Pomidorowy Kilka różnych propozycji między innymi na fasolkę szparagową. Dżem z Papryki - dodatek do sera i mięsa Śliwki Węgierki - Marynowane Fasolka Szparagowa z Papryką Fasolka Szparagowa w Zalewie Sałatka z Cukinią i Pomidorami Pikantny Sos Rabarbarowy do mięs Chutney z Dyni
Uwaga Babcia Gotujepiwa jasnego 100 ml syropu klonowego 100 ml miodu płynnego 3 łyżki przyprawy do mięs 2 łyżki szałwii Przygotowanie Normal 0 21 false false false MicrosoftInternetExplorer4 Golonki myjemy, gotujemy w bulionie warzywnym (na małym ogniu) przez 90 min z dodatkiem liści laurowych i ziela angielskiego (długość gotowania zależy od wielkości golonek- u nas 600 g od sztuki). Następnie
R'n'G Kitchencebulę, ogórek, pieczarki, przybrać mixem sałat bardzo lubimy tatara w tej wersji jak i w innych smakowo dodatkach z ciemnym pieczywem, świeżym masłem...........SMACZNEGO!!! „Olej rzepakowy jest naturalnym źródłem kwasów omega – 3 i dlatego używam do wszystkich potraw gotowanych, smażonych, pieczenia ciast, mięs, ryb, zapiekanek....również używam olej rzepakowy do kąpieli, gdyż znakomicie łagodzi objawy mojej suchej skóry
W Mojej Kuchni Lubięsoli czy więcej sosny, w przepisie podaję tylko orientacyjne porcje składników. Sól jest znakomitym dodatkiem do dań wytrawnych i deserów, zwłaszcza tych z gorzką czekoladą. Szczypta soli sosnowej odmieni p opularne zestawienie szparagi z sosem holenderskim. Znakomita do marynowania mięs i warzyw na grilla. Możecie ją też dodać do kąpieli relaksacyjnej lub użyć jako piling
SzczyptaSmaQporcji. Jej smak wynagrodzi nam ten czas z nawiązką. Idealna na Wielkanocne śniadanko ale także jako dodatek do żurku. Po sparzeniu i wystudzeniu możemy ją sobie poporcjować i zamrozić. Można również mrozić nie sparzoną ale wówczas na krótszy okres czasu. Ilości mięs mogą się oczywiście różnić, ważne by była wśród nich łopatka (by dobrze związała kiełbasę), mogą być kawałki
Smaczne Zdroweświątecznym stole nie może u nas zabraknąć pieczonych mięs. Wolimy takie domowe wyroby niż kupne wędliny. Upieczony, pyszny soczysty schab jest żelazną pozycją menu w okresie świąt, ale nie tylko ! Doskonale smakuje z dodatkiem dobrze doprawionej ćwikły czy sałatkami. Można go używać do kanapek albo pokroić i zalać galaretą. ROZWIŃ I CZYTAJ DALEJ
Smaczna PyzaPlacki z kaszy jęczmiennej można zrobić do obiadu zamiast ziemniaków, typowej kaszy gotowanej. Nie wymagają szczególnie dużo pracy, natomiast zmieniają znacząco wygląd potrawy. Idealnie pasują do mięs z sosami. Składniki: 2 woreczki ugotowanej kaszy jęczmiennej 3 jajka 100 ml słodkiej śmietany ( najlepiej 30% ) Mąka Sól Olej do smażenia Wykonanie: Do wystudzonej kaszy dodajemy jajka. śmietanę i kilka łyżek mąki(...)Całość doprawiamy solą. Mieszamy. Na patelnię wlewamy olej. Masę z kaszy wykładamy łyżkami na gorącą patelnię i smażymy z obu stron na złoty kolor. Podajemy z dodatkami. SMACZNEGO. (function(i,s,o,g,r,a,m){i['GoogleAnalyticsObject']=r;i[r]=i[r]||function(){ (i[r].q=i[r].q||[]).push(arguments)},i[r].l=1*new Date();a=s.createElement
Smaki Ewyłososia, podpatrzony tutaj okazał się świetny. Łosoś był aromatyczny, nie przesuszony i na dodatek można go było trzymać w cieple do czasu podania. Sos, przepis ze strony Akademii Smaku , również bardzo smaczny, moim zdaniem dobry nie tylko do ryb ale również do mięs. Bardzo polecam taki zestaw! składniki (2 porcje) 500 g filetów łososia ze skórą(...)jest już dobrze ugotowana, możemy wolnowar przestawić w tryb utrzymywania ciepła i tak ryba może czekać do czasu podania, nawet parę godzin. sos: Na głębokiej patelni rozgrzać olej z dodatkiem masła. Wrzucić szalotkę i ogórki, smażyć, mieszając przez ok 5 minut. Dolać bulion i śmietanę, gotować na małym ogniu tak, aby część sosu odparowała i sos zrobił się gęsty
Stare Garyorzeszków , szpinakowe pesto . Dziś do kolekcji dołączy pesto ze szczypioru czosnkowego z dodatkiem orzeszków ziemnych. To pesto ze zdecydowanym smakiem, ponieważ szczypior czosnkowy jest bardzo wyraziste zioło. Idealne do makaronu, po pieczywa czy też do grillowanych warzyw czy mięs. Pesto ze szczypioru czosnkowego Czas przygotowania: 10 minut Składniki: 1 pęczek szczypioru 2 ząbki czosnku 1/2 szklanki oliwy
Kulinarne przygody Gatitylubię! Będę je dodawac nie tylko do makaronów , ale mięs i sosów również! Składniki : - szpinakowy makaron – 200 g – piri – piri – 1 szt – suszone pomidory – 50 g – pestki dyni – 50 g – parmezan – 2 łyżki – olej z dodatkiem suszonych pomidorów – 2 łyżki – sól , pieprz – do smaku Sposób przyrządzenia
Ostra na Słodkoprzy tym najprostszych potraw na grilla. W szaszłykach może znaleźć się praktycznie wszystko, począwszy od wszelakich mięs, wędlin, a skończywszy na warzywach, grzybach itd. Wszystko zależy od fantazji pani (lub pana) domu oraz inwencji twórczej. ;) Poniżej przedstawiam moją wersje szaszłyków z ulubionymi dodatkami. Szaszłyki - Składniki : 2 piersi z kurczaka przyprawy: papryka słodka, kolendra, majeranek, rozmaryn, chili, czosnek w proszku
Słodka Stronazakupiłam masę fajnych produktów, w tym piękne i świeże warzywa. Postanowiłam więc przygotować na szybko pyszny dodatek do dania głównego. Moja ulubiona cukinia, duszona w sosie z pomidorów i pieczonej papryki, z ziołami prowansalskimi i podana posypana posiekaną natką pietruszki. Pasuje do wszystkiego: mięs, ryb lub można ją zjeść po prostu z chlebkiem. Polecam! Jeżeli macie ochotę na przetestowanie tego
karmelowytypu mąki. My jak zwykle piekliśmy chlebek mieszany – w tym wydaniu pszenno-żytnio-gryczany z dodatkiem czarnuszki. Czarnuszka, przed przeprowadzką do Krakowa nie była mi znana. Za to tutaj, korzystam w pełni z jej wspaniałych właściwości. Trafia u nas często to chleba, mięs czy sałatek. Polecam tym, którzy lubią ostrawe czy też wyraziste smaki. Jak to chleb zakwasie
Mieszam w GarnkuIdealny sos do gęsi, kaczki (szczególnie pierś z kaczki czy gęsi stworzy idealny duet), dziczyzny... generalnie do mięs. Przygotowuje go z mieszanki owoców mrożonych, w których
królestwo garówchleba zarówno dla wegetarian jak i mięsożerców. Jeśli chcecie zrobić sobie przerwę przed Świętami od mięs czy wędlin, sprawdzi się idealnie jako pasta kanapkowa. W smaku nieco przypomina hummus, ale tylko nieco. Jej smak w dużej mierze zależy od użytych przypraw czy dodatków, tak więc zachęcam do eksperymentów. Doskonale tutaj jako dodatek sprawdziły się suszone pomidory, ale można dodać również
Mieszam w GarnkuPotrawa dla wszystkich, którzy lubią zdecydowany, wyrazisty smak.Całość przygotowana na patelni a dobrym dodatkiem jest makaron "sznurki".Przygotowanie zajmuje nie więcej niż 30 minut. Składniki:-filet z piersi kurczaka-sos Szechuan-czerwona papryka-cebula-por-garść orzeszków ziemnych-przyprawa do mięs-słodka papryka-olej-nudle, czyli makaron "sznurki" Fileta kroimy na spore kawałki. Przyprawiamy przyprawą
Maminek kulinarnytypowe goloneczki a są nieporównywalnie mniej kaloryczne. Dodatek sosu nadaje im ostrości ( jak w typowej golonce ). Koniecznie wypróbujcie. Składniki: 2 goloneczki z indyka 2 marchewki 1 cebula 1 pietruszka Kawałek korzenia selera Liść laurowy Ziele angielskie Sól Pieprz Papryka słodka mielona Bulion warzywny Olej do obsmażenia Sos: Chrzan tarty Żurawina do mięs ( ze słoika ) Majonez Wykonanie: Goloneczki przyprawiamy solą, pieprzem(...)laurowy, ziele angielskie ). Dusimy do miękkości mięsa. Do naczynia dodajemy łyżkę żurawiny, 2 łyżki chrzanu i łyżkę majonezu ( można zmienić proporcje i dostosować do własnych upodobań ). Goloneczki podajemy z dodatkiem sosu. SMACZNEGO. (function(i,s,o,g,r,a,m){i['GoogleAnalyticsObject']=r;i[r]=i[r]||function(){ (i[r].q=i[r].q||[]).push(arguments
Smaki EwySkładniki: papryka zielona 1/2 kg, woda 1 szklanka, cukier puder 17 dag, żelfix 3:1 lub cukier żelujący 3:1 1/2 opakowania papryczki zielone chili opłukać
W Mojej Kuchni Lubiękokosowy bezzapachowy), Ja w pierwszej wersji dodałam tłuszcz kaczo-gęsi od smażenia mięs (dałam tylko 2 łyżki, można więcej); w drugiej dodałam tłuszcz (specjalnie sobie odlałam) od smażenia mięs wieprzowych, dałam 10 łyżek ( a można jeszcze więcej, wówczas będzie bardziej smarowny). Wszystko razem mieszamy. Na końcu dodajemy porcjami ubite na sztywno białka jaj i dokładnie mieszamy. Przygotowanym farszem napełniamy(...)pozostawiamy do wystudzenia. Przykrywamy formy folią aluminiową i przechowujemy w lodówce. Ja miałam najdłużej 8 dni i smakował ciągle jak świeżo upieczony. Można podawać taki pasztet sam z dodatkiem np.chrzanu, żurawiny lub jako dodatek do kanapek. I wersja pasztetu: II wersja pasztetu: Smacznego
Smaczne Zdrowe