dodatki do mięs - 1254 przepisów (strona:36/84)

MŁODE ZIEMNIACZKI ZAPIEKANE Z WARZYWAMI 138

pieczone ziemniaki są doskonałym dodatkiem do różnego rodzaju mięs, idealne na letni obiad   SKŁADNIKI 1 kg młodych ziemniaków, 1 papryka czerwona, 1 marchew, 2 łyżki cebuli suszonej w płatkach Skworcu 3 łyżki oliwy z oliwek, 2 łyżeczki przyprawy do ziemniaków, ½ łyżeczki słodkiej papryki, ½ łyżeczki soli, pieprz WYKONANIE Ziemniaki kroimy w plastry lub półplastry, posypujemy przyprawami, polewamy oliwą, mieszamy, dodajemy

słodki bratek
Młoda marchewka z groszkiem. 134

     Dziś Kochani zapraszam Was na pyszne, słodkie, zdrowe, młode warzywa z mojego ogródka. Od razu dodam, że zdjęcia są zeszłoroczne, ale przepis jak

Rozpustne gotowanie
Młoda kapusta z borowikami w śmietanie. 185

     W piątek mąż wrócił do domu z połową kosza pięknych, jędrnych prawdziwków. Zważając na to, że w zeszłym roku nie przynieśliśmy z lasu

Rozpustne gotowanie
Sos pieczarkowy 126

pieczarkowy to świetny dodatek to wszelkiego rodzaju mięs i nie tylko. Najczęściej podaję go moim mężczyznom do kotletów schabowych a nawet czasami do kotletów mielonych. Przygotowanie takowego sosu zajmie niespełna 15 minut i najlepiej smakuje na ciepło. Sos pieczarkowy zgodnie z poniższym przepisem charakteryzuje się lekko cierpkim posmakiem dzięki cytrynie – to dzięki niej […] The post Sos pieczarkowy appeared

Magiczny Garnek
Jemeński, płaski chleb z pastą z kolendry 103

składniki odżywcze. Dziś podam przepis na typowy chleb jemeński z pastą z kolendry. Chleb jest bardzo aromatyczny i przepyszny. My zajadaliśmy go tylko samego ale może być dodatkiem do zup czy mięs. Polecam gorąco. Jemeński, płaski chleb z pastą z kolendry. ROZWIŃ I CZYTAJ DALEJ

Moje Małe Czarowanie
Bułki do hot dogów. 177

     Nigdy nie kupuję paczkowanych bułek do hot dogów czy hamburgerów. Na te drugie publikowałam przepis jakiś czas temu (znajdziecie go  tutaj ), a

Rozpustne gotowanie
Młoda kapusta z pieczarkami i cebulą. 144

      Uwielbiam młodą kapustę! Nie ważne czy z pieczarkami i cebulą, z pomidorami i kiełbasą, z koperkiem i śmietaną , czy też jako poczciwy 

Rozpustne gotowanie
Sos tatarski - najprostszy 136

dodatkami: ziołami i warzywami marynowanymi w occie. Jest wiele odmian sosu tatarskiego. Polecam sos w wersji minimalistycznej i szybkiej do przygotowania. Jest wyborny i gęsty. To świetny dodatek do wędlin, zimnych mięs, jaj na twardo, kanapek, ryb i grilla. Jest bardzo prosty do przygotowania, dlatego lepiej zrobić go w domu, niż kupować nie wiadowmo co. Skladniki: 200 g majonezu

Gotuj zdrowo!Guten Appetit!
Skąd pochodzą pączki i faworki? 106

Pączki dawniej jadano z nadzieniem ze słoniny i były jedynie dodatkiem do różnego rodzaju mięs, natomiast faworki powstały przez nieuwagę pewnego cukiernika. Te dwa popularne smakołyki występują na całym świecie w najrozmaitszych odmianach. Francuska kokardka z ciasta pączkowego Faworki to pochodzące z Litwy i Niemiec delikatne w smaku, kruche ciastka kształtem przypominające wstążkę. Ich powstanie - według legendy było przypadkiem. Pewnemu

Moja smaczna kuchnia
Musztardowa kaczka duszona z grzybami i żurawiną 169

przez 10 minut. Sos doprawiam do smaku solą oraz pieprzem. Do przygotowania kaczki wykorzystałam musztardę sarepską, którą otrzymałam do testowania od firmy Roleski. Musztarda sarepska to doskonały dodatek do różnego rodzaju mięs, sałatek i marynat. Ma doskonały smak i konsystencję. Produkt jest wart polecenia i zakupu

Tradycyjna kuchnia Kasi
Parmigiana di melanzane 229

bakłażana przełożone sosem pomidorowym i serem, następnie zapieczone. Sycylijczycy dodają do niej również tuńczyka, natomiast w Apulii kiełbasę. Ja przygotowałam prostą wersję neapolitańską. Zapiekanka może być świetnym dodatkiem do różnego rodzaju mięs i ryb lub stanowić samodzielne danie. Polecam Składniki: 2 większe bakłażany 500 g passaty pomidorowej 2 kulki mozzarelli 100 g parmezanu 1 cebula 2-3 ząbki czosnku

Oryginalny smak
Knedlik, czyli czeski knedel. 271

     Jako, że dorastałam w domu leżącym dwa kilometry od przejścia granicznego z Czechami, to kuchnia czeska jest mi wyjątkowo bliska. Często w niedziele

Rozpustne gotowanie
Oryginalny włoski sos pomidorowy. 191

     Dziś przedstawię Wam moją sprawdzoną recepturę na włoski sos pomidorowy. Przepis jest stary, przywieziony z Włoch lata temu, jest prosty w przygotowaniu, ale

Rozpustne gotowanie
Konfitura żurawinowo-gruszkowa 103

Żurawina tworzy świetny duet z gruszkami, taka konfitura jest doskonałym dodatkiem do różnego rodzaju mięs, pasztetów, serów. Składniki: 1 kilogram żurawiny 0,5 kilograma gruszek 0,5 kilograma cukru Sok z połowy cytryny Sposób przygotowania: Umytą żurawinę przekładamy do garnka z grubym dnem, wlewamy niewielką ilość wody, zagotowujemy. Gotujemy na małym ogniu do momentu aż żurawina popęka. Gruszki obieramy, usuwamy

Bajeczna Kuchnia
Makaron domowy 8 jajeczny. 178

     Lubicie makaron? Ja bardzo! A taki domowy, żółciutki, jajeczny to już w ogóle bajka ;) Wystarczy dodać garść składników i obiad gotowy. No i

Rozpustne gotowanie
Pesto z natki rzodkiewki 161

natkę i miksować. Doprawić do smaku solą, pieprzem i sokiem z cytryny i na koniec dodać tarty ser. Pesto można podzielić na porcje i zamrozić. Używać jako dodatek do makaronu, kanapek, mięs

Gotowanie jest łatwe
TORTILLA DE PAPAS – hiszpańska tortilla z ziemniakami 189

przepis na klasyczną, tę najbardziej tradycyjną, z dodatkiem cebulki, która fajnie podkręca smak. Taka Tortilla ziemniaczana jest świetnym pomysłem na samodzielny obiad, albo też jako dodatek do rożnego rodzaju mięs czy też ryb. Koniecznie wypróbujcie! SKŁADNIKI: ( dla 2 osób ) ziemniaki – ok. 350 g * jajko – 3 szt * cebula – 1 szt * oliwa z oliwek – 80 ml * sól , pieprz

Ostra na Słodko
Domowa przyprawa uniwersalna 124

Przepyszna kompozycja warzyw i przypraw w słoiku  bez chemii super dodatek do zup i mięs Składniki • 1 duży por • 5 marchewek • 1 seler • 3 pietruszki • 1 duża główka czosnku • duży pęczek ziół lubczyk pietruszka,koper • 4 łyżki soli grubej morskiej • 1 łyżka pieprzu • 1 łyżeczka kurkumy • 1 łyżeczka papryki słodkiej • 2 cebule Sposób przygotowania 1. Por i cebulę pokroić

W królestwie smaków Beaty
TORTILLA DE PAPAS – hiszpańska tortilla z ziemniakami 150

przepis na klasyczną, tę najbardziej tradycyjną, z dodatkiem cebulki, która fajnie podkręca smak. Taka Tortilla ziemniaczana jest świetnym pomysłem na samodzielny obiad, albo też jako dodatek do rożnego rodzaju mięs czy też ryb. Koniecznie wypróbujcie! SKŁADNIKI: ( dla 2 osób ) ziemniaki – ok. 350 g * jajko – 3 szt * cebula – 1 szt * oliwa z oliwek – 80 ml * sól , pieprz

Ostra na Słodko
Buraczki na zimę. 157

     Uwielbiam ułatwiać sobie życie. Dlatego wolę raz poświęcić 2-3 godziny i później cieszyć się smakiem cudownych buraczków o każdej niemal porze. Choć

Rozpustne gotowanie
Domowe przetwory: pasta z czerwonej papryki 181

miłośników papryki mamy dzisiaj pyszną pastę, która może być super dodatkiem do kanapek, pizzy, mięs czy innych potraw Składniki: - 5 kg czerwonej papryki - 1 główka czosnku - 2 łyżki oliwy - 1 łyżka soli - 2 łyżki cukru - pieprz Składniki na 6 słoiczków po ok. 250 ml. Papryki dokładnie myjemy, układamy na blasze i wkładamy do piekarnika nagrzanego do 200 stopni. Pieczemy

Kuchenne Wariacje
PRZECIER POMIDOROWY NA ZIMĘ 155

TERAZ KIEDY POMIDORKI SĄ SŁODKIE I PEŁNOWARTOŚCIOWE  I TANIE -DOBRZE JEST  ZROBIĆ PRZECIER NA ZIMĘ-JA ROBIĘ GO CO ROKU I POTEM MAM PYSZNY DODATEK DO ZUP I MIĘS .... SKŁADNIKI: POMIDORKI (MOCNO DOJRZAŁE) CEBULA CZOSNEK VEGETA BAZYLIA (NIE KONIECZNIE) 1-2 PAPRYCZKI OSTRA SÓL PIEPRZ (MOJE MALINÓWKI Z OGRÓDKA) PRZYGOTOWANIE: WSZYSTKO KROIMY NA KAWAŁKI WRZUCAMY DO GARNKA

Swojskie jedzonko
Ljutenica - bułgarska pasta z pomidorów, bakłażanów i papryki 190

grillu i to był znakomity pomysł - skórka szybko się zwęgliła, obieranie było łatwe, a pasta zyskała lekko dymny aromat. Bardzo polecam bo to świetny dodatek do wszystkiego - do mięs, wędlin, sera i na kanapki.  składniki 1500 g papryki  1500 g bakłażanów  2500 g pomidorów 200 g  cebuli 3- 4 ząbki czosnku  1 ostra

Stare Gary
Konfitura z pomidorów z chili i kolendrą 138

pomidorów. Kupiłam ją na spróbowanie, stwierdziłam, że to rewelacyjny pomysł i postanowiłam podkręcić ten smak. I oto jest – konfitura z pomidorów, z chili i kolendrą. Fantastyczny dodatek do wędlin i mięs, ale także ciast. Zakochacie się w tym smaku. Niektórzy zrezygnowali dla niej z ketchupu ;)   Składniki: – 1 kg pomidorów (najlepsze odmiany z małą ilością pestek i miąższu

Pociąg Do Kuchni
Konfitura/galaretka z chrzanu 165

Słodka a zarazem pikantna galaretka. Dzięki kurkumie ma ładny, żółty kolor. Świetnie nadaje się jako dodatek do wędlin i mięs. Tak samo dobrze pasuje do jajek. Składniki: 250 g korzenia chrzanu 125 ml octu owocowego 250 g cukru ½ łyżeczki soli ½ łyżeczki kurkumy cukier żelujący - porcja na 500 g owoców Wykonanie: Chrzan obrać a następnie pokroić na mniejsze kawałki i zmiksować

Mama Gotuje
Marynowane cytryny 212

Marynowane cytryny są niezastąpionym elementem kuchni Bliskiego Wschodu i północnej Afryki.  W kuchni marokańskiej są dodawane do wszelkiego rodzaju tadżinów.  Konserwowane w soli są doskonałym dodatkiem do wszelkiego rodzaju mięs, ryb i sałatek, którym nadają niepowtarzalny, ożywczy smak.  Chcąc przygotować marynowane cytryny, wybierajcie te mniej dojrzałe i dobrej jakości. Najlepsze będą owoce z ekologicznych upraw

W SMAK
Pieczona kukurydza z masłem, czosnkiem niedźwiedzim i chili 160

Aromatyczna kukurydza pieczona z masłem, czosnkiem niedźwiedzim i szczyptą chili. Sprawdzi się jako dodatek do różnego rodzaju mięs lub jako samodzielna przekąska. Warto skorzystać z sezonu na kukurydzę, póki trwa… i cieszyć się jej wybornym smakiem Składniki: 2 kolby kukurydzy cukrowej 2 płaskie łyżki suszonego czosnku niedźwiedziego 2 łyżki masła szczypta chili sól Przygotowanie: Kolby kukurydzy obrać z liści

Oryginalny smak
Botwinka w śmietanie. 153

     Jest pyszna, zdrowa, kolorowa! Kocham wiosnę i te wszystkie smaki, które z sobą przynosi. Dziś prezentuję botwinkę, którą wiosną podaje do roladek z

Rozpustne gotowanie
Surówka z selera z jabłkiem i rodzynkami. 145

     Robię ją tak często, a dopiero wczoraj zauważyłam, że nie ma jej na blogu. Jakim cudem? Nie wiem. Ale do rzeczy. Surówka z

Rozpustne gotowanie
Gnocchi w botwinkowym sosie. 145

     Zapraszam na włoskie kluski skąpane w niesamowicie smacznym botwinkowym sosie, czyli na pyszny, wiosenny obiad. Zachwyca smakiem, polecam! Składniki na gnocchi w botwinkowym

Rozpustne gotowanie
Chlebek pita. 181

     Bardzo lubię kuchnię śródziemnomorską, a w szczególności bałkańską. Kiedy byłam jeszcze panienką (jak mówiła moja babcia), często wyjeżdżałam nad Morze Śródziemne, czy Egejskie

Rozpustne gotowanie
Pieczone ziemniaki z koperkiem 217

Aromatyczny i pyszny dodatek do ryb i mięs.  Ziemniaki tak podane mogą stanowić samodzielne danie.  Wspaniale smakują z sosem czosnkowym.  Składniki: 1 kg małych młodych ziemniaków Składniki marynaty: 1/4 pęczka koperku pół płaskiej łyżeczki soli 1/4 łyżeczki pieprzu 1,5 czubatej łyżeczki przyprawy do ziemniaków Prymat 4 łyżki oliwy Wykonanie: Koperek siekamy. Dodajemy do niego pozostałe składniki

Smak mojego domu
Surówka z kiszonych ogórków 156

Surówkę taką podaję jako dodatek do ryb lub mięs.   Składniki: 6 ogórków kiszonych pół cebuli 3 łyżki oliwy pieprz szczypta soli Wykonanie: Ogórki kroimy w kostkę. Cebulę siekamy, dodajemy do ogórków. Solimy, pieprzymy, dodajemy oliwę. Całość mieszamy. Przykład podania: Łosoś w ziołach prowansalskich. Smacznego

Smak mojego domu
Ziołowe placki ryżowe 202

Ziołowe placki ryżowe są doskonałym dodatkiem do różnego rodzaju mięs. Podane z dipem jogurtowym mogą też stanowić samodzielnie danie. Ich wykonanie jest bardzo proste. Ja zrobiłam je z brązowego ryżu, który jest zdrowszy ale mniej kleisty. Trzeba więc taki ryż znacznie dłużej gotować. Jeśli jednak zostanie Wam trochę białego ryżu z obiadu możecie go również z powodzeniem wykorzystać do przygotowania

Wiem co jem
Pasztet z pieczonej gęsi 147

Upiekłam w swoim życiu już wiele pasztetów, z różnych rodzajów mięs i z różnymi dodatkami. Ale ten który mi najlepiej smakuje to pasztet z pieczonej gęsi. Wyjątkowy na wyjątkowe okazje. U nas taką okazją były minione święta. Wiem, że upieczenie go wymaga wiele pracy i sporo osób się tym zniechęca, ale wierzcie mi naprawdę warto. Już pierwszy kęs przekona

Wiem co jem
Surówka z kiszonej kapusty 234

Surówka z kiszonej kapusty sprawdzi się jako dodatek do ryby, pieczonych mięs lub do tradycyjnego schabowego. Od kiedy pamiętam surówkę z kiszonej kapusty mama robiła zawsze do ryby, choć nie tylko. Warto często stawiać ją na stole, bo jest doskonała, pasuje do wielu potraw, a przede wszystkim jest bardzo zdrowa - kiszonki mają te dobre bakterie, dzięki którym nasz układ pokarmowy

Kraina Tysiąca Smaków
Sos czosnkowy 150

czosnkowy jest idealnym dodatkiem do wszelakich grillowanych mięs i warzyw, w sam raz więc pasuje do czasu który mamy.  Wiadomo majówki a co za nimi idzie sezon grillowy, zapewne większość z Nas może uznać za otwarty. Ja - wielka fanka sosu czosnkowego wykorzystałam go również do dzisiejszych krokietów (przepis na nie macie TUTAJ ) . Sos czosnkowy przedstawiam Wam w wersji klasycznej

Kuchenne aromaty
Pieczony bakłażan z pomidorami i kaszą qunioa 131

Dzisiejsza propozycja to pieczony bakłażan w pomidorach z kaszą quinoa. Świetne jako danie samodzielne, ale również jako dodatek do np. grillowanych mięs! Smakuje wyśmienicie! Koniecznie spróbujcie! :) Zainspirowaliśmy się pomysłem na pieczonego bakłażana od Donny Hay . Składniki: 1 bakłażan, 1 puszka pomidorów pelati - 400 g, ok. 10 pomidorków koktajlowych, 1 łyżeczka cukru, oliwa z oliwek, sól, pieprz 3-4 łyżki ugotowanej

Plate of Joy
Domowa wegeta 246

jest trudne ale wymaga sporo cierpliwości.  Nie potrzeba nam także specjalnych urządzeń, bo przecież piekarnik ma każdy z nas (chyba :p) ;)  Domowa wegeta to idealny dodatek do wielu zup, mięs i innych domowych smakołyków.  Polecam bardzo ;)  Składniki: po 300 g marchewki, pietruszki, pasternaka, pora, cebuli i selera pęczek natki pietruszki pęczek lubczyku  łyżeczka soli

Krakowskie smaki Ani
Sos musztardowy na białym winie 172

musztardowy na ciepło przygotowany na bazie sosu beszamelowego z dodatkiem białego wytrawnego wina to doskonały dodatek do rożnego rodzaju mięs. U nas w domu jest najchętniej jadany z ozorkami lub  domową białą kiełbasą . Sos musztardowy na białym winie Czas przygotowania: 20 minut Składniki: 2 łyżki masła 2 łyżki mąki 1/2 szklanki białego wytrawnego wina 3/4 szklanki mleka

Kulinarne przygody Gatity
Leczo prawie klasyczne czyli prawie lecsó 202

Jednak często łączy się je po prostu ze świeżym pieczywem. Leczo może być również wzbogacone dodatkiem kiełbasy - najlepiej o paprykowym aromacie oczywiście. W wersji jarskiej stanowi świetny dodatek do wszelakiego rodzaju mięs. Jednak niezależnie od wersji całość powinna być przygotowana na odpowiednim tłuszczu - na smalcu. Kręcący nosem mogą oczywiście smalec zastąpić olejem, ale wtedy zastąpią też smak ;) Mojego przepisu klasycznym

Pełny talerz
Ziemniaki pieczone z otrębami pszennymi 188

Pieczone ziemniaki, które dziś proponuję to pyszny dodatek do wszelkiego rodzaju mięs. Ziemniaczki panierowane w otrębach pszennych są zdrowe , chrupiące i delikatne , a przygotowanie ich niezwykle proste . Polecam przepis do wypróbowania. składniki na 3 porcje 6 ziemniaków 3/4 szklanki otrąb pszennych szczypta kminku kilka kropel oliwy z oliwek sól przepis Obrane i pokrojone ziemniaki obtaczamy w otrębach wymieszanych z kminkiem

Smakowite Dania
Sos musztardowy+ film 140

Gorący i pyszny sos musztardowy, będzie doskonałym dodatkiem do wszelkiego rodzaju mięs pieczeniowych a także drobiu i ryb. Przygotowuje się go ekspresowo i bardzo prosto. W zależności od dodanego rodzaju musztardy można uzyskać ciekawy efekt smakowy. Polecam do wypróbowania. składniki na 2 porcje 3 łyżki margaryny 3 łyżki mąki 1 i 1/2 szklanki rosołu ( może być z kostki ) 3 łyżki

Smakowite Dania
Glazurowane warzywa w miodzie, chili z rozmarynem. 251

sezonie warzywa glazurowane przygotowuję  często są fajnym dodatkiem do wszelkiego rodzaju mięs. Ponieważ trochę zatęskniłam za ich smakiem postanowiłam przygotować je z mrożonki- wyszły super, więc po co czekać niemal do lata. SKŁADNIKI: mrożonka warzywna wg. gustu 1 łyżka masła klarowanego 1 łyżka miodu (użyłam rzepakowy-taki miałam) 1 łyżeczka octu winnego sól, pieprz chili do smaku WYKONANIE: zamrożone

Kuchnia Beaty
Sos grzybowy 159

Śmietanę łączymy z kilkoma łyżkami sosu, dokładnie mieszamy a następnie wlewamy do reszty. Doprawiamy solą i pieprzem i mieszamy. Gdy sos się zagotuje, jest już gotowy. Pyszny dodatek do klusek, gołąbków, mięs, itp. :). Smacznego

KasiekGotuje
Sałatka z gruszką i serem blue 360

przez praskę i wymieszać z oliwą, sokiem z cytryny, miodem i odrobiną soli. Sałatę, słonecznik, gruszkę i ser umieścić w misce polać dressingiem i dokładnie wymieszać. Idealny dodatek do zimnej płyty, mięs, ryb lub jako samodzielna przekąska. Smacznego

Zapiski Młodej Żony
Sałatka MIX z dipem musztardowym. 135

Sałatka mix to bomba witaminowa, smaczna i zdrowa. Bardzo szybka do wykonania, dla osób zabieganych. Jest wspaniałym dodatkiem do ryb i mięs, jak również może być  samodzielnym daniem. Możemy zabrać ją w pojemniczku do pracy ☺ Zapraszam !!!!! SKŁADNIKI 1 opakowanie Mix sałat 3 gałązki selera naciowego 3 cm para Pół czerwonej papryki 1/2 zielonego ogórka  Kukurydza konserwowa Mały jogurt

Zdrowo i kolorowo
Konfitura cebulowa z Porto 174

dodatkiem rodzynek, lekko ciepła, była dodatkiem do mięsa. I było pysznie. I własnie taką, z rodzynkami, próbowałam tutaj odtworzyć. Chyba się udało. Taka cebula jest znakomitym dodatkiem i do ciepłych mięs i do wędlin.  A z kozim serem na bagietce to bajka! Polecam!składniki800 g cebuli1- 2 łyżki płynnego miodu2 ząbki czosnku1 łyżeczka tymianku1/2 szklanki czerwonego wina ( dałam Porto

Stare Gary
Surówka ogórkowa z porem 151

Intensywny smak pora przełamany delikatnym ogórkiem i odrobiną czosnku to idealne połączenie. Surówka ogórkowa z porem może stanowić pyszny dodatek do różnego rodzaju mięs, pieczeni.Składniki:3 duże zielone ogórki1 por2 ząbki czosnku2 łyżki oliwy z oliweksok z cytrynysólpieprzOgórki kroimy w kostkę (ze skórką), a por w półtalarki. Czosnek obieramy i miażdżymy. Wszystko przekładamy do miski - dodajemy oliwę z oliwek

Salonik smaków
Sałatka ziemniaczana z czosnkiem i szczypiorkiem 245

połączyć z czosnkiem, majonezem i szczypiorkiem. Doprawić do smaku solą i świeżo zmielonym pieprzem. Sałatka idealnie komponuje się z mięsami - na zimno i na ciepło. To świetny dodatek do kiełbas i mięs z grilla - może zastąpić lub uzupełnić tradycyjne pieczywo.  tak sałatka prezentowała się podczas jednej z rodzinnych imprez Celowo nie podałam proporcji składników, gdyż każdy ma swoje upodobania

Codzienna kuchnia niecodzienna
Sałatka ziemniaczana 251

Kolejna prosta sałatka. Równie dobrze smakuje jako samodzielne danie, ale można ją wykorzystać jako dodatek  do wszelkiego rodzaju mięs. Bazą są ziemniaki ugotowane "w mundurkach" w dobrze osolonej wodzie a do tego dodane będą kiszone ogórki, szczypiorek, gęsty jogurt, niewielka ilość majonezu, sól i pieprz do smaku.    My robimy z dwóch ugotowanych ziemniaków, które po obraniu kroimy

Maminek kulinarny
Konfitura figowa z czerwoną cebulą, kasztanami i suszoną śliwką 175

Wykwintny dodatek, zwłaszcza do pieczonych mięs i serów. W jej towarzystwie  rewelacyjnie zaprezentuje się zarówno gęsina na św. Marcina jak i pieczona kaczka na świątecznym stole. Czas przygotowania: 40 minut     Składniki: 12 świeżych fig, 1 duża czerwona cebula, 1/2 szklanki jadalnych kasztanów (gotowanych,zapakowanych próżniowo ), 10 suszonych śliwek, 150 ml porto, sól, czarny pieprz

SzczyptaSmaQ
zupa krem ze świeżych pomidorów z solą do pomidorów... 126

koperek siekany smakuje bardzo pomidorowo i podać z ryżem i śmietaną do smaku........SMACZNEGO!!! Royal Brand - sól morska do pomidorów: - zastosowanie: do pomidorów, do wszystkich dań z dodatkiem pomidorów świeżych, do mięs, drobiu, przecierów, soków - opakowanie: 200gram, szklany, praktyczny słoik z szerokim otworem - skład: sól morska, pomidory w płatkach, pieprz, czosnek, oregano, gałka muszkatołowa, imbir, cynamon

W Mojej Kuchni Lubię
kurczak z rosołu z pomidorami suszonymi, porem i chilli... 146

słońcu nadaje pomidorom bardzo mocny i skoncentrowany smak i zapach - skład: suszone pomidory na słońcu - zastosowanie: można je używać jako przyprawę nawet w niewielkich ilościach, znakomity dodatek do wszystkich rodzajów mięs, gulaszy, zup, farszów, makaronu, pizzy, grillowanych i pieczonych warzyw, sosów w tym vinegrette a także do potraw, które lubisz - opakowanie: 100gram

W Mojej Kuchni Lubię
Chutney cebulowo rabarbarowy. 104

polecam na letni czas zamiast majonezowych itp. Doskonały do białych mięs ,wędlin ,serów. Doskonały dodatek do sałaty masłowej. 200g cebuli czosnkowej 200g rabarbaru 1 pomarańcza lub 100ml soku pomarańczowego 50g rodzynek 2 łyżki miodu 200ml wina białego 1 łyżeczka papryki ostrej 1 łyżeczka kolendry 0,5 łyżeczki świeżego imbiru 1 łyżka sosu sojowego Cebulę i pomarańczę (obraną) pokroić w kostkę

Kulinarny karnet Christophera
Pomysł na wegetariański obiad z Polsoja 226

tego vege kiełbasek białych . Kiełbaski maja kształt kiełbas mięsnych, ale z mięsem nie mają nic wspólnego! Vege kiełbaski białe Polsoja ,są ciekawą alternatywą dla tradycyjnych kiełbas i mięs. Mogą być wspaniałym dodatkiem do tradycyjnych polskich zup, takich jak żurek czy barszcz, jak również stanowić samodzielne danie. Vege kiełbaski białe najlepiej smakują na gorąco – po usmażeniu, zgrillowaniu lub upieczeniu

Z Kuchni Do Kuchni
Warzywna sałatka na ciepło 263

sałatka na ciepło powstała po krótkim przeglądzie lodówki :-).  Jest doskonałym dodatkiem do różnego rodzaju mięs, ale może również stanowić lekki letni obiad, gdy temperatura za oknem wysoka, tak jak dziś. Sałatkę możemy wzbogacić również  sosem feta . Warzywna sałatka na ciepło Składniki: 500 g młodych ziemniaków 500 g fasolki szparagowej kilka różyczek kalafiora 1 mała cukinia 3-4 łyżki

Kulinarne przygody Gatity
Czosnek marynowany 184

przełożyć do wyparzonych, czystych słojów, zalać łyżką oleju Słoje zamknąć wyparzonymi dekielkami i trzymać w chłodnym, ciemnym miejscu, a po otwarciu w lodówce Czosnek marynowany to doskonały dodatek do wędlin, zimnych mięs, serów i sałatek. Taki czosnek  nie ma charakterystycznego ostrego zapachu. Przepis z magazynu " Kuchnia-dziadkowe i babcine nalewki i przetwory " Nr.2/2000

Proste Potrawy
Proszek grzybowy - mączka grzybowa. Jak przygotować i jak używać ? 198

mączka grzybowa to nic innego jak zmielone drobno suszone grzyby. Skoro już wiecie jak suszyć grzyby to z części możecie zrobić sobie właśnie taki proszek przyprawowy. Doskonały dodatek do zup, sosów, mięs albo zapiekanek. To bardzo intensywna przyprawa i warto mieć ją w swoim zestawie. ROZWIŃ I CZYTAJ DALEJ

Smaczna Pyza
Grzyby. Do smarowania. Pasta grzybowa z kurek i moreli 217

Pasta z grzybów to ciekawy dodatek do pieczywa czy mięs. Można podawać ją na grzankach czy krakersach jako przekąskę, ale świetnie będzie smakowała z soczystym stekiem. Pasta kurkowa pachnie lasem a w smaku jest mocno grzybowa, słodko-pikantna i pyszna. Można przygotować pastę grzybową z innych gatunków - radziłabym jednak nie mieszać różnych bo np. borowiki i kurki mają zupełnie inny

Smaczna Pyza
Staropolska musztarda. Moja pierwsza! 167

wiedzą na pewno Ci, którzy tak jak ja kochają musztardę.  Dla mnie to nieodłączny składnik w moich kuchennych podbojach. Wodzi prym w marynatach, vinegretach, jako dodatek do kanapek czy mięs.  Czasem nawet na samo. Moja ulubiona to dijon, tradycyjna wyraźna, ostra. Zaraz za nią francuska z mnóstwem kolorowych ziaren gorczycy.  Jednak ciągle dążyłam do tego, żeby wreszcie

Sajkofanka smaku
Sos musztardowy. 143

Jest z nami od zawsze. Mama przygotowywała sos musztardowy na ciepło, jako przepyszny dodatek do pieczonych lub duszonych mięs i obowiązkowo w czasie Wielkanocy do jajek, choć ja powiem Wam szczerze dodaje go zarówno do pieczeni, kotletów mielonych, jak również do jajek gotowanych w koszulkach. Jest kremowy, aksamitny, a dzięki dodatkowi musztardy delikatnie kwaskowy. Niesamowicie podkreśla smak potraw, więc jeśli

Rozpustne gotowanie
Sałata z pomidorami i ogórkiem 137

kalki językowej. Jakkolwiek niewątpliwie jest to sałatka i surówka w jednym, to jej głównym składnikiem jest właśnie sałata wraz z pomidorami i ogórkiem. Jest to typowy dodatek do innych dań, najczęściej białych mięs w rodzaju kurczaka i wieprzowiny, zwykle duszonych, pieczonych lub grillowanych. W tym zakresie jest to dodatek bardzo uniwersalny, pasujący do wielu różnych potraw. Składniki należą do najpopularniejszych

Kulinarna Pokusa
Sos tatarski o wyraźnym smaku chrzanowym 126

Idealny sos jako dodatek do pieczonej szynki i mięs. Majonez wymieszać z jogurtem w miseczce. Grzybki odcedzić i posiekać drobno, ogórki pokroić w drobną kostkę. Jajko ugotować na twardo i pokroić w drobną kostkę. Do majonezu i jogurtu dodać grzybki, ogórki, jajko, chrzan,wymieszać. Na koniec dodać świeżo mielony czarny pieprz. Wstawić do lodówki, żeby składniki ze sobą się połączyły

Kuchnia Pokoleń
Dip twarogowo-jogurtowy (pikantny) 154

smażonych/ pieczonych mięs proponuję przygotować zimny dip / sos na bazie serka homogenizowanego o,1 % tłuszczu i jogurtu greckiego, z dodatkiem czosnku, koperku i tartego ogórka. Ten sos jest jednym z moich ulubionych dipów, przygotowuje się go bardzo szybko, wymaga po przygotowaniu jedynie schłodzenia w lodówce. Dip jest bardzo aromatyczny i pikantny, za sprawą chili w młynku, ma sporo czosnku, dużą

Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię
Kurczak w śliwkowym sosie barbecue. 196

Uwielbiam dodatek powideł, dżemów i marmolad do marynat oraz sosów do mięs, zwłaszcza do drobiu i schabu. Dzięki takiemu dodatkowi mięso smakuje naprawdę wyjątkowo. Dziś pomysł na przyrządzenie kurczaka, ale sos z tego przepisu idealnie komponuje się również z karkówką czy schabem. Sama nie wiem, z którym mięsem sos smakuje lepiej, wszystkie wersje są pyszne :) SKŁADNIKI: 8 kawałków kurczaka ( skrzydełka

DefinicjaSmaku
Klasyczny Sos Tzatziki 1089

Tzatziki Sauce / Greek dip (nwgr. τζατζίκι) mimo, że to klasyka kuchni greckiej, jest bardzo popularnym sosem w polskiej kuchni, gdyż prawie wszyscy Polacy go uwielbiają. Jest idealnym dodatkiem do grillowanych warzyw i mięs z grilla, smażonych, czy pieczonych, sprawdza się też jako dressing do sałatek, czy jako samodzielny dip np. do świeżych warzyw pokrojonych w słupki. Mimo sporej ilości czosnku

Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię
Klopsiki ...oszukane gołąbki 179

koncentratu pomidorowego..i do mięsa dodałam troszkę chrzanu dla zaostrzenia smaku...pycha..ja w sumie za chrzanem nie przepadam..ale ten chrzan bywa u mnie częstym dodatkiem do różnych potraw i mięs.. Kilka słów o chrzanie ze strony producenta WSP Społem Kielce zaostrza działania…a wszystko za przyczyną nowego produktu –  Chrzanu Luksusowego.  Rarytas ma spore szanse(...)jakości alternatywą dla wiodących w tej dziedzinie marek. Nowy produkt kieleckiej spółdzielni otrzymuje się ze świeżych, pozbawionych skórki tartych lasek chrzanu, kwasów (ocet, kwasek cytrynowy), soli i cukru oraz dodatków spożywczych. Dzięki wysokiej zawartości korzenia chrzanu, bo aż 70 proc., produkt stanowi ciekawą propozycją z zachowaniem ceny adekwatnej do jego walorów jakościowych i smakowych. Dla porównania, konkurencyjne wyroby zawierają najczęściej

Moje domowe kucharzenie
Rolada drobiowa i serowe kulki z bułki 226

natchnęło mnie na zrobienie dodatku do mojej rolady drobiowej. Wszystko zrobione na parze, więc ZDROWO! :)) Bardzo proste, szybkie i pyszne! Roladę można zrobić z kilku rodzajów mięs. Ja dziś postawiłam na drób. Dodatki też mogą być różne. Składniki: 2 piersi z kurczaka 1 pierś indyka (200g) 2 udka, obrane, bez kości, pokrojone na kawałki 150 g papryki (kolorowej

Olikowa kuchnia
Ajwar - rewelacyjny sos do dań z grilla 458

lubię obierać papryki ze skórki, odkrywać ich mięsiste i słodkie po upieczeniu wnętrze. Dla mnie jest to relaksujące zajęcie:) W krajach bałkańskich ajwar stosowany jest jako dodatek do grillowanej ryby i mięs , np. do cevapcici czy raznjici, lub jako zimna przystawka podawana z pieczywem . Ja bardzo lubię chleb z ajwarem, szczególnie grillowany, świetny jest też rozsmarowany na serze kozim(...)pomidorów i bakłażanów. Świat kulinarny nie jest hermetyczny, a poszczególne tradycje przenikają się tworząc fascynujący obraz. Przygotowałam dla was krótkie zestawienie past i sosów. Wszystkie będą się nadawały jako dodatek do dań z grilla lub jako pasta do pieczywa. A może znacie jeszcze jakieś? Pindżur - pasta popularna w Bośni, Serbii i Macedonii. Jest bardzo podobny do ajwaru, tylko

Chilli Czosnek i Oliwa
Dynia hokkaido z czosnkiem, smażona na maśle. 183

masło, dodajemy posiekany czosnek i chwilkę smażymy po czym natychmiast dodajemy dynię, i przyprawy do smaku, smażymy ok 10 min mieszając by się nie przypaliło. Podajemy do mięs, zamiast ziemniaków czy innych dodatków

Gotowanie jest łatwe

Proponowane wyszukiwania