Sos czosnkowy z bitą śmietaną... Puszysty, delikatny. O wyrazistym aromacie czosnku. Z dodatkiem majonezu. Przyprawiony solą, pieprzem i cukrem. Pyszny dodatek! Polecam! Składniki: 150 ml
Gospodyni MiejskaDotychczas buraczki do obiadu podawałam zawsze w wersji prosto ze słoika, bez dodatków. Niedawno od znajomej pani dostałam ten przepis i wypróbowałam go, choć wydawało mi się, że majonez do buraczków nie bardzo pasuje. Tym bardziej się zdziwiłam, bo tak przyrządzone są bardzo smaczne, a do tego bardziej wykwintne. Na elegancki obiad będą w sam raz. Składniki: słoiczek buraczków(...)łyżki majonezu 1 łyżka chrzanu 2 łyżki żurawiny do mięs ( ze słoika) cukier sól pieprz Majonez wymieszać z chrzanem i żurawiną. Dodać do buraczków i wymieszać. Przyprawić do smaku solą i pieprzem, jeśli trzeba można dodać trochę cukru lub soku z cytryny
Domowa Cukierenka-Domowa KuchniaJako że rozpoczyna się długi, majowy weekend , podzielę się z Wami pyszną, szybką sałatką, doskonałą do grillowanych mięs i kiełbasek. Sałatka jest prosta i szybka w wykonaniu, wystarczą trzy podstawowe składniki, kalafior, ogórki i koperek. Nam bardzo zasmakowała, więc jestem ciekawa Waszych opinii ;) Sałatka na grilla potrzebujemy : połowa dużego kalafiora lub jeden mniejszy 5 ogórków zielonych pęczek(...)koperku sól i pieprz do smaku majonez + gęsty jogurt lub śmietana Kalafiora dzielę na małe różyczki i obgotowuję w wodzie z dodatkiem łyżeczki soli i cukru ( około 5 minut) Ma być chrupki ( al. Dente) Po ugotowaniu od razu go odcedzam i przelewam bardzo zimną wodą . Odstawiam aby dobrze odciekł z wody. Ogórki myje i obieram, kroję w drobną
Takie tam pichceniePierś z indyka to jedno z bardziej dietetycznych mięs i jednocześnie o dużej zawartości białka. A do tego bardzo smaczne, dlatego warto urozmaicić nim swoją dietę. Poniżej przepis na lekkostrawne danie z grillowanej indyczej piersi z domieszką imbiru, który nadaje daniu wyrazistości. Nie pomijajcie etapu marynowania bo dzięki niemu pierś nie będzie sucha. I koniecznie pilnujcie czasu grillowania bo zbyt(...)długi również wysusza to delikatne mięso. Do indyka pasują rozmaite dodatki - ja polecam marchewkę z groszkiem
Milion Smakówłyżka majonez 1 łyżka śmietana 18% 1.5 łyżeczki przyprawa do dań Kucharek pieprz papryka słodka gałka muszkatołowa chilli sól olej do smażenia masło Sos z tamaryndu z jabłkami do mięs 2 łyżki pasty z tamaryndu 1 łyżka miodu rzepakowego 1 łyżeczka chilli jalapeno kruszonego 1/4 łyżeczki kuminu 1 łyżka wody 2 jabłka 1 łyżeczka soku z cytryny "Savarinki" - wykonanie(...)przyprawę do dań Kucharek, włożyć piersi z kurczaka, gotować 5 minut, wyjąć, ostudzić, pokroić na kawałki. Pieczarki pokroić w ćwiartki, por w pierścionki. Pokrojone pieczarki przesmażyć na maśle z dodatkiem oleju, przyprawić solą i pieprzem, dodać pokrojony por i smażyć jeszcze około 2 minuty. Pozostawić do ostygnięcia. Mięso i przesmażone pieczarki z porem zmielić maszynką. Do otrzymanej pulpy, dodać śmietanę
Kulinarny karnet Christopheraprzeciętnej osoby dorosłej (8400 kJ / 2000 kcal). **Opakowanie pozwala na przygotowanie 4 porcji po 250 ml (1 bulionetka to 2 porcje) Zalecenia dla alergików Seler - Może zawierać Jęczmień - Zawiera Dodatki MSG (glutaminian) - Nie zawiera Barwniki sztuczne - Nie zawiera Substancje konserwujące - Nie zawiera Przechowywanie Przechowywać w suchym, chłodnym i zaciemnionym miejscu. Po otwarciu przechowywać w lodówce, zużyć w ciągu(...)użycia: Bulionetkę rozpuść w 500 ml wrzącej wody. Jeśli wolisz delikatniejszy bulion, rozpuść bulionetkę w 1 l wrzącej wody. Bulionetkę możesz dodawać też bezpośrednio do dania. "Bulionetka do duszonych mięs Knorr jest doskonałym sposobem na wydobycie prawdziwie głębokiego, mięsnego smaku dania. Stanowi niezawodną bazę do gulaszów. Polecam wypróbowanie działania Bulionetki w moich przepisach na Duszoną wołowinę z ciemnym piwem Guinness
ClauditteMissCookingprzeciętnej osoby dorosłej (8400 kJ / 2000 kcal). **Opakowanie pozwala na przygotowanie 4 porcji po 250 ml (1 bulionetka to 2 porcje) Zalecenia dla alergików Seler - Może zawierać Jęczmień - Zawiera Dodatki MSG (glutaminian) - Nie zawiera Barwniki sztuczne - Nie zawiera Substancje konserwujące - Nie zawiera Przechowywanie Przechowywać w suchym, chłodnym i zaciemnionym miejscu. Po otwarciu przechowywać w lodówce, zużyć w ciągu(...)użycia: Bulionetkę rozpuść w 500 ml wrzącej wody. Jeśli wolisz delikatniejszy bulion, rozpuść bulionetkę w 1 l wrzącej wody. Bulionetkę możesz dodawać też bezpośrednio do dania. "Bulionetka do duszonych mięs Knorr jest doskonałym sposobem na wydobycie prawdziwie głębokiego, mięsnego smaku dania. Stanowi niezawodną bazę do gulaszów. Polecam wypróbowanie działania Bulionetki w moich przepisach na Duszoną wołowinę z ciemnym piwem Guinness
ClauditteMissCookingSos tzatziki... Gęsty, kremowy, na bazie jogurtu greckiego. Pełen wiórków zielonego ogórka. O wyrazistym, czosnkowym smaku. Z dodatkiem oliwy, soku z cytryny i koperku. Pyszny dip
Gospodyni Miejskaledząc mojego bloga, pewnie zauważyliście, że jednym z najczęściej wykorzystywanych przeze mnie mięs jest zdecydowanie drób. Wpływ na to ma szereg jego zalet — jest prosty i szybki do przygotowania oraz stanowi źródło pełnowartościowego białka, tak potrzebnego w diecie. O wyższości drobiu nad innymi rodzajami mięsa stanowią zarówno jego wartości zdrowotne, m.in. niska zawartość tłuszczu, nasyconych kwasów tłuszczowych oraz oczywiście witamin(...)minerałów, jak i jego walory smakowe — przez swoją delikatność stanowi świetne tło dla wielu przypraw i dodatków. Z drobiem łatwo jest eksperymentować, będąc pewnym, że danie na pewno się nam uda. Jednak czy sięgając po mięso, zwracamy uwagę na jego jakość i warunki przechowywania? Często zapewne o tym zapominamy. Dlatego polecam zakup mięsa pakowanego , co do którego mamy pewność
Food SquareOliwki znane są w Polsce od ponad 300 lat. Tak starego przepisu z oliwkami nie znalazłam, ale znalazłam przepis na sos z oliwkami, w książce „Jak
królestwo garówPstrąg słusznie staje się jednym z najbardziej popularnych grillowanych mięs. Wynika to choćby z łatwości i krótkiego czasu przygotowania i pieczenia. Z drugiej jednak strony poprawne grillowanie pstrąga (i innych podobnych do niego ryb) wymaga przestrzegania kilku zasad. To co jest jego zaletą z punktu widzenia grillowania – zwłaszcza krótkie pieczenie i mała zawartość tłuszczu – może stać się wadą(...)sensie, że mięso stanie się np. suche i nadmiernie spieczone. Ważny jest również dobór przypraw i dodatków – w naszym przepisie stawiamy na sprawdzone w tego rodzaju mięsach połączenie z rozmarynem, cytryną i czosnkiem. Przede wszystkim powinniśmy zwrócić uwagę na czas grillowania, który nie powinien w normalnych warunkach przekraczać 12 minut (po 6 minut na stronę). Zapewniam, że jest on całkowicie
Kulinarna Pokusazabłysnąć samodzielnie przygotowanymi potrawami, którymi częstujemy resztę biesiadujących. Spotkanie tak jak wcześniej wspomniałam miało formę pikniku, mieliśmy możliwość wypróbowania nie tylko zimnych przystawek, ale i ciepłych, grillowanych mięs. Nie obyło się również bez deserów i pysznego, orzeźwiającego picia – o czym za chwilę opowiem więcej.Tym razem naprawdę było w czym wybierać!Choć trudno wymienić wszystkie potrawy które pojawiły(...)marynacie, które zostało upieczone na grillu i sałatkę z fetą, Karolina przyniosła Kuskus z domowymi pomidorkami, Ewelina raczyła nas wytrawnymi biscotti z 3 różnymi dodatkami - był kawior z bakłażana, pasta z suszonych pomidorów i relish z cukini. , Hania podała sałatkę z bobu z dodatkiem pomidorków i kuskus, Ania przygotowała pyszną szarlottę z bezą
Słodkie PrzyjemnościPrzypadkiem stałam się posiadaczką makaronu tagliolini, ale nie takiego zwykłego, tylko czerwonego - z dodatkiem pomidorów i chilli. Jak się okazało, smakuje on wybornie nawet bez żadnych dodatków i na pewno wkrótce przygotuję takie cudeńko własnoręcznie :) Tymczasem jednak miałam gotowca, wyrazistego w smaku i lekko pikantnego, dlatego właśnie postanowiłam podać go z łagodnym sosem, by wyrównać smaki. Najlepiej, by danie przy(...)kontrastowe kolory. Wybór padł na sos z pietruszki, bo nigdy takiego nie robiłam :DSos ten rewelacyjnie nadaje się nie tylko do makaronu - doskonale smakować będzie także w towarzystwie warzyw, mięs czy ryb. Lubię takie uniwersalne rozwiązania :)Składniki:- 500 g makaronu- 2 łyżki margaryny- 2 łyżki mąki- 0,5 l bulionu warzywnego- dwa pęczki natki pietruszki- ok. 1 łyżki śmietany- sól
Kulinarne zapędy KokosaKluski śląskie, kiedyś dość często gościły na moim stole. Podawałam je do mięs w sosie : zrazów czy bitek. Te zrobiłam z podsmażoną cebulką - były wyśmienite. Składniki : ziemniaki np. 1,5 kg mąka ziemniaczana Sposób wykonania: Ziemniaki umyć obrać i ugotować. Przestudzić, zmielić na maszynce o małych oczkach. Wyłożyć do miski. Podzielić na 4 części. Z jednej części wybrać ziemniaki(...)miejsce wsypać mąkę ziemniaczaną. Dokładnie wymieszać. Formować małe kulki w środku zrobić dziurkę. Gotować w osolonej wodzie z dodatkiem łyżki oleju przez 2-3 minuty. Rady : Do moich klusek nigdy nie dodaję jajka, gdyż następnego dnia po podgrzaniu w wodzie są twarde, a tak wrzucone na wrzątek robią się takie same jak świeżo ugotowane. Formując kluski ręce maczam w zimnej
Darcia w kuchniużyć też innego mięsa, albo wręcz odwrotnie – pominąć je całkiem, to wieprzowina wydaje się smakować w nim najlepiej. Byłbym też sceptyczny z zaryzykowaniem np. wołowiny lub innych mięs, które są z reguły twardsze niż wieprzowina – może po prostu nie wystarczyć nam czasu smażenia, a nasz omlet okaże się wówczas „twardym orzechem do zgryzienia”. Żeby jednak było ciekawiej, omlet wykonany(...)widzenia uznać za frittatę. Nie jestem wprawdzie przekonany czy użyty w nim zestaw składników to aby na pewno typowo włoska kuchnia, ale kilka dużych jajek wymieszanych z solidną porcją dodatków, smażone przez ok. 10 minut na dość wolnym ogniu, przynajmniej dla niektórych z Was powinno brzmieć znajomo. Ich choć robiąc to danie po raz pierwszy wcale nie planowałem przyrządzenia frittaty
Kulinarna PokusaNiby coś oczywistego, a jednak czasem ktoś potrzebuje inspiracji albo pewnego rodzaju natchnienia, dlatego przygotowałam dziś dla Was przepis na bardzo przydatną jesienno-zimową przyprawę korzenną
Słodkie Przyjemności