domowa przyprawa - 1500 przepisów (strona:83/100)

ZUPA OGÓRKOWA Z KASZĄ JĘCZMIENNĄ 111

sycąca i pożywna dzięki dodatkowi kaszy jęczmiennej. Aksamitna przez dodanie tłustej śmietanki.  Ugotowałam ją na bulionie warzywnym (woda + 2 łyżki bulionu warzywnego ze słoiczka ), ale można użyć także domowego rosołu lub bulionu drobiowego.  Jeśli lubimy zupę z mięsną wkładką, możemy zacząć od ugotowania kawałka mięsa, np ćwiartki z kurczaka (około 30 minut), a następnie dodać warzywa (bez podsmażania(...)kaszy (1/3 szklanki) 1,75 l bulionu 6 średnich ogórków kiszonych 1/2 - 1 szklanka zalewy z kiszonych ogórków 3 łyżki śmietany 30%  3 łyżki śmietany 18% PRZYPRAWY:1 listek laurowy, 3 kulki ziela angielskiego, sól, świeżo zmielony czarny pieprz WYKONANIE Cebulę w łupinie opalamy nad ogniem. Pora obieramy z wierzchnich liści, opłukujemy, kroimy na pół, a następnie w plasterki

cool and minty
Pieczeń z dzika 173

1 kg karczku z dzika 5-6 ziaren jałowca 5-6 ziaren ziela angielskiego 1 łyżeczka suszonego rozmarynu 3 ząbki czosnku kilka świeżych leśnych grzybów (mogą

Świat Domowej Kuchni
Maitre d'hotel. Żyłki światła, stół i mirabelki. 168

odpowiedniej chwili. Nie wiem jeszcze z kim wtedy zasiądziemy do stołu i z czym będziemy je jeść. Ale na pewno o tym pomyślę. W stosownym czasie.  Lubię moją domową rolę maitre d'hotel . A Wy? MIRABELKI W SYROPIE Z AMARETTO /składniki na 4 litrowe słoje/ 4 kg mirabelek 2 kg cukru amaretto (minimum 12-16 łyżek) Z dwóch(...)łyżeczki gałki muszkatołowej 3 dag rodzynek Mirabelki umyć i wydrylować. Cebule pokroić i podsmażyć na oliwie w rondelku. Dodać ocet, cukier i pół szklanki wody, zamieszać. Dodać pozostałe przyprawy i gotować na małym ogniu pod przykryciem przez ok. 2 minuty. Wrzucić mirabelki oraz rodzynki i ponownie trzymać na ogniu przez ok. 2-4 minuty. Gorący chutney przełożyć do przygotowanych wcześniej

KUCHARNIA
Szybki makaron z suszonymi pomidorami 155

Makaron z suszonymi pomidorami to bardzo proste i szybkie danie, które możemy przygotować w kilka minut i mieć pyszny obiad. Oczywiście musimy choć trochę lubić suszone

Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!
“Masterchef Junior” – recenzja 136

książkę na prezent. Ważne, żeby było to marzenie samego dziecka, które już trochę gotuje, a nie wyraz niespełnionych ambicji rodzica, bo książka zaczyna się bardzo ambitnie, od przepisu na domowy makaron. Dziecko, które nigdy nic nie ugotowało, mogłoby się więc zniechęcić zaczynając od tak pracochłonnego przepisu. Chyba że mamy dobrego robota kuchennego czy innego KitchenAida to wtedy nie ma tematu(...)Mocną stroną książki są zabawne ilustracje oraz ciekawostki np. ile cukru mieści się w szklance a ile mililitrów w łyżeczce. Dzięki książce można też zapoznać się z rzadziej używanymi przyprawami, ziarnami i owocami, co na pewno przyda się małym masterchefom. Masterchef Junior Opracowanie zbiorowe Wydawnictwo: Burda Publishing Polska Data premiery: 2016 Ilość stron: 200 Okładka: twarda Artykuł “Masterchef Junior

Ugotowane pozamiatane
Mus jabłkowy (Composta di mele) 121

wyobrażam sobie jesieni bez domowego musu jabłkowego, który nagminnie przygotowuję i przechowuj ę  w spiżarce. Uwielbiam go nie tylko za wspaniały smak i aromat, ale również wszechstronność w przygotowywaniu potraw. Idealnie sprawdzi się jako dodatek do owsianki lub jaglanki, jako nadzienie do kruchych ciast, wspaniale podkręca smak mięsa a desce z serami nadaje wyjatkowego charakteru.   Chyba(...)Przygotowanie musu rozpoczynamy od dokładnego umycia jabłek. Jabłka obieramy, oczyszczamy z gniazdek nasiennych i kroimy na małe kawałki. Do dużego garnka wrzucamy pokrojone jabłka, cukier , sok z cytryny oraz przyprawy (cynamon, imbir, goździki i kardamon). Całość dokładnie mieszamy. Jabłka gotujemy do miękkości na średnim ogniu ok. 40-50 minut, co jakiś czas mieszając. Ugotowane jabłka blendujemy do gładkiej konsystencji

La grande e la piccola cuoca
Warzywa pieczone 194

Idealne na domowy obiad, pożywne, bardzo zdrowe. Przyprawiam je vegetą natur (wtedy już nie solę), pieprzem, majerankiem. Dodaję do aromatu cebulkę i kilka ząbków czosnku, pod koniec duszenia zdejmuję pokrywkę i przyrumieniam. Ziemniaków nie obieram, w skórce jest wiele witamin. Wcześniej nie obgotowuję warzywa, szczególnie ziemniaków, cały smak zostawiam. Podaję same, wystarczy, są wspaniałe i sycące! Możemy do nich dodać(...)większą kostkę. Umytą paprykę kroję w kostkę, obraną marchew w talarki. Czosnek obieram z łupinki, drobniutko siekam. Obrane cebule kroję na cztery. Warzywa układam w naczyniu żaroodpornym, mieszam w przyprawach, polewam nieco olejem rzepakowym. Ponownie mieszam, dodaję (opcjonalnie) łyżeczkę masła. Piekę w temp. 180 C grzaniem góra plus dół na środkowej półce piekarnika (bez termoobiegu) przez min. pod przykryciem

Zasmakuj Kuchni
KARCZEK NADZIEWANY CEBULĄ, CZOSNKIEM I MUSZTARDĄ FRANCUSKĄ 118

Karczek nadziewany to świetny pomysł na niedzielny lub świąteczny obiad. Mięso pieczemy w rękawie lub foli spożywczej, dzięki czemu jest miękkie i soczyste. Nadziałam je cebulą

Kulinarne Fantazje Marioli
Walentynki i męskie gotowanie. Kurczak na modłę azjatycką 257

się! Społeczeństwo wciśnie cię natychmiast w ramy wrednego mizogina lub starej feministki, którzy nie cieszą się światem i uczuciem, a otaczającą rzeczywistość traktują jak piekło najgorsze. Teoretycznie jednoosobowych gospodarstw domowych jest coraz więcej. Praktycznie wystarczy pojechać do rodziny, niby pogodzonej z losem, a usłyszymy nieśmiertelne pytanie: „Masz kogoś?”. Podejrzewam, że odpowiedź: „Tak, mam. Całkiem niezłą kolekcję gadżetów z sexshopu(...)wodą) pół pęczka kolendry makaron ryżowy lub sojowy 2 łyżki oleju 3 łyżki jasnego sosu sojowego 1 łyżka sosu rybnego (opcjonalnie) sok z jednej cytryny sól, pieprz łyżeczka przyprawy 5 smaków ½ szklanki wody Pierś z kurczaka kroimy na dowolne kawałki, posypujemy przyprawą 5 smaków i odstawiamy na 30 min. Wszystkie warzywa kroimy w jednakowe paseczki, czosnek na drobne kawałki. Rozgrzewamy

ladykitchen
Lasagne 204

świeże warzywa trzeba umyć, obrać i pokroić) gotujemy na parze około 20 min. Mięso mielone smażymy na oliwie na rozgrzanej patelni. Dodajemy koncentrat pomidorowy i mieszamy. Potem dodajemy wino, przyprawy i mieszamy wszystko dokładnie. Dusimy przez 20 minut na wolnym ogniu. Naczynie żaroodporne smarujemy masłem. Układamy na przemian płat makaronu, warstwa mięsa, warzywa (groszek i marchewka), ser gouda i znowu(...)layers). We put in the oven (175 degrees) for 25 minutes. 5 minutes before end of cooking sprinkle with parmesan cheese and we bake further. Done :)!. Przepis na domowy makaron / Recipe for homemade pasta

Projekty ze smakiem
,,WŁOSKI" SCHAB DŁUGODOJRZEWAJĄCY 83

Pomysłów kulinarnych Doboschiego ciąg dalszy:) Pyszna wędlinka,pracochłonna , ale warta poświęcenia. W głowie pojawiły sie kolejne pomysły , tak samo pyszne. Czekajcie , więc, na następne pyszności:)  

Cytryna&Co.
Nebula Salmon Teriyaki – Final Fantasy XV – grillowany łosoś w marynacie teriyaki 137

magikom od assetów 3D. Oczywiście potrawy przechodziły także test smaku. Więcej na temat tego, jak prowadzono development potraw w grze, przeczytacie tutaj po angielsku. Pełno straganów z jedzeniem i przyprawami – aż człowiek robi się głodny! Co więcej, liczne potrawy w grze reprezentują inną kulturę każdego odwiedzanego miasta czy regionu, w ten sposób możemy trafić na proste knajpki w środku(...)zrobienia wg przepisu potrzeba zdobyć dwa składniki: Nebula Salmon Fillet i Hulldagh Nutmeg. Powiedzmy, że w realu zastąpimy je zwykłym łososiem norweskim i gałką muszkatołową. Do tego domowej roboty marynata w stylu teriyaki o słodko-kwaśnym posmaku, która nabiera dymnego aromatu po zgrillowaniu. No cuda na kiju, dosłownie! Polecam nawet tym, którzy na ryby patrzą z awersją – może

Nerds Kitchen
SAŁATKA Z KALAFIORA DELIKATESOWA - do słoików na zimę 362

SAŁATKA Z KALAFIORA DELIKATESOWA - do słoików na zimę Jak zrobić delikatesową sałatkę z kalafiora na zimę - sprawdzony przepis krok po kroku. Niezwykle kolorowa i smaczna sałatka

Moja Książka Kucharska
drobiowo-wieprzowe z szynkowaru 157

Składniki: 1 kg mięsa od szynki 1/2 kg boczku świeżego 1/2 kg fileta z kurczaka 1/2 kg golonki z indyka 40g peklosoli / można dodać zwykłą sól

w mojej kuchni
Kurczak na dziko 119

Kurczak na dziko. Skąd taka nazwa? Właściwie to nie wiemy, ale być może stąd, że naciera się go owocami jałowca. A jałowiec, jak wiadomo, jest leśną

Marder&Marder Manufacture

Proponowane wyszukiwania