domowa przyprawa - 1500 przepisów (strona:81/100)

Tort czekoladowy 110

upiec wcześniej. Krem robi się szybko i świetnie się smaruje.     Tort czekoladowy na bazie tortu chlebowego Lucyny Ćwierczakiewiczowej Potrzebujemy 8 żółtek, 60g startej czekolady, 120g drobnego cukru, przyprawy korzenne /cynamon, goździki, gałka, kardamon, wanilia / Składniki miksujemy na puszystą masę pod koniec dodając startą czekoladę. Następnie dodajemy delikatnie mieszając po jednej łyżce ubitej piany z 4 jajek i jednej(...)miód do smaku. Łączymy serek z roztopioną ciepłą czekoladą i dekorujemy ciasto.     Nasączenie ciasta Tu można użyć dowolnego nasączenia. Ja delikatnie nasączyłam wodą z cytryną, następnie użyłam domowego owocowego sosu z owoców czarnej porzeczki. 4-5 łyżek na jeden blat ciasta. Zamiast sosu po nasączeniu ciasta wodą i cytryną, dodatkowo można posmarować ulubionym domowym dżemem

Leśny Zakątek
Kilka pomysłów na... 177

robić takich podziałów w tym cyklu, że raz będzie cały post z pomysłami na ryż, innym na makaron, a innym na kurczaka, czy rybę, co o tym myślicie? :)  Domowe pieczone falafele ostatnimi czasami zakochałam się na nowo w ciecierzycy, z z racji wolnego czasu nie mogłam nie spróbować zrobić z niej tych o to małych cudów,  i chyba(...)hummsa,z brokułem, marchewką i tahini ciągnąc ten ciecierzycowy szał możecie zrobić  orientalny* makaron z w sosie dyniowym, z podsmażaną cebulką, marchewką i zielonym groszkiem *z kminkiem rzymskim, przyprawą galam masalam itd a żeby nie zanudzić was już tą ciecierzycą, to polecam wegańskie kluski z mniej wegańskim serem, no, ale Ci co weganami są zawsze mogą go zastąpić chociażby

More food, love and dreams
OGÓRKI KONSERWOWE - bardzo czosnkowe 515

Ogórki konserwowe fot. Moja Książka Kucharska Przepis na ogórki konserwowe. Pyszne ogórki konserwowe na zimę, bardzo czosnkowe. W tym klasycznym przepisie ogórki konserwowe mocno przechodzą wyrazistym

Moja Książka Kucharska
Pomidorki koktajlowe z ziołami do słoików na zimę 148

Pomidory, czyli jabłka miłości. Tak nazywali je Francuzi, którzy do XIX wieku traktowali je jako afrodyzjak. Ale niestety chwilę później pojawili się naukowcy, którzy dowiedli, że

Marder&Marder Manufacture
Ogórki małosolne kiszone "na sucho" 519

Nietypowy sposób na ogórki małosolne. Inspiracją był przepis znaleziony na blogu  Doroty . Musiałam wypróbować! Oryginalny przepis pochodzi podobno z  Perm w

Stare Gary
sernik z nutą dyniową 196

składniki na spód ciasta: 200 g herbatników kakaowych 90 g masła wykonanie: Ciasteczka rozkruszamy bardzo drobno np. wkładając do woreczka i wałkując po nich wałkiem lub

Domowy Smak Jedzenia
Zakwas na barszcz czerwony 2093

Zakwas na barszcz czerwony...Intensywnie czerwony i... buraczany.Pachnący czosnkiem i przyprawami.Bez dodatku konserwantów i chemii.Idealny do wigilijnego barszczu.Zapraszam! Składniki:2 kg czerwonych buraków;3

Gospodyni Miejska
Moje wafle do herbaty RichMont 164

Do herbaty RichMont o smaku Mexican Dream Mulled Wine zrobiłam wafelki domowe.Taki zestaw był smaczny, a to dlatego, że intensywny smak herbaty fajnie komponował się z

Proste Potrawy
1501.Kotlety mielone z dynią 205

Jakiś czas temu koleżanka obdarowała mnie wielką dynią...i musiałam coś z nią zrobić..czekała,czekała...aż w końcu się doczekała....na początek zapraszam na kotlety

Moje domowe kucharzenie
Pieczona karkówka z sosem z podgrzybków 386

Ostatnio opowiedziałam Wam co nieco o moich podbojach w lecie, teraz podzielę się tym, co pysznego powstało zaraz po udanym grzybobraniu. Część zebranych grzybów, oczywiście po

PastelFood
Tagliolini z klopsikami 196

Czy jesteśmy w stanie zliczyć na ile sposobów można podać makaron... chyba nie. W naszym domu jada się dużo makaronów, teraz przyszła ochota na makaron z

Basia w kuchni
Kiszone liście winorośli 82

Kiszone liście winorośli to przysmak przede wszystkim w kuchni bałkańskiej i śródziemnomorskiej. Zawija się w nie rozmaite farsze mięsne, warzywne z ryżem czy też z kaszą

Tajemnice Smaku
DOMOWA BIAŁA KIEŁBASA 162

zawsze jestem twierdzenia, że swojskie, domowe jest najlepsze, bo wiemy co jemy. Kiedyś ludzie robili sami i żyli bardzo długo. Teraz czasy się zmieniły i na sklepowych pułkach możemy znaleźć wszystko, co tylko chcemy. Każdy wie jednak, że takie ze sklepu to nie to samo. Większość produktów jest sztucznie przetwarzana, zawierają konserwanty i inne złe składniki. Gdy znajdziemy coś lepszego(...)sól 1 łyżka peklosól 1 łyżka 1/2 opakowania majeranku pieprz mielony 1 łyżka jelita do nadziewania kiełbas kostki rosołowe wołowe 2 szt.  woda gorąca 0.5 l.  METODA: Przyprawy razem mieszamy. Czosnek drobno siekamy. Mięso kroimy w kostkę, zasypujemy przyprawami i czosnkiem. Dokładnie mieszamy. Zostawiamy na 48 godzin w lodówce szczelnie okryte folią spożywczą.  Kostki rosołowe rozrabiamy

Kuchnia Paulettes
własna wędzona kiełbasa paprykowa 248

nastaniem jesiennej aury, przychodzi również czas na domowe wędzonki ( przynajmniej tak dzieje się w moim domu)  Dlatego dziś chcę podzielić się przepisem na pikantną domową kiełbasę, która będzie idealnym dodatkiem do wszelkiego rodzajów węgierskich gulaszy, czy innych potrawek. O ile oczywiście zdążę ją dodać i kiełbasa wcześniej(...)misach, przy czym oddzielnie układamy wołowinę, wieprzowinę ze ścięgnami i tłuste okrawki, boczek i ładniejsze części łopatki oraz szynkę ( czy też schab). Każdy rodzaj mięsa wstępnie przyprawiamy (używając przypraw dosyć oszczędnie) solą, saletrą  i cukrem, te ostatnie dodajemy całe (wg wagi poszczególnych rodzajów mięsa). Misy z mięsem przykrywamy i odstawiamy w chłodne miejsce na 24 godziny Następnego dnia

Miód i pieprz
Paprykarz szczeciński 314

fajną cenę na wędzoną makrele znajdziecie TUTAJ) Woreczek ugotowanego brązowego ryżu Puszka krojonych pomidorów Marchewka Cebula 5 pieczarek 3 łyżeczki koncentratu pomidorowego 2 ząbki czosnku Oliwa rzepakowa do smażenia Przyprawy: 1 łyżeczka ostrej papryki, 1 łyżeczka sosu sojowego, ½ łyżeczki cukru, świeżo mielony pieprz, świeżo mielona sól, 3 liście laurowe Dużą patelnie z oliwą stawiamy na gaz, aby się rozgrzała(...)gazu, wyjmujemy liście laurowe i w razie potrzeby doprawiamy. Kiedy ostygnie możemy przełożyć do słoika i wstawić do lodówki. Przez najbliższe dni będziemy mogli zajadać z chlebem pyszny, domowy paprykarz. Smacznego

Kolizje Smaków