pieczarki też dają radę. Standardowo risotto w pierwszej fazie gotowania podlewa się winem, natomiast my od pewnego czasu do gotowania używamy wytrawnego cydru, która doskonale sprawdza się jako przyprawa. W pęczotto szczególnie dobrze odgrywa rolę zamiennika wina, nadając kaszy bardziej delikatnego, lekko słodkiego posmaku. Czas : 40 minut Poziom trudnośc i: łatwy Liczna porcji : 4 Składniki: Pęczek szparagów Szklanka mrożonego groszku(...)świeżego) Brokuł 2 małe szalotki 1 ząbek czosnku Pół szklanki wytrawnego wina lub cydru (cydr sprawdzi się doskonale, ale musi być wytrawny, nie słodki) 3 szklanki bulionu domowego ewentualnie z kostki 2 boczniaki lub ze 4 duże pieczarki 1 mała cukinia Szklanka suchego pęczaku 60 g masła, czyli około 6 łyżek Przygotowanie: Krok 1 Rozgrzej w rondlu łyżkę masła, posiekaj
Niedzielny kucharzprzyprawa do ryb łyżka masła klarowanego/oleju kokosowego Piekarnik nagrzewamy do 220 stopni. Łososia myjemy i kroimy na porcje. Każdy kawałek posypujemy z wierzchu przyprawą do ryb lub własną kompozycją przypraw (np. czosnek granulowany, bazylia, natka pietruszki, sól, pieprz ziołowy). Rybę układamy skórą do dołu w naczyniu żaroodpornym. Między kawałki ryby układamy listki masła klarowanego lub oleju kokosowego. Naczynie żaroodporne nakrywamy(...)wierzchu folią aluminiową i wstawiamy do piekarnika na 30 minut. Gotowe! Łosoś smakuje wyśmienicie z fasolką szparagową, brokułami, ziemniakami lub kaszą jaglaną. Łososia można też upiec jednocześnie z domowymi frytkami . W takim przypadku rybę wstawiamy do piekarnika piętro wyżej niż frytki
Dieta bez mlekamają być 3 - 3.5 szklanki ) - cebula 3 średnie sztuki - jajka surowe 3 szt. - 10 dkg. sera żółtego - 1/4 szklanki oliwy z oliwek - 1,5 szklanki bułki tartej - sól, pieprz,domowa wegeta, gałka muszkatołowa - pęczek pietruszki Wykonanie Cukinię obieram ze skórki, usuwam pestki i ścieram na tarce o grubych oczkach tak samo postępuję z cebulą, zasypuje solą, odstawiam na ok. pół(...)godziny aż cukinia i cebula puszczą sok. Po tym czasie dokładnie odsączam cukinię i cebulę z soku, sok wylewam. Do warzyw dodaje starty żółty ser, bułke tartą, oliwę, jaja, przyprawy i pokrojona natkę. Dokładnie mieszam do połączenia składników. Całość przekładam do wysmarowanej tłuszczem i wysypanej bułka tartą keksówki. Piekę w nagrzanym do 180 stopni piekarniku - z termoobiegiem - Czas pieczenia
Kuchnia z widokiem na ogródDelikatna domowa wędlina doskonała do kanapek. Składniki: 1 kg udźca z indyka 2 filety z kurczaka 300 gram wędzonego boczku 2 ząbki czosnku tymianek szczypta gałki muszkatołowej papryka słodka kmin mielony sól, świeżo zmielony pieprz Wykonanie: Mięso z indyka, boczek oraz czosnek mielimy w maszynce do mięsa o grubych oczkach. Mięso z kurczaka kroimy w średnią kostkę. Wszystkie składniki(...)wraz z przyprawami, dobrze wyrabiamy ma gładką masę. Wstawiamy do lodówki na 24 godziny. Mięso przekładamy do sztucznej osłonki zawiązujemy końce. Gotujemy na bardzo wolnym ogniu 1,5 godziny. Smacznego
kgwjanczewoPrzepis pochodzi z FORUMOGRODNICZEGO.info (Przepisy Jadzi1 i miłych gości). Pyszniutki schab, prosty w wykonaniu, nie wymaga wielu składników. Potrzebuje tylko czterech dni na leżakowanie. 1/2 kg
Praktyczna plczasu do czasu nikomu nie zaszkodzą.Utopience to przekąska serwowana u naszych sąsiadów . W oryginale to grube serdelki- u mnie cienkie parówki, które łatwiej jeść jako przekąskę podczas domowych przyjęć. Rewelacyjna przekąska do kufelka dobrego piwa, którą zaostrzyłam plasterkami jalapeno. 😋 500 g dobrej jakości parówek 1/4 czerwonej papryki 2 cebule 1 ząbek czosnku 8/10 plasterków marynowanej papryczki jalapeno(...)octu 300 ml wody 1 liść laurowy 5 ziaren ziela angielskiego 8 ziarenek pieprzu 1,5 łyżeczki cukru 1/2 łyżeczki soli Słoik na parówki wyparzyć. Wodę z octem i przyprawami zagotować i odstawić do ostudzenia. Parówki obrać z osłonek i przekroić na pół. Parówki ułożyć na sztorc w słoiku, pomiędzy parówki włoźyć pokrojoną czerwoną paprykę, plasterki jalapeno i pokrojoną
Krylowa Kuchniamięs z owocami, dlatego zainteresował mnie przepis na kurczaka z rodzynkami i boczkiem i postanowiłam spróbować ten sposób w domu. Kurczak wyszedł fenomenalny, soczysty i bardzo smaczny. Domowy wędzony boczek dopełnił smaku a rodzynki lekko osłodziły potrawę, piwo nadało niebywałego charakteru potrawie a całość smakowała wyśmienicie. Kurczaka podałam z pieczonymi ziemniakami, na które mam wypróbowany sposób aby pozostały(...)środku miękkie, a z wierzchu były lekko chrupiące. Ziemniaczki wcześniej gotuję na parze, dzięki temu są już gotowe do jedzenia, miękkie ale nie rozpadają się. Następnie otaczam je w przyprawach i zapiekam obok kurczaka tylko już do zrumieniania. W ten sposób można zrobić też skrzydełka lub same udka, czy podudzia a nawet całego kurczaka. Polecam serdecznie :) Składniki: 3 nogi
Kocham..lubię..gotuję..łyżeczki soli 4 łyżki soli do peklowania mięsa 5-6 ząbków czosnku (przekroić na pół) 8 ziarenek pieprzu czarnego Sposób wykonania : Wodę przegotować, przestudzić, dodać wszystkie przyprawy, dokładnie wymieszać. Włożyć mięso do marynaty, wstawić do lodówki (2-6 C) na 2-3 dni. Co parę godzin mięso można obrócić, aby dokładnie się zamarynowało. Po 2-3 dniach mięso wyjmujemy(...)marynaty, płuczemy w zimnej wodzie i przystępujemy do dalszej obróbki np. wędzenia. W ten sposób marynujemy surową szynkę i boczek. Tutaj dowiesz się co zrobić aby twoja domowa szynka ( także boczek ) była soczysta i miękka : http://youtu.be/8dPHktlYzVI
Przepisy i porady kulinarnePizza dla leniuszków z dużą ilością warzyw. Składniki: opakowanie ciasta francuskiego mrożonego lub domowego 200 g sera mozarella cebula cukinia papryka kilka pieczarek 2-3 ząbki czosnku majeranek, rozmaryn, sól, pieprz olej surowe jajko Podsmażamy na patelni z rozgrzanym olejem pokrojone warzywa: najpierw cebulę i pieczarki a następnie cukinię, czosnek i paprykę. Ciasto francuskie kroimy na trójkąty. Na brzegach(...)ciasta układamy pokrojony ser i zalepiamy je. Na środek ciasta nakładamy farsz, posypujemy serem i przyprawami. Odkryte części ciasta smarujemy rozmieszanym jajkiem. Pieczemy aż ciasto nabierze złotego koloru 10-15 minut w temperaturze ok 180 stopni
prawdziwe jedzenieSkładniki: - 1,5 kg pomidorów - 2 papryki ( czerwoną i zieloną) - 3 ząbki czosnku - 1 duża cebula - 1 łyżeczka soli - 1 łyżeczka domowej vegety - 1 łyżeczka majeranku - 1 łyżeczka pieprzu - 2 łyżeczki octu jabłkowego - 4 łyżeczki cukru trzcinowego - 3 łyżki oliwy Pomidory, paprykę, cebulę pokroić w niedużą kostkę(...)pomidorów można zdjąć skórki, ale nie jest to konieczne jeśli zamierzacie przecierać sos przez sitko lub miksować go na zupełnie gładką masę Wszystko wrzucić do garnka i dodać przyprawy. Gotować do miękkości, zmiksować, po czym znów gotować do uzyskania odpowiedniej gęstości. Przełożyć do wyparzonych słoiczków i pasteryzować 15 minut. Smacznego
chwile dla mniepeklosól- i tu nie ma zmiłuj, korzystaj z tej tabeli .Ja zazwyczaj pekluję 10 dni. Dodaj zmiażdżony czosnek i resztę przypraw. PIERŚ GĘSI WRAZ Z ZALEWĄ i przyprawami wsadź do wyparzonego pojemnika, najlepiej jeśli będzie zamykane. Zalewa musi całkowicie przykrywać mięso. Pojemnik włóż do lodówki (temperatura 4 stopnie). CODZIENNIE PRZEWRACAJ MIĘSO by zalewa równomiernie dotarła w każde miejsce(...)Smacznego! PS . Jeśli nie masz wędzarni niczym się nie przejmuj. Na pewno w Twojej okolicy jest ktoś kto wędzi i z chęcią użyczy Ci o pomoże w przygotowaniu pysznych domowych wędlin
Kuchnia bezglutenowa LoliPierwszy raz robiłam piernik na drożdżach i jestem nim zachwycona. Ma bardzo ciekawy lekko winny smak, jest pulchny, wilgotny i długo świeży. Nie wymaga leżakowania, wyrasta
Domowa Cukierenka-Domowa KuchniaSurowiec i materiały pomocnicze -serce wiepszowe szt.1 -golonka z kością szt.1 -skórki wiepszowe 1 kg (najlepsze smalone słomą daje nam piękny zapach i lepszy smak) -wątroba
Domowe wyroby.Coś do chleba i talerza.Kiedyś często wekowało się mięsa, teraz chyba większość z nas od tego odchodzi, a szkoda. Mięso w słoiku przypomina mi smaki dzieciństwa, jest pachnące idealne do
Darcia w kuchniKolejna uczta, czyli przepis na mini pizze w kolejnych 4 odsłonach:) Tym razem do wyboru: I. Kebab (z kurczakiem, sosem czosnkowym i
KuchniaWeDwoje.pl