OGÓRKI KONSERWOWE - bardzo czosnkowe 557Ogórki konserwowe fot. Moja Książka Kucharska Przepis na ogórki konserwowe. Pyszne ogórki konserwowe na zimę, bardzo czosnkowe. W tym klasycznym przepisie ogórki konserwowe mocno przechodzą wyrazistym
Moja Książka Kucharska
Pomidorki koktajlowe z ziołami do słoików na zimę 195Pomidory, czyli jabłka miłości. Tak nazywali je Francuzi, którzy do XIX wieku traktowali je jako afrodyzjak. Ale niestety chwilę później pojawili się naukowcy, którzy dowiedli, że
Marder&Marder Manufacture
Ogórki małosolne kiszone "na sucho" 554Nietypowy sposób na ogórki małosolne. Inspiracją był przepis znaleziony na blogu Doroty . Musiałam wypróbować! Oryginalny przepis pochodzi podobno z Perm w
Stare Gary
sernik z nutą dyniową 239składniki na spód ciasta: 200 g herbatników kakaowych 90 g masła wykonanie: Ciasteczka rozkruszamy bardzo drobno np. wkładając do woreczka i wałkując po nich wałkiem lub
Domowy Smak Jedzenia
Zakwas na barszcz czerwony 2145Zakwas na barszcz czerwony...Intensywnie czerwony i... buraczany.Pachnący czosnkiem i przyprawami.Bez dodatku konserwantów i chemii.Idealny do wigilijnego barszczu.Zapraszam! Składniki:2 kg czerwonych buraków;3
Gospodyni Miejska
Moje wafle do herbaty RichMont 210Do herbaty RichMont o smaku Mexican Dream Mulled Wine zrobiłam wafelki domowe.Taki zestaw był smaczny, a to dlatego, że intensywny smak herbaty fajnie komponował się z
Proste Potrawy
1501.Kotlety mielone z dynią 252Jakiś czas temu koleżanka obdarowała mnie wielką dynią...i musiałam coś z nią zrobić..czekała,czekała...aż w końcu się doczekała....na początek zapraszam na kotlety
Moje domowe kucharzenie
Pieczona karkówka z sosem z podgrzybków 456Ostatnio opowiedziałam Wam co nieco o moich podbojach w lecie, teraz podzielę się tym, co pysznego powstało zaraz po udanym grzybobraniu. Część zebranych grzybów, oczywiście po
PastelFood
Tagliolini z klopsikami 231Czy jesteśmy w stanie zliczyć na ile sposobów można podać makaron... chyba nie. W naszym domu jada się dużo makaronów, teraz przyszła ochota na makaron z
Basia w kuchni
Kiszone liście winorośli 118Kiszone liście winorośli to przysmak przede wszystkim w kuchni bałkańskiej i śródziemnomorskiej. Zawija się w nie rozmaite farsze mięsne, warzywne z ryżem czy też z kaszą
Tajemnice Smaku
DOMOWA BIAŁA KIEŁBASA 214zawsze jestem twierdzenia, że swojskie, domowe jest najlepsze, bo wiemy co jemy. Kiedyś ludzie robili sami i żyli bardzo długo. Teraz czasy się zmieniły i na sklepowych pułkach możemy znaleźć wszystko, co tylko chcemy. Każdy wie jednak, że takie ze sklepu to nie to samo. Większość produktów jest sztucznie przetwarzana, zawierają konserwanty i inne złe składniki. Gdy znajdziemy coś lepszego(...)sól 1 łyżka peklosól 1 łyżka 1/2 opakowania majeranku pieprz mielony 1 łyżka jelita do nadziewania kiełbas kostki rosołowe wołowe 2 szt. woda gorąca 0.5 l. METODA: Przyprawy razem mieszamy. Czosnek drobno siekamy. Mięso kroimy w kostkę, zasypujemy przyprawami i czosnkiem. Dokładnie mieszamy. Zostawiamy na 48 godzin w lodówce szczelnie okryte folią spożywczą. Kostki rosołowe rozrabiamy
Kuchnia Paulettes
własna wędzona kiełbasa paprykowa 295nastaniem jesiennej aury, przychodzi również czas na domowe wędzonki ( przynajmniej tak dzieje się w moim domu) Dlatego dziś chcę podzielić się przepisem na pikantną domową kiełbasę, która będzie idealnym dodatkiem do wszelkiego rodzajów węgierskich gulaszy, czy innych potrawek. O ile oczywiście zdążę ją dodać i kiełbasa wcześniej(...)misach, przy czym oddzielnie układamy wołowinę, wieprzowinę ze ścięgnami i tłuste okrawki, boczek i ładniejsze części łopatki oraz szynkę ( czy też schab). Każdy rodzaj mięsa wstępnie przyprawiamy (używając przypraw dosyć oszczędnie) solą, saletrą i cukrem, te ostatnie dodajemy całe (wg wagi poszczególnych rodzajów mięsa). Misy z mięsem przykrywamy i odstawiamy w chłodne miejsce na 24 godziny Następnego dnia
Miód i pieprz
Paprykarz szczeciński 352fajną cenę na wędzoną makrele znajdziecie TUTAJ) Woreczek ugotowanego brązowego ryżu Puszka krojonych pomidorów Marchewka Cebula 5 pieczarek 3 łyżeczki koncentratu pomidorowego 2 ząbki czosnku Oliwa rzepakowa do smażenia Przyprawy: 1 łyżeczka ostrej papryki, 1 łyżeczka sosu sojowego, ½ łyżeczki cukru, świeżo mielony pieprz, świeżo mielona sól, 3 liście laurowe Dużą patelnie z oliwą stawiamy na gaz, aby się rozgrzała(...)gazu, wyjmujemy liście laurowe i w razie potrzeby doprawiamy. Kiedy ostygnie możemy przełożyć do słoika i wstawić do lodówki. Przez najbliższe dni będziemy mogli zajadać z chlebem pyszny, domowy paprykarz. Smacznego
Kolizje Smaków
Czerwone pierogi z kapustą i pęczakiem. 185Cześć wszystkim :) W dzisiejszym naszym menu zaprezentujemy czerwone "buraczane" pierożki z niesamowitym farszem z kapusty słodkiej, pęczaku i kilku innych składników :) Fajny pomysł na przemycanie dzieciaczkom
vegetanie
ZUPA OGÓRKOWA Z KASZĄ JĘCZMIENNĄ 183sycąca i pożywna dzięki dodatkowi kaszy jęczmiennej. Aksamitna przez dodanie tłustej śmietanki. Ugotowałam ją na bulionie warzywnym (woda + 2 łyżki bulionu warzywnego ze słoiczka ), ale można użyć także domowego rosołu lub bulionu drobiowego. Jeśli lubimy zupę z mięsną wkładką, możemy zacząć od ugotowania kawałka mięsa, np ćwiartki z kurczaka (około 30 minut), a następnie dodać warzywa (bez podsmażania(...)kaszy (1/3 szklanki) 1,75 l bulionu 6 średnich ogórków kiszonych 1/2 - 1 szklanka zalewy z kiszonych ogórków 3 łyżki śmietany 30% 3 łyżki śmietany 18% PRZYPRAWY:1 listek laurowy, 3 kulki ziela angielskiego, sól, świeżo zmielony czarny pieprz WYKONANIE Cebulę w łupinie opalamy nad ogniem. Pora obieramy z wierzchnich liści, opłukujemy, kroimy na pół, a następnie w plasterki
cool and minty
Pieczeń z dzika 2431 kg karczku z dzika 5-6 ziaren jałowca 5-6 ziaren ziela angielskiego 1 łyżeczka suszonego rozmarynu 3 ząbki czosnku kilka świeżych leśnych grzybów (mogą
Świat Domowej Kuchni
Maitre d'hotel. Żyłki światła, stół i mirabelki. 225odpowiedniej chwili. Nie wiem jeszcze z kim wtedy zasiądziemy do stołu i z czym będziemy je jeść. Ale na pewno o tym pomyślę. W stosownym czasie. Lubię moją domową rolę maitre d'hotel . A Wy? MIRABELKI W SYROPIE Z AMARETTO /składniki na 4 litrowe słoje/ 4 kg mirabelek 2 kg cukru amaretto (minimum 12-16 łyżek) Z dwóch(...)łyżeczki gałki muszkatołowej 3 dag rodzynek Mirabelki umyć i wydrylować. Cebule pokroić i podsmażyć na oliwie w rondelku. Dodać ocet, cukier i pół szklanki wody, zamieszać. Dodać pozostałe przyprawy i gotować na małym ogniu pod przykryciem przez ok. 2 minuty. Wrzucić mirabelki oraz rodzynki i ponownie trzymać na ogniu przez ok. 2-4 minuty. Gorący chutney przełożyć do przygotowanych wcześniej
KUCHARNIA