Maggi, kostki rosołowe, zupy instant, ketchup, gotowe dania, mieszanki przyprawowe (np. przyprawa do mięsa), konserwy mięsne, chipsy, słone przekąski, sosy instant, sosy sojowe, tzw. gorące kubki, gotowe panierki do mięs. Słowem - prawie we wszystkim, co przetworzone i słone. 4. Jest solą kwasu glutaminowego, który naturalnie występuje w wielu produktach. Im dojrzalszy produkt (dotyczy głównie serów, wędlin i warzyw), tym więcej(...)sobie również może uczulać, jednak tego typu problem stwierdza się u bardzo małej ilości osób. 6. Zawiera 3 razy mniej sodu niż sól kuchenna. Pozwala zatem ograniczyć dodatek soli do potraw, przy jednoczesnych zachowaniu słonego smaku. 7. Kobiety w ciąży i karmiące powinny zdecydowanie unikać MSG . Przenika on do płodu oraz mleka matki, stwarzając ryzyko uszkodzenia układu nerwowego oraz niedotlenienie
Powiedz dietom niesałatki, do zup i smażenia. Odmiany: Anouschka, Belana, Regina Typ B - ogólnoużytkowy Miąższ po ugotowaniu jest dość zwarty, ale łatwo go rozgnieść. To ziemniaki najlepsze do gotowania, do mięs i sosów. Odmiany: Vineta, Bellarosa, Catania, Red Sonia, Jelly, Marabel, Elfe Typ C - mączysty Ziemniak po ugotowaniu łatwo się rozsypuje. Dobre na placki, puree, frytki i do pieczenia. Odmiany: Augusta(...)Cebulę pokroić w pióra i zamarynować w occie. Ziemniaki umyć, ugotować razem ze skórą, przestudzić, obrać, pokroić w kostkę. Jarmuż oderwać od grubych nerwów, wrzucić w wrzącej wody z dodatkiem soli i cukru, gotować minutę, przełożyć łyżką cedzakową do lodowatej wody, wstydzić i odsączyć na sicie. Speck pokroić w cienkie paski, podsmażyć na oleju, odsączyć na papierowym ręczniku. Pokroić łososia
SzczyptaSmaQJako rodowite poznanianki uwielbiamy pyzy. A najlepszym dodatkiem do pyz jest bezsprzecznie gulasz. Z kolei najlepszy gulasz robi nasza mama i to ją postanowiłyśmy namówić by przygotowała wraz z nami przepis na to danie. Wyszło perfekcyjnie. Mięso delikatne, kruche, rozpływające się w ustach, a do tego aromatyczny sos. Samo danie nie jest zbyt pracochłonne, ale wymaga niestety sporo czasu. Najpierw(...)łyżkę oleju rzepakowego i 1 łyżkę wody. Wszystko razem mieszamy doprawiając solą ziołową i szczyptą świeżo mielonego pieprzu kolorowego. Karkówkę kroimy w plastry. Podobnie robimy z łopatką. Oba rodzaje mięs umieszczamy w misce i polewamy przygotowaną marynatą. Przykrywamy folią spożywczą i odstawiamy do lodówki na około 1,5h. Po tym czasie mięso wyjmujemy i kroimy w dużą kostkę. Na gorącą
Kolizje SmakówSkładniki: 1 opakowanie sos sałatkowy włoski Prymat, 1 średni ogórek świeży, 1 pęczek rzodkiewki starte, 1 pęczek szczypiorek, 1 łyżeczka cukier, 1/2 łyżeczki sok z cytryny
W Mojej Kuchni Lubięmiędzy innymi delikatesy z tego regionu Europy. Spośród wielu produktów wybrałam następujące: Sos balsamiczny Sos balsamiczny to nieodzowny składnik eleganckich sałatek. Jest też doskonały do carpaccio czy do grillowanych mięs. Balmi Glassa został wyprodukowany na bazie octu balsamicznego z Modeny. Jest zamknięty w poręcznej plastikowej butelce z dozownikiem, o pojemności 260 ml. Jest gęsty, słodkawy, z delikatnym octowym posmakiem(...)opakowaniach firmy As do Mar nie ma tego problemu, od razu widać co jest w środku, dlatego ten filet z tuńczyka od razu mi się spodobał, a na dodatek jest zalany oliwą z oliwek. Sardynki Sardynki As do Mar są specjalnie wyselekcjonowane zgodnie z wieloletnią tradycją tej firmy. Posiadają certyfikat "Friend of the sea". Są zalane oliwą z oliwek
Kulinarne przygody GatityProsta sałatka z miksem sałat, pieczonym filetem z kaczki, suszonymi wiśniami i dość ostrym dressingiem czosnkowym z dodatkiem naturalnego czosnkowego koncentratu bez konserwantów od Proeco Polska całość komponuje się idealnie. Polecam. Składniki: 1 opakowanie lodowych sałat 1 pieczona pierś kacza 1 marchewka 1 cebula 2 łyżki suszonych wiśni Dressing: 6 łyżek oleju lnianego 2 ząbki czosnku- użyłam(...)również posypać ziarnami sezamu uprażonymi na suchej patelni. Smacznego! Zachęcam do zapoznania się z asortymentem zdrowych koncentratów, bez konserwantów, Proeco Polska znajdą one szerokie zastosowanie do zup, mięs, sałatek, marynat
Wanilia i Kardamonnależy dusić na wolnym ogniu. Podstawą wielu znakomitych dań są pasty: zielona i czerwona curry, brązowa curry (massaman) czy słodko-kwaśna hung lay, których pikantny smak często jest równoważony dodatkiem mleczka kokosowego- kolejnego niezbędnego w kuchni tajskiej składnika. Poznanie podstawowych technik i ingrediencji jest niezbędne, zanim przystąpi się do przygotowywania pierwszej tajskiej potrawy. ABC składników kuchni tajskiej B BAKŁAŻAN(...)kolor i słodkawo-korzenny, lekko piekący smak. Cynamon ma zastosowanie jako przyprawa do słodkich potraw z ryżu, pieczonych owoców i grzanego wina. W niewielkich ilościach przyczynia się do aromatyzowania mięs: gulaszu, szynki, baraniny i ryb. Cynamon stosowany jest w przepisach kuchni orientalnej. CZOSNEK- Tajski czosnek jest znacznie mniejszy i delikatniejszy w smaku niż zwykły czosnek. W smaku jest też słodszy
ClauditteMissCookingZiemniaki, pyry, kartofle, bulwy ... jako typowa Wielkopolanka czuję się ambasadorką tych oto warzyw :) w moim domu gościły bardzo często, a babcia z mamą, które przygotowywały je
Kitchens Alphabetbardzo podobna do hummusów robionych z pastą sezamową. Tu jednak tej pasty nie ma. Niedługo (mam nadzieję ;) pojawi się przepis na kolejną pastę z soczewicy tym razem właśnie z dodatkiem tahini - czyli sezamu. Hummus z soczewicy po prostu ;) Tymczasem zapraszam do tego przepisu :) Składniki: Szklanka suchej, czerwonej soczewicy 2 szklanki wody 2 łyżki koncentratu pomidorowego 1-2 ząbki czosnku (zależy(...)koncentrat, suszone pomidory (również drobno pokrojone), olej, papryczkę, sól, pieprz i zioła. Wszystko blendujemy na gładką masę i odstawiamy do przestygnięcia. Pasta już jest gotowa :) Idealna do kanapek, naleśników, mięs i zarazem bardzo prosta w przygotowaniu. Polecam
JedzeniomaniaMoże spróbujecie? Polecam. Składniki: • 2 podwójne piersi kurczaka • 40 dag pieczarek • 5 dag żółtego sera • 2 łyżki majonezu • 1 cebula • olej • 3 jajka • bułka tarta • sól, pieprz, przyprawa do mięs, czosnek Sposób przygotowania: 1. Piersi kurczaka opłukać pod bieżącą, zimną wodą. Wykroić z nich 4 ćwiartki, oczyścić ze zbędnych włókiem i kostek. 2. Każdą ćwiartkę podzielić na 2 kotlety (patrz(...)olejem na rumiano z obu stron, przekładać je do naczynia żaroodpornego. 13. Mięso włożyć do piekarnika nagrzanego do 180 stopni C na 20 minut. 14. Podawać z ulubionymi dodatkami. Smacznego
W mojej kuchniurlopie :) Długo mnie nie było, ale wracam z pysznym pasztetem. Podobnie jak w przypadku rosołu dobrze by było, aby ten składał się z minimum dwóch gatunków mięs... Mój składa się z trzech: mięsa wieprzowego, królika oraz kaczki. Proporcja na 2 duże lub 3 małe keksówki. - ok. 1,5 kilograma mięsa ( u mnie łopatka wieprzowa(...)całości oraz sól do smaku. Wyrobić na jednolitą masę. Przelać do keksówek. Piec 45-50 minut w 180 'C. * jeżeli dysponujecie szybkowarem gotowanie zajmie Wam ok. 35 minut. ** dodatek surowej marchewki powoduje, że pasztet nie jest suchy Zdjęcia potraw są mojego autorstwa. Ich kopiowanie wymaga mojej zgody
kawawszklancemięsa z grilla . A tu zapraszam do grillowania ze Stavitem Pogoda sprzyja grillowaniu, dlatego zapraszam do siebie do ogrodu. Dziś serwowałam karczek, sałatkę i inne dodatki :) Marynata do mięsa: karczek, u mnie 80 dag 1/4 szklanki oliwy 8 ząbków czosnek pieprz mielony czarny sól, pieprz mielony czarny butelka 650 ml piwa ewentualnie przyprawa do grilla / rozmaryn, chili, kolendra(...)sałatki : 4 łyżki oliwy 2 łyżki soku z cytryny płaska łyżeczka miodu Jeśli nie mamy składników na sałatkę jak powyżej, to proponuję do mięsa Czerwoną cebulę . Jarzębina do mięs i serów też jest smaczna, ale mnie bardziej do smaku przypadła Czerwona cebula
Proste Potrawynaszego garnka. Mięso gotujemy 90 minut. Z racji tego, że jest to domowa metoda sous-vide, należy co kilka minut kontrolować temperaturę, mieszając delikatnie wodę co jakiś czas. Dodatki Buraki obieramy, zachowujemy ok. 2 plastry grubości 1 cm, resztę siekamy na jak najmniejsze kawałeczki, zalewamy zimną wodą i gotujemy. Doprawiamy solą, pieprzem i cukrem. Po rozgotowaniu cząstek buraków dodajemy zachowaną(...)Metoda sous-vide Czas gotowania danego produktu zapakowanego próżniowo może wynosić od kilkunastu minut do 78 godzin , a temperatura wody wynosi od ok. 55 do 60 stopni dla mięs oraz wyższych dla warzyw. Urządzania stosowane w profesjonalnych kuchniach można porównać do szerokich frytownic ( termostaty ), które mają regulator temperatury. Aby zachować stałość wyznaczonej temperatury, woda delikatnie porusza się
Right Behind The Kitchenrównież czas na domowe wędzonki ( przynajmniej tak dzieje się w moim domu) Dlatego dziś chcę podzielić się przepisem na pikantną domową kiełbasę, która będzie idealnym dodatkiem do wszelkiego rodzajów węgierskich gulaszy, czy innych potrawek. O ile oczywiście zdążę ją dodać i kiełbasa wcześniej nie zniknie. Tak bowiem dziwnie się(...)dodajemy całe (wg wagi poszczególnych rodzajów mięsa). Misy z mięsem przykrywamy i odstawiamy w chłodne miejsce na 24 godziny Następnego dnia w maszynce do mięsa mielimy kolejno poszczególne rodzaje mięs -wołowe na sicie 2 mm pasztetowym ( lub dwukrotnie na 4 mm) -wieprzowe podgardle na sicie 4 mm -wieprzową łopatkę na sicie 9 mm -szynkę wieprzową mielimy na szarpaku
Miód i pieprzmięsu stabilność mikrobiologiczną – ciężko doszukać się w tak zakonserwowanej wędlinie botulin, czyli jadu kiełbasianego. Przygotowujemy roztwór wodny soli peklującej . Ja użyłam klasycznej soli peklującej firmy Appetita- to sól z dodatkiem 0,6% azotynu sodu. Opakowanie zawiera 50g soli, wystarczy na przygotowanie 1,5-2kg mięsa. Całe opakowanie rozpuszczamy w 0,5 litra przegotowanej gorącej wody, następnie studzimy roztwór(...)chemiczne. Można wtedy zlać całą solankę znad mięsa, a mięso zalać na świeżo rozrobioną porcją soli peklującej. OPCJA TURBO- czyli w pośpiechu UWAGA! Jeśli macie specjalną strzykawkę do ostrzykiwania mięs lub nawet zwykłą, apteczną strzykawkę z grubszą igłą (rozmiar 1,5-3mm), możecie szynkę dodatkowo ostrzyknąć solanką od środka. Do strzykawki nabieramy porcję przygotowanego roztworu, igłę wprowadzamy do mięsa
Karo in the Kitchen