dodatki do mięs - 1254 przepisów (strona:38/84)

Ciecierzyca - jej właściwości oraz z czym i jak jeść? 397

Kolejnym zastosowaniem jest to, że można z niej zrobić zupa-krem lub wykorzystać jako składnik zupy ziemniaczanej, kapuścianej, dobrze też smakuje w barszczu. Świetnie sprawdza się jako dodatek do: sałatek, dań warzywnych, mięs, makaronów, kasz- np.dań jednogarnkowych.  Kotlety, pasztety, pasty z ciecierzycy i suszonych pomidorów, gulasz czy ciecierzyca smażona to kolejne wykorzystanie tego cennego warzywa. Jak sami widzicie

Pause Gotowanie!
JABŁKA KISZONE 116

ciasta , ale zostały mi maleńkie jabłuszka więc je ukisiłam bo chciałam sprawdzić przepis z gazety.Wyszły wyśmienite ,pachnące anyżem i  cynamonem.Świetny przepis:).Podajemy do mięs i serów ,świetny jako dodatek do barszczu ,żurków itp. 4 kg.małych jabłuszek kilkanaście ziaren ziela angielskiego i pieprzu kolorowego 1 laska cynamonu połamana na kawałki gwiazdka anyżu kilka jagód jałowca 5 listków

Kocurkowe rozmyślania w kuchni Anielki
Chutney z gruszkami 119

żeby się przekonać :) Te najlepsze są z dodatkiem mango, ale tym z polskich owoców, jak temu z gruszek czy z brzoskiwń , też niczego nie brakuje. Są idealnym dodatkiem do deski serów i mięs. Mam nadzieję, że przyjdzie dzień, kiedy zacznę przygotowywać domowe przetwory w ilości większej niż kilka małych słoiczków, które nie mają szans na doczekanie do zimy :) Normal

bistro mama
Domowa Lutenica – sos z pieczonej papryki i bakłażana z pomidorami 234

pomidorów, będzie musiała się obowiązkowo w tej spiżarni co roku odradzać :) Lutenica jest przepyszna! Już sama świetnie smakuje na kromce świeżego chleba. A może być stosowana jako dodatek do dań z grilla, mięs czy serów. Można dzięki niej wyczarować wiele wyjątkowych dań. Mojej Drugiej Połówce Lutenica najbardziej zasmakowała z chrupiącymi chipsami z tortilli i pomimo, że z poniższego przepisu wychodzi

Moja Delicja
Miodowo- musztardowe udka z kurczaka 182

temperaturze 180 stopni. Podaję z pieczonymi ziemniakami. Do przygotowania marynaty użyłam Musztardy Kieleckiej Grillowej, którą otrzymałam do testowania od firmy WSP SPOŁEM .  Musztarda to idealny dodatek do różnego rodzaju marynat, mięs, sosów czy potraw z grilla. Ma idealny, lekko ostry smak. Musztarda nadała mojej potrawie wspaniałego smaku. Będę po nią często sięgać, ponieważ jest przepyszna. Serdecznie zachęcam do zakupu

Tradycyjna kuchnia Kasi
Modra kapusta. 202

Modra kapusta jest wspaniałym dodatkiem do roladek, lub innych mięs przygotowywanych w sosie, przynajmniej w mojej kuchni :-) Ja przygotowuję ją troszeczkę inaczej, zastępuję ocet sokiem z cytryny, a zamiast skwarek i wytopionego z nich tłuszczu dodaję podsmażoną na oleju cebulkę. Jest przepyszna!!! Składniki na modrą kapustę 1 mała główka czerwonej kapusty (moja miała 0,6 kg) 2 średnie cebulki

Rozpustne gotowanie
Sałatka jarzynowa. 162

jednak z sentymentem zawsze wraca. Prawda jest taka, że z roku na rok przygotowuję jej coraz mniej, bo przy ciągle rosnącej konkurencji ze strony pieczonych i wędzonych mięs, sałatka jest zawsze tylko dodatkiem. Ale jest! I jest pyszna! Delikatna, kremowa, idealnie skomponowana, niezastąpiona! Składniki na sałatkę jarzynową 5 średnich ziemniaków ugotowanych w mundurkach (ze skórką) 4 średnie ugotowane marchewki

Rozpustne gotowanie
Musztardowa karkówka na patyku 220

oraz pieprzem. Podaję z kaszą, ryżem lub ziemniakami. Do przygotowania potrawy wykorzystałam Musztardę Kielecką Grillową, którą otrzymałam do testowania od firmy W SP SPOŁEM. Musztarda to idealny dodatek do różnego rodzaju marynat, mięs, sosów czy potraw z grilla. Ma idealny, lekko ostry smak. Musztarda nadała mojej potrawie wspaniałego smaku. Będę po nią często sięgać, ponieważ jest przepyszna. Serdecznie zachęcam

Tradycyjna kuchnia Kasi
Talarki ziemniaczane z czosnkiem 316

pieczenia odwrócić na druga stronę. Można również osuszone talarki ułożyć na blaszce i kolejno wszystkie posmarować olejem z przyprawami przy pomocy pędzelka tak przygotowane ziemniaki to świetny dodatek do kurczaka, kotletów i mięs pieczonych na ruszcie

Gotuj zdrowo!Guten Appetit!
Pasta z bakłażana 110

pasta na bazie bakłażana, ostra i z wyraźną czosnkową nutą. Po długich poszukiwaniach w internecie i licznych eksperymentach, stworzyliśmy własną recepturę. Jest doskonała do chleba i jako dodatek do pieczonych lub grillowanych mięs. Uwaga! Ilość czosnku i ostrej papryki jest przewidziana dla koneserów, osobom wrażliwym, lub udającym się nazajutrz na rozmowę o pracę, zaleca się dokładne przemyślenie proporcji. ;) Składniki

Kuchnia Prezydentowej
Paluch we włoskim stylu 137

skórę. Są bogate w kwas oleinowy i błonnik. Oliwki zawierają witaminy z grupy B, A, C i E oraz fosfor, miedź, żelazo i potas. Są świetnym dodatkiem do rożnych sałatek, serów, mięs, pizzy i makaronów. To także smaczna przekąska

My Chcemy Jeść
Chrzan z jajkiem. Domowy prosty, szybki przepis. 248

chrzan z jajkiem. Co prawda Święta już dobiegają końca, ale nic nie stoi na przeszkodzie aby taki chrzan przygotować sobie na co dzień. Pasuje on doskonale jako dodatek do wszelkich wędlin, kiełbas, mięs pieczonych i gotowanych np. golonka :) U mnie sprawdza się nawet do kiełbas i mięs z grilla... a sezon grillowy już tuż, tuż :) Polecam. Składniki - słoiczek tartego chrzanu

Kuchnia z widokiem na ogród
SAŁATKA JARZYNOWA 191

osób dziwi się, że to sałatka jarzynowa, bo oni też robią a nie jest taka smaczna. Uwielbia ją moja synowa… Jest smaczna, lekka w trawieniu, stanowi fajny dodatek do wędlin i zimnych mięs, ryb smażonych… I co ważne – nie „podchodzi” wodą, nie kiśnie… nawet jeśli stoi na stole dłużej, a amatorów na nią nigdy nie brakuje… SKŁADNIKI : 2 ziemniaki

Tradycyjna kuchnia inaczej
Jarzynka na zimę do słoików 338

Jarzynka na zimę ( Doskonały dodatek do zup,sosów i mięs ) Składniki : 1,25 kg marchewki 65 dkg pietruszki    ( korzeń ) 65 dkg selera         ( korzeń ) 25 dkg cebuli 25 dkg kapusty włoskiej 20 dkg porów 20 dkg natki pietruszki  10 dkg natki selera 60 dkg soli Sposób wykonania :  Wszystkie warzywa umyć obrać i zetrzeć

Przepisy i porady kulinarne
Pieczarki w majonezie na ciepło 475

bieżącą wodą. Masło można zastąpić margaryną, a majonez zamiast mieszać z wodą, można wymieszać z łyżeczką śmietany lub mleka. Danie najlepiej smakuje na ciepło. Jest idealne jako dodatek do dania głównego np. mięs czy jajek sadzonych, ale przy zwiększeniu ilości składników może stanowić samodzielne danie np. z ziemniakami z wody. Źródło przepisu:   Wielkie Żarcie

Gospodyni Miejska