Pyszny czerwony barszczyk z dodatkiem suszonych grzybków i domowego zakwasu. Bez torebek i kupnych zakwasów, po prostu domowy. Bez niego nie ma u nas wigilijnej kolacji. Podaje go zawsze z uszkami a także do po picia krokietów czy pierogów. składniki: 1 kg czerwonych buraków 1 marchewka 1 pietruszka kawałek selera 1 cebula 3 duże ząbki czosnku 4 listki laurowe garść(...)litry wody sól do smaku zakwas buraczany ok 1,5 szklanki Wszystkie warzywa obrać i dokładnie umyć, buraczki pokroić na małe kawałki. Warzywa przełożyć do garnka. Dodać wszystkie przyprawy oraz obrany czosnek. Warzywa zalać wodą, dodać opłukane suszone grzyby. Zagotować i gotować na średnim ogniu aż warzywa będą miękkie. Następnie wywar przecedzić. Buraczki można ewentualnie wykorzystać na sałatkę a grzybki
Monia miesza i gotujeJesienią i zimą często piekę pierniczki, bo mam na nie wiele pomysłów, a nie jestem w stanie ich wszystkich zrealizować na Święta. A poza tym moja
Domowa Cukierenka-Domowa Kuchnianiego nie wyobrażam sobie Świąt Bożego Narodzenia. Bez niego jesień byłaby nie do zniesienia. Dla mnie dobry, domowy bigos to podstawa, gdy za oknem szaro. Przepis ten należy do tych co robią się prawie same. Nie wiem czy wszystko robię książkowo, ale jestem pewna, że efekt jest ekstra. Polecam szczególnie tym, którzy myślą, że smaczne gotowanie musi być trudne- przekonajcie(...)wołowe 3 kiełbasy 3 liście laurowe pieprz garść suszonych grzybów 100g koncentratu pomidorowego woda łyżka smalcu Sposób przygotowania: Mięso obsmaż na smalcu na złoty kolor. Dodaj kapustę, grzyby, przyprawy. Całość zalej wodą. Gotuj minimum 3-4 godziny a najlepiej cały dzień pod przykryciem (na wolnym ogniu pilnując, żeby woda się nie wygotowała). Na sam koniec dodaj koncentrat pomidorowy
Wielki apetytsamo jak dobrą i złą szynkę, czy lepsze i gorsze pieczywo. Wszystko jest kwestią wyboru.Nie jadam jednak parówek zbyt często. Niespecjalnie za nimi przepadam, od czasu do czasu robimy domową wersję hot dogów, i to chyba tyle w temacie. Zawsze jednak kilka kiełbasek zostanie, i powstaje pytanie - co zrobić? Dwa dni z rzędu bułki z parówką w grę nie wchodzą(...)tłumaczeniu pølse to kiełbaska, a horn - róg. Kiełbasiane rożki...? Dziwnie to brzmi... W praktyce ciasto drożdżowe, takie jak na bułki, cienko rozwałkowane, posmarowane pastą z ketchupu, musztardy i różnych przypraw, owijamy wokół parówek i pieczemy. I już! Idealna przekąska gotowa. Świetnie nadają się na drugie śniadanie, bo nie trzeba robić kanapek, ale też można je podjadać przy oglądaniu filmu
Pożeraczka, czyli raz adobrzeKilka razy robiłam już klopsiki i pulpeciki rybne - wykorzystując zawsze surową rybę. Dziś po raz pierwszy zrobiłam z ugotowanej ryby i wyszły rewelacyjnie. Bardzo
Walijskie Pichceniedomowych na wsiach. Jest to potrawa prosta, uboga w składniki, często spożywana w biedniejszych domach kujawskich w okresie Adwentu, Wielkiego Postu, w Wigilię, Środę Popielcową, Wielki Piątek, jak również w ciągu roku(...)szklanki wrzątku2 łyżki octu6 ziarenek ziela angielskiego3 liście laurowe 1/2 łyżeczki cukrusól pieprz Wykonanie: Cebulę pokroić w kostkę, zalać wodą, dodać przyprawy: ziele angielskie, liść laurowy. Gotować na małym ogniu ok 10 minut. Pod koniec gotowania wlać ocet. Wystudzić. Śledzie pokroić na mniejsze kawałki. Marynatą zalać śledzie (jeśli są słone wcześniej wymoczyć
Walijskie PichceniePrzepis na smalec dostałam w pracy jakieś dwa lata temu, ale dopiero niedawno go zrobiłam:) Ze świeżym pieczywem i ogórkiem kiszonym jest przepyszny! Składniki: 1 kg
www.szczesliwakuchnia.blogspot.comMakaron ze szpinakiem i piersią z kurczaka to pomysł na prosty, szybki i pyszny obiad:) Mam nadzieję, że po spróbowaniu tego przepisu również podzielicie moje zdanie
Kuchnia Pełna PasjiMoja rodzinka uwielbia sosy a zwłaszcza ciemny do ziemniaków lub kaszy. Z mięsa z obiadu nie zawsze dużo zostaję, aby sobie po porcjować na kolejne obiady
Basia w kuchnikrupniku) wybrałam właśnie ryż. Jest to jeden ze sposobów gotowania krupniku, bo jak to mówią, co dom to inny krupnik. Ten konkretny przekazała mi mama, jak większość klasycznych, domowych przepisów zresztą. Ponoć będąc rocznym maluchem pochłaniałam całe miski razem z moją rodzicielką, mającą wówczas problemy z układem pokarmowym. Także dla roczniaka zupa jak znalazł, a nawet dla mniejszego dziecia, jeśli(...)selera kawałek jasnej części pora pół pęczka natki z pietruszki kilka ziaren pieprzu, 3 ziela angielskie, 2 listki laurowe Kurczaka i wątróbkę dokładnie umyć, wrzucić do wody, razem z przyprawami, gotować przez 10 minut. Po tym czasie dorzucić obrane warzywa (poza natką i porem). Gotować kolejne 10 minut, wyjąć warzywa i wrzucić ryż. Gotować mniej więcej 20 minut
Przepysznik - BLW i nie tylkosię z włoskim sosem pomidorowym i pastą. Mieszanka tych obu kuchni tworzy pyszne, pożywne, proste i szybkie danie - idealne na codzienny obiad lub nawet romantyczną kolację dla "średnio" zaawansowanych domowych kucharzy ;)Makaron po Grecku - Składniki:ok. 400 g makronu200 g sera feta4 ząbki czosnku50 g czarnych oliwek4 pomidory (ok. 400 g)szklanka sosu pomidorowego (passaty)ok. 2 łyżki oliwyprzyprawy: oregano(...)małym ogniu, aby nie przypalić. Następnie wrzucamy pomidory pokrojone w dość grubą kostkę, dodajemy sos pomidorowy i dusimy ok. 10 minut. Na końcu doprawiamy solą, pieprzem i po szczypcie przypraw. Makaron wykładamy na talerze, polewamy sosem i posypujemy oliwkami i pokrojoną w kostkę fetą. Całość posypujemy pietruszką (świeżą lub w proszku).Moje posty
Słodka Stronatarty chrzan, musztarda i mało popularny ogórek kiszony. Jak się dowiedziałam, czego nie byłam świadoma, że w moim domu podstawą jest kuchnia bawarska... Zdziwiłam się, bo gotowałam w stylu "domowej, maminej kuchni.." Otóż okazało się, że bardzo lubiana przez moich domowników "wątróbka w duszonych jabłkach i cebuli", " Pieczona biała kiełbasa z cebulą". " roladki z boczku, z wędzoną śliwką" okazały(...)zawsze uwielbiałam smak tak idealnie doprawionego i rozpływającego się w ustach mięsa... Nie sztuką jest go tak dobrze przyrządzić, nie którzy "peklują" najpierw golonki inni po prostu nacierają mięso przyprawami i zostawiają na 1 noc do " przegryzienia". Ja jednak należę do tych mniej cierpliwych niż leniwych i jak najszybciej chcę skonsumować moja golonkę, więc wybieram sposób drugi. :) Ale dosyć już
Zainspiruj się kuchniąJeśli ciasto za bardzo się klei, podsypujemy mąką i wyrabiamy.Formujemy koło lub kwadrat i kładziemy na podsypanej mąką blasze - nie smarujemy blachy tłuszczem (!).- kończenie:1. Ciasto dość grubo smarujemy domowym, bardzo mocno czosnkowym dipem o kremowej konsystencji.2. Układamy na nim świeży, dokładnie umyty i osuszony szpinak.3. Na szpinak kładziemy plastry sera żółtego (1 rodzaj),4. Posypujemy wędliną pokrojoną w paseczki(...)zapach zaczyna już bardzo kusić to popatrzcie czy się nie przypala.Upieczona pięknie odchodzi od blachy.DLACZEGO ZIARENKA "PIEKŁO - NIEBO"?Ta mieszanka maluteńkich ziarenek i jeszcze mniejszych cząsteczek ziół i przypraw ma piekielnie ogromną moc. Podkreśla smaki niczym kulinarne turbo-doładowanie. Zapieczone razem z resztą składników staje się niezwykłą niespodzianką. Przy pierwszym starciu zachwyci chrupnięcie między zębami, następnie delikatne walory smakowe otulą
Wypisz WymalujMiałam okazję skosztować tego specjału podczas wycieczki w Bieszczady, w zimowy poranek do śniadania Ewa poczęstowała nas chrzanem z dodatkiem kurkumy. Różne chrzany jadłam i
Apetyczna babeczkaolej tłoczony na zimno ma on również wiele walorów zdrowotnych. O których możecie przeczytać w wielu publikacjach. Olej kokosowy nadaje się do potraw słodkich i słonych, jak i do domowej pielęgnacji ciała i włosów. Konsystencja oleju zmienia się poniżej 25 st C, poniżej tej temperatury olej kokosowy tężeje i konsystencją przypomina masło. Właśnie z tego powodu świetnie nadaje się(...)rozsmarować . Smalec kokosowy doprawiłam tak, jak doprawia się klasyczny smalec, czyli majeranek, cebula i jabłko, jak dla mnie jest fantastyczny, spróbujcie sami. Oczywiście możecie doprawić go własną ulubioną mieszanką przypraw. Print Smalec kokosowy .wprm-recipe-rating .wprm-rating-star.wprm-rating-star-full svg * { fill: #343434; } Course Dodatki Cuisine Polska Keyword jabłko, olej kokosowy Prep Time 10 minutes Cook Time 10 minutes Total
SprawdzonaKuchnia.plnaszych domach coraz częściej gości tortilla, może dlatego że lubimy zdrowe fast foody i częściej robimy je sami. Moja dzisiejsza propozycja to domowe meksykańskie burrito, w sam raz na niedzielny obiad. porcja dla 2 osób: Składniki: sos 1 dojrzały pomidor kiściowy 1 ząbek czosnku sok z połowy limonki 1 łyżeczka musztardy Dijon odrobina oliwy z oliwek(...)czerwonej fasoli z puszki 1 łyżeczka pasty z chilli 100 g cebuli dymki pęczek świeżej kolendry 50 ml oliwy z oliwek odrobina wody 1 limonka 1 łyżeczka cukru/miodu przyprawy do smaku: pieprz, sól, odrobina pieprzy białego, 2 duże płaty tortilli Wszystkie składniki znajdziecie tutaj Przygotowanie: sos pomidora myjemy, i kroimy drobno wrzucamy do naczynia miksującego, dodajemy
Niezły Młynek