nazwać trzeba :)Masła dyniowego możemy używać jak konfitury - do chleba lub na tosty. Świetnie sprawdza się też jako dodatek do kwaśnego naturalnego jogurtu. Dorzućmy musli i pyszne śniadanie gotowe. Korci mnie, by tak jak inne słodkie przetwory wykorzystać je do mięs i mięsnych sosów lub spróbować połączyć je z serami. Pomysłów mam wiele. Będę je testować. Zachęcam też Was.Na
W kuchni wieczoremtaki wymysł (czytaj: a gdzie ziemniaki?). Okazało się, że puddingi zniknęły jako pierwsze. W dodatku najbardziej smakowały babci, która do dziś pyta: A kiedy przyrządzisz mi te „puchatki”? Teraz robię je często. Czasem dodaję do nich świeże lub suszone zioła. Szczególnie polecam do mięs wieprzowych – np. pieczonej karkówki, łopatki, szynki czy polędwiczek, ale również świetnie sprawdzą się
Poezja smakuSuszoną żurawinę uwielbiam! A ponieważ nie mogę dostać takiej w słoiczku, do mięs, to robię ją sama. Żurawina przygotowana w ten sposób, nadaje się nie tylko
www.szczesliwakuchnia.blogspot.comprzykład jesienno-zimowej zupy z dyni. Jest również doskonałym dodatkiem do ciastek lub deserów (np. pieczonych jabłek). Musimy jednak pamiętać, by nie używać go w dużych ilościach, bo jego smak zdominuje całą potrawę. Natomiast surowy korzeń imbiru wzbogaci i zaostrzy smak owoców morza i tłustych mięs (kaczki, gęsi), sprawi, że potrawy będą bardziej rozgrzewające. Świeży imbir wykazuje działanie(...)Stress Free). Gałka muszkatołowa Powiązana jest z potrawami słodkimi i ostrymi – ciastami, puddingami, kremami, ciastkami i pikantnymi ciastami. Świetnie komponuje się z wieloma odmianami serów oraz jest dodatkiem do sufletów i sosów serowych. Doskonale pasuje w zestawieniu z pomidorami, kurczakiem i czarną fasolką. Dopełnia smak potraw z jajek i warzyw takich jak kapusta, szpinak, brokuł, fasola, cebula i oberżyna
Zasmakuj KuchniSzynka, którą dziś pieczemy jest niezwykle smaczna i na gorąco i na zimno. Na dodatek bardzo prosta w przygotowaniu. Warto upiec sobie od razu dwie. Składniki: -jedna lub dwie nieduże szyneczki -pół szklanki oleju -kilka ząbków czosnku -sól -przyprawa barbecue lub do mięs -słodka papryka mielona Szynkę nacieramy niewielką ilością soli. Przygotowujemy marynatę z oleju, przypraw i czosnku(...)wyłączamy piekarnik i pozostawiamy w nim mięso na dodatkowe 30 minut. Szynka jest gotowa. Można podać jako mięso do obiadu a gdy wystygnie, jest świetnym dodatkiem do chleba lub sałatek. Smacznego
Maminek kulinarnyDelikatnie mieszam. 4. Sałatkę polewam sosem miodowo- musztardowym i podaję. Do przygotowania sałatki wykorzystałam sos do mięs i sałat miodowo- musztardowy, który otrzymałam do testowania od firmy Roleski . Sos ma idealną konsystencję i ciekawy smak. Doskonale nadaje się jako dodatek do sałatek i potraw mięsnych. Oceniam go bardzo pozytywnie
Tradycyjna kuchnia Kasisię od sierpnia do października. W mojej kuchni wykorzystuje je na wiele sposobów. Większe faszeruję, dodaje do duszonych mięs, smażę, piekę i gotuje z nich zupy-kremy. Mniejsze osobniki przekładam do słoików i marynuje na zimę. Marynowane patisony są świetnym dodatkiem do przeróżnych sałatek ( można z powodzeniem takim patisonem zastąpić ogórka konserwowego ) bardzo dobrze tez smakują samodzielnie jako dodatek
Kuchnia z widokiem na ogródjajek, paseczki śliwki i plasterki oliwek, doprawiamy pieprzem, zalewamy tężejącą galaretą. Do dekoracji możemy wykorzystać różne warzywa i dodatki. Odstawiamy półmisek do lodówki na kilka godzin. Ja zostawiłam na noc w lodówce. Powyższy przepis na galaretę można wykorzystać do wszelakich gatunków mięs, czy też warzyw, które chcemy podać w galarecie. Schab w galarecie zawsze przybieram sporą ilością natki pietruszki
Damsko-męskie spojrzenie na kuchnięczęsto sięgamy po serek feta. Zawsze mamy jakiś skitrany głęboko w lodówce. Poza możliwością dodania go do tart, mięs czy innych ciepłych posiłków, uwielbiam dodawać go do sałatek. Świetnie łączy się z ogórkiem kiszonym, więc bardzo często łączę te dwa smaki. Dodatek prażonych ziaren i chruiących grzanek sprawia, że prosta sałatka przeradza się w bogaty i pełen witamin posiłek. Dodatkowo
Słodkie PrzyjemnościDzisiaj danie dla wielbicieli mięs, a mianowicie karkówka w aromatycznym sosie własnym z pyzami. Do przygotowania tego dania użyłyśmy wielki kawał mięsa z kością, rozmaite zioła i dodatki. Efektem jest pyszne, rozpływające się w ustach mięsko z wspaniałym sosem. Idealnym dodatkiem będą pyzy przygotowane na parze. Nic tylko zajadać! Czas przygotowania: 1h 40 Ilość porcji: 6 Składniki
Kolizje SmakówDelikates, Rubin, Gala, Jonatan. Jabłka deserowe najlepiej smakują w postaci surowej, jako przekąska, dodatek do sałatek, surówek lub farszu. Stołowe - są to jabłka uniwersalne, czyli te które możemy spożywać w postaci surowej lub po obróbce termicznej. Jabłka te nadają się do ciast i mięs. Posiadają słodko - kwaśną nutę oraz intensywny słodki aromat. Zaliczamy do nich np. Cortlandy, Idaredy(...)jabłka dość duże. Ich miąż jest bardzo soczysty, łagodny, chrupiący, aromatyczny, w smaku słodko - kwaśny. Te jabłka są doskonałe do sałatek, wyśmienite do pieczenia ciast oraz jako nadzienie do mięs. Idared - odmiana ta jest bardzo popularna w Polsce. Są średniej wielkości i duże z żółto zieloną skórką i czerwonym rozmytym rumieńcem. Są kwaskowate w smaku. Bardzo często odmianę
Ciastka - domowe słodkościeden z lepszych dodatków do potraw. Przygotowuje się je w ciągu 10 minut, po 4 tygodniach można już je konsumować, a efektem swojej pracy cieszyć się przez kolejne 2 lata, bo tyle mogą stać w lodówce. Te dwa lata przechowywania są oczywiście tylko w teorii :). Cytryny znajdziecie w potrawach kuchni arabskiej i i n dyjskiej , dodane(...)mogą sprawić cuda. P asują do wszelkiego rodzaju mięs, sosów, a nawet drinków (zwłaszcza krwawej Mary). J uż niewielki kawałek ukiszonej cytryny może nadać nowy wymiar przygotowywanej potrawie, więc łatwo się w nich zakochać ;), i po miesiącu kisić już kolejną porcję. Możecie poeksperymentować z dodatkiem różnych ziół lub przypraw i opracować własną mieszankę
SzczyptaSmaQsię z tym pogodzić, czy tego chcę czy nie :) To był mój debiut w pieczeniu mięs w zaciszu domowym - udany i to do potęgi N-tej :D wiem skromność - ale taka prawda :) Postanowiłam zamarynować mięso razem i upiec też razem. Tylko z innymi dodatkami. Być może dzięki wspólnemu pieczeniu mieliśmy porcję naprawdę doskonałego mięsa, które bardzo szybko znikło - śmiałam się(...)soli 2 łyżki maggi/sosu sojowego kilka ząbków czosnku Składniki na glazurę szynki: 1 łyżeczka musztardy chrzanowej (Prymat) 1 łyżeczka sosu sojowego 1 łyżeczka rozmarynu (Prymat) 1 op. marynaty do mięs z gorczycą szczypta kminku mielonego (Prymat) szczypta pieprzu czarnego mielonego (Prymat) 2 łyżki oliwy z oliwek Składniki na glazurę boczku: 1-1,5 łyżeczki rozmarynu (Prymat) szczypta kminku mielonego (Prymat
Kolorowy PrzepisownikDziś przedstawiam kolejny pomysł na pyszny dodatek do każdego dania głównego. Zawsze smaczna fasolka szparagowa, zapiekana w śmietanowym sosie z grzybami, pod kołderką z ulubionego sera żółtego. Nie ma nic lepszego do mięs czy ryb w te chłodne już dni. Danie jest łatwe i szybkie w przygotowaniu, polecam gorąco! Scroll down for recipe in English Fasolka szparagowa zapiekana z grzybami(...)lekkiego zarumienienia. Jeżeli nie posiadasz patelni dostosowanej do zapiekania w piekarniku, przygotuj całość na zwykłej patelni, po czym przed zapiekaniem przełóż do naczynia do zapiekania. Podawaj natychmiast jako dodatek do dania głównego. Smacznego! English version Green bean and mushroom bake (6 servings) Ingredients: 450 g fresh green or yellow beans, rinsed and trimmed 2 slices bacon, diced 1 onion, diced
karmelowyzazwyczaj bywa, – kapusta kiszona, a nie kwaszona! – kilka gatunków mięs, u mnie wieprzowina, kurczak, indyk i gęś, – stosunek mięsa do kapusty to 1:1, nie lubię bardzo kapustnych, – śliwki wędzone, a nie suszone, – dodatek czerwonego wina. Używam gotowych przypraw do bigosu, ale tylko takich, gdzie są same
To co kocham