śmietana wraz z pozostałymi dodatkami utworzyłam aromatyczny sos. Mięso podałam z ziemniakami i surówką z kapusty. Pychota :) 4 porcje: Składniki: 4 plastry schabu 3 marchewki 1 pietruszka 3 cebule 200 g śmietany 18% 200 g śmietany 30% musztarda miodowa Dijon - Maille ( De Care ) sól, pieprz, papryka słodka, liść laurowy, gałka muszkatałowa, przyprawa do mięs Mięso obficie natrzeć pieprzem, słodką papryką
My simple kitchendanie mięsne w sosie z dodatkiem herbaty, stwierdziłam, że spróbuję i nie żałuję najlepszy sos jaki jadłam. Czarna herbata sprawia, że wszystkie przyprawy zyskują na mocy, a sos nabiera wyjątkowego aromatu i smaku. Szczerze polecam! Składniki: schab w plastrach cebula pieczarki torebka czarnej herbaty majeranek, słodka/ostra papryka, pieprz, sól morska, vegeta , marynata do mięs 2 łyżki mąki ziemniaczanej rozpuszczone
NA MOIM TALERZUBardzo proste w wykonaniu. Dwa składniki i po bólu ;) W bardzo podobny sposób (żeby nie pisać, że w identyczny ;) ) można zrobić masełko bazyliowe. Tego rodzaju masła
www.szczesliwakuchnia.blogspot.comsymbolem bogactwa i szczęścia, można go znaleźć na stołach podczas wielu uroczystości rodzinnych. Obecnie kuskus bardziej przypomina makaron niż kaszę. Produkuje się go, granulując mąkę pszenną z wodą i dodatkami, a następnie przesiewa w specjalnym sicie. Pomimo tego potocznie nazywany jest kaszą. Nadaje się do dań obiadowych i deserowych. Kuskus cytrynowo czosnkowy z pesto z pieczonych buraków. Składniki: - kuskus (ilość(...)skórke cytrynową, kukurydzę. Skrapiamy sokiem z cytryny oraz olejem pistacjowym – mieszamy. W razie potrzeby doprawiamy solą. Wersja „robocza” kuskus jest gotowa. W takiej formie możemy już ją podać do mięs, ryb… i nie tylko (ja podałam do pstrąga łososiowego w cieście piwnym). Do wersji „wyjściowej” – u mnie Walentynkowej – kuskus można podać nakładając do foremek w kształcie serc (najzwyklejsze foremki
mojewypiekiinietylkoNowy Rok (szósty rok na blogu) zaczynam od pysznego dania, które zrobiłam inspirując się przepisem na karkówkę w cebuli i borowikach . Mięsne kuleczki zapiekane w pysznym sosie z dodatkiem grzybów zaspokoją niejedno wymagające podniebienie. U mnie zniknęły w błyskawicznym tempie. Danie jest proste i szybkie, ale naprawdę świetnie smakuje. Nadaje się nie tylko na zwyczajny obiad, doskonale sprawdzi się także(...)mielonego mięsa wieprzowego od szynki • 50 dag borowików mrożonych lub świeżych (zastąpiłam pieczarkami) • 1 jajko • 2 łyżki bułki tartej • 1 średnia cebula • przyprawy: sól, pieprz, Delikat Knorr’a do mięs • 1 zupa francuska cebulowa Knorr’a • 1 zupa francuska borowikowa Knorr’a • 2 łyżki masła • 1-2 łyżki zimnej wody Sposób przygotowania: 1. Cebulkę drobniutko posiekać w kosteczkę
W mojej kuchniDzięki marynacie z dodatkiem keczupu, miodu i sosu sojowego mięso jest bardzo aromatyczne i delikatne. Żeberka podałam z kaszą owsianą od Cenos . Przyznam się, że jeszcze nigdy wcześniej jej nie jadłam ale od teraz się to zmieni gdyż jest bardzo zdrowa i smaczna. Jest cennym źródłem białka i błonnika, doskonale pasuje do wszystkich mięs. Polecam :) 1,2 kg żeberek
Smakołyki Asiduża marchewka 1/2 szklanki słodkiej śmietanki 1 szklanka wody 1 gałązka rozmarynu ( opcjonalnie) 2 łyżki masła 1 łyżka oleju 2 łyżki barszczu białego w proszku ( najlepiej zwykły bez dodatków typu czosnek , wędzonka czy grzyby) 4 łyżki szczypiorku ( krojone od białych części) szczypta brązowego cukru nie rafinowanego ( 1/2 płaskiej łyżeczki) ziemniaki ( ja obieram 2 średnie na 2 osoby ale ilość zależy(...)minut aż będzie miękka ale nie rozpadająca. Ugotowaną delikatnie wyjąć łyżka cedzakową i odłożyć. Nastawić w osolonej wodzie obrane, umyte i pokrojone ziemniaki. Kiełbaski związać nicią do mięs formując z nich 4 malutkie sztuki. Do wody po gotowaniu marchewki włożyć kiełbaski i doprowadzić wodę do wrzenia. Zmniejszyć gaz i parzyć na małym 10 minut. Wyjąć. Na patelni rozgrzać masło
Buniabaje w kuchniurządzenie o nazwie Granitor do schładzania zimnych, bardzo smacznych i orzeźwiających napojów do konsystencji śniegu, nazywanych granitą. Napoje powstają na bazie świeżych owoców, naturalnych soków i doskonale smakują z dodatkiem alkoholu. Ciekawym pomysłem jest , oprócz podania o północy tortu weselnego – jako preludium podawania deserów tzw . " Capcake tower " czyli wieża wypełniona mnóstwem małych babeczek przecudnie udekorowanych, które ułożone na specjalnych(...)napracowała i teraz czas na zakąski. Jest wódka, to musi być i zakąska. Jakie podać zakąski ? Osobiście uważam - uniwersalne, bez jak to się mówi wodotrysków. 1. półmisek mięs i rolad pieczonych - wystarczą 3 gatunki - np. schab pieczony ze śliwką (morelą,karambolą), karkówka szpikowana czosnkiem, rolada z boczku faszerowanego mięsem, galantyna z kurczaka, kaczki itp. 2. półmisek szynek
Kulinarny karnet ChristopheraPróbowałam wielu wersji sosu czosnkowego. Używałam przy tym przeróżnych składników: majonez, kefir, maślanka aż w końcu trafiłam na wersję idealną dla nas. :-) Sos jest lekki i
Szefowa kuchniJeśli przyjrzycie się trochę głębiej kuchniom różnych krajów i przygotujecie kilka klasycznych dań, szybko okaże się, że te potrawy mają kilka wspólnych mianowników. Najczęściej chodzi o przyprawy, zioła, sosy, dodatki, które nadają pozostałym składnikom specyficzny charakter. Kuchnia indyjska bazuje na przyprawach korzennych, czosnku i imbirze. Potrawy potrafią być bardzo ostre. Jeśli w oryginalnych przepisach widzę zadaną ilość papryczek chilli, biorę(...)kuchni indyjskiej jest to, jak wiele potraw wegetariańskich możemy odkryć. Znane nam dobrze warzywa w towarzystwie egzotycznych przypraw nabierają nowego charakteru i odkrywamy je na nowo. Z mięs króluje kurczak, baranina i jagnięcina oraz mięso kozie (mutton). Z wieprzowiną bywa różnie, bo w części kraju, gdzie swoje wpływy ma islam traktowana jest jako mięso "brudne", natomiast wołowina jest "święta
W kuchni wieczoremsmażenie tłustych mięs odpada! Ten posiłek ma nam dostarczyć przede wszystkim energii niezbędnej do wykonywania czynności w pracy, pozwolić być lepiej zorganizowanym, musi się dać w łatwy sposób zjeść, i powinien być dostosowany do miejsca pracy- jeśli nie masz jak odgrzać w pracy jedzenia to nic nie szkodzi ten lunch spełni Twoje wymagania. A w dodatku smakuje obłędnie i dostarcza
SMYKWKUCHNIróżne mieszane rodzaje mięs, w tym nieraz wątpliwe jakościowo „tajemnicze mięso” o praktycznie niemożliwym do ustalenia składzie. Ale zwykle też nie używa się wędzonego boczku, który nie dość że sprawia, że nic nie będzie suche, to jeszcze nadaje kotletom piękny różowy kolor oraz właściwy tylko sobie, specyficzny smak. Tym czego natomiast u mnie nie znajdziecie jest dodatek namoczonej w wodzie
Kulinarna Pokusasię to prawie wszystkich sosów, z keczupem i majonezem włącznie. A prawda jest taka, że dobrze zrobiony sos czosnkowy to samo zdrowie, okraszone wyrazistym smakiem i zapachem. Świetny, uniwersalny dodatek do wielu dań. Tylko z nim nie przesadzajcie, chyba że chcecie mieć pusty przedział w pociągu. Lista zakupów: Jogurt naturalny 0% (150 ml) 2 ząbki czosnku Solidna szczypta soli Płaska(...)mieszanki koperek, przyprawy i mieszamy całość. Gotowe! Smacznego! Dlaczego zamieściłem ten przepis? Po pierwsze: jest uniwersalny. Sos czosnkowy świetnie smakuje ze wszystkim. Możemy go podać na pizzy, zapiekankach, do mięs (np. karkóweczki z szynkowaru), a także np. do zapiekanki. Po drugie: jest zdrowy. Czosnek jest naturalnym antybiotykiem, poprawia odporność, ma mnóstwo witamin, soli mineralnych, mikroelementów i olejków eterycznych. Hamuje rozwój
Proste-przepisy.plZ uśmiechem na twarzy muszę przyznać, że czarne oliwki uwielbiam, ale nie zawsze tak było, podobnie zresztą jeśli chodzi o rukolę i kawę. Dopiero od kilku
Moja smaczna kuchniaDomowy sos barbecue jest bardzo łatwy do wykonania. Podstawowe składniki prawdopodobnie znajdziemy w swojej kuchni, lodówce czy spiżarni. Przygotowanie takiego sosu możemy rozpocząć od ketchupu lub
naRuszciebardzo wielu potraw: mięs, ryb, zup, pizzy czy sałatek - to obok majeranku najczęściej używana przeze mnie ziołowa przyprawa. W sezonie jesienno-zimowych infekcji popijamy napar tymiankowy z miętą lub melisą cytrynową, posłodzony gryczanym miodem - pachnie bosko :) Tą pieczeń szykowałam z przeznaczeniem na kanapki, więc dodałam oprócz tymianku tylko sól i kilka "ziaren" czyli szyszkojagód jałowca. Z dodatku jałowca powinny oczywiście
głodny alergik