dodatki do mięs - 1254 przepisów (strona:53/84)

Spaghetti alla Bolognese 282

lepsze niż gotowiec ze słoika. Sos bolognese, to mięsny sos pochodzący z włoskiej Bolonii. Tradycyjnie używało się różnych rodzajów mięs pokrojonych w drobną kostkę. Dzisiaj jest to najczęściej mięso mielone. Dusi się ono z cebulą oraz z warzywami wraz z dodatkiem pomidorów. Moja wersja nieco odbiega od oryginału, ale zapewniam, że jest równie smaczna i co najważniejsze nieskomplikowana. Składniki: 400g

Jacob Tastes
peklówka według przepisu mojego dziadka 142

przedstawić przepisy z dziadkowego zbioru, dziś jednak chciałbym zająć się dopiskiem jego autorstwa, traktującym o sporządzaniu mieszanki do peklowania mięs na sucho. Przyznam się szczerze, że początkowo sceptycznie podszedłem do tego przepisu, próbując go ulepszać poprzez zmianę proporcji, czy też dodatek innych składników. Dziś z pełną odpowiedzialnością mogę stwierdzić, że moje próby były całkiem niepotrzebne. Bowiem jak wszystkim wiadomo, lepsze

Miód i pieprz
Sos z portobello 160

Francuzi nazywają je „poezją kuchni”. Nie są samodzielną potrawą, ale dodatkiem, który bardzo często podnosi walory smakowe całego dania. Mogą być słodkie, kwaśne, ostre, łagodne, zimne, gorące, czy majonezowe. Stosowane do mięs, ryb, makaronów, wędlin, sałatek, deserów… i nie tylko. O sosach można mówić długo i dużo. Każdy ma jakiś swój ulubiony, np. Sos z portobello.   Składniki: - 500g portobelloo

mojewypiekiinietylko
Miętowe pesto 161

przechowujemy w lodówce. Miętowe pesto to sos, który spełnił swoje zadanie. Idealnie sprawdził się w swojej roli, jako dodatek do mięsa jagnięcego. Bardzo intensywny i aromatyczny o pięknej barwie. Tak jak pesto bazyliowe, tak i miętowe nadaje się do mięs, klusek, makaronów, kanapek… i nie tylko. Smacznego. Wydrukuj przepis The post Miętowe pesto appeared first on Moje Wypieki

mojewypiekiinietylko
Fotoreportaż: warsztaty Grill w Piri Piri 147

przygotowywane, czego będziemy próbować i co jak łączyć ze sobą. Oj będzie się dużo działo – dużo mięs i wiele pomysłów na dipy. Wszyscy zwarci i gotowi do pracy i zaczęło się. Z jednej strony powstawała sałatka ziemniaczana z pokrojonych ziemniaków z dodatkiem posiekanego koperku, pokrojonej cebuli i fenkuła w kostkę i polana sosem vinegret (musztarda, ocet winny, sól, pieprz(...)przygotowanie do nich marynaty: miód, sok z limonki, imbir, chili, olej i mięta Podczas warsztatów została przygotowana naprawdę spora ilość dipów, które idealnie komponowały się z poszczególnymi rodzajami mięs. Dipy te to: dip morelowy: konfitury z moreli, sok z limonki, chili, pieprz czerwony, sól dip włoski: pieprz młotkowy pieprz, tuńczyk w oleju, majonez, sok z cytryny, pomidorów bez skórki

Kuchenne Wariacje
Chicken Ramen 159

mieć swoje miejsce i czas.  Baza zupy, sos, dodatki i makaron, który nie może się studzić tylko jeszcze cieplutki ląduje na talerzu, zalewany jest ciepłym bulionem i zdobiony dodatkami, które odpowiadają 5 kolorom estetyki japońskiej, która przejęta jest z Chin, miała ona wprowadzać balans żywieniowy: czarny( nori), biały (makaron), żółty (jajko), czerwony (mięso), zielony (zielone warzywa). Taki posiłek(...)jest zupą- posiłkiem jedzonym o każdej porze dnia, jest ona na bazie wywaru z warzyw, mięs, kości zwierzęcych, czy miso- pasty produkowanej ze sfermentowanej soi. Mogą się składać z wieprzowiny (Pork Ramen), kurczaka (Chicken Ramen), warzyw , owoców morza, czy nori, jajek i wszelakich dodatków. Wydawać by się mogło iż Ramen jest jeden. Sama przeglądając różnorakie źródła natrafiłam na wiele przepisów

KreatywnePiny
Żurawina z pomarańczą 68

Żurawina idealnie sprawdza się do wielu rodzajów mięs, ale także do takich dań jak camembert z patelni czy grillowany ser Haloumi. Ta wersja jest nieco inna od tradycyjnej - z dodatkiem miodu i pomarańczy, które dodają do smaku żurawiny doskonały posmak

Milion Smaków
Korzenne masło dyniowe 156

nazwać trzeba :)Masła dyniowego możemy używać jak konfitury - do chleba lub na tosty. Świetnie sprawdza się też jako dodatek do kwaśnego naturalnego jogurtu. Dorzućmy musli i pyszne śniadanie gotowe. Korci mnie, by tak jak inne słodkie przetwory wykorzystać je do mięs i mięsnych sosów lub spróbować połączyć je z serami. Pomysłów mam wiele. Będę je testować. Zachęcam też Was.Na

W kuchni wieczorem
Puddingi yorkshire do mięs w sosie 281

taki wymysł (czytaj: a gdzie ziemniaki?). Okazało się, że puddingi zniknęły jako pierwsze. W dodatku najbardziej smakowały babci, która do dziś pyta: A kiedy przyrządzisz mi te „puchatki”? Teraz robię je często. Czasem dodaję do nich świeże lub suszone zioła. Szczególnie polecam do mięs wieprzowych – np. pieczonej karkówki, łopatki, szynki czy polędwiczek, ale również świetnie sprawdzą się

Poezja smaku
Żurawina do mięs 184

Suszoną żurawinę uwielbiam! A ponieważ nie mogę dostać takiej w słoiczku, do mięs, to robię ją sama. Żurawina przygotowana w ten sposób, nadaje się nie tylko

www.szczesliwakuchnia.blogspot.com
Cynamon, goździki, kolendra, imbir, gałka muszkatołowa i kardamon 163

przykład jesienno-zimowej zupy z dyni. Jest również doskonałym dodatkiem do ciastek lub deserów (np. pieczonych jabłek). Musimy jednak pamiętać, by nie używać go w dużych ilościach, bo jego smak zdominuje całą potrawę.  Natomiast surowy korzeń imbiru wzbogaci i zaostrzy smak owoców morza i tłustych mięs (kaczki, gęsi), sprawi, że potrawy będą bardziej rozgrzewające. Świeży imbir wykazuje działanie(...)Stress Free). Gałka muszkatołowa Powiązana jest z potrawami słodkimi i ostrymi – ciastami, puddingami, kremami, ciastkami i pikantnymi ciastami. Świetnie komponuje się z wieloma odmianami serów oraz jest dodatkiem do sufletów i sosów serowych. Doskonale pasuje w zestawieniu z pomidorami, kurczakiem i czarną fasolką. Dopełnia smak potraw z jajek i warzyw takich jak kapusta, szpinak, brokuł, fasola, cebula i oberżyna

Zasmakuj Kuchni
Szynka pieczona 243

Szynka, którą dziś pieczemy jest niezwykle smaczna i na gorąco i na zimno. Na dodatek bardzo prosta w przygotowaniu. Warto upiec sobie od razu dwie. Składniki: -jedna lub dwie nieduże szyneczki -pół szklanki oleju -kilka ząbków czosnku -sól -przyprawa barbecue lub do mięs -słodka papryka mielona    Szynkę nacieramy niewielką ilością soli. Przygotowujemy marynatę z oleju, przypraw i czosnku(...)wyłączamy piekarnik i pozostawiamy w nim mięso na dodatkowe 30 minut.    Szynka jest gotowa.    Można podać jako mięso do obiadu a gdy wystygnie, jest świetnym dodatkiem do chleba lub sałatek. Smacznego

Maminek kulinarny
Sałatka warzywna z kaszą kuskus 172

Delikatnie mieszam.  4. Sałatkę polewam sosem miodowo- musztardowym i podaję.  Do przygotowania sałatki wykorzystałam sos do mięs i sałat miodowo- musztardowy, który otrzymałam do testowania od firmy Roleski . Sos ma idealną konsystencję i ciekawy smak. Doskonale nadaje się jako dodatek do sałatek i potraw mięsnych. Oceniam go bardzo pozytywnie

Tradycyjna kuchnia Kasi
Patisony marynowane na zimę. Domowe przetwory. 171

się od sierpnia do października. W mojej kuchni wykorzystuje je na wiele sposobów. Większe faszeruję, dodaje do duszonych mięs, smażę, piekę i gotuje z nich zupy-kremy. Mniejsze osobniki przekładam do słoików i marynuje na zimę. Marynowane patisony są świetnym dodatkiem do przeróżnych sałatek ( można z powodzeniem takim patisonem zastąpić ogórka konserwowego ) bardzo dobrze tez smakują samodzielnie jako dodatek

Kuchnia z widokiem na ogród
Przepis na schab w galarecie 314

jajek, paseczki śliwki i plasterki oliwek, doprawiamy pieprzem, zalewamy tężejącą galaretą. Do dekoracji możemy wykorzystać różne warzywa i dodatki. Odstawiamy półmisek do lodówki na kilka godzin. Ja zostawiłam na noc w lodówce. Powyższy przepis na galaretę można wykorzystać do wszelakich gatunków mięs, czy też warzyw, które chcemy podać w galarecie. Schab w galarecie zawsze przybieram sporą ilością natki pietruszki

Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię
Sałatka z fetą i grzankami 213

często sięgamy po serek feta. Zawsze mamy jakiś skitrany głęboko w lodówce. Poza możliwością dodania go do tart, mięs czy innych ciepłych posiłków, uwielbiam dodawać go do sałatek. Świetnie łączy się z ogórkiem kiszonym, więc bardzo często łączę te dwa smaki. Dodatek prażonych ziaren i chruiących grzanek sprawia, że prosta sałatka przeradza się w bogaty i pełen witamin posiłek. Dodatkowo

Słodkie Przyjemności
Karkówka w sosie własnym z pyzami 193

Dzisiaj danie dla wielbicieli mięs, a mianowicie karkówka w aromatycznym sosie własnym z pyzami. Do przygotowania tego dania użyłyśmy wielki kawał mięsa z kością, rozmaite zioła i dodatki. Efektem jest pyszne, rozpływające się w ustach mięsko z wspaniałym sosem. Idealnym dodatkiem będą pyzy przygotowane na parze. Nic tylko zajadać! Czas przygotowania: 1h 40 Ilość porcji: 6 Składniki

Kolizje Smaków
JABŁKA 189

Delikates, Rubin, Gala, Jonatan. Jabłka deserowe najlepiej smakują w postaci surowej, jako przekąska, dodatek do sałatek, surówek lub farszu.  Stołowe - są to jabłka uniwersalne, czyli te które możemy spożywać w postaci surowej lub po obróbce termicznej. Jabłka te nadają się do ciast i mięs. Posiadają słodko - kwaśną nutę oraz intensywny słodki aromat. Zaliczamy do nich np. Cortlandy, Idaredy(...)jabłka dość duże. Ich miąż jest bardzo soczysty, łagodny, chrupiący, aromatyczny, w smaku słodko - kwaśny. Te jabłka są doskonałe do sałatek, wyśmienite do pieczenia ciast oraz jako nadzienie do mięs.  Idared - odmiana ta jest bardzo popularna w Polsce. Są średniej wielkości i duże z żółto zieloną skórką i czerwonym rozmytym rumieńcem. Są kwaskowate w smaku. Bardzo często odmianę

Ciastka - domowe słodkości

Proponowane wyszukiwania