przyprawy. Wbrew pozorom ich przygotowanie nie wymaga dużego nakładu pracy, a jeśli ktoś ma wątpliwości, mam nadzieję, że efekt i smak mu to wynagrodzi. Smacznego. W akcji „Farsz Niepodległości 2014″ udział wzięli :Ulla z bloga Kuchnia na wzgórzuMateusz Staniszewski – zdjęcie na FBPaweł z bloga Chleby.infoIza z bloga Smaczna PyzaBożena z bloga Moje domowe kucharzenieBlue Raven
mojewypiekiinietylkoPyszna domowa szynka, tym razem schowana pod pierzynką z czosnku niedźwiedziego i rozmarynu.Składniki: 1.2 kg szynki wieprzowej Marynata: 6-10 łyżeczek czosnku niedźwiedziego www.owocowyraj.eu świeżą duża gałązka rozmarynu 3-4 łyżki oliwy z oliwek ok 2 łyżek grubej soli 3-4 ziarenka czarnego pieprzu biały pieprz 1/4 łyżeczki Szynkę myjemy, osuszamy, można ponakłuwać widelcem. Nacieramy(...)wszystkimi przyprawami, zawijamy w folię spożywczą i marynujemy kilka godzin, dobrze jest odłożyć na noc do lodówki. Mięso w marynacie przekładamy do żaroodpornego naczynia lub do rękawa do pieczenia. Czas pieczenia ok 90 minut, w tem 190C, im większy kawałek mięsa tym dłuższy czas pieczenia. Po upieczeniu wyjmujemy mięso na półmisek i odstawiamy do ostygnięcia
Apetyczna babeczkadobrą, domową pizzę chodzi za mną od dawna. Hm, a może by tak pominąć jeden kluczowy składnik jakim jest ciasto? Co z tego wyjdzie? Kiedy pizza przestaje być pizzą? Mizza czyli mięsna pizza 400g mięsa mielonego 3-4 łyżki bułki tartej (lub płatków owsianych) 2 łyżki startego żółtego sera 1 jajko 1 ząbek czosnku natka pietruszki ulubione przyprawy
bastalenaStrach jest naturalną reakcją na zbliżanie się do prawdy. Pema Chodron Składniki:Naleśniki: 1.5 szklanki mąki (użyłam pełnoziarnistej pszennej i pełnoziarnistej z orkiszu)1 i 3/4
Weganizm infantylnyDomowe pieczywo posmarowane paprykarzem - zderzenie wspomnień z nowoczesną wersją tego specjału Przepis na dzisiejszy chleb, okraszę niewielką garścią kulinarnych wspomnień z minionej epoki PRL-u. Czym się wtedy najczęściej smarowało pieczywo? Oczywiście, że Paprykarzem Szczecińskim ! Jak wieść gminna niesie Paprykarz Szczeciński był wynikiem pomysłu racjonalizatorskiego na zagospodarowanie odpadów po wykrawaniu kostki rybnej z zamrożonych bloków rybnych. [źródło: Wikipedia ] Jego receptura(...)którym zaczęto ten specjał produkować: Kiedyś nasi technolodzy ze statków-chłodni spróbowali w którymś z afrykańskich portów lokalnego przysmaku czop-czop. Była w tym ryba, ryż i bardzo ostra przyprawa – pima . [źródło: Minist.Rolnictwa i Rozwoju Wsi ] Nazwa paprykarza jest podwójnym kłamstwem , gdyż czerwonego koloru nadaje mu koncentrat pomidorowy a nie papryka . Produkowany jest zaś aktualnie przez wiele różnych firm
Grunt to przepis!świątecznym stole nie może zabraknąć domowej wędliny a jeśli jej nadzienie stanowią jajka, wówczas jest to pozycja obowiązkowa :) Składniki: - 1 kg mięsa mielonego - 1 szklanka kaszy manny - 1 pęczek pietruszki - 8 jajek - 1 łyżka delikatu czerwonego - 1 łyżka soli - 1 łyżeczka oregano - szczypta lubczyku - 1/2 łyżeczki pieprzu cytrynowego Przygotowanie: Trzy jajka gotujemy na twardo. Do mięsa mielonego wbijamy(...)pozostałe jajka, dodajemy kaszę, przyprawy oraz posiekaną natkę pietruszki. Starannie mieszamy i wyrabiamy na jednolitą masę. Ugotowane jajka obieramy. Mięso rozkładamy na płasko, nakładamy na nie całe jajka i zawijamy. Roladę przekładamy do torebki foliowej i ciasno związujemy. Wkładamy je do garnka, zalewamy wodą i gotujemy godzinę. Następnie wyciągamy mięso z wody i odstawiamy je na kilka godzin
Zainspirowana w kuchnidomowego sweet chili sauce do smaku sól, pieprz czarny, oregano 1 łyżka oleju, Przygotowanie sosu paprykowego: Rozgrzewamy olej na patelni, wrzucamy pokrojoną w kostkę cebulę, przeciśnięty przez praskę czosnek i szklimy na złoto. Dodajemy zmielone mięso wieprzowe i podsmażamy je. Doprawiamy do smaku solą, czarnym pieprzem i oregano, (można dodać też suszoną bazylię, czy też inne ulubione przyprawy) dodajemy pastę
Damsko-męskie spojrzenie na kuchnięskładniki: 500 g mąki orkiszowej lub pszennej 125 g masła 200 g cukru 250 g miodu 60 ml mleka 2 jajka 40 g przyprawy do piernika
Domowy Smak JedzeniaSałatki z kurczakiem to ulubione mojego męża. Często zabiera je ze sobą do pracy, dlatego przygotowuję je z różnymi dodatkami, żeby mu się nie znudziły. Dziś
Domowa Cukierenka-Domowa KuchniaŚwięta tuż tuż, więc wzięłam się za robienie pasztetu. Wyszedł naprawdę pyszny. Polecam :-) Pasztet wzięłam z TEJ strony. Pasztet domowy Składniki: 1 kg wieprzowiny 1 kg wołowiny ½ kg boczku 3 średnie cebule i pokrojone w plastry 2- 3 bułki 50 g wątróbki 4 – 5 jajek sól, majeranek, 5 ziarnek ziela angielskiego 3 listki laurowe(...)ziarenek czarnego pieprzu. 2 marchewki por, seler, pietruszka 2 kostki rosołowe Mięso pokroić w plastry i włożyć do dużego garnka. Dodać przyprawy i wszystkie warzywa. Gotować wszystko ok. 1,5 godziny pod przykryciem. Pod koniec gotowania dodać wątróbkę, bułki i pogotować jeszcze 5 minut. Po wystudzeniu mięsa ( najlepiej następny dzień ) trzykrotnie zmielić mięso oraz wątróbkę a także namoczone
Na słodko lub wytrawnietakiej bez dziwnych dodatków, które kiedyś występowały pod skrótami typu E-… a teraz przybierają dziwne, długie nazwy. Ponieważ lubię wiedzieć co podaję rodzinie, wędliny staram się robić sama. Domowa kiełbasa można zrobić w szynkowarze albo w osłonce do kiełbasy, jednakże uważam, że nie wszyscy mają je pod ręka. Dlatego proponuję, aby zrobić ją w folii spożywczej, którą mamy prawie(...)Cebulę kroimy w kostkę i smażymy na rozgrzanym oleju. Po kilku minutach dodajemy przeciśnięty czosnek i smażymy do momentu, aż cebula zrobi się szklista. 3 Mieszamy mięsa, dodajemy cebulę, przyprawy, żelatynę i wyrabiamy kilka minut. 4 Mięso wykładamy na folie spożywczą. Formując ją w rulon zawijamy jak cukierka. Jeden brzeg zawiązujemy i delikatnie dociskamy z drugiej strony tak, aby pozbyć
uDolores.pl - tylko sprawdzone przepisyPierogi , tym razem z mięsem mielonym. Ciasto pierogowe: 50 dkg mąki około 1 szkl. gorącej wody 2 łyżki oleju 1 łyżeczka soli Farsz 50 dkg
Moje domowe kucharzenieKotlety mielone...po raz kolejny...tym razem ponoć wg Magdy Gessler..1 kg mięsa mielonego2 cebule 2 jajka 1 kajzerka 50 g masła50
Moje domowe kucharzeniedomowego, gęstego przecieru pomidorowego (lub kupnej passaty pomidorowej) 2 l bulionu/rosołu/wody 1 główka kapusty 1 łyżka masła 2 łyżki śmietany 2 cebule sól, pieprz, lubczyk, ostra papryka Przygotowanie: Cebule przesmaż na maśle. Ryż ugotuj al dente (3–4 minuty krócej niż wskazuje instrukcja na opakowaniu). W dużej misce wymieszaj mięso z wystudzonym ryżem i cebulą. Dodaj przyprawy, dobrze
Zasmakuj Kuchnidomowy pasztet wołowo-wieprzowy, który otrzymałam od Lulu. Składniki 1,10 kg wołowiny (np pół na pół kark wołowy i szponder) 0,8 kg boczku lub podgardla 0,8 kg wątroby wołowej lub wieprzowej 3 duże cebule 3 średnie marchewki 2 pietruszki kawałek selera 4 jajka 2 suche bułki kilkanaście plastrów surowego boczku do wyłożenia dna foremek. przyprawy : 3 liście
Kulinaria - potrawy z różnych stron świata