciemne mięso (można ze skórą) 500 g udo z kurczaka(...)jelita * Przygotować farsz mięsny. Zmielić mięso wraz ze skórą w maszynce z drobnym sitkiem - Ø 5 lub 6. W dużej misce wymieszać zmielone mięso, wszystkie przyprawy , musztardę i jogurt. Starannie wyrobić farsz ręką. Jeszcze raz zmielić farsz w maszynce z drobnym sitkiem. Na maszynkę nałożyć wkładkę dystansującą i końcówkę do nadziewania kiełbas. Końcówkę posmarować
Stare GaryKiełbasa w słoiku, to wspomnienie mojego dzieciństwa. Jak się jechało na wakacje, to babcia szykowała tak zwane weki. czasami była to klasyczna mielonka, czasami właśnie kiełbasa. To idealna domowa wędlina, bez żadnych polepszaczy czy chemicznych wypełniaczy. A na dodatek jest bardzo prosta w przygotowaniu. Po 3-krotnej pasteryzacji może być przechowywana nawet do sześciu miesięcy. Uwaga : moja kiełbasa jest mało(...)mielonego ziela angielskiego 1,5 łyżeczki soli Wykonanie: Chude części szynki kroimy w drobną kostkę, pozostałe mięso mielimy maszynką do mielenia mięsa. Wkładamy do miski, dodajemy przyprawy i bardzo dokładnie wszystko razem mieszamy, najlepiej mikserem z hakiem. Miskę przykrywamy i odstawiamy na noc do lodówki, Następnego dnia mięso przekładamy do czystych, wyparzonych słoików o pojemności
Kulinarne przygody GatitySkładniki: Chleb pszenny, krojony (o wadze 500 g, najlepiej czerstwy); 1 czubata łyżka czosnku granulowanego; 1 czubata łyżka suszonego oregano; 1 czubata łyżka suszonej bazylii; 1
Gospodyni MiejskaMoim zdaniem ketchup domowej roboty jest nieporównywalnie smaczniejszy, od tych sklepowych, no i przede wszystkim nafaszerowany świeżymi aromatycznymi pomidorami. Co prawda trochę pracy przy nim jest, ale smak rekompensuje czas poświęcony na jego przygotowanie. SKŁADNIKI 1 kg pomidorów 3 średnie papryki 1 duża cebula 4 łyżki octu 100 g cukru 2 łyżeczki soli ½ łyżeczki ostrej papryki 3 łyżki(...)pokroić w kostkę i chwile podsmażyć na oliwie, dodać pomidory oraz paprykę, gotować do chwili gdy warzywa będą miękkie. Przecier przetrzeć przez gęste sito, i ponownie zagotować dodając wszystkie przyprawy. Czas gotowania ketchupu zależy od tego jak gęsty ma by ć, im dłużej będziemy gotować tym ketchup będzie gęstszy. Gotowy ketchup przelać do słoików, i praktycznie po wystudzeniu jest
RAROSSADomowy zapiekany pasztet, często gości na naszym stole. Jest to spowodowane pewnie tym, że uwielbiamy kurczaka z grilla w różnych wersjach. Zawsze można wtedy przy okazji na niższą półkę kuchenki postawić naczynie z pasztetem. Kapiący z kurczaka tłuszcz, świetnie wzbogaci smakowo nasz pasztet. Jeśli natomiast chcecie przygotować go samodzielnie, dodajcie do przepisu jedną łyżkę masła. Składniki(...)pieprz do smaku Sposób przygotowania: Wątróbkę , umyć oczyścić z plewek i drobno pokroić. Bułkę namoczyć w wodzie, odcisnąć i przekręcić przez maszynkę. Dodać do wątróbki.Wbić jajka, dodać przyprawy i drobno posiekaną natkę. Wszystko dokładnie wymieszać i przełożyć do naczynia żaroodpornego.Jak wspominałam we wstępie, jeśli będziecie piec pasztet bez kurczaka ( kapiący tłuszcz), to jest ten moment aby na wierzchu
Gosia gotujepamiętam, kiedy ostatnio jadłam pizzę, więc pewnie dawno temu, bo jak już jem to tylko i wyłącznie domowej roboty i chyba nie było okazji, aby takową ówcześnie przygotować. I tak się złożyło, że posiadałam wcześniej ugotowane już bataty, zatem postanowiłam, że przygotuję pizzę właśnie na spodzie z batata . Do pizzy podeszłam całkowicie spontanicznie - albo się uda, albo nie. Jak pewnie(...)niebieskiej kukurydzy (Blue Corn) 1 jajko szczypta soli i pieprzu Farsz: 1 papryka czerwona 1 cebula 1/2 cukinii 1 ząbek czosnku 2 łyżki oleju sól przyprawy do smaku (pieprz czarny, pieprz ziołowy, papryka słodka, curry) 1 łyżka aminosu kokosowego (opcjonalnie) Dodatki: koncentrat pomidorowy kulka mozzarelli garść rukoli Przygotowani: Z tego względu
Zdrowie na języku :Pminut Składniki na 20 bułeczek Ciasto: 250 ml letniego mleka 50 g drobnego cukru trzcinowego 20 g świeżych pokruszonych drożdży 90 g topionego masła 1 łyżeczka domowej esencji waniliowej 1 jajko 500 g mąki pszennej typ 500 1 jajko do posmarowania bułeczek Nadzienie: 50 g gorzkiej czekolady 50 g topionego masła 80 g brązowego cukru 2 łyżki cynamonu(...)minut w ciepłe miejsce. Ciasto powinno podwoić swoją objętość. Gdy ciasto rośnie przygotowujemy nadzienie. Czekoladę ścieramy na tarce, wsypujemy do miski, dodajemy zimne stopione masło, cukier i przyprawy i dokładnie mieszamy. Wyrośnięte ciasto wykładamy na omączony blat, odgazowujemy i wałkujemy na prostokąt o wymiarach 25 x 40 cm o grubości 8 mm. Na całej powierzchni ciasta rozsmarowujemy
Kulinarne przygody Gatitymąki pszennej 30 g drożdży 1/4 szkl. mleka 1 jajko 1 żółtko 1 łyżeczka cukru 50 g masła Sól Farsz : 400/500 g kapusty kiszonej (najlepiej sprawdzi się domowa kapusta kiszona) 200 g pieczarek 2 małe cebule 1 łyżka oleju Sól, pieprz, papryka czerwona, papryka ostra, majeranek, kminek, ziele angielskie, liść laurowy Przygotowanie: Drożdże kruszymy do miski. Dodajemy 4 łyżki ciepłego(...)miękkości. Odcedzamy i kroimy drobno. Na patelni rozgrzewamy olej. Podsmażamy drobno posiekaną cebulę. Dodajemy drobno pokrojone pieczarki. Podsmażamy z odrobiną soli aż odparują. Dodajemy do kapusty. Doprawiamy resztą przypraw. Studzimy. Ciasto dzielimy na 2 części, wałkujemy placki (takie bardziej prostokątne). Nakładamy na farsz na jeden brzeg (zostawiając trochę ciasta do zlepienia). Zwijamy rulon, odcinamy ciasto i kroimy paszteciki. Układamy
Czarnawisienka