dodatki do mięs - 1254 przepisów (strona:71/84)

Szaszłyki z łososia 204

Sezon grillowy w pełni, co stwarza kolejne pole do popisu. Grillujemy mięsa, warzywa, owoce… i nie tylko. Oczywiście nie obędzie się bez dodatków. Wszelkie sosy, dipy, sałatki, surówki i napoje zawsze mile widziane. Szaszłyki z łososia.     Składniki: - filet z łososia ok. 900g - 500g małych pieczarek brunatnych - papryka czerwona, żółta, zielona - 1 cebula różowa (lub czerwona) - 1 cebula biała(...)sałatką lub surówką. Pachnące, apetyczne, kuszące barwami – szaszłyki z łososia to danie na poprawę humoru. Zaletą szaszłyków jest to, że można je przygotować praktycznie ze wszystkiego – z różnych gatunków mięs, warzyw, czy też owoców. Ciekawostką są też szaszłyki z pianek marshmallow, które cieszą się ogromnym powodzeniem wśród dzieci. Jak to w kuchni – ogranicza nas tylko wyobraźnia, więc… do dzieła

mojewypiekiinietylko
Olej z awokado „Greencado” – zielone dobro dla ciała i podniebienia 121

Olej ten ma sporo właściwości..poniżej przytoczę kilka słów z internetu..Ja z braku czasu jeszcze nie wypróbowałam tego oleju..tzn. przed chwilką zamarynowałam mięsko na szaszłyki z jego dodatkiem i zobaczymy ..ale po smaku i zapachu oleju zapowiada się smakowicie...oczywiście na blogu będzie dalszy ciąg opisu związanego z testowaniem oleju. Źródło: Olej z awokado z czystej, zielonej Nowej(...)głęboki zielony kolor sprawiają, że olej z awokado świetnie nadaje się do sosów sałatkowych oraz do dekorowania i poprawiania przyswajalności gotowych potraw, na przykład makaronów, pierogów czy pieczonych mięs. Jedwabistą warstwą otula pożywienie i nie pozostawia tłustego posmaku. Posiada najwyższą temperaturę rozkładu (255° C) ze wszystkich olejów świata, co czyni go idealnym do smażenia, pieczenia i grillowania. Potrawy wchłaniają mniej

Moje domowe kucharzenie
pierś gęsi w śliwkowo żurawinowym sosie 119

pieczona   pierś gęsi Gęsina należy to tego rodzaju mięs, z którymi należy obchodzić się w sposób szczególny. Aby w pełni wydobyć  smak delikatnej gęsiej piersi, należ wpierw pozwolić jej na odpowiednio długie leżakowanie w marynacie, a później poddać ją krótkiej obróbce termicznej. Taki sposób przyrządzenia da nam gwarancję, że mięso będzie delikatne, miękkie i soczyste. składniki dla czterech(...)talerze. Na sos kładziemy  wyjętą z piekarnika pierś gęsi, którą wcześniej kroimy w centymetrowej grubości plastry, jeszcze tylko polewamy mięso z wierzchu odrobiną sosu i podajemy z ulubionymi dodatkami

Miód i pieprz
PYZY DROŻDŻOWE, PAMPUCHY, KLUSKI NA PARZE, NA MĄCE ORKISZOWEJ 236

nazwę, choć dla mnie orkisz to orkisz). Zamiast cukru (nadaje im lekko słodkawy smak) użyłam ksylitolu. Wyszły bardzo delikatne ale zarazem bardzo sycące, nie dmuchane, no i bez zbędnych dodatków konserwujących. Puszyste i bardzo sprężyste (po zduszeniu od razu odzyskują dawny kształt). Z podanych składników wyszło mi 25 dużych pyz. Składniki: - 1,1kg mąki orkiszowej (u mnie typ700) - 4 jajka(...)niewiele a czas gotowania jest dość długi. Najlepiej co jakiś czas dolewać wrzącą wodę. Takie pyzy najlepiej smakują podane do sosu pieczeniowego np. z kaczki, gęsi lub innych smażonych mięs. Smacznego

Smaczne Zdrowe
Filet z kurczaka z karmelizowanymi truskawkami ( z klopsikami ryżowymi ) 163

wiecie jestem wielką zwolenniczką łączenia mięs z owocami . O każdej porze roku staram się przygotować choć jedno danie w ten sposób. Dziś mam dla Was niezwykle smaczny przepis na danie , które zrobi furorę na niejednym obiedzie czy niejednym przyjęciu! Nietypowe połączenie smaków ( kurczak + truskawki ) sprawia , że najbardziej prosta potrawa nabiera iście królewskiego wyrazu. Danie podbije serca nawet najbardziej wybrednych smakoszy(...)papryki. Dokładnie mieszamy i formujemy klopsy. Obtaczamy w bułce tartej i smażymy na rozgrzanym oleju do momentu zezłocenia. CAŁOŚĆ : Mięso podajemy z gorącym sosem i usmażonymi klopsami. Świetnym dodatkiem będzie świeża sałata

Ostra na Słodko
Weekend z grillem #4 - Karkówka wytrawna 160

wiecie doskonale, już tyle razy wspominałem o tym :) Więc tym razem do spółki z Dobrą Kiełbasą przygotowaliśmy wytrawną karkówkę. Wytrawną, bo przez kilka dni marynowaną w czerwonym winie z dodatkiem rozmarynu. A do tego, jak zawsze, kilka innych potraw, bo przecież nie samym mięsem człowiek żyje. Dlatego też w dzisiejszej odsłonie będą też pieczone w rozmarynem maślane ziemniaczki i grillowane(...)przesiąkło winem. Dlatego też na zdjęciu jest takie ciemne. Nie jest przypalone tylko po prostu nasączone czerwonym winem. MAŚLANE ZIEMNIAKI PODSMAŻANE Z ROZMARYNEM Zwykle w tym cyklu do mięs przedstawiamy także przepis na pasujące pieczywo. Tym razem jednak znacznie bardziej pasują pieczone młode ziemniaki. Z rozmarynową nutką. Łatwe z zrobieniu, pyszne w jedzeniu i tak ociekające cholesterolem, że serce

Marder&Marder Manufacture
Gulasz wieprzowy z dodatkiem suszonej moreli 193

Suszone morele HELIO Natura nie zawierają typowego dla tej grupy dwutlenku siarki (E220). Przypominają one w smaku karmel i są słodsze od powszechnych na rynku moreli suszonych z dodatkiem konserwantów. Są one również ciemniejsze w barwie, co jest efektem naturalnie prowadzonego procesu suszenia. Szczególnie polecane w kontekście rosnącej częstotliwości alergii i chorób cywilizacyjnych. Walory Zdrowotne niska zawartość sodu pomaga utrzymać(...)93mg Jod 2,7µg Przyprawa do gulaszu to aromatyczna mieszanka nie tylko do gulaszu ale również do wszelkiego rodzaju farszy mięsnych czy sosów. Może służyć również jako marynata do mięs. Skład: sól papryka słodka czosnek cukier majeranek kolendra cząber gorczyca pieprz pieprz ziołowy rozmaryn

Moje domowe kucharzenie
Sos - marynata barbeque (BBQ - na grilla) 462

Długi weekend zbliża się wielkimi krokami ... na pewno wiele osób będzie uprawiać ulubiony sport Polaków czyli grillowanie:-). Aby chociaż trochę urozmaicić domowego grilla podaję przepis na

IMPRESJA SMAKU
Weekend z grillem #3 187

miłośników nie tylko kiełbas, ale wszelakiego mięsiwa. Znajdziecie tam masę informacji na temat mięs, a także przepisy i sklep w którym możecie kupić akcesoria potrzebne do domowego wyrobu mięs, wędlin czy kiełbas. Zdecydowanie polecamy ten portal. A na dzisiejsze grillowe spotkanie proponujemy dania pikantne. W zeszłym tygodniu niechcący przygotowaliśmy trochę za dużo kiełbas więc staną się one bazą również(...)kajeńskim. Ten sos idealnie będzie się zgrywał z piekielnymi kiełbaskami. A do całości specjalnie dla was wymyśliłem przepis na chleb. Żytni chleb, również lekko pikantny i lekko cierpki (z dodatkiem kawy i pieprzu), tak żeby szedł krok w krok z całą resztą. Staraliśmy się idealnie zgrać smaki i jestem pewien, że nam się udało. Ten żytni chleb idealnie pasuje zarówno

Marder&Marder Manufacture
Śmietankowo – ziołowy kurczak 150

Śmietankowo – ziołowy kurczak W środku tygodnia , czasu brak , a rodzinka chce jeść – jakoś im czasu nie brak " class="wp-smiley" style="height: 1em; max

Ogrodnik w podróży
Potrawka gulaszowa 187

było inaczej. Schab kroimy w niedużą kostkę, ponieważ podane na placku niewielkie kawałki je się dużo wygodniej. Czosnek kroimy w cienkie plasterki, mieszamy z czubrycą, bądź innymi przyprawami do mięs (np."delikat") (przy czym lepiej starać się unikać "dobrodziejstw" typu "przyprawa do gulaszu"...) , które mamy pod ręką oraz słodką i ostrą papryką w ilości według uznania. Jako, że mamy(...)sporą ilość mięsa i polewamy obficie sosem. Nic nie stoi na przeszkodzie, by posypać całość posiekaną (lub, jak ja z lenistwa nawet nie..) natką pietruszki. Można również podawać z dodatkami na oddzielnym talerzu; mnie najlepiej smakuje z surówkami z czerwonej i białej kapusty. Potrawa może i lekko absorbująca, ale są dni, kiedy można odpuścić sobie zwykłe kartofle z byle breją

Kuchenna Kontrrewolucya
Potrawy z grzybami – inspiracje 166

cieszą się w kuchni polskiej sporym uznaniem. Na pierwszy rzut można wziąć chociażby krokiety z grzybami oraz kapustą. Oczywiście są one bardzo pożywne, ale także i smaczne, a w dodatku nie zawierają w sobie aż tak dużo kalorii, co jest ich największym atutem. Krokiety tego typu bardzo często pojawiają się na naszych stołach z okazji różnych uroczystości – urodziny, święta(...)jego pomyłki wtedy my odczujemy. Zupa grzybowa jest znana potrawą, której przygotowanie nie powinno nam zająć zbyt dużo czasu. Równie znany jest sos grzybowy, który świetnie się nadaje do mięs i warzyw obiadowych. Jest bardzo smaczny, przez co często gości na naszych stołach, trzeba go jednak idealnie przygotować, aby miał niepowtarzalny smak, co w tym wszystkim dla wielu

Codogara
Szynka wieprzowa – domowa wędlina mocno jałowcowa, pieczona 374

powinno być w naczyniu ułożone ściśle i nie może pływać w solance.   Peklowanie ma swój początek w najstarszym sposobie konserwowania żywności – soleniu jej. Sól peklująca to sól z dodatkiem nitrytu – azotynu sodu (oznaczenie na opakowaniach wędlin i produktów mięsopochodnych E250). Azot jest pierwiastkiem występującym w przyrodzie naturalnie – szczególnie dużo go w zielonych warzywach, np. szpinaku, jarmużu czy burakach liściastych(...)niej procesy chemiczne. Można wtedy zlać całą solankę znad mięsa, a mięso zalać na świeżo rozrobioną porcją soli peklującej. OPCJA PRZYSPIESZONA UWAGA! Jeśli macie specjalną strzykawkę do nastrzykiwania mięs lub nawet zwykłą, apteczną strzykawkę z grubszą igłą (rozmiar 1,5-3mm), możecie szynkę dodatkowo ostrzyknąć solanką od środka. Do strzykawki nabieramy porcję przygotowanego roztworu, igłę wprowadzamy do mięsa

Karo in the Kitchen
Polędwiczki wieprzowe faszerowane musem drobiowym 196

Połączenie w jedno - dwóch delikatnych gatunków mięs nie może przynieść nic innego niż potrawę równie delikatną. Polędwiczki wieprzowe faszerowane musem drobiowym są propozycją dla tych, którzy szukają niebanalnych, ciekawych rozwiązań i nowych smaków. Składniki: - 2 polędwiczki wieprzowe (każda ok. 600g) - różowa sól himalajska, pieprz czarny świeżo mielony, papryka wędzona, rozmaryn Składniki na mus drobiowy: - 2 filety drobiowe – łącznie(...)obracamy je. Po wyjęciu, zanim polędwiczki pokroimy, odstawiamy je na ok. 10 minut, aby soki się wchłonęły. Polędwiczki wieprzowe faszerowane musem drobiowym podajemy do obiadu, z ulubioną surówką i dodatkami (kasza, ziemniaki, ryż, kluski śląskie). Pokrojone w cienkie plastry będą wspaniałą wędliną do kanapek. Miękkie, soczyste i bardzo aromatyczne. Na niedzielny obiad, kolację… i nie tylko. Smacznego. Moje Polędwiczki wieprzowe

mojewypiekiinietylko
"Każde danie to nowe odkrycie"-Folwark 145

podniebienie trzy sosy- SOS BARBECUE- najbardziej popularny sos na świecie, w Ameryce niezastąpiony towarzysz każdego steaka Klasyczny ciemny sos pomidorowy roztaczający aromat dymu wędzarnianego. Wspaniale współgra ze smakiem grillowanych mięs, kurczaka w panierce, frytek, a nawet pizzy. Na powyższych fotografiach został wypróbowany do pieczonej karkówki z sałatką Colesław, do której nota bene, użyłam sosu Remulada duńska. , SOS KEBAB-GYROS- Majonezowy(...)mamy już grzanki. Do mięsa podałam sos barbecue. Aromatyczny... Całość na dużym półmisku z kolekcji Porcelana Bogucice  prezentuje się apetycznie i ...tak smakuje! Sosy są znakomitym dodatkiem, do tego stopnia, że sałata obok nie wymagała już doprawienia. FOLWARK znajdziecie również na facebooku , gdzie mnóstwo porad, świetne dania i ciekawe pomysły na wykorzystanie sosów, które...niejedno noszą imię

Z Kuchni Do Kuchni

Proponowane wyszukiwania