domowa przyprawa - 1500 przepisów (strona:85/100)

Konfitura z cebuli 103

Świątecznymi przepisami pomęczę Was troszeczkę, ale myślę,że będzie to miłe dla oka i dla kubków smakowych. W kolejce czekają paszteciki z kapustą i grzybami, pierożki

Życie zaczyna się w kuchni
Ciasto buraczkowe 152

Lubię  nowe wyzwania ! Ciasto buraczkowe... o tym nigdy nie słyszałam. Do tej pory zawsze kojarzyło mi się z daniami wytrawnymi... Przepis znalazłam na

Kulinarne przygody Gatity
Wędlina z piersi i udek kurzych z szynkowara 81

Niedawno kupiłam szynkowar. Długo się zastanawiałam, czy warto kupować kolejny kuchenny sprzęt. Przekonał mnie niedawny " wypadek przy pracy".  Robiłam domowy salceson i niestety cała zawartość osłonki, podczas parzenia wypłynęła do garnka. Nieco mnie to zniechęciło do parzonych wędlin. Szynkowar wydał mi się jakimś rozwiązaniem. I w ten sposób rozpoczynam nową przygodę. Na pierwszy ogień poszedł kurczak. Kurza wędlina wyszła(...)termometrem woreczki do szynkowara przygotowanie Mięso umyć. Udka  pozbawić kości i skóry. Zmielić. Piersi   pokroić w kostkę 1-3 cm. Mięsa wymieszać,   dodać wodę, przyprawy oraz żelatynę. Dokładnie mieszać, tak długo aż masa zrobi się kleista. Masę nałożyć do specjalnego woreczka, dokładnie ubijając, całość umieścić w szynkowarze, woreczek zakręcić, szynkowar zamknąć zgodnie z instrukcją. Wstawić

Stare Gary
BEZGLUTENOWE WEGAŃSKIE NALEŚNIKI Z FARSZEM FASOLOWO - WARZYWNYM 127

miałam ochotę na coś a'la burrito. Zamiast pszenicznej tortilli przyrządziłam bezglutenowe naleśniki. W daniu tym też na próżno szukać mięsa, nie dodałam również ryżu. Wyszła mi ... hmmm... moja domowa, pyszna i zdrowa wersja burrito. Zjadłam jej łagodną postać, mój mąż dodał chilli w celu wyostrzenia smaku. A Wy lubicie łagodne czy pikantne dania? Składniki na 7 sztuk: naleśniki(...)miękkości w świeżej wodzie. Marchewkę kroimy na słupki, cebulę i paprykę na kosteczkę. Warzywa podsmażamy na patelni, dolewamy odrobinkę wody i dusimy do miękkości. Dodajemy passatę pomidorową i przyprawy i gotujemy przez 5 minut.  Na naleśniki wykładamy farsz i zawijamy. Podajemy z ulubioną surówką. Smacznego

Jeść, by żyć w zdrowiu
Pieczeń 128

Pieczeń 2018-08-27 21:46:54 Porcje 20 W obecnych czasach domowe wędliny zyskują na wartości. Aromatyczne i apetyczne domowe wędliny nie mają sobie równych wśród sklepowych produktów, które nafaszerowane chemią niemalże świecą w ciemności. Ich zaletą jest to, że są wyjątkowo smaczne, zdrowsze i wbrew pozorom tańsze. U nas w domu wędlin nie jadamy zbyt często, ale pieczony(...)woda Instructions Łopatkę oraz boczek mielimy w maszynce do mięsa. Szynkę kroimy w niewielkie kawałki i dodajemy do zmielonego mięsa. Dodajemy sól peklową, przeciśnięty przez praskę czosnek i pozostałe przyprawy. Mieszamy dokładnie do połączenia się składników i wstawiamy do lodówki na 12 godzin. Po tym czasie dodajemy do mięsa wodę i dokładnie wyrabiamy. Wody dodajemy na wyczucie. Mięso powinno dobrze

Wędrówki po kuchni
Grillowanie z Dobrą Kiełbasą – Kofty 274

zeszłym tygodniu razem z DobraKielbasa.pl przygotowaliśmy cienkie domowe kiełbaski wieprzowe. Zachwycaliśmy się nimi bo naprawdę były pyszne. Dzisiaj przyszedł czas na mięso wołowe i coś bardziej konkretnego, a mianowicie ulubione przez naszych znajomych – kofty. Nasze wołowo – wieprzowe kofty są aromatyczne, wyraziste w smaku, po prostu pyszne. Pachną kminem rzymskim, świeżą kolendrą, kurkumą. Kofta w otoczeniu warzyw i dwóch(...)łyżeczki kurkumy 3/4 dużej główki czosnku przeciśniętego przez praskę albo posiekanego 1-2 papryczki chilli z pestkami (posiekana) sól pieprz olej słonecznikowy/rzepakowy WYKONANIE Mięso mielimy. Dodajemy wszystkie przyprawy i dokładnie mieszamy. Odstawiamy na co najmniej godzinę w chłodne miejsce. Po tym czasie formujemy kofty (podłużne kotleciki). Każdą koftę smarujemy olejem i nadziewamy na patyczek do szaszłyków. Grillujemy z obydwu

OstryKęs
Kolorowe warstwy w galarecie babci Basi 137

moim blogu znajdziesz przepisy na potrawy domowe, proste, łatwe i bez wyszukanych produktów oraz porady kulinarne. Cenię sobie NORMALNOŚĆ – codziennie i od święta. Dziękuję za odwiedziny na moim blogu. Będzie mi miło, jeśli zostawisz komentarz. Zbliżają się święta Wielkiej Nocy, więc ten przepis na babkę warzywną może się przydać. Jest bardzo dekoracyjna. Możemy ja dekorować majonezem ! Potrzebna nam będzie(...)brokuł. Zalewa : ( ilość zależna od wielkości formy , mi wystarczył litr zalewy ) 1 l wody, 2 płaskie łyżeczki vegety w czerwonym opakowaniu, 0,5 łyżeczki soli. 8 łyżeczek żelatyny bez przypraw firmy Cykoria. ( w garnuszku zalewamy ją pół szklanki zimnej wody na ok. 15 min , aż napęcznieje ) Wodę zagotowujemy , dodajemy sól i vegetę, po chwili możemy przecedzić jeśli nie chcemy drobnych

Pysznosci Babci Basi
Pieczony boczek – doskonała wędlina na każdą okazję 153

Pierwszy i drugi dzień Świąt zawsze upływał u mnie w domu na rodzinnym biesiadowaniu przy stole, na którym nigdy nie mogło zabraknąć pieczonego boczku. Starannie wybrany

Kulinarna Patilogia
Dojrzewająca polędwica wołowa 148

Od dawna przymierzaliśmy się do przygotowania polędwicy dojrzewającej. Wcześniejszym naszym hitem była  suszona wołowina   która króluje na spotkaniach przy piwie, teraz do niej

Niezły Młynek
Sałatka z kurczakiem i brzoskwinią 140

Normal 0 21 false false false PL X-NONE X-NONE /* Style Definitions */ table.MsoNormalTable {mso-style-name:Standardowy; mso-tstyle-rowband-size:0; mso-tstyle-colband

Domowe ciasta
Schab dojrzewający 376

Składniki: Schab bez kości - około 1,5kg Cukier - 3/4 szklanki Sól kamienna/Morska (niejodowana) -4 łyżki Peklosól - 1,5 łyżki Majeranek - 2 łyżki Pieprz młotkowany z kolędrą

Domowe wyroby.Coś do chleba i talerza.
Zupa paprykowa 137

mówią, jak się nie ryzykuje to się nie ma. I całe szczęście, że się na nią odważyłam. Zupa a w zasadzie krem jest przepyszna, idealnie komponuje się domowymi grzankami ale myślę, że równie dobra była by z groszkiem ptysiowym. Jak lubicie paprykę to ta zupa jest na pewno dla Was. Polecam bardzo;) Przepis na zupę zaczerpnięty z jednej z gazet(...)kostki feta, podgrzewamy do rozpuszczenia się sera. Podajemy z grzankami. Grzanki: Chleb smarujemy masłem i kropimy w kostkę. Następnie przekładamy do naczynia, delikatnie polewamy oliwa z oliwek i posypujemy przyprawami (po łyżeczce majeranku, tymianku i słodkiej papryki), wkładamy do piekarnika na 200 stopni i zapiekamy przez 15 minut bądź do uzyskania pożądanej chrupkości grzanek. Smacznego

Krakowskie smaki Ani
Domowy ketchup (gęsty, bez przecierania) 180

podanej porcji mi wyszło 6 słoików 0,5 l. Zabawy trochę jest z takim domowym ketchupem, no ale dla chcącego nic trudnego. Dla osób lubiących iść na skróty: naprawdę jeżeli chcemy aby ketchup był gęsty (taki gęsty jak ze sklepu) to niestety musimy tyle czasu go gotować ile jest w przepisie:-) Jeśli ktoś chce zrobić łagodny ketchup to wystarczy jedynie(...)gładką masę wraz z liśćmi laurowymi i zielem angielskim (tak aby nie było żadnej skórki i nasionek z pomidorów - trochę to potrwa:-)) Po zmiksowaniu powstałą pulpę doprawiamy pozostałymi przyprawami, które wcześniej wymieniłam składnikach ( sól, papryka, cukier itp.) Ponownie gotujemy ok. 1 h 20 min bardzo często mieszając. Musimy uzyskać gęsty ketchup dlatego w zależności od rodzaju pomidorów może to zająć

IMPRESJA SMAKU
PIEROGI Z PŁUCKAMI 94

obsmażone z cebulką. Oto wypróbowany przepis na klasyczne pierogi z płuckami.  Zobacz składniki, przyprawy i przygotowanie pierogów z płuckami krok po kroku. Przepis na pierogi z płuckami. Składniki, przyprawy i zioła potrzebne do przygotowania pierogów z płuckami: NA CIASTO PIEROGOWE: 2,5 szklanki mąki pszennej + dodatkowa porcja do podsypywania 1 szklanka gorącej wody (może trochę więcej, w zależności(...)Ugotowane pierogi z płuckami podawać oblane stopionym masłem zmieszanym ze zrumienioną bułką tartą. Pierogi można także okrasić skwarkami ze stopionej słoniny. Pierogi z płuckami świetnie smakują podsmażone . Smacznego :) Domowe pierogi podsmażane. Pierogi

Moja Książka Kucharska
Domowe bulionetki/kostki rosołowe 126

Domowe bulionetki to świetna, zdrowa i smaczna alternatywa dla kupnych kostek rosołowych. Bardzo proste do zrobienia, przechowywane w zamrażarce świetnie spełniają rolę bazy do wielu sosów i zup. (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Składniki: 200 gram obranej marchwi 200 gram obranej pietruszki 200 gram selera naciowego 200 gram obranego selera bulwiastego 100 gram pora 100 gram cebuli 8 ząbków czosnku pół pęczka(...)mieszając aż warzywa zmiękną w razie potrzeby możemy podlać warzywa małą ilością wody aby się nie przypaliły, gdy warzywa zmiękną wyłączam gaz i dodaje przyprawy: sól, pieprz, słodką paprykę, dokładnie mieszam, przekładam do miski i odstawiam do całkowitego ostygnięcia, następnie wykładam łyżeczką nasze warzywa do formy sylikonowej (możemy też użyć sylikonowych foremek na muffinki). Z tej proporcji mi wyszło

Blog kulinarny S9.PL

Proponowane wyszukiwania