dodatki do mięs - 1254 przepisów (strona:33/84)

Oryginalny włoski sos pomidorowy. 196

     Dziś przedstawię Wam moją sprawdzoną recepturę na włoski sos pomidorowy. Przepis jest stary, przywieziony z Włoch lata temu, jest prosty w przygotowaniu, ale

Rozpustne gotowanie
Konfitura żurawinowo-gruszkowa 106

Żurawina tworzy świetny duet z gruszkami, taka konfitura jest doskonałym dodatkiem do różnego rodzaju mięs, pasztetów, serów. Składniki: 1 kilogram żurawiny 0,5 kilograma gruszek 0,5 kilograma cukru Sok z połowy cytryny Sposób przygotowania: Umytą żurawinę przekładamy do garnka z grubym dnem, wlewamy niewielką ilość wody, zagotowujemy. Gotujemy na małym ogniu do momentu aż żurawina popęka. Gruszki obieramy, usuwamy

Bajeczna Kuchnia
Makaron domowy 8 jajeczny. 180

     Lubicie makaron? Ja bardzo! A taki domowy, żółciutki, jajeczny to już w ogóle bajka ;) Wystarczy dodać garść składników i obiad gotowy. No i

Rozpustne gotowanie
Pesto z natki rzodkiewki 167

natkę i miksować. Doprawić do smaku solą, pieprzem i sokiem z cytryny i na koniec dodać tarty ser. Pesto można podzielić na porcje i zamrozić. Używać jako dodatek do makaronu, kanapek, mięs

Gotowanie jest łatwe
TORTILLA DE PAPAS – hiszpańska tortilla z ziemniakami 192

przepis na klasyczną, tę najbardziej tradycyjną, z dodatkiem cebulki, która fajnie podkręca smak. Taka Tortilla ziemniaczana jest świetnym pomysłem na samodzielny obiad, albo też jako dodatek do rożnego rodzaju mięs czy też ryb. Koniecznie wypróbujcie! SKŁADNIKI: ( dla 2 osób ) ziemniaki – ok. 350 g * jajko – 3 szt * cebula – 1 szt * oliwa z oliwek – 80 ml * sól , pieprz

Ostra na Słodko
Domowa przyprawa uniwersalna 127

Przepyszna kompozycja warzyw i przypraw w słoiku  bez chemii super dodatek do zup i mięs Składniki • 1 duży por • 5 marchewek • 1 seler • 3 pietruszki • 1 duża główka czosnku • duży pęczek ziół lubczyk pietruszka,koper • 4 łyżki soli grubej morskiej • 1 łyżka pieprzu • 1 łyżeczka kurkumy • 1 łyżeczka papryki słodkiej • 2 cebule Sposób przygotowania 1. Por i cebulę pokroić

W królestwie smaków Beaty
TORTILLA DE PAPAS – hiszpańska tortilla z ziemniakami 151

przepis na klasyczną, tę najbardziej tradycyjną, z dodatkiem cebulki, która fajnie podkręca smak. Taka Tortilla ziemniaczana jest świetnym pomysłem na samodzielny obiad, albo też jako dodatek do rożnego rodzaju mięs czy też ryb. Koniecznie wypróbujcie! SKŁADNIKI: ( dla 2 osób ) ziemniaki – ok. 350 g * jajko – 3 szt * cebula – 1 szt * oliwa z oliwek – 80 ml * sól , pieprz

Ostra na Słodko
Buraczki na zimę. 159

     Uwielbiam ułatwiać sobie życie. Dlatego wolę raz poświęcić 2-3 godziny i później cieszyć się smakiem cudownych buraczków o każdej niemal porze. Choć

Rozpustne gotowanie
Domowe przetwory: pasta z czerwonej papryki 185

miłośników papryki mamy dzisiaj pyszną pastę, która może być super dodatkiem do kanapek, pizzy, mięs czy innych potraw Składniki: - 5 kg czerwonej papryki - 1 główka czosnku - 2 łyżki oliwy - 1 łyżka soli - 2 łyżki cukru - pieprz Składniki na 6 słoiczków po ok. 250 ml. Papryki dokładnie myjemy, układamy na blasze i wkładamy do piekarnika nagrzanego do 200 stopni. Pieczemy

Kuchenne Wariacje
PRZECIER POMIDOROWY NA ZIMĘ 158

TERAZ KIEDY POMIDORKI SĄ SŁODKIE I PEŁNOWARTOŚCIOWE  I TANIE -DOBRZE JEST  ZROBIĆ PRZECIER NA ZIMĘ-JA ROBIĘ GO CO ROKU I POTEM MAM PYSZNY DODATEK DO ZUP I MIĘS .... SKŁADNIKI: POMIDORKI (MOCNO DOJRZAŁE) CEBULA CZOSNEK VEGETA BAZYLIA (NIE KONIECZNIE) 1-2 PAPRYCZKI OSTRA SÓL PIEPRZ (MOJE MALINÓWKI Z OGRÓDKA) PRZYGOTOWANIE: WSZYSTKO KROIMY NA KAWAŁKI WRZUCAMY DO GARNKA

Swojskie jedzonko
Ljutenica - bułgarska pasta z pomidorów, bakłażanów i papryki 194

grillu i to był znakomity pomysł - skórka szybko się zwęgliła, obieranie było łatwe, a pasta zyskała lekko dymny aromat. Bardzo polecam bo to świetny dodatek do wszystkiego - do mięs, wędlin, sera i na kanapki.  składniki 1500 g papryki  1500 g bakłażanów  2500 g pomidorów 200 g  cebuli 3- 4 ząbki czosnku  1 ostra

Stare Gary
Konfitura z pomidorów z chili i kolendrą 140

pomidorów. Kupiłam ją na spróbowanie, stwierdziłam, że to rewelacyjny pomysł i postanowiłam podkręcić ten smak. I oto jest – konfitura z pomidorów, z chili i kolendrą. Fantastyczny dodatek do wędlin i mięs, ale także ciast. Zakochacie się w tym smaku. Niektórzy zrezygnowali dla niej z ketchupu ;)   Składniki: – 1 kg pomidorów (najlepsze odmiany z małą ilością pestek i miąższu

Pociąg Do Kuchni
Konfitura/galaretka z chrzanu 170

Słodka a zarazem pikantna galaretka. Dzięki kurkumie ma ładny, żółty kolor. Świetnie nadaje się jako dodatek do wędlin i mięs. Tak samo dobrze pasuje do jajek. Składniki: 250 g korzenia chrzanu 125 ml octu owocowego 250 g cukru ½ łyżeczki soli ½ łyżeczki kurkumy cukier żelujący - porcja na 500 g owoców Wykonanie: Chrzan obrać a następnie pokroić na mniejsze kawałki i zmiksować

Mama Gotuje
Marynowane cytryny 215

Marynowane cytryny są niezastąpionym elementem kuchni Bliskiego Wschodu i północnej Afryki.  W kuchni marokańskiej są dodawane do wszelkiego rodzaju tadżinów.  Konserwowane w soli są doskonałym dodatkiem do wszelkiego rodzaju mięs, ryb i sałatek, którym nadają niepowtarzalny, ożywczy smak.  Chcąc przygotować marynowane cytryny, wybierajcie te mniej dojrzałe i dobrej jakości. Najlepsze będą owoce z ekologicznych upraw

W SMAK
Pieczona kukurydza z masłem, czosnkiem niedźwiedzim i chili 164

Aromatyczna kukurydza pieczona z masłem, czosnkiem niedźwiedzim i szczyptą chili. Sprawdzi się jako dodatek do różnego rodzaju mięs lub jako samodzielna przekąska. Warto skorzystać z sezonu na kukurydzę, póki trwa… i cieszyć się jej wybornym smakiem Składniki: 2 kolby kukurydzy cukrowej 2 płaskie łyżki suszonego czosnku niedźwiedziego 2 łyżki masła szczypta chili sól Przygotowanie: Kolby kukurydzy obrać z liści

Oryginalny smak