dodatki do mięs - 1254 przepisów (strona:65/84)

Wołowina z Sezamem 142

Polędwica wołowa to jedna z najsmaczniejszych mięs.  Smażenie czy gotowanie wołowiny trwa albo kilka minut albo bardzo długo. Mięso wołowe bardzo szybko mięknie po czym twardnieje i wtedy potrzebuje dużo czasu żeby znowu zmięknąć. Danie zaprezentowane poniżej ładnie wygląda,  jest proste, można je szybko przygotować a co najważniejsze jest bardzo dobre.  Prażony sezam dopełnia smak tego dania(...)sosu sojowego 2 łyżki oliwy 2 łyżki brandy Przygotowanie: Czosnek miażdżymy, paprykę oczyszczamy i kroimy na cienkie plasterki, wołowinę kroimy w cienkie paski. Rozgrzać patelnię z grubym dnem bez dodatku tłuszczu. Na rozgrzaną patelnię wysypać sezam i smażyć go przez ok. 1-2 minuty mieszając, aż ziarna zaczną brązowieć i wydzielać zapach. Uprażony sezam odstawić. Rozgrzać oliwę w woku

Mama Gotuje
Roladki z szynki konserwowej z serkiem w galarecie 173

Roladki z szynki konserwowej są obowiązkowym punktem każdej imprezy jaką organizuje. Może pomyślicie, że to monotonne i nudne, ale nic podobnego. Roladki zawsze szybko schodzą, dlatego

Smakowy Raj
Tagine z kurczaka ze śliwką szydłowską 202

Kupiłam sobie naczynie do tagine, czyli naczynie do powolnego duszenia mięs i warzyw, typowe dla kuchni marokańskiej. Takie najzwyklejsze, klasyczne, bo całe gliniane i glazurowane. Składa się z  dwóch części: dolnej, czyli garnka i górnej, czyli pokrywki w kształcie stożka z małym otworkiem. W czasie gotowania w stożku zbiera się para, która się skrapla i powoduje, że potrawy(...)gotuje na płycie ceramicznej i powoli rozgrzewam tagine na najniższej mocy. Tagine można też używać w piekarniku, choć według Marokańczyków to profanacja :-). Tagine przygotowuje się w różnych wersjach, dodatkami mogą być oliwki, albo rodzynki. Dziś do mojego dania wykorzystałam suszone śliwki szydłowskie. Danie podałam z chrupiącymi chlebkami z patelni.   Tagine z kurczaka ze śliwką szydłowską Składniki

Kulinarne przygody Gatity
Piersi z kurczaka z sosem pieczarkowym z dodatkiem kosmosy ryżowej (Quinoa). 131

się białe ‘sprężynki’, co oznacza, że komosa jest już ugotowana. - Ugotowaną komosę przechowuje się w lodówce w hermetycznym pojemniku (szklanym, nie plastikowym) do 3 dni. Można ją wykorzystywać jako dodatek do codziennych, szybkich dań. Źródło:  http://www.cosdlazdrowia.pl/ziarno/quinoa-komosa-ryzowa-biala-1000g/produkt-271 Jak wiecie od Świąt Bożego narodzenia jestem najszczęśliwszą posiadaczką Multicookera REDMOND , którego dostałam w prezencie od swoich rodziców :) SKŁADNIKI(...)Bazą tej soli smakowej jest himalajska sól sprzed 250 mln lat. Uważa się ją za najczystszą na ziemi. Azjatico idealnie pasuje do potraw z ryżu, dań z makaronami, zup, mięs oraz wszelkiego rodzaju ryb i owoców morza. Doprawianie nią potraw ułatwia i umila praktyczny młynek). Dostępna w Almie i Piotrze i Pawle świeżo mielony pieprz 1 łyżeczka lubczyku

ClauditteMissCooking
Aromatyczne pulpety z tymiankiem i zielonym pieprzem w sosie pomidorowym 143

mięso z szynki nie musi być suche. I nie trzeba podawać go tylko w postaci naszych tradycyjnych polskich schabowych. Chcę Was namówić do korzystania z tych mięs częściej i smaczniej :) Dzisiaj zapraszam na pachnące pulpety w sosie pomidorowym :) Składniki na pulpety: 30 dkg schabu lub szynki (lub innego chudego mięsa), 1 jajko , 1 sucha bułka , 1 łyżeczka(...)jajko, sól, posiekany lekko tymianek i pieprz w całości. Wszystko razem wyrabiamy i formujemy pulpeciki wielkości małego jajka, które obtaczamy w mące. W garnku zagotowujemy lekko posoloną wodę z dodatkiem ziela angielskiego i  listków laurowych. (Wody powinno być tyle, żeby wszystkie włożone pulpeciki były zakryte do połowy.) Wkładamy pulpety i delikatnie obgotowujemy je przez kilka minut. Składniki sosu: mały

Codzienna kuchnia niecodzienna
Pierś z indyka dobra jak schab - doskonała na kanapki zamiast kupnej wędliny 163

Niedawno pisałam o schabie do kanapek. Przyrządziłam go w musztardzie Dijon i ziołach prowansalskich. Efekt był fantastyczny, więc kiedy szykowałam mięso na zraziki indycze i udało

Kuchnia po mojemu
Sos boloński z cukinii na zimę - nie tylko do makaronów. 284

roku robiłam sos z dodatkami innych warzyw, nie tylko cukinii - znajdziecie go tutaj.   W tym roku natomiast będą sałatki do obiadów, oraz sos który dziś widzicie - beż żadnych dodatków. Jest to bardzo gęsty sos, który smakuje podobnie do sosu bolognese - gotowego sosu jaki można kupić w słoikach. Choć moim zdaniem jest o niebo lepszy. Ci, którzy mają nadmiar kabaczków(...)jest to, że jest pomidorowy, lekko pikantny i wyczuwalnie ziołowy - czyli taki, jaki powinien być prawdziwy sos boloński. Zastosowanie: do makaronów (wystarczy podsmażyć mięso mielone i dodać do sosu), mięs (np. tu ), zapiekanek ( tu ), jako sos do pizzy, jako ketchup a nawet jako składnik jajecznicy. A więc zacieramy rączki i do pracy! ;-) Składniki na około 6,5 litrów sosu

Poezja Smaków - blog kulinarny
Pasztet z królika 2 132

Pyszny, delikatny pasztet z mięsa królika, z dodatkiem podgardla i wątróbki.  Doskonały nie tylko od Święta.  Polecam kolejną pyszną wersję mojego pasztu :) 1, 70 kg królika  0, 70 kg podgardla  70 dag wątróbki drobiowej lub wieprzowej  1 duża marchewka  1 średnia pietruszka  ¼ selera  4 listki laurowe  6-7 kulek ziela angielskiego(...)królika dzielę na kawałki i razem z podgardlem, gotuję z warzywami do miękkości.   Po ugotowaniu wyciągam z wywaru i studzę. Wątróbkę wkładam do gorącego wywaru z mięs i parzę około 15 minut.  Mięsa i wątróbkę odstawiam do wystudzenia. W przecedzonym rosole, moczę bułki. Mięso z królika obieram z kości i kroje na mniejsze kawałki , boczek i wątróbki

Takie tam pichcenie
Wieprzowina regionalna – doceń smak tradycji – szkolenie 194

regionalnego abyśmy mieli możliwość dokładnie porównać smak i konsystencję mięs. Dodatkowo Pan Adam zaprezentował nam kilka wspaniałych dań (przepisy wkrótce ;-)) a także udzielił nam wielu fantastycznych wskazówek odnośnie obróbki mięs. Szkolenie było świetne - chyba nigdy nie jadłam tak soczystego i delikatnego mięsa - po prawdzie to nawet nie zdawałam sobie sprawy z tego, że wieprzowina może być tak delikatna... Zwyczajny polski(...)miękka, że dała się jeść łyżeczką bo traktowanie jej nawet najtępszym nożem było by profanacją!!! (polędwica sous vide to ta różowiutka wyżej) Sosy jakie Pan Adam przygotował nam jako dodatek do podkreślenia smaku były czysta poezją... Jednak i tak największe wrażenie zrobiła na mnie polędwica z prawdziwkami w sosie z domowej żubrówki - tego się nie da opisać więc

sierotka maRysia w kuchni
Rewelacyjna Marynata do Mięs i Warzyw 27082

Marynowanie mięsa nie jest i nigdy nie było mi obce. Kiedyś patrzyłam jak robi to moja mama, potem ja się tym zajmowałam, a teraz patrzę jak

Blondynka Gotuje
Jak upiec mięso w kawałku 148

rodzaju mięsa. Nie może być ona za wysoka, bo wtedy mięso może się za bardzo zrumienić. Ostatnio piekłam jagnięcą polędwicę. Muszę przyznać, że jest to jedno z najłatwiejszych mięs do pieczenia. Mięso zrumieniłam na mocno rozgrznym oleju a następnie wstawiłam do piekarnika nastawionego na 125ºC. Termometr ustawiłam na 60ºC bo lubię mocno różowe mięso (medium rare). Mięso po upieczeniu owinęłam(...)Jagnięca polędwica to dosyć małe porcje mięsa. Na godzinę przed przyrządzeniem wyjmuję mięso z lodówki aby się lekko ociepliło. Potem mięso solę i doprawiam pieprzem. Rumienię na oleju z dodatkiem czosnku i gałązki świeżego rozmarynu. Piekarnik ustawiam na 100ºC, a termometer na 60ºC. Ponieważ mięso po zrumienieniu ma już wyższą temperturę o około 2- 4 stopnie, więc wyjmuję

codojedzenia
Burgery z grillowanym serem, czerwoną porzeczką i szpinakiem 172

sklepowej półce zobaczyłam ser Arla Apetina przeznaczony na grilla, przypomniałam sobie o dżemie z czerwonej porzeczki z miętą .  Jak już pisałam dżem ten jest doskonały do serów i mięs. W mojej głowie natychmiast zrodził się pomysł, by te idealnie współgrające ze sobą składniki połączyć w domowych burgerach. Na ruszt wrzuciłam także filet z kurczaka. Uzupełnieniem jest świeży szpinak(...)pracy. Składniki na 4 średnie burgery: Bułki: 1,5 szklanki mąki 3/4 szklanki lekko ciepłego mleka 1 łyżeczka cukru 10g drożdży szczypta soli żółtko 2 łyżki oleju śmietanka sezam Dodatki: 4 kawałki fileta z kurczaka (wystarczyła mi mała podwójna pierś) 4 plastry czerwonej cebuli 4 plastry sera na grilla Apetina 4 łyżeczki dżemu porzeczkowego z miętą* świeże liście szpinaku

Wrzosowa Polana
Sos ogórkowo-czosnkowy. 352

ryby. Proponuję zestaw obiadowy nie tylko piątkowo, ale z powodzeniem jak sądzę na obiad dla gości. - młode ziemniaczki smażone(oddzielny post) - dorsz w chrupiącej panierce - sos ogórkowo-czosnkowy, jako dodatek do ryby   SOS: 2-3 średnie ogórki 200 g greckiego jogurtu naturalnego  200 ml. kwaśnej śmietany 18%  szczypiorek koperek 2-3 ząbki czosnku sok z cytryny do smaku(...)razem z czosnkiem przeciśniętym przez praskę, dodać jogurt i śmietanę,doprawić do smaku solą i pieprzem,sok z cytryny wszystko dokładnie wymieszać, podawać najlepiej następnego dnia do gyrosa,ryb, mięs pieczonych i grillowanych

Kuchnia Beaty
Surówka z czerwonych buraków 243

Surówka z czerwonych buraków... Szybka, prosta w wykonaniu i smaczna. Idealna do mięs, ryb i potraw wegetariańskich. Pyszne połączenie startych buraków i cebuli. Smaczego! Składniki: Słoik wiórków z buraczków czerwonych (waga bez zalewy 350g); 1 mała, biała cebula; 2 łyżki oleju; 1/2 łyżki octu lub soku z cytryny (opcjonalnie) Sól; Pieprz. Sposób wykonania: Wiórki z buraczków odsączyć z zalewy(...)przepisu: Jest to porcja dla swóch dorosłych osób i jednego małego dziecka. Do surówki można dodać obrane i starte na tarce o dużych oczkach lekko kwaskowate jabłko. Z dodatku octu czy soku z cytryny można całkowicie zrezygnować. Olej można zastąpić oliwą. Ja używam  Buraczki czerwone wiórki z Dawtony  dostępne  w sieci sklepów Biedronka

Gospodyni Miejska
Chrzan z piernikiem 124

Z okazji nadchodzących świąt Wielkanocnych powoli przygotowuje  menu śniadaniowe. W tym roku postanowiłam urozmaicić nieco smak chrzanu. Ostry przełamany słodkim... MNIAM! Składniki: 2 szklanki tartego

Tradycyjna Kuchnia

Proponowane wyszukiwania