dodatki do mięs - 1254 przepisów (strona:44/84)

Sałatka kuskus z kurczakiem 300

ciepło, a w gorące dni jest niezrównana na zimno. Moim zdaniem najlepsza jest właśnie w lecie, mocno schłodzona, pełna ziół i aromatycznych przypraw. Bez dodatku mięsa stanie się wspaniałą przystawka do grillowanych mięs. Sałatka nie wymaga wielkich nakładów pracy, ani wielu składników - wystarczy, że mamy dobrą oliwę, pomidora, czosnek, cytrynę i miętę, rzeczy moim zdaniem obowiązkowe, jeśli chodzi o kuskusową

Kuchnia Prezydentowej
Masło szałwiowe 66

herbatką" do picia na gorąco. A szkoda, bo potrafi dodać aromatu wielu daniom - jak choćby zwykłemu masłu i w połączeniu stworzyć świetny dodatek do kanapek, grzanek a nawet ziemniaków czy mięs takich jak steki

Milion Smaków
Pieczone ziemniaki 124

Pieczone ziemniaki są rewelacyjnym dodatkiem do wielu dań. Można je podawać do mięs, drobiu lub ryb zamiast tradycyjnych ziemniaków czy frytek. Danie to można zrobić bardzo szybko a w zasadzie robi się samo. Składniki: ziemniaki sól papryka czerwona w proszku Przygotowanie: Ziemniaki obrać, opłukać i przełożyć do żaroodpornego naczynia wysmarowanego oliwą. Całość polać odrobiną oliwy i posypać solą i papryką

Mama Gotuje
Jesienny chutney dyniowo-rokitnikowy 219

więc mam kolejny składnik z jesiennego sezonu do przygotowania mojego pysznego sosu.     Chutney to sos słodko - kwaśny, który idealnie nadaje się do mięs, kiełbas, wędlin. Można zastąpić go również jako dodatek do makaronu, kanapek czy wykwintnych tart. Ja lubię go tak bardzo, że czasem sięgam po niego łyżeczką prosto ze słoiczka.  Chuney'e są ciekawą alternatywą

Sajkofanka smaku
Pomarańczowy duet 203

wrześniu, więc mam kolejny składnik z jesiennego sezonu do przygotowania mojego pysznego sosu.  Chutney to sos słodko - kwaśny, który idealnie nadaje się do mięs, kiełbas, wędlin. Można zastąpić go również jako dodatek do makaronu, kanapek czy wykwintnych tart. Ja lubię go tak bardzo, że czasem sięgam po niego łyżeczką prosto ze słoiczka.  Chuney'e są ciekawą alternatywą

Sajkofanka smaku
Risotto z kurczakiem, białymi szparagami i cukinią 202

cukru Szparagi obrać i ugotować w osolonej wodzie z dodatkiem szczypty cukru. Cebulę pokroić w kostkę i zeszklić na oliwie z dodatkiem soli. Następnie dodać kurczaka pokrojonego w kostkę, doprawić solą, pieprzem, papryką słodką, chilli, przyprawą do mięs. Gdy kurczak będdzie gotowy na patelnie dodać pokrojoną w kostkę cukinię oraz paseczki marchwi. Przykryć i dusić przez

Zgrabne Gotowanie
Sałatka z ogórków i chili na zimę (do słoików) 650

chwilę, wyłączyć palnik i od razu wykładać słoiki z wody. Sałatka przechowuje się bardzo dobrze nawet w szafce w ciepłym mieszkaniu. Sałatka może być dodatkiem do obiadu. Świetnie sprawdza się i do serów, i do mięs. Po odsączeniu nadmiaru sosu, plastry ogórków mogą być układane na kanapkach. Niektórzy zjadają pół słoika, zanim zdąży się im przygotować coś bardziej treściwego ;) Bywa

Weekendy w domu i ogrodzie
Bigos staropolski 147

mięsa i kapusty. Istnieje wiele sposobów przygotowania bigosu i jego odmian. Podstawowe składniki bigosu staropolskiego to w całości kiszona kapusta, bez dodatku kapusty białej jak miało to miejsce w bigosie polskim (przepis  tutaj ) oraz różne gatunki mięs i wędlin, suszone grzyby, śliwki suszone, a najlepiej wędzone plus przyprawy. Bigos staropolski przyrządzany jest bez zasmażki i dodatku koncentratu pomidorowego (nieznany

Gotuj zdrowo!Guten Appetit!
Placki ryżowe z mięsem i warzywami 148

dodatkiem warzywka przez ok. 30 minut a następnie wysypujemy z woreczka i studzimy.    Filet również gotujemy w wodzie z dodatkiem warzywka. Ostudzony kroimy na drobne kawałki oraz przyprawiamy przyprawą kebab-gyros i delikatem do mięs. Skrapiamy olejem.    Warzywa kroimy według uznania, my pokroiliśmy: -kapustę pekińską na drobno -ogórek i pomidor w półplasterki -cebulę w ćwierćplasterki -paprykę

Maminek kulinarny
Dżem z czerwonej porzeczki i jabłek 118

Porzeczki , tak jak i większość owoców, szczególnie tych kwaśnych, ma bardzo wiele kulinarnych zastosowań. Ja uwielbiam je jako dodatek do naleśników (dżem), ale również jako konfitura do mięs. Składniki: 1 kg jabłek 1 kg czerwonej porzeczki  Cukier żelfix na 2 kg owoców 1 aromat cytrynowy 100 gram skórki cytrynowej kandyzowanej Wykonanie: Porzeczki i jabłka opłukać, obrać, rozgnieść i rozgotować

Tradycyjna Kuchnia
Schab w sosie barbecue 496

barbecue jest doskonałym dodatkiem do wszelkiego rodzaju wypiekanych przekąsek a także do mięs. W efekcie końcowym uzyskujemy słodko-słono-ostry, niepowtarzalny i bardzo wyrazisty smak. Pierwszy raz zapiekałam go z mięsem, efekt końcowy rewelacyjny. 6 plastrów schabu 3 cebule 7 łyżek cukru 4 ząbki czosnku 2 łyżeczki ostrej papryki w proszku 2 łyżeczki słodkiej papryki w proszku 1 łyżeczka gałki

Szefowa kuchni
Sałatka ziemniaczana 179

Sałatka ziemniaczana z groszkiem, kiszonymi ogórkami i czerwoną cebulą.  Doskonała do mięs i kiełbasek, np. z grilla.  U mnie jako dodatek do białej kiełbaski w cieście, duet doskonały.  1 kg ziemniaków sałatkowych KLIK 70 dag kiszonych ogórków 3 czerwone cebule puszka groszku konserwowego, ( 400 g ) majonez   KLIK musztarda KLIK sól i pieprz Ziemniaki myję i gotuję

Takie tam pichcenie
Adżika czyli pasta paprykowo-pomidorowa 190

jesień. Rozgrzewa, dostarcza witamin (polecam wykorzystać do jej przygotowania przecier z pomidorów z własnego ogrodu) i poprawia nastrój swoim pięknym kolorem. Świetnie się sprawdza jako dodatek do kanapek, tostów, tortilli, nachosów, ale też do mięs i makaronów. Przepis podłączam pod Wyzwanie Kulinarne-domowy ketchup :) Składniki na ok 4-5 słoików o pojemności 300 ml: 1,2 kg pomidorów

Zawsze głodna!
Zupa dyniowa z imbirem i prażonym makaronem ryżowym 171

ciele. Nie zapomnijcie też o solidnej porcji mleka kokosowego, ono dodaje delikatności i dopieszcza ten dyniowy eliksir. A prażony makaron ryżowy to ciekawy i efektowny dodatek nie tylko do kremowych zup, ale także krewetek, mięs i orientalnych sosów. Składniki: 2 szklanki  puree z dyni 3 cm kawałek imbiru 2 ząbki czosnku 2 szalotki 400 ml mleka kokosowego 1 litr

Smakowity Blog Kulinarny
Sos tatarski prawdziwy 144

Prawdziwy sos tatarski, bez konserwantów, sztucznych dodatków. Żaden z gotowców go nie zastąpi. Rewelacyjny do mięs, wędlin, pasztetów, jajek. Niektórzy jedzą go łyżkami. Składniki: 5 ogórków konserwowych (ok. 170-180 g) 160 g marynowanych grzybków (najlepiej maślaków) 60 g białej części pora 3 czubate łyżki majonezu (osobiście używam tylko i wyłącznie majonezu Pegaz, ale wiem, że jest dostępny głównie

Pociąg Do Kuchni