dodatki do mięs - 1254 przepisów (strona:64/84)

Karkówka w sosie x 5 wg Aleex 158

maggi • 5 łyżek wody • sól, pieprz, Delikat Knorr’a do mięs • olej • mąka Sposób przygotowania: 1. Karkówkę pokroić w plastry. 2. Mięso przyprawić solą i pieprzem oraz przyprawą do mięs Knorr’a. 3. Plastry przyprawionego mięsa oprószyć mąką i obsmażyć na patelni na rumiano. 4. Zezłocone plastry ułożyć w naczyniu żaroodpornym. 5. Ocet, cukier koncentrat maggi i wodę (wody dodałam(...)wstawić do piekarnika nagrzanego do 190 stopni C. 8. Piec 1,5 godziny. 1 godz. piec pod przykryciem, potem odkryć naczynie, aby mięso się zarumieniło. 9. Podawać z ulubionymi dodatkami. Smacznego

W mojej kuchni
Buraczki czosnkowe w soku własnym do słoików na zimę 130

Bardzo lubię tak przygotowane buraczki- są delikatne w smaku i świetnie pasują jako dodatek do obiadu, Składniki: 2 ½ kg buraczków ćwikłowych, 10 ząbków czosnku, sól do smaku, pieprz do smaku, ½ łyżeczki kminku, 2 łyżeczki kwasku cytrynowego, 1 łyżeczka cukru. Wykonanie: Buraczki umyć i nie obrane włożyć do garnka, zalać wodą i ugotować do miękkości.  Następnie buraczki obrać, pokroić(...)rozdrobnionym czosnkiem i przełożyć do wyparzonych  słoików i mocno zakręcić. Pasteryzować około 20 minut. Odwrócić do góry dnem i ostudzić.  Przenieść do piwnicy, używać np. do zup, mięs i sałatek

Tradycyjna Kuchnia
Pieprzowe gomasio 128

gomasio, aby uatrakcyjnić prosty chleb z masłem. Kiedyś już pokazywałam Wam już na blogu gomasio w wersji podstawowej . Poniższe to moja wariacja, z większym dodatkiem siemienia lnianego, wspomagającego trawienie. Dodatek pieprzu natomiast nadaje pikantności i delikatnie rozgrzewa. Składniki: 100 g siemienia lnianego 50 g ziaren sezamu 1 łyżeczka soli 1/3 łyżeczki grubo zmielonego pieprzu (użyłam białego) Siemię lniane wraz(...)moździerzu. Można również wszystko zmiksować blenderem, ale niezbyt dokładnie. Na końcu dodać świeżo zmielony pieprz i wymieszać. Przechowywać w szczelnie zamkniętym słoiczku. Dodawać do kanapek, duszonych i pieczonych mięs, a także do surowych warzyw. Przepis ten znalazł się również w trzecim numerze magazynu "Życie ze smakiem" . Jeśli nie widzieliście go, to musicie koniecznie to nadrobić. Znajdziecie tam sporo smacznych propozycji

Codzienna kuchnia niecodzienna
Cebula ze śliwkami 123

550 g cebuli czerwonej, 900 g śliwek* 4 łyżki oliwy, sok z 1/2 cytryny, 200 ml czerwonego wytrawnego wina, sól, pieprz, miód lipowy, Cebulę pokroić w

królestwo garów
Cukinia – warzywo do wszystkiego – pasztet 174

sera startego na tarce o grubych oczkach pęczek natki pietruszki - drobno pociachanej 1 cebula pokrojona w kostke 1 płaska łyżka przyprawy do mięsa - ja użyłam przyprawy do mięs po gruźińsku 1 łyżka wegety - u mnie ziarenka smaku 1/2 szklanki oleju 1 szklanka bułki tartej 3 jajka dodatkowo dodałam (poza podstawowym przepisem) - (można pominąć) 2 garści mięsa mielonego łyżeczka mielonego kuminu(...)wyszedł zwarty nadawał się tylko do smarowania pieczywa - co nie odebrało mu wspaniałego smaku   Pieczemy 1 h w 180 stopniach Pasztet  można jeść sam lub jako dodatek do pieczywa.  Smacznego

sierotka maRysia w kuchni
Hotel od kuchni. SPA Dr Irena Eris Krynica Zdrój 230

coś dla siebie np. miody z pasieki "Barć" z Kamiennej, sery regionalne, grzyby z okolicznych łąk i lasów, naturalne soki owocowe "Maurer", własnej produkcji konfitury i wędliny wyrabiane z mięs z "Połoniny". My znaleźliśmy tu znakomite śledzie z marynowanymi rydzami. Od tej pory, jak na ironię, na najlepsze śledzie w Polsce będziemy jeździć w góry :) Slow life... slow food(...)razem trenujemy "Sushi i dania Dalekiego Wschodu. Na pierwszy ogień, a dokładnie na płytę grzejną marki Bosch, poszedł omlet tamagoyaki (lub tamago), bardzo popularne w Japonii danie śniadaniowe, dodatek do dań na wynos lub składnik sushi... przygotowywany w rytmie slow, powoli i z dużą cierpliwością :) Sushi zdobyło przebojem kubki smakowe miłośników jedzenia na całym świecie. Coraz więcej osób przygotowuje

SzczyptaSmaQ
Tzatziki 170

Tzatziki, to najpopularniejsza przystawka grecka. Można go spożywać z zapieczonym pieczywem, podawać  jako dodatek do dań z grilla, smażonych, pieczonych… i nie tylko.      Składniki: - ok. 300g jogurtu greckiego- kawałek świeżego ogórka- czosnek (1 większy ząbek)- 1 łyżka oliwy- trochę soku z cytryny- sól, pieprz- koperek świeży (opcjonalnie)     Ogórek ścieramy na tarce o dużych oczkach (u mnie obrany(...)cytryny, solą i pieprzem. Dodajemy czosnek przeciśnięty przez praskę, odciśnięty z soku ogórek i posiekany koperek – mieszamy. Podajemy schłodzony.Dla mnie sos tzatziki doskonale nadaje się do wszystkich mięs, warzyw, a nawet ryb i owoców morza. Nie ma reguły, że do czegoś nie pasuje. Podany do mini pizzy, też sprawdził się doskonale. Smacznego. Wydrukuj przepisThe post Tzatziki appeared first

mojewypiekiinietylko
Sos tahini czyli طحينة 221

krajach Zatoki Perskiej można spotkać pastę tahini z dodatkiem syropu daktylowego. Do sosu tahini najlepsza jest pasta z lekko prażonych ziaren sezamu. Na Bliskim Wschodzie jest to obowiązkowy dodatek do wielu potraw. Składniki 1/2 szklanki pasty tahini   3/4 szklanki jogurtu naturalnego typu greckiego lub 1/2 szklanki wody   1/4 szklanki soku z cytryny (ewentualnie nieco więcej, jeśli ktoś lubi(...)natkę pietruszki lub kolendry, szczyptę mielonej ostrej papryki. Przygotowanie Wszystkie składniki (z wyjątkiem natki z pietruszki lub kolendry) zmiksować w blenderze na jednolitą masę. Podawać do pieczonych lub grillowanych mięs i ryb w tym oczywiście do falafela i kebabu oraz do warzyw i sałatek. Uwaga - bezpośrednio po dodaniu wody sos gęstnieje, ale nie należy się tym martwić, rozrzedzi się podczas

Kulinaria - potrawy z różnych stron świata
Kiełbaski chorizo 175

kształtnie w kuchni, a nam wszystkim cieknie ślinka na jej widok i nie możemy się doczekać kiedy udekorujemy nią nasze kanapki;) Ja też na Święta, oprócz pasztetów i pieczonych mięs "na szaro" lubię przygotować kiełbasę. Szczególnie na Wielkanoc kiełbasę białą, tę kształtną "spakowaną" w jelitach (flaku). Kroję ją wtedy na plastry i podsmażam dodając na końcu do żurku gdzie czekają(...)sprawdzić. Z powodzeniem jak się potem okazało;D Kiełbaski chorizo przygotowuje się ją z wieprzowiny, jest tradycyjną kiełbaską hiszpańską. Jest ich tam wiele, charakteryzują się specyficznym smakiem mięsa z dodatkiem papryki i octu winnego. Wystarczy kupić mieloną szynkę, odpowiednio przyprawić i formować kiełbaski chorizo. Jej cechą charakterystyczną jest przyprawianie jej słodką papryką wędzoną i suszoną pimienton. Są to w zasadzie

Zasmakuj Kuchni
Brownie z kaszy gryczanej z musem truskawkowo-miętowym 140

dowiedziałam się jak wiele rodzajów kasz mamy dostępnych w Polsce i jak wspaniałe rzeczy można z nich stworzyć. Okazuje się, że te mniejsze lub większe ziarenka wspaniale pasują do mięs, warzyw, świetnie sprawdzają się w sałatkach, deserach na zimno i słodkich wypiekach, a nawet jako samodzielna przekąska. Postanowiłam wykorzystywać je częściej w swojej kuchni. Pierwszym kaszowym eksperymentem było docenione(...)pyszna alternatywa, zawierająca na pewno więcej wartości odżywczych niż tradycyjne ciasto robione z białej mąki. Ciasto jest bardzo mocno czekoladowe, wilgotne, "ciężkie" a zarazem kremowe, rozpływa się w ustach. Dodatek musu ze świeżych truskawek i mięty jest bardzo orzeźwiajacy i fajnie przełamuje słodycz ciasta :) Inspirację znalazłam  tutaj , wprowadziłam lekkie modyfikacje. Składniki na blaszkę o średnicy

Zawsze głodna!
GNIECIONE ZIEMNIACZKI PIECZONE Z ROZMARYNEM 193

Łatwe w przygotowaniu i cieszące się niezmiennie dużym wzięciem ziemniaczki. Ich zaletą jest gruba chrupiąca otoczka na zewnątrz i miękki puszysty środek. Ziemniaki należy wcześniej obgotować

cool and minty
Domowa kaszanka 106

była już prawie miękka odstawiłam ją żeby doszła ( pod przykryciem ). Do ciepłej jeszcze ciepłej ale nie gorącej kaszy dodałam wcześniej zmielone podroby z mięskiem. Doprawiłam przyprawą knorr do mięs, solą, pieprzem, majerankiem i czosnkiem przeciśniętym przez praskę. Na koniec dodałam krew. Zawsze ją gotowałam ale tym razem skusiłam się żeby dodać surową. ( Krew należy przecedzić przez sitko, żeby nie było(...)Flak co jakiś czas zwijałam. Żeby przy parzeniu mi się nie porozwijały końce związałam sznurkiem, który przeprowadziłam jeszcze przez środek kaszanek. Do parzenia zagotowałam wodę z  dodatkiem soli. Kaszankę parzyłam na wolnym ogniu przez około 40 minut. Nie można jej zagotować, bo popęka. Gdy już była dobra delikatnie ją  wyciągnęłam i ostudziłam. Z tej porcji wychodzi jej dość

Darcia w kuchni
Kotlety z grzybami wg Aleex 119

zupełnie innego smaku. Mięso w takim połączeniu smakuje naprawdę pysznie. Polecam. Składniki: • ½ kg mięsa mielonego z szynki lub z łopatki • ½ kg pieczarek • 1 cebulka • sól, pieprz, czosnek, przyprawa do mięs Knorr’a • jajko • 1 cebulka • tarta bułka • 1 mała bułka, np. kajzerka • olej Sposób przygotowania: 1. Pieczarki obrać, oczyścić i opłukać. 2. Grzyby pokroić na kawałki. 3. Na patelni rozgrzać(...)masy, zwilżonymi zimną wodą rękami, formować kotlety. Każdego obtoczyć w bułce tartej. 7. Na patelni rozgrzać olej, smażyć kotlety z obu stron na rumiano. 8. Podawać z ulubionymi dodatkami. Smacznego. Przepis dodaję do akcji

W mojej kuchni
Tabbouleh 153

której głównym składnikiem jest pietruszka, mięta i kasza bulgur. Sałatka jest wyjątkowo pyszna, pełna smaków, aromatyczna i orzeźwiająca. Tradycyjnie podaje się ją w liściach sałaty rzymskiej. To doskonały dodatek do dań z grilla. Polecam!   Składniki: 40 g drobnego bulguru 2 duże pomidory, dojrzałe ale twarde (około 300 g) 1 szalotka, drobno posiekana 3 łyżki soku z cytryny duży pęczek(...)każda z nich jest inna, zależnie od dostępnych roślin i ziół, lokalnych upodobań smakowych i przeznaczenia. Baharat , czyli po arabsku  po prostu "przyprawy", jest używany do doprawiania mięs, ryb, gulaszów oraz przeróżnych dań z warzyw i ziaren. Można go kupić w sklepach z żywnością arabską, ale możemy też przygotować go sami. Zaskoczy Was jego aromat. Po zrobieniu baharat można

Smakowity Blog Kulinarny
Tradycyjne kotlety mielone - z cyklu "Podstawy domowej kuchni" 150

olej do smażenia * jeśli mamy maszynkę do mielenia mięsa doradzam samemu je przygotować, jeśli nie wybierzcie dobre (już zmielone) mięso w sklepie; można użyć oczywiście innych zestawień/rodzajów mięs Przygotowanie: Bułkę wkładamy np. do głębokiego talerza i zalewamy mlekiem, odstawiamy do namoczenia. Cebulę obieramy i drobno siekamy ręcznie lub przy pomocy blendera. Do dużej miski wkładamy 500 g mięsa(...)dłoni. Formujemy w dłoniach kotlety (mniejsze lub większe - dowolność). Obtaczamy je w bułce tartej i wkładamy na patelnię z nagrzanym olejem. Smażymy z obu stron. Mielone podajemy z ulubionymi dodatkami, np. z ziemniakami i surówką z sałaty rzymskiej . Smacznego

Słodkie okruszki
Wołowina z Sezamem 147

Polędwica wołowa to jedna z najsmaczniejszych mięs.  Smażenie czy gotowanie wołowiny trwa albo kilka minut albo bardzo długo. Mięso wołowe bardzo szybko mięknie po czym twardnieje i wtedy potrzebuje dużo czasu żeby znowu zmięknąć. Danie zaprezentowane poniżej ładnie wygląda,  jest proste, można je szybko przygotować a co najważniejsze jest bardzo dobre.  Prażony sezam dopełnia smak tego dania(...)sosu sojowego 2 łyżki oliwy 2 łyżki brandy Przygotowanie: Czosnek miażdżymy, paprykę oczyszczamy i kroimy na cienkie plasterki, wołowinę kroimy w cienkie paski. Rozgrzać patelnię z grubym dnem bez dodatku tłuszczu. Na rozgrzaną patelnię wysypać sezam i smażyć go przez ok. 1-2 minuty mieszając, aż ziarna zaczną brązowieć i wydzielać zapach. Uprażony sezam odstawić. Rozgrzać oliwę w woku

Mama Gotuje