domowa przyprawa - 1500 przepisów (strona:75/100)

Kremowa, rozgrzewająca zupa z kurczakiem i warzywami 346

małym ogniu , około 8-10minut. Powinny delikatnie zmięknąć i zeszklić się. Do zeszklonych warzyw wrzucamy rozdrobnione mięso kurczaka, wlewamy (najlepiej przecedzając przez gęste sito, pozbywając się szumowin i przypraw) wywar z kostką rosołową. Całość gotujemy na malutkim gazie, pod przykryciem, do miękkości warzyw. Warzywa już miękkie, zupa powoli sobie pyrka, pora ją zabielić, zagęścić i doprawić. Na patelni rozpuszczamy(...)Gotujemy całość około 7-8 minut bez przykrycia, aż zupa lekko zgęstnieje. Podajemy z tym, z czym lubimy – u nas to na zmianę makaron jajeczny nitki, jak do rosołu, domowa zacierka albo ryż. W każdej opcji ta zupa jest pyszna. Sycąca, mimo że lekka, rozgrzewa. A ten kolor… tylko poprawia humor Jeśli macie tak jak ja sentyment

Karo in the Kitchen
Domowy zakwas na żurek 167

Myślę, że Środa Popielcowa to dobry czas na umieszczenie przepisu na zakwas na żurek. Swój pierwszy wykonałam 4 lub 5 lat temu i od tamtej pory

NA MOIM TALERZU
Żur na domowym zakwasie 258

Składniki: 0,5 kg łopatki 1 żebro wędzone 200 gram boczku wędzonego 1 kiełbasa swojska 1 cebula 3 ząbki czosnku 2 marchewki 1 por 2 pietruszki

kgwjanczewo
faszerowana pieczona pierś z kurczaka :D 152

Cześć :D Ten tydzień niech szybko minie. Po pracy nie wchodzę do domu a wpełzam :P Oby do piątku ;) Siedziałam dziś jak zombie nad filiżanką kawy

Pieprzyć z Fantazją
Multicooker REDMOND RMC-151E - recenzja i przepisy 152

Jogurt klasyczny Przyznam, że zachwycił mnie smakiem, którego nie potrafię do końca określić. W każdym bądź razie jest pyszny i idealnie nadaje się na smaczną przekąskę, np. z dodatkiem domowej granoli i czekolady. 350 ml jogurtu naturalnego 1 litr mleka (nie UHT) Mleko i jogurt (w temperaturze pokojowej) należy ze sobą wymieszać i przelać o misy multicookera. Następnie należy zamknąć(...)Poniżej przedstawiłam ryż wymieszany z odrobiną śmietany, cukrem waniliowym i podany z odrobiną płatków migdałowych. Pyszna prostota! 200g ryżu 200 ml wody 1 szczypta soli Dodatkowo: ulubione przyprawy - w wersji wytrawnej Ryż należy opłukać pod bieżącą wodą - do momentu, aż woda będzie przezroczysta. Następnie ziarenka przełożyć o misy multicookera, zalać wodą, dodać przyprawy i całość wymieszać, a powierzchnię delikatnie wyrównać

Di gotuje
Ulepszony przepis na orzechówkę 200

lipcu na zbieranie z większego drzewka, to na tym mniejszym orzechy są jeszcze miękkie i można je łatwo kroić. Obok orzecha jest wielki kamień, pod którym pochowane są koty, domowe pupile, które przeżyły już swoje lata. Mój sentyment do tej nalewki wynika też z tego, że wielokrotnie przygotowywałam go z całą rodziną. Tutaj filmik z lat ubiegłych: document.createElement('video(...)dodania po 4 miesiącach: 100 ml ciepłej wody + 300 g miodu  (wymieszać i ostudzić)   Przygotowanie nalewki: Zakładamy rękawiczki. Pokrojone  orzechy wkładamy do słoika, zalewamy spirytusem, dodajemy przyprawy. Czekamy patrząc jak mikstura nabiera pięknej, ciemnej barwy. Po 4 miesiącach, czyli na początku listopada przecedzamy nastaw, czyli orzechy ze spirytusem i dodajemy syrop miodowy do wyciągu z orzechów. Warto

Ugotowane pozamiatane
Bezglutenowa granola piernikowa, z jabłkiem lub pomarańczą. 113

Elizabeth, którą odkryłam w USA, ale która niestety jest masakrycznie droga i ciężko dostępna w Europie, więc staram się nie pamiętać o jej istnieniu ; )). Zaczęłam więc kombinować z granolami domowymi. I tak już zostało. Dzisiaj nie kupuję granoli w ogóle. Nawet gdy robię zakupy na iherb, amerykańskiej stronie ze zdrową żywnością/kosmetykami, granola w ogóle mnie nie pociąga – to chyba(...)130g bezglutenowych płatków owsianych 50g otrąb gryczanych 60 ml soku ze słodkiej pomarańczy 60ml oleju kokosowego 10 daktyli 4 łyżki melasy karobowej 1/4 łyżeczki sproszkowanego imbiru 1 płaska łyżeczka przyprawy do piernika 2 łyżeczki stewii z erytrytolem 1/2 szklanki orzechów (u mnie włoskie, brazylijskie i laskowe) 1 czubata łyżka solonego masła orzechowego 1 średnie jabłko lub 1/3 obranej, słodkiej pomarańczy

Fill The Bowl
Domowa kapusta kiszona + film 156

Domowa, pyszna i zdrowa kapusta kiszona z której można przygotować wiele smacznych potraw takich jak: bigos, kapuśniak, kwaśnicę a także różnych surówek. Kapusta kiszona może być również składnikiem farszu do pierogów, uszek czy pasztecików. Zapraszam do samodzielnego ukiszenia takiej kapusty w domu. składniki na około 2 kg kiszonej kapusty duża główka kapusty (około 2 kg) 2 marchewki 4 łyżeczki soli(...)dużego naczynia. Obraną i umytą marchew również rozdrabniamy i wrzucamy do poszatkowanej kapusty. Wszystko posypujemy solą, dodajemy kminek, ziele angielskie oraz połamane liście laurowe. Kapustę z marchewką i przyprawami dokładnie mieszamy. W glinianym garnku układamy warstwami  kapustę i po każdej warstwie ugniatamy ja np.drewnianą pałką. Po wypłynięciu soku, wrzucamy kolejną porcję kapusty, ubijamy ją pałką

Smakowite Dania
PIZZA SERCE 182

Dziś święto pizzy, podejdzmy do tego z sercem tak w przenośni i dosłownie, bo kto nie lubi tego pysznego ciasta z dodatkami...? U mnie dzieciaki wprost

Z Majeczką w kuchni
Mozaika drobiowa 331

I jest kolejny przepis wykonany dzięki szynkowarowi.  Pyszna mozaika drobiowa. Wykonana z ćwiartek kurczaka,  więc nie jest sucha. Jak dla mnie przepyszna. Teoretycznie w

Malinowe Pocałunki
Prosta sylwestrowa pizza i szybki sos chrzanowy 251

Domowa pizza i sosy, to u mnie obowiązkowy element każdego przyjęcia, nie tylko sylwestrowego. Prosta sylwestrowa pizza i szybki sos chrzanowy cieszy się zawsze ogromną popularnością. Oczywiście tak przygotowaną domową pizzę serwuję również bardzo często w weekendy czy inne wolne dni (ku radości mojego męża ). Spróbujcie i Wy. Polecam. P.s. Szukając innych sylwestrowych inspiracji zajrzyjcie tutaj (klik) . Składniki: Na ciasto(...)jogurtu 2 łyżeczki tartego chrzanu „POLONAISE” świeżo mielony pieprz do smaku sól do smaku opcjonalnie kilka drobno posiekanych listków zielonej pietruszki Przygotowanie: Do miski wsypujemy mąkę, dodajemy przyprawy, suszone drożdże, oliwę z oliwek i wlewamy ciepłą (nie gorącą!) wodę. Całość zagniatamy dokładnie ręką, aż z ciasta do się utworzyć kulę. Ciasto odstawiamy pod przykryciem do wyrośnięcia

Słodkie okruszki
Bigos domowy 192

Bigos w moim domu zawsze tworzy się przez dwa dni, a na następne dwa lubię go ostawić w chłodne miejsce, po takim czasie smakuje najlepiej!Składniki

Apetyczna babeczka
Przepis #160 Naleśniki Meksykańskie 121

puszka kukurydzy - pół fileta z piersi z kurczaka - pół czerwonej papryki - pół czerwonej cebuli - 2- 3 łyżki passaty pomidorowej - 1 łyżka oleju - sól, pieprz, wędzona słodka papryka, czosnek,  - przyprawa do dań kuchni meksykańskiej (opcjonalnie) Naleśniki (6 sztuk) - szklanka maki orkiszowej - 3/4 szklanki wody lekko gazowanej - odrobina soli - jajko Dodatkowo - odrobina startego żółtego sera  Wykonanie Farsz  Cebulę kroimy(...)naleśniku układamy farsz a następnie zwijamy w rulon.  Posypujemy serem i zapiekamy w piekarniku około 10 min - do roztopienia sera.  Naleśniki świetnie smakują podane z keczupem lub domowej roboty sosem czosnkowym na bazie jogurtu. Smacznego

Health-Fit-Life
ogórki kanapkowe w zalewie musztardowo-miodowej 441

Ogórki kanapkowe do tej pory robiłam na ostro w ketchupie (przepis TU) ale zachciało mi  się spróbować czegoś nowego. Ostatnio popularne są ogórki w miodzie

Domowa Cukierenka-Domowa Kuchnia
PALUSZKI GRYCZANE (BEZGLUTENOWE, BEZ TŁUSZCZU I DROŻDŻY) 129

Pamiętacie przepis na domowy makaron gryczany ( KLIK )?  W taki sam sposób można przygotować pyszne i zdrowe paluszki. Jedyna różnica polega na tym, że paluszki pieczemy, a makaron suszymy w dehydratorze. Taką przekąskę bez obaw możemy podać bardzo małym dzieciom. Paluszki przygotowane w domu są o niebo zdrowsze niż te sklepowe. Takie, które Wam dziś prezentuję nie zawierają tłuszczu(...)Kaszę gryczaną moczymy na noc. Rano przepłukujemy wodą i odstawiamy. Dwa razy dziennie przepłukujemy. Nasiona są gotowe do mielenia, gdy wypuszczą małe kiełki.  Skiełkowane nasiona (wymieszane z ulubionymi przyprawami i ziarnami) umieszczamy w wyciskarce do soków z końcówką do robienia makaronu. "Wyciskamy" nitki na blachę wyłożoną papierem. Pieczemy 13 minut w temperaturze 180 stopni (w funkcji "termoobieg"). Smacznego

Jeść, by żyć w zdrowiu