pieczone ziemniaki są doskonałym dodatkiem do różnego rodzaju mięs, idealne na letni obiad SKŁADNIKI 1 kg młodych ziemniaków, 1 papryka czerwona, 1 marchew, 2 łyżki cebuli suszonej w płatkach Skworcu 3 łyżki oliwy z oliwek, 2 łyżeczki przyprawy do ziemniaków, ½ łyżeczki słodkiej papryki, ½ łyżeczki soli, pieprz WYKONANIE Ziemniaki kroimy w plastry lub półplastry, posypujemy przyprawami, polewamy oliwą, mieszamy, dodajemy
słodki bratekDziś Kochani zapraszam Was na pyszne, słodkie, zdrowe, młode warzywa z mojego ogródka. Od razu dodam, że zdjęcia są zeszłoroczne, ale przepis jak
Rozpustne gotowanieW piątek mąż wrócił do domu z połową kosza pięknych, jędrnych prawdziwków. Zważając na to, że w zeszłym roku nie przynieśliśmy z lasu
Rozpustne gotowaniepieczarkowy to świetny dodatek to wszelkiego rodzaju mięs i nie tylko. Najczęściej podaję go moim mężczyznom do kotletów schabowych a nawet czasami do kotletów mielonych. Przygotowanie takowego sosu zajmie niespełna 15 minut i najlepiej smakuje na ciepło. Sos pieczarkowy zgodnie z poniższym przepisem charakteryzuje się lekko cierpkim posmakiem dzięki cytrynie – to dzięki niej […] The post Sos pieczarkowy appeared
Magiczny Garnekskładniki odżywcze. Dziś podam przepis na typowy chleb jemeński z pastą z kolendry. Chleb jest bardzo aromatyczny i przepyszny. My zajadaliśmy go tylko samego ale może być dodatkiem do zup czy mięs. Polecam gorąco. Jemeński, płaski chleb z pastą z kolendry. ROZWIŃ I CZYTAJ DALEJ
Moje Małe CzarowanieNigdy nie kupuję paczkowanych bułek do hot dogów czy hamburgerów. Na te drugie publikowałam przepis jakiś czas temu (znajdziecie go tutaj ), a
Rozpustne gotowanieUwielbiam młodą kapustę! Nie ważne czy z pieczarkami i cebulą, z pomidorami i kiełbasą, z koperkiem i śmietaną , czy też jako poczciwy
Rozpustne gotowaniedodatkami: ziołami i warzywami marynowanymi w occie. Jest wiele odmian sosu tatarskiego. Polecam sos w wersji minimalistycznej i szybkiej do przygotowania. Jest wyborny i gęsty. To świetny dodatek do wędlin, zimnych mięs, jaj na twardo, kanapek, ryb i grilla. Jest bardzo prosty do przygotowania, dlatego lepiej zrobić go w domu, niż kupować nie wiadowmo co. Skladniki: 200 g majonezu
Gotuj zdrowo!Guten Appetit!Pączki dawniej jadano z nadzieniem ze słoniny i były jedynie dodatkiem do różnego rodzaju mięs, natomiast faworki powstały przez nieuwagę pewnego cukiernika. Te dwa popularne smakołyki występują na całym świecie w najrozmaitszych odmianach. Francuska kokardka z ciasta pączkowego Faworki to pochodzące z Litwy i Niemiec delikatne w smaku, kruche ciastka kształtem przypominające wstążkę. Ich powstanie - według legendy było przypadkiem. Pewnemu
Moja smaczna kuchniaprzez 10 minut. Sos doprawiam do smaku solą oraz pieprzem. Do przygotowania kaczki wykorzystałam musztardę sarepską, którą otrzymałam do testowania od firmy Roleski. Musztarda sarepska to doskonały dodatek do różnego rodzaju mięs, sałatek i marynat. Ma doskonały smak i konsystencję. Produkt jest wart polecenia i zakupu
Tradycyjna kuchnia Kasibakłażana przełożone sosem pomidorowym i serem, następnie zapieczone. Sycylijczycy dodają do niej również tuńczyka, natomiast w Apulii kiełbasę. Ja przygotowałam prostą wersję neapolitańską. Zapiekanka może być świetnym dodatkiem do różnego rodzaju mięs i ryb lub stanowić samodzielne danie. Polecam Składniki: 2 większe bakłażany 500 g passaty pomidorowej 2 kulki mozzarelli 100 g parmezanu 1 cebula 2-3 ząbki czosnku
Oryginalny smakJako, że dorastałam w domu leżącym dwa kilometry od przejścia granicznego z Czechami, to kuchnia czeska jest mi wyjątkowo bliska. Często w niedziele
Rozpustne gotowanieDziś przedstawię Wam moją sprawdzoną recepturę na włoski sos pomidorowy. Przepis jest stary, przywieziony z Włoch lata temu, jest prosty w przygotowaniu, ale
Rozpustne gotowanieŻurawina tworzy świetny duet z gruszkami, taka konfitura jest doskonałym dodatkiem do różnego rodzaju mięs, pasztetów, serów. Składniki: 1 kilogram żurawiny 0,5 kilograma gruszek 0,5 kilograma cukru Sok z połowy cytryny Sposób przygotowania: Umytą żurawinę przekładamy do garnka z grubym dnem, wlewamy niewielką ilość wody, zagotowujemy. Gotujemy na małym ogniu do momentu aż żurawina popęka. Gruszki obieramy, usuwamy
Bajeczna KuchniaLubicie makaron? Ja bardzo! A taki domowy, żółciutki, jajeczny to już w ogóle bajka ;) Wystarczy dodać garść składników i obiad gotowy. No i
Rozpustne gotowanienatkę i miksować. Doprawić do smaku solą, pieprzem i sokiem z cytryny i na koniec dodać tarty ser. Pesto można podzielić na porcje i zamrozić. Używać jako dodatek do makaronu, kanapek, mięs
Gotowanie jest łatweprzepis na klasyczną, tę najbardziej tradycyjną, z dodatkiem cebulki, która fajnie podkręca smak. Taka Tortilla ziemniaczana jest świetnym pomysłem na samodzielny obiad, albo też jako dodatek do rożnego rodzaju mięs czy też ryb. Koniecznie wypróbujcie! SKŁADNIKI: ( dla 2 osób ) ziemniaki – ok. 350 g * jajko – 3 szt * cebula – 1 szt * oliwa z oliwek – 80 ml * sól , pieprz
Ostra na SłodkoPrzepyszna kompozycja warzyw i przypraw w słoiku bez chemii super dodatek do zup i mięs Składniki • 1 duży por • 5 marchewek • 1 seler • 3 pietruszki • 1 duża główka czosnku • duży pęczek ziół lubczyk pietruszka,koper • 4 łyżki soli grubej morskiej • 1 łyżka pieprzu • 1 łyżeczka kurkumy • 1 łyżeczka papryki słodkiej • 2 cebule Sposób przygotowania 1. Por i cebulę pokroić
W królestwie smaków Beatyprzepis na klasyczną, tę najbardziej tradycyjną, z dodatkiem cebulki, która fajnie podkręca smak. Taka Tortilla ziemniaczana jest świetnym pomysłem na samodzielny obiad, albo też jako dodatek do rożnego rodzaju mięs czy też ryb. Koniecznie wypróbujcie! SKŁADNIKI: ( dla 2 osób ) ziemniaki – ok. 350 g * jajko – 3 szt * cebula – 1 szt * oliwa z oliwek – 80 ml * sól , pieprz
Ostra na SłodkoUwielbiam ułatwiać sobie życie. Dlatego wolę raz poświęcić 2-3 godziny i później cieszyć się smakiem cudownych buraczków o każdej niemal porze. Choć
Rozpustne gotowaniemiłośników papryki mamy dzisiaj pyszną pastę, która może być super dodatkiem do kanapek, pizzy, mięs czy innych potraw Składniki: - 5 kg czerwonej papryki - 1 główka czosnku - 2 łyżki oliwy - 1 łyżka soli - 2 łyżki cukru - pieprz Składniki na 6 słoiczków po ok. 250 ml. Papryki dokładnie myjemy, układamy na blasze i wkładamy do piekarnika nagrzanego do 200 stopni. Pieczemy
Kuchenne WariacjeTERAZ KIEDY POMIDORKI SĄ SŁODKIE I PEŁNOWARTOŚCIOWE I TANIE -DOBRZE JEST ZROBIĆ PRZECIER NA ZIMĘ-JA ROBIĘ GO CO ROKU I POTEM MAM PYSZNY DODATEK DO ZUP I MIĘS .... SKŁADNIKI: POMIDORKI (MOCNO DOJRZAŁE) CEBULA CZOSNEK VEGETA BAZYLIA (NIE KONIECZNIE) 1-2 PAPRYCZKI OSTRA SÓL PIEPRZ (MOJE MALINÓWKI Z OGRÓDKA) PRZYGOTOWANIE: WSZYSTKO KROIMY NA KAWAŁKI WRZUCAMY DO GARNKA
Swojskie jedzonkogrillu i to był znakomity pomysł - skórka szybko się zwęgliła, obieranie było łatwe, a pasta zyskała lekko dymny aromat. Bardzo polecam bo to świetny dodatek do wszystkiego - do mięs, wędlin, sera i na kanapki. składniki 1500 g papryki 1500 g bakłażanów 2500 g pomidorów 200 g cebuli 3- 4 ząbki czosnku 1 ostra
Stare Garypomidorów. Kupiłam ją na spróbowanie, stwierdziłam, że to rewelacyjny pomysł i postanowiłam podkręcić ten smak. I oto jest – konfitura z pomidorów, z chili i kolendrą. Fantastyczny dodatek do wędlin i mięs, ale także ciast. Zakochacie się w tym smaku. Niektórzy zrezygnowali dla niej z ketchupu ;) Składniki: – 1 kg pomidorów (najlepsze odmiany z małą ilością pestek i miąższu
Pociąg Do KuchniSłodka a zarazem pikantna galaretka. Dzięki kurkumie ma ładny, żółty kolor. Świetnie nadaje się jako dodatek do wędlin i mięs. Tak samo dobrze pasuje do jajek. Składniki: 250 g korzenia chrzanu 125 ml octu owocowego 250 g cukru ½ łyżeczki soli ½ łyżeczki kurkumy cukier żelujący - porcja na 500 g owoców Wykonanie: Chrzan obrać a następnie pokroić na mniejsze kawałki i zmiksować
Mama GotujeMarynowane cytryny są niezastąpionym elementem kuchni Bliskiego Wschodu i północnej Afryki. W kuchni marokańskiej są dodawane do wszelkiego rodzaju tadżinów. Konserwowane w soli są doskonałym dodatkiem do wszelkiego rodzaju mięs, ryb i sałatek, którym nadają niepowtarzalny, ożywczy smak. Chcąc przygotować marynowane cytryny, wybierajcie te mniej dojrzałe i dobrej jakości. Najlepsze będą owoce z ekologicznych upraw
W SMAKAromatyczna kukurydza pieczona z masłem, czosnkiem niedźwiedzim i szczyptą chili. Sprawdzi się jako dodatek do różnego rodzaju mięs lub jako samodzielna przekąska. Warto skorzystać z sezonu na kukurydzę, póki trwa… i cieszyć się jej wybornym smakiem Składniki: 2 kolby kukurydzy cukrowej 2 płaskie łyżki suszonego czosnku niedźwiedziego 2 łyżki masła szczypta chili sól Przygotowanie: Kolby kukurydzy obrać z liści
Oryginalny smakJest pyszna, zdrowa, kolorowa! Kocham wiosnę i te wszystkie smaki, które z sobą przynosi. Dziś prezentuję botwinkę, którą wiosną podaje do roladek z
Rozpustne gotowanieRobię ją tak często, a dopiero wczoraj zauważyłam, że nie ma jej na blogu. Jakim cudem? Nie wiem. Ale do rzeczy. Surówka z
Rozpustne gotowanieZapraszam na włoskie kluski skąpane w niesamowicie smacznym botwinkowym sosie, czyli na pyszny, wiosenny obiad. Zachwyca smakiem, polecam! Składniki na gnocchi w botwinkowym
Rozpustne gotowanieBardzo lubię kuchnię śródziemnomorską, a w szczególności bałkańską. Kiedy byłam jeszcze panienką (jak mówiła moja babcia), często wyjeżdżałam nad Morze Śródziemne, czy Egejskie
Rozpustne gotowanieAromatyczny i pyszny dodatek do ryb i mięs. Ziemniaki tak podane mogą stanowić samodzielne danie. Wspaniale smakują z sosem czosnkowym. Składniki: 1 kg małych młodych ziemniaków Składniki marynaty: 1/4 pęczka koperku pół płaskiej łyżeczki soli 1/4 łyżeczki pieprzu 1,5 czubatej łyżeczki przyprawy do ziemniaków Prymat 4 łyżki oliwy Wykonanie: Koperek siekamy. Dodajemy do niego pozostałe składniki
Smak mojego domuSurówkę taką podaję jako dodatek do ryb lub mięs. Składniki: 6 ogórków kiszonych pół cebuli 3 łyżki oliwy pieprz szczypta soli Wykonanie: Ogórki kroimy w kostkę. Cebulę siekamy, dodajemy do ogórków. Solimy, pieprzymy, dodajemy oliwę. Całość mieszamy. Przykład podania: Łosoś w ziołach prowansalskich. Smacznego
Smak mojego domuZiołowe placki ryżowe są doskonałym dodatkiem do różnego rodzaju mięs. Podane z dipem jogurtowym mogą też stanowić samodzielnie danie. Ich wykonanie jest bardzo proste. Ja zrobiłam je z brązowego ryżu, który jest zdrowszy ale mniej kleisty. Trzeba więc taki ryż znacznie dłużej gotować. Jeśli jednak zostanie Wam trochę białego ryżu z obiadu możecie go również z powodzeniem wykorzystać do przygotowania
Wiem co jemUpiekłam w swoim życiu już wiele pasztetów, z różnych rodzajów mięs i z różnymi dodatkami. Ale ten który mi najlepiej smakuje to pasztet z pieczonej gęsi. Wyjątkowy na wyjątkowe okazje. U nas taką okazją były minione święta. Wiem, że upieczenie go wymaga wiele pracy i sporo osób się tym zniechęca, ale wierzcie mi naprawdę warto. Już pierwszy kęs przekona
Wiem co jemSurówka z kiszonej kapusty sprawdzi się jako dodatek do ryby, pieczonych mięs lub do tradycyjnego schabowego. Od kiedy pamiętam surówkę z kiszonej kapusty mama robiła zawsze do ryby, choć nie tylko. Warto często stawiać ją na stole, bo jest doskonała, pasuje do wielu potraw, a przede wszystkim jest bardzo zdrowa - kiszonki mają te dobre bakterie, dzięki którym nasz układ pokarmowy
Kraina Tysiąca Smakówczosnkowy jest idealnym dodatkiem do wszelakich grillowanych mięs i warzyw, w sam raz więc pasuje do czasu który mamy. Wiadomo majówki a co za nimi idzie sezon grillowy, zapewne większość z Nas może uznać za otwarty. Ja - wielka fanka sosu czosnkowego wykorzystałam go również do dzisiejszych krokietów (przepis na nie macie TUTAJ ) . Sos czosnkowy przedstawiam Wam w wersji klasycznej
Kuchenne aromatyDzisiejsza propozycja to pieczony bakłażan w pomidorach z kaszą quinoa. Świetne jako danie samodzielne, ale również jako dodatek do np. grillowanych mięs! Smakuje wyśmienicie! Koniecznie spróbujcie! :) Zainspirowaliśmy się pomysłem na pieczonego bakłażana od Donny Hay . Składniki: 1 bakłażan, 1 puszka pomidorów pelati - 400 g, ok. 10 pomidorków koktajlowych, 1 łyżeczka cukru, oliwa z oliwek, sól, pieprz 3-4 łyżki ugotowanej
Plate of Joyjest trudne ale wymaga sporo cierpliwości. Nie potrzeba nam także specjalnych urządzeń, bo przecież piekarnik ma każdy z nas (chyba :p) ;) Domowa wegeta to idealny dodatek do wielu zup, mięs i innych domowych smakołyków. Polecam bardzo ;) Składniki: po 300 g marchewki, pietruszki, pasternaka, pora, cebuli i selera pęczek natki pietruszki pęczek lubczyku łyżeczka soli
Krakowskie smaki Animusztardowy na ciepło przygotowany na bazie sosu beszamelowego z dodatkiem białego wytrawnego wina to doskonały dodatek do rożnego rodzaju mięs. U nas w domu jest najchętniej jadany z ozorkami lub domową białą kiełbasą . Sos musztardowy na białym winie Czas przygotowania: 20 minut Składniki: 2 łyżki masła 2 łyżki mąki 1/2 szklanki białego wytrawnego wina 3/4 szklanki mleka
Kulinarne przygody GatityJednak często łączy się je po prostu ze świeżym pieczywem. Leczo może być również wzbogacone dodatkiem kiełbasy - najlepiej o paprykowym aromacie oczywiście. W wersji jarskiej stanowi świetny dodatek do wszelakiego rodzaju mięs. Jednak niezależnie od wersji całość powinna być przygotowana na odpowiednim tłuszczu - na smalcu. Kręcący nosem mogą oczywiście smalec zastąpić olejem, ale wtedy zastąpią też smak ;) Mojego przepisu klasycznym
Pełny talerzPieczone ziemniaki, które dziś proponuję to pyszny dodatek do wszelkiego rodzaju mięs. Ziemniaczki panierowane w otrębach pszennych są zdrowe , chrupiące i delikatne , a przygotowanie ich niezwykle proste . Polecam przepis do wypróbowania. składniki na 3 porcje 6 ziemniaków 3/4 szklanki otrąb pszennych szczypta kminku kilka kropel oliwy z oliwek sól przepis Obrane i pokrojone ziemniaki obtaczamy w otrębach wymieszanych z kminkiem
Smakowite DaniaGorący i pyszny sos musztardowy, będzie doskonałym dodatkiem do wszelkiego rodzaju mięs pieczeniowych a także drobiu i ryb. Przygotowuje się go ekspresowo i bardzo prosto. W zależności od dodanego rodzaju musztardy można uzyskać ciekawy efekt smakowy. Polecam do wypróbowania. składniki na 2 porcje 3 łyżki margaryny 3 łyżki mąki 1 i 1/2 szklanki rosołu ( może być z kostki ) 3 łyżki
Smakowite Daniasezonie warzywa glazurowane przygotowuję często są fajnym dodatkiem do wszelkiego rodzaju mięs. Ponieważ trochę zatęskniłam za ich smakiem postanowiłam przygotować je z mrożonki- wyszły super, więc po co czekać niemal do lata. SKŁADNIKI: mrożonka warzywna wg. gustu 1 łyżka masła klarowanego 1 łyżka miodu (użyłam rzepakowy-taki miałam) 1 łyżeczka octu winnego sól, pieprz chili do smaku WYKONANIE: zamrożone
Kuchnia BeatyŚmietanę łączymy z kilkoma łyżkami sosu, dokładnie mieszamy a następnie wlewamy do reszty. Doprawiamy solą i pieprzem i mieszamy. Gdy sos się zagotuje, jest już gotowy. Pyszny dodatek do klusek, gołąbków, mięs, itp. :). Smacznego
KasiekGotujeprzez praskę i wymieszać z oliwą, sokiem z cytryny, miodem i odrobiną soli. Sałatę, słonecznik, gruszkę i ser umieścić w misce polać dressingiem i dokładnie wymieszać. Idealny dodatek do zimnej płyty, mięs, ryb lub jako samodzielna przekąska. Smacznego
Zapiski Młodej ŻonySałatka mix to bomba witaminowa, smaczna i zdrowa. Bardzo szybka do wykonania, dla osób zabieganych. Jest wspaniałym dodatkiem do ryb i mięs, jak również może być samodzielnym daniem. Możemy zabrać ją w pojemniczku do pracy ☺ Zapraszam !!!!! SKŁADNIKI 1 opakowanie Mix sałat 3 gałązki selera naciowego 3 cm para Pół czerwonej papryki 1/2 zielonego ogórka Kukurydza konserwowa Mały jogurt
Zdrowo i kolorowododatkiem rodzynek, lekko ciepła, była dodatkiem do mięsa. I było pysznie. I własnie taką, z rodzynkami, próbowałam tutaj odtworzyć. Chyba się udało. Taka cebula jest znakomitym dodatkiem i do ciepłych mięs i do wędlin. A z kozim serem na bagietce to bajka! Polecam!składniki800 g cebuli1- 2 łyżki płynnego miodu2 ząbki czosnku1 łyżeczka tymianku1/2 szklanki czerwonego wina ( dałam Porto
Stare GaryIntensywny smak pora przełamany delikatnym ogórkiem i odrobiną czosnku to idealne połączenie. Surówka ogórkowa z porem może stanowić pyszny dodatek do różnego rodzaju mięs, pieczeni.Składniki:3 duże zielone ogórki1 por2 ząbki czosnku2 łyżki oliwy z oliweksok z cytrynysólpieprzOgórki kroimy w kostkę (ze skórką), a por w półtalarki. Czosnek obieramy i miażdżymy. Wszystko przekładamy do miski - dodajemy oliwę z oliwek
Salonik smakówpołączyć z czosnkiem, majonezem i szczypiorkiem. Doprawić do smaku solą i świeżo zmielonym pieprzem. Sałatka idealnie komponuje się z mięsami - na zimno i na ciepło. To świetny dodatek do kiełbas i mięs z grilla - może zastąpić lub uzupełnić tradycyjne pieczywo. tak sałatka prezentowała się podczas jednej z rodzinnych imprez Celowo nie podałam proporcji składników, gdyż każdy ma swoje upodobania
Codzienna kuchnia niecodziennaKolejna prosta sałatka. Równie dobrze smakuje jako samodzielne danie, ale można ją wykorzystać jako dodatek do wszelkiego rodzaju mięs. Bazą są ziemniaki ugotowane "w mundurkach" w dobrze osolonej wodzie a do tego dodane będą kiszone ogórki, szczypiorek, gęsty jogurt, niewielka ilość majonezu, sól i pieprz do smaku. My robimy z dwóch ugotowanych ziemniaków, które po obraniu kroimy
Maminek kulinarnyWykwintny dodatek, zwłaszcza do pieczonych mięs i serów. W jej towarzystwie rewelacyjnie zaprezentuje się zarówno gęsina na św. Marcina jak i pieczona kaczka na świątecznym stole. Czas przygotowania: 40 minut Składniki: 12 świeżych fig, 1 duża czerwona cebula, 1/2 szklanki jadalnych kasztanów (gotowanych,zapakowanych próżniowo ), 10 suszonych śliwek, 150 ml porto, sól, czarny pieprz
SzczyptaSmaQkoperek siekany smakuje bardzo pomidorowo i podać z ryżem i śmietaną do smaku........SMACZNEGO!!! Royal Brand - sól morska do pomidorów: - zastosowanie: do pomidorów, do wszystkich dań z dodatkiem pomidorów świeżych, do mięs, drobiu, przecierów, soków - opakowanie: 200gram, szklany, praktyczny słoik z szerokim otworem - skład: sól morska, pomidory w płatkach, pieprz, czosnek, oregano, gałka muszkatołowa, imbir, cynamon
W Mojej Kuchni Lubięsłońcu nadaje pomidorom bardzo mocny i skoncentrowany smak i zapach - skład: suszone pomidory na słońcu - zastosowanie: można je używać jako przyprawę nawet w niewielkich ilościach, znakomity dodatek do wszystkich rodzajów mięs, gulaszy, zup, farszów, makaronu, pizzy, grillowanych i pieczonych warzyw, sosów w tym vinegrette a także do potraw, które lubisz - opakowanie: 100gram
W Mojej Kuchni Lubiępolecam na letni czas zamiast majonezowych itp. Doskonały do białych mięs ,wędlin ,serów. Doskonały dodatek do sałaty masłowej. 200g cebuli czosnkowej 200g rabarbaru 1 pomarańcza lub 100ml soku pomarańczowego 50g rodzynek 2 łyżki miodu 200ml wina białego 1 łyżeczka papryki ostrej 1 łyżeczka kolendry 0,5 łyżeczki świeżego imbiru 1 łyżka sosu sojowego Cebulę i pomarańczę (obraną) pokroić w kostkę
Kulinarny karnet Christopheratego vege kiełbasek białych . Kiełbaski maja kształt kiełbas mięsnych, ale z mięsem nie mają nic wspólnego! Vege kiełbaski białe Polsoja ,są ciekawą alternatywą dla tradycyjnych kiełbas i mięs. Mogą być wspaniałym dodatkiem do tradycyjnych polskich zup, takich jak żurek czy barszcz, jak również stanowić samodzielne danie. Vege kiełbaski białe najlepiej smakują na gorąco – po usmażeniu, zgrillowaniu lub upieczeniu
Z Kuchni Do Kuchnisałatka na ciepło powstała po krótkim przeglądzie lodówki :-). Jest doskonałym dodatkiem do różnego rodzaju mięs, ale może również stanowić lekki letni obiad, gdy temperatura za oknem wysoka, tak jak dziś. Sałatkę możemy wzbogacić również sosem feta . Warzywna sałatka na ciepło Składniki: 500 g młodych ziemniaków 500 g fasolki szparagowej kilka różyczek kalafiora 1 mała cukinia 3-4 łyżki
Kulinarne przygody Gatityprzełożyć do wyparzonych, czystych słojów, zalać łyżką oleju Słoje zamknąć wyparzonymi dekielkami i trzymać w chłodnym, ciemnym miejscu, a po otwarciu w lodówce Czosnek marynowany to doskonały dodatek do wędlin, zimnych mięs, serów i sałatek. Taki czosnek nie ma charakterystycznego ostrego zapachu. Przepis z magazynu " Kuchnia-dziadkowe i babcine nalewki i przetwory " Nr.2/2000
Proste Potrawymączka grzybowa to nic innego jak zmielone drobno suszone grzyby. Skoro już wiecie jak suszyć grzyby to z części możecie zrobić sobie właśnie taki proszek przyprawowy. Doskonały dodatek do zup, sosów, mięs albo zapiekanek. To bardzo intensywna przyprawa i warto mieć ją w swoim zestawie. ROZWIŃ I CZYTAJ DALEJ
Smaczna PyzaPasta z grzybów to ciekawy dodatek do pieczywa czy mięs. Można podawać ją na grzankach czy krakersach jako przekąskę, ale świetnie będzie smakowała z soczystym stekiem. Pasta kurkowa pachnie lasem a w smaku jest mocno grzybowa, słodko-pikantna i pyszna. Można przygotować pastę grzybową z innych gatunków - radziłabym jednak nie mieszać różnych bo np. borowiki i kurki mają zupełnie inny
Smaczna Pyzawiedzą na pewno Ci, którzy tak jak ja kochają musztardę. Dla mnie to nieodłączny składnik w moich kuchennych podbojach. Wodzi prym w marynatach, vinegretach, jako dodatek do kanapek czy mięs. Czasem nawet na samo. Moja ulubiona to dijon, tradycyjna wyraźna, ostra. Zaraz za nią francuska z mnóstwem kolorowych ziaren gorczycy. Jednak ciągle dążyłam do tego, żeby wreszcie
Sajkofanka smakuJest z nami od zawsze. Mama przygotowywała sos musztardowy na ciepło, jako przepyszny dodatek do pieczonych lub duszonych mięs i obowiązkowo w czasie Wielkanocy do jajek, choć ja powiem Wam szczerze dodaje go zarówno do pieczeni, kotletów mielonych, jak również do jajek gotowanych w koszulkach. Jest kremowy, aksamitny, a dzięki dodatkowi musztardy delikatnie kwaskowy. Niesamowicie podkreśla smak potraw, więc jeśli
Rozpustne gotowaniekalki językowej. Jakkolwiek niewątpliwie jest to sałatka i surówka w jednym, to jej głównym składnikiem jest właśnie sałata wraz z pomidorami i ogórkiem. Jest to typowy dodatek do innych dań, najczęściej białych mięs w rodzaju kurczaka i wieprzowiny, zwykle duszonych, pieczonych lub grillowanych. W tym zakresie jest to dodatek bardzo uniwersalny, pasujący do wielu różnych potraw. Składniki należą do najpopularniejszych
Kulinarna PokusaIdealny sos jako dodatek do pieczonej szynki i mięs. Majonez wymieszać z jogurtem w miseczce. Grzybki odcedzić i posiekać drobno, ogórki pokroić w drobną kostkę. Jajko ugotować na twardo i pokroić w drobną kostkę. Do majonezu i jogurtu dodać grzybki, ogórki, jajko, chrzan,wymieszać. Na koniec dodać świeżo mielony czarny pieprz. Wstawić do lodówki, żeby składniki ze sobą się połączyły
Kuchnia Pokoleńsmażonych/ pieczonych mięs proponuję przygotować zimny dip / sos na bazie serka homogenizowanego o,1 % tłuszczu i jogurtu greckiego, z dodatkiem czosnku, koperku i tartego ogórka. Ten sos jest jednym z moich ulubionych dipów, przygotowuje się go bardzo szybko, wymaga po przygotowaniu jedynie schłodzenia w lodówce. Dip jest bardzo aromatyczny i pikantny, za sprawą chili w młynku, ma sporo czosnku, dużą
Damsko-męskie spojrzenie na kuchnięUwielbiam dodatek powideł, dżemów i marmolad do marynat oraz sosów do mięs, zwłaszcza do drobiu i schabu. Dzięki takiemu dodatkowi mięso smakuje naprawdę wyjątkowo. Dziś pomysł na przyrządzenie kurczaka, ale sos z tego przepisu idealnie komponuje się również z karkówką czy schabem. Sama nie wiem, z którym mięsem sos smakuje lepiej, wszystkie wersje są pyszne :) SKŁADNIKI: 8 kawałków kurczaka ( skrzydełka
DefinicjaSmakuTzatziki Sauce / Greek dip (nwgr. τζατζίκι) mimo, że to klasyka kuchni greckiej, jest bardzo popularnym sosem w polskiej kuchni, gdyż prawie wszyscy Polacy go uwielbiają. Jest idealnym dodatkiem do grillowanych warzyw i mięs z grilla, smażonych, czy pieczonych, sprawdza się też jako dressing do sałatek, czy jako samodzielny dip np. do świeżych warzyw pokrojonych w słupki. Mimo sporej ilości czosnku
Damsko-męskie spojrzenie na kuchniękoncentratu pomidorowego..i do mięsa dodałam troszkę chrzanu dla zaostrzenia smaku...pycha..ja w sumie za chrzanem nie przepadam..ale ten chrzan bywa u mnie częstym dodatkiem do różnych potraw i mięs.. Kilka słów o chrzanie ze strony producenta WSP Społem Kielce zaostrza działania…a wszystko za przyczyną nowego produktu – Chrzanu Luksusowego. Rarytas ma spore szanse(...)jakości alternatywą dla wiodących w tej dziedzinie marek. Nowy produkt kieleckiej spółdzielni otrzymuje się ze świeżych, pozbawionych skórki tartych lasek chrzanu, kwasów (ocet, kwasek cytrynowy), soli i cukru oraz dodatków spożywczych. Dzięki wysokiej zawartości korzenia chrzanu, bo aż 70 proc., produkt stanowi ciekawą propozycją z zachowaniem ceny adekwatnej do jego walorów jakościowych i smakowych. Dla porównania, konkurencyjne wyroby zawierają najczęściej
Moje domowe kucharzenienatchnęło mnie na zrobienie dodatku do mojej rolady drobiowej. Wszystko zrobione na parze, więc ZDROWO! :)) Bardzo proste, szybkie i pyszne! Roladę można zrobić z kilku rodzajów mięs. Ja dziś postawiłam na drób. Dodatki też mogą być różne. Składniki: 2 piersi z kurczaka 1 pierś indyka (200g) 2 udka, obrane, bez kości, pokrojone na kawałki 150 g papryki (kolorowej
Olikowa kuchnialubię obierać papryki ze skórki, odkrywać ich mięsiste i słodkie po upieczeniu wnętrze. Dla mnie jest to relaksujące zajęcie:) W krajach bałkańskich ajwar stosowany jest jako dodatek do grillowanej ryby i mięs , np. do cevapcici czy raznjici, lub jako zimna przystawka podawana z pieczywem . Ja bardzo lubię chleb z ajwarem, szczególnie grillowany, świetny jest też rozsmarowany na serze kozim(...)pomidorów i bakłażanów. Świat kulinarny nie jest hermetyczny, a poszczególne tradycje przenikają się tworząc fascynujący obraz. Przygotowałam dla was krótkie zestawienie past i sosów. Wszystkie będą się nadawały jako dodatek do dań z grilla lub jako pasta do pieczywa. A może znacie jeszcze jakieś? Pindżur - pasta popularna w Bośni, Serbii i Macedonii. Jest bardzo podobny do ajwaru, tylko
Chilli Czosnek i Oliwamasło, dodajemy posiekany czosnek i chwilkę smażymy po czym natychmiast dodajemy dynię, i przyprawy do smaku, smażymy ok 10 min mieszając by się nie przypaliło. Podajemy do mięs, zamiast ziemniaków czy innych dodatków
Gotowanie jest łatwe