dodatki do mięs - 1254 przepisów (strona:25/84)

Podróże kulinarne - Tunezja 175

też z kurczakiem lub z rybą oraz z dodatkiem warzyw. Kuskus na slodko-z rodzynkami i orzechami z kurczakiem Kuskus wytrawny z kurczakiem i baraniną z dodatkiem warzyw Z mięs spożywa się głównie baraninę i jagnięcinę, drób-kurczaka, indyka oraz wołowinę. Ponieważ jest to  kraj muzułmański, w Tunezji nie spożywa się wieprzowiny (wyjątkiem są hotele, w których serwuje się(...)pobrudzić jest nie lada wyzwaniem. Tunezyjska przystawka, obowiązkowo z jajkiem na twardo, tuńczykiem i limonką. Obok mini wersja brick'a W Tunezji spożywa się też zupy warzywne z dodatkiem makaronu, soczewicy, mięsa oraz zupy rybne. Zupa rybno-pomidorowa Bardzo popularne są jajka podawane na twardo jako dodatek do wielu dań lub jako przystawka. Kuchnia tunezyjska obfituje też w warzywa, przede

Zawsze głodna!
Dip z pieczonego buraka 137

spotkanie z przyjaciółmi czy też wieczór przed telewizorem (wybierzcie sami;), polecam Wam ten dip. Można go podać ze świeżymi, chrupiącymi warzywami, pieczywem, nachosami czy krakersami ale także jako dodatek do grillowanych mięs. Składniki: 1 duży upieczony burak* 100 g serka twarogowego (może być kozi) 1 ząbek czosnku 2 łyżki soku z cytryny sól pieprz po 1 łyżeczce kuminu i nasion(...)następnie roztarty w moździerzu kumin i kolendrę. Całość miksujemy na gładką masę, następnie doprawiamy solą i pieprzem i ponownie miksujemy. Dip podajemy posypany sezamem lub świeżymi ziołami jako dodatek do świeżych warzyw, pieczywa, krakersów

Smakowity Blog Kulinarny
Sałatka z grillowanych warzyw i pieczarek 173

grillowanych warzyw można przygotować pyszne sałatki i podać na przykład do grillowanych mięs. Jeżeli nie zostaną wykorzystane do sałatki, można je potem dodać do zupy i zmiksować na krem. Będą miały wspaniały aromat i smak. Składniki: 2-3 papryki w różnych kolorach (użyłam kilka malutkich papryczek w kolorach: żółty, czerwony i pomarańczowy) 1 młoda cukinia 1 mała kalarepa kilka małych(...)zmiękną i zrumienią się. W tym czasie rukolę umyć i osuszyć, rozłożyć na talerzach. Na wierzch wyłożyć warzywa, polać schłodzonym sosem. Podawać jako samodzielne danie lub jako dodatek do grillowanych mięs

Czerwień i błękit
Miska Tupperware 264

ciasta drożdżowego. Wodoszczelne zamknięcie pozwala na bezpieczny transport.  Zastosowanie: - do przyrządzania kruchego ciasta, babek i ciast ucieranych - do utrzymywania w świeżości i serwowania surówek, jarzyn, dodatków - do marynowania mięs i ryb Jak przygotować ciasto drożdżowe? Składniki ciasta należy umieścić w misce, zamknąć przykrywkę i odstawić w ciepłe miejsce. Można umieścić miskę w zlewozmywaku wypełnionym ciepłą wodą. Gdy pokrywka „wyskoczy(...)Praktycznie obyło się bez mieszania łyżką,zakręciłam miską i gotowe.. Podejście piąte -przechowywanie sałatki .Sałatka w takiej misce nie traci na żadnej wartości, zachowuje świeżość..czasem sałatki z dodatkiem majonezu "podchodzą " wodą..ale ja w tym przypadku nic takiego  nie zauważyłam. Podejście szóste- ciasto na pierogi..Nie spodziewałam się takiego efektu..składniki na ciasto włożyłam do miski, zamknęłam

Moje domowe kucharzenie
Konfitura ze śliwek kalifornijskich 139

kalifornijskie, a nie na przykład suska sechlońska, czy inne lekko podwędzane. To ma być słodka, delikatna konfitura. Śliwka wędzona zmieni jej charakter. Zamiast dodatku do ciasta drożdżowego otrzymalibyśmy dodatek do zimnych mięs, co też nie jest złym pomysłem. „ Śliwki kalifornijskie to śliwki odmiany Petite d’Agen. W przeciwieństwie do producentów suszonych śliwek z innych rejonów świata, kalifornijscy sadownicy pozwalają owocom

królestwo garów
RYŻ SMAŻONY Z KALAFIOREM 186

Ryż smażony z czosnkiem, cebulą i kalafiorem to świetny dodatek do grillowanych mięs i ryb. Dobrze smakuje też z jajkiem, które wbijamy na patelnię 1-2 minuty przed końcem smażenia. Otrzymamy wówczas pełnowartościowy posiłek, idealny na lunch lub wczesną kolację. Przygotowanie tej jednogarnkowej potrawy nie zajmie Wam dużo czasu, szczególnie, jeśli wcześniej ugotujecie ryż lub wykorzystacie ten pozostały z obiadu

cool and minty
Sos słodko - kwaśny ( ze śliwek, jabłek, pomidorów) do mięs oraz wędlin. 138

Witajcie  :) mam dzisiaj dla Was propozycję pysznego sosu słodko- kwaśnego. Wyśmienicie sprawdza się jako dodatek do pieczonych mięs oraz wędlin. Taki sos często używam np : do gulaszu , danie wtedy smakuje wyśmienicie:) Przepis na ten sos znalazłam w gazetce Działkowiec ale troszkę go ulepszyłam:) Zapraszam do wypróbowania :) Składniki: 3 kg pomidorów lima 1 kg jabłek najlepiej papierówek 1 kg śliwek

Sama słodycz i szczypta chili
Ogórki kanapkowe (z kurkumą i curry) 739

przepisy znajomych blogerek i przygotowałam własną wersję (własne proporcje) ogórków kanapkowych! Słodko-kwaśno-ostre, mocno chrupiące, idealne jako dodatek do kanapek, ale nie tylko - sprawdzą się też jako dodatek do grillowanych mięs (testowane!) czy obiadowa sałatka. Curry i kurkuma nie tylko nadają im ładny kolor, ale i wyjątkowy smak. Gorąco polecam Wam przygotowanie chociaż kilku słoików ogórków kanapkowych - na pewno

Pora coś zjeść
Nacinane pieczone ziemniaczki 370

Najlepiej smakują te młodziutkie, wczesne kartofelki. Aromatyzowane świeżym tymiankiem, okraszone dobrą oliw i posypane morską solą. Takie ziemniaczki smakują dobrze zarówno same - jako przekąska, ale także jako dodatek do grillowanych mięs lub obiadowego mięsiwa. Niemniej jednak zdecydowany hit, to pieczone ziemniaczki i zimny kefir lub zsiadłe mleko. PYSZNIE ! Składniki: około 1,5 kg młodych ziemniaków gałązki świeżego tymianku oliwa

kolorowotorcikowo
fasolka szparagowa zapiekana z żółtym serem 437

Następnie odcedzamy. Naczynie żaroodporne smarujemy masłem. Przekładamy fasolkę, oprószamy pieprzem oraz ziołami i posypujemy startym serem. Całość zapiekamy przez ok. 15 min. Podajemy jako osobne danie lub jako dodatek np. do mięs

Domowy Smak Jedzenia
CHACZAPURI 166

wynosić 1:1.  Przed podaniem gotowe chaczapuri kroimy jak pizzę lub rwiemy rękami na kawałki.  Wierzch placków możemy z jednej strony posmarować masłem. Najlepiej smakują jako dodatek do serów, mięs i ryb z grilla. Dobre, zamiast tradycyjnego pieczywa do wszelkiego rodzaju sałatek. SKŁADNIKI / 8-9 sztuk CIASTO 340 g mąki pszennej 250 ml ciepłej, ale nie gorącej wody

cool and minty
Sałatka z pieczonych octowych ziemniaków 184

sałatce, celowo więc zrobiłam ich więcej ( o 0,5 kg). Sałatka jest bardzo wyrazista, a jak już mamy gotowe ziemniaki, jej przygotowanie zajmie nam parę minut. Jest dobrym dodatkiem i do mięs na zimno i do wędlin, a także do mięs z grilla. Polecam! składniki 300 g pieczonych, octowych ziemniaków (  klik  ) 1/2 szklanki pokrojonego zielonego szczypioru 1 młoda

Stare Gary
Rzodkiewki pieczone z sezamem 156

ponieważ traci całą swoją ostrość. Gotowane rzodkiewki prezentowałam już wcześniej, dzisiaj kolej na rzodkiewki pieczone. Soczyste i chrupiące rzodkiewki sprawią, że każde danie stanie się lżejsze. Świetne jako dodatek do pieczonych mięs, tadżinu, kuskusu lub samodzielna przekąska. Przygotowanie jest banalnie proste. Składniki: dowolna ilość rzodkiewek 1-2 łyżki oleju 1-2 łyżki sezamu Wykonanie: rzodkiewki i olej umieścić w naczyniu

Gotuj zdrowo!Guten Appetit!
Sałata z kaparami, mozzarellą i pomidorkami 172

oliwy, octu z winnego i miodu. Polecam sałaty podawać z grzankami np z masłem czosnkowym, wtedy spokojnie możemy podawać je jako samodzielne danie. Sprawdzą się również idealnie jako dodatek do grillowanych mięs. Jeśli jesteś na diecie, to również z chęcią zapoznasz się z taką sałatką. Nie dodawaj tylko miodu do dressingu. Drukuj Sałata z kaparami, mozzarellą i pomidorkami window.ajaxurl

Mieszam w Garnku
Raita ogórkowa 168

tarce. Osączamy. Przekładamy do miseczki ,dodajemy jogurt i pozostałe składniki. Mieszamy. Przykrywamy folią spożywczą i odstawiamy do lodówki na ok 2-3 godziny. Można posypać szczypiorkiem. Idealne jako dodatek do grillowanych mięs czy grzanek. Artykuł Raita ogórkowa pochodzi z serwisu Sierotka maRysia w kuchni

sierotka maRysia w kuchni
Sos tatarski 162

grzybów i ogórków konserwowych, z dodatkiem sosu na bazie majonezu, śmietany, musztardy i odrobiny chrzanu. Sos tatarski idealnie współgra z ugotowanymi na twardo jajkami, ale jest też świetnym dodatkiem do zimnych mięs, wędzonego łososia oraz gotowanej szynki. Domowej roboty sos tatarski jest bardzo smaczny! Polecam też przepis na różowe jajka z sosem tatarskim znajdziecie: tutaj Przepis na najlepszy Sos tatarski

Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię
Sos tatarski 128

Wspaniały dodatek do wędlin, mięs na zimno, jajek, śledzi... . Wersji sosu jest sporo. Ale zawsze jest to sos ostry, na bazie majonezu. Szukając oryginalnego przepisu trafiłam na sos majonezowy w książce „Nowoczesna kuchnia domowa” opracowanej przez Antoninę Piętkową i prof. Jana Piętka z roku 1935. sos majonezowy 1 łyżka musztardy*, 1 łyżka posiekanego szczypiorku, 1 łyżka kaparów, 1 korniszon**, parę

królestwo garów
Sos tatarski 163

grzybów i ogórków konserwowych, z dodatkiem sosu na bazie majonezu, śmietany, musztardy i odrobiny chrzanu. Sos tatarski idealnie współgra z ugotowanymi na twardo jajkami, ale jest też świetnym dodatkiem do zimnych mięs, wędzonego łososia oraz gotowanej szynki. Domowej roboty sos tatarski jest bardzo smaczny! Polecam też przepis na różowe jajka z sosem tatarskim znajdziecie: tutaj Przepis na najlepszy Sos tatarski

Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię
Czosnek marynowany 101

naturalne pokarmy i wyrazisty smak. Pokochaliśmy przyprawy i kiedyś mało popularne warzywa i odkrywamy je na nowo. Mamy dla was dzisiaj przepis na czosnek marynowany. Może być znakomitym dodatkiem do pieczonych mięs, nada im aromatu i wyrazistości. A po upieczeniu możemy go rozsmarować na podpieczonym kawałku razowego pieczywa i traktować jako skromną przystawkę.       Potrzebujemy: 3 główki czosnku

Marder&Marder Manufacture
Skworcu 110

gdzie można je kupić. Skworcu.com.pl ..to firma prowadzona przez p.Marka zajmująca się   sprzedażą wysyłkową przypraw i herbat całego świata. Oferta sklepu jest bardzo duża, kawy , herbaty, dodatki do ciast , mięs , a nawet pojemniki do herbat, foremki do pieczenia i wiele innych...trza zajrzeć na stronkę  Skworcu.com.pl  albo na  Allegro  . W 2006 roku wysoka jakość

Moje domowe kucharzenie
Zimne sosy do mięs, wędlin, ryb i jajek 350

wymieszać z majonezem i odstawić przynajmniej na 2 godziny aby składniki się przegryzły.Do sosu można dodać pół na pół majonezu i gęstego jogurtu. Majonezowo-warzywny dip do mięs Pyszny, ostry dodatek do pieczonego mięsa lub np. do domowych burgerów. czerwona cebula 2 ogórki konserwowe 2 łyżki siekanego koperku 2 łyżki keczupu 1/4 łyżeczki papryki słodkiej sól świeżo zmielony pieprz

Smakołyki Asi
Surówka z czerwonej kapusty 692

rozpoczęty, więc na stole królują kapusty wszelkiego gatunku, cykoria, rzodkiew i inne jesienne, bogate w witaminy skarby. Surówka z czerwonej kapusty, którą Lulu dla nas przygotowała stanowi doskonały dodatek do pieczonych mięs, gulaszy lub smażonych ryb. Normal 0 21 false false false PL X-NONE X-NONE /* Style Definitions */ table.MsoNormalTable {mso-style-name:Standardowy; mso-tstyle-rowband-size

Kulinaria - potrawy z różnych stron świata
Sałatka śledziowa z porem i marynowaną cebulką 203

sałatki wykorzystałam cebulkę marynowaną perłową, którą otrzymałam do testowania od firmy JAMAR . Cebulka ma idealny słodko- kwaśny smak. Doskonale nadaje się do przygotowywania sałatek, ale również może stanowić dodatek do wędlin, mięs, czy ryb. W mojej sałatce cebulka marynowana doskonale współgrała ze śledziami i pozostałymi składnikami. Podbiła moje kubki smakowe i będą po nią częściej sięgać.  Serdecznie zachęcam

Tradycyjna kuchnia Kasi
Rondel burgundzki 138

Rondel burgundzki to zapiekanka ziemniaczana z dodatkiem różnego rodzaju mięs. Nie wiem skąd wzięła się nazwa i czy faktycznie potrawa ta pochodzi z burgundii, dla mnie jest to niezapomniany smak dzieciństwa, którym chciałabym się z Wami podzielić. Moja mama dawno temu przygotowywała tę potrawę jako szybkie, proste i ekonomiczne danie. Idealnie nadaje się do wykorzystania resztek wędlin (kiełbasy, parówek, boczku

Codzienne Gotowanie
Dzikie owoce. Kisiel z czeremchy 113

zbierać dziko rosnące rzeczy dające się pożytecznie przetworzyć. Wędrując i szukając czeremchy na pewno napotkacie jarzębinę. Nazbierajcie jej koniecznie a potem zróbcie konfiturę z jarzębiny , która jest świetnych dodatkiem do pieczonych mięs. ROZWIŃ I CZYTAJ DALEJ

Smaczna Pyza
Winny sos kurkowo-szczypiorkowy 89

Sosy grzybowe są świetnie do makaronów, ryżu, ale przede wszystkim stanowią doskonały dodatek do dobrych mięs. W sezonie na kurki, ten sos naprawdę warto wypróbować w swojej kuchni. Ma dominujący smak kurek, wyraźną nutę wina i odpowiednią konsystencją, by ładnie rozlać się po mięsie, ale z niego nie spłynąć za szybko

Milion Smaków
PESTO Z PIECZONEJ PAPRYKI I GRILLOWANEGO BAKŁAŻANA 149

ZIMĘ,TERAZ MAMY PYSZNE POMIDORY ,PAPRYKĘ I BAKŁAŻANY ŚWIERZE I NIEDROGIE WARTO WIĘC ZAMKNĄĆ CHOĆ TROCHĘ TEGO LATA W SŁOIKU I CIESZYĆ SIĘ NIM ZIMĄ,IDEALNE DO MAKARONU,MIĘS I JAKO DODATEK DO POTRAW SKŁADNIKI: 4 PAPRYKI CZERWONE 2 ŚREDNIE BAKŁAŻANY(LUB 1 DUŻY) 2 POMIDORY JEDNA CEBULKA 2 ZĄBKI CZOSNKU OLIWA  ULUBIONE ZIOŁA  SÓL PIEPRZ PRZYGOTOWANIE: PAPRYKĘ

Swojskie jedzonko
Colesław 391

Sałatka Colesław , to pyszna  sałatka, idealny dodatek do grilowanych mięs, smaczna i chrupiąca przystawka obiadowa. Składniki -pół główki białej kapusty -1 cebula -sok z cytryny -pół szklanki majonezu -5 łyżek oliwy z oliwek -3 duże marchewki -sól i pieprz Kapustę drobno poszatkuj i układając partiami, posypuj solą, szczypta po szczypcie, delikatnie. Ugnieść i zostawić na jakieś pół godziny. Sprawdzić

Z Kuchni Do Kuchni
Tabbouleh – libańska sałatka z bobem, quinoą i ziołami 196

miodem. Delikatnie wymieszać. Podawać schłodzoną. Można posypać serem feta. Jak wspomniałam, tabbouleh libańska sałatka z bobem, quinoą i ziołami jest nie tylko świetny samodzielnie, ale stanowi przepyszny, odświeżający dodatek do grillowanych mięs.   Podobne przepisy Makaron z owocami morza Lemoniada truskawkowa pomidorowa fasolka z bankietówkami Zupa pomidorowa z prawdziwych pomidorów .yuzo_related_post img{width:180px !important; height:170px !important

Pociąg Do Kuchni
Ogórki z papryką, cebulą i imbirem - sałatka na zimę 145

Doprowadzić do wrzenia. Wkładać gorącą (bulgoczącą) sałatkę do słoików. Szczelnie je zakręcać i pozwolić, by powoli stygły. Przechowywać w ciemnym miejscu. Sałatkę można podawać do obiadu. Może być dodatkiem do serów, mięs, dań warzywnych

Weekendy w domu i ogrodzie
Salsa z kukurydzą i świeżymi pomidorami 168

Salsa ze świeżych pachnących pomidorów z dodatkiem słodkiej kukurydzy ...pycha,  super dodatek do kanapek, mięs czy ryb. Robi się ja szybko, a smakuję wyśmienicie. Słońce już pięknie otuliło pomidory, co nadało im słodyczy, więc czas ich wykorzystać na wiele sposobów.  SKŁADNIKI  1 mała cebula  1 łyżka oliwy (może być olej słonecznikowy) 6 gałązek natki pietruszki

Basia w kuchni
Truskawkowa sałatka z rukolą, ziarnami i miodowo-bazyliowo-miętowym sosem 138

jeden z nich. Sałatka, która swoim smakiem może zaskakiwać, zwłaszcza jeżeli chodzi o połączenia. Ja osobiście proponuję, aby spróbować ją jeść nie tylko jako przekąskę, ale również jako dodatek do grillowanych mięs. Karkówka, czy boczek są idealne. Spróbujcie ;) Składniki: 10 średnich truskawek 2 garści rukoli łyżka ziaren słonecznika 10 oliwek czarnych pomidory suszone ok 5 sztuk pół kotki sera feta

ChilliJemy
Surówka na grilla 238

mieszam, przekładam do zamykanego pojemnika.  Surówka jest niezwykle prosta w przygotowaniu, robię ją bezpośrednio przed wyjściem, tak żeby po drodze się przegryzła. Wszystkim smakuje i jest doskonałym dodatkiem do grillowanych mięs i kiełbas

Kuchnia Prezydentowej
Pieczone ziemniaki z rozmarynem 148

smacznego i bardzo prostego. Coś co dzięki smalczykowi zyskało zupełnie nowe oblicze – pieczone ziemniaki z rozmarynem. Uwielbiam takie ziemniaczki z zsiadłym mlekiem, ale też często są u nas dodatkiem do różnych mięs i ryb. Zazwyczaj robiłam je z rozmarynem, teraz po dodaniu smalczyku z ziołami mają zdecydowanie bogatsze walory smakowe. O pozytywnych wrażeniach jakie wywarła na mnie Smakowita Pajda pisałam

Wiem co jem
Trzy wyjątkowe pomysły na ananasa z grilla 185

Grillować około 10 minut, Podawać na ciepło z gałką lodów śmietankowych na wierzchu. Grillowany ananas może być nie tylko składnikiem wspaniałych deserów z grilla. Może być również doskonałym dodatkiem np. do mięs z grilla czy burgerów. Trzy wyjątkowe pomysły na ananasa z grilla is a post from: naRuszcie.pl The post Trzy wyjątkowe pomysły na ananasa z grilla appeared first

naRuszcie
sos tatarski 157

tatarski to bardzo prosty i popularny dodatek do jaj, mięs na zimno czy ryb. Przepis na sos tatarski można znaleźć już w XVIII wiecznych książkach kucharskich. Od tego czasu powstało wiele wariacji na jego temat, wiec każdy znajdzie jakąś wersje dla siebie. Dzis proponuję wersję z musztardą i marynowanymi grzybkami. Składniki: 3 ogórki konserwowe mały słoiczek grzybków marynowanych 5 łyżek

Kulinarna Patilogia
WIOSENNA SURÓWKA DO OBIADU Z SAŁATĄ, KUKURYDZĄ, OGÓRKIEM I KOPERKIEM 305

Surówka , która składa się z dresingu śmietanowo-koperkowego wymieszanego z sałatą, rzodkiewkami, ogórkiem i kukurydzą, stanowi idealny dodatek do grillowanych/pieczonych mięs i warzyw. Serdecznie polecam :). Przepis ze zdjęciami krok po kroku . Jeżeli przygotowałaś/eś danie z tego przepisu, prosimy o jego zdjęcie :). Wyślij je na adres a.rybinska@gmail.com. Fotografię opublikujemy w komentarzach i na naszym Facebooku (oczywiście podpiszemy Twoje dzieło

Przepisy Aleksandry
Chutney z jabłek i żurawiny 190

głowie po otrzymaniu od znajomych kilku kilogramów jabłek. Co tu zrobić, aby ich nie zmarnować? Poszperałam w google i oto powstał chutney z jabłek i żurawiny. To świetny dodatek do różnych mięs i serów, nawet grilowanych warzyw. Przepis znalazłam na blogu gotujębo, jednak zmodyfikowałam go do własnych potrzeb. Składniki: 2 kg jabłek (gatunek dość słodki i twardy) 20 dkg żurawiny

tojestpyszne.blogspot.com
Śliwki suszone, marynowane w Earl Grey 172

occie owoce. Kiedy trafiłam na  przepis Christophera  wiedziałam że to coś dla mnie  - korzenna octowa zalewa i suszone śliwki! Wyszły znakomicie. Można je jeść jako dodatek do serów, mięs, warzyw. Sprawdzą się na przyjęciu jako korzenna przekąska - bardzo polecam! składniki 300 g suszonych  śliwek ( nie wędzonych) 300 ml wody 7 łyżeczek herbaty earl grey

Stare Gary
SAŁATA Z KAPUSTĄ PEKIŃSKĄ, FETĄ, OGÓRKIEM KISZONYM I ZIOŁOWO-CZOSNKOWYM WINEGRETEM 305

przepis na bardzo prostą, ale wyrazistą w smaku sałatę, która będzie idealnym dodatkiem do grillowanych/pieczonych mięs i warzyw. Jeżeli przygotowałaś/eś danie z tego przepisu, prosimy o jego zdjęcie :). Wyślij je na adres a.rybinska@gmail.com. Fotografię opublikujemy w komentarzach i na naszym Facebooku (oczywiście podpiszemy Twoje dzieło) CZYTAJ WIĘCEJ I PRZEJDŹ DO PRZEPISU

Przepisy Aleksandry
Marynowane skórki arbuza 210

surowym, nieprzychylnym  człowiekowi środowisku nic nie mogło się zmarnować. Wykorzystywano więc wszystkie jadalne części arbuza i dzieki temu możemy delektować się wspaniałym, choć dość pracochłonnym dodatkiem do pieczonych mięs lub deserów.  Składniki 6 szklanek pokrojonej w kostkę (ok. 1,5 x 1,5cm) skórki z arbuza (najlepiej, żeby była to wyłacznie biała część z 1-2 milimetrami czerwonego

Kulinaria - potrawy z różnych stron świata
Makaron z kremowym sosem z wędzonego boczku i zielonego groszku wg. Jamiego Olivier'a 154

pomidorowymi. Idealnie nadają się także do zup oraz do wielu potraw kuchni polskiej i włoskiej. Dobrze sprawdzą się do spaghetti oraz zapiekanek. Wybornie smakują także z dodatkiem różnego rodzaju mięs, ryb oraz duszonych warzyw. * przepis pochodzi z książki Jamie'go Oliver'a 'Każdy może gotować

CookYourself
Ćwikła z chrzanem 134

Ćwikła z chrzanem to wspaniały i zdrowy dodatek do wielkanocnych mięs. Można ją szybko przygotować w domu. Składniki: 3-4 średnie buraczki czerwone 2łyżki tartego chrzanu lub 3 łyżki chrzanu ze słoiczka 1-2 łyżki soku z cytryny lub octu jabłkowego/winnego sól i cukier do smaku Buraki umyć, włożyć do zimnej wody i gotować do miękkości na średnim

Czerwień i błękit
Błyskawiczny sos chrzanowy + film 113

Błyskawiczny i banalnie prosty w przygotowaniu, sos chrzanowy to świetna propozycja dla zabieganych i ciągle spieszących się gospodyń domowych. Jest doskonałym dodatkiem do różnych mięs i ryb a także gotowanych i ziemniaków. składniki na 2 porcje sosu 2 płaskie łyżki mąki szklanka bulionu 200 g śmietany 18% 2 łyżki utartego chrzanu ( ze słoiczka ) łyżka masła szczypta cukru szczypta soli przepis

Smakowite Dania
Masło chrzanowe + film 173

Masło chrzanowe czyli pyszne smarowidło do pieczywa. Błyskawiczne i proste w przygotowaniu masło smakowe, podane na świątecznym stole będzie fantastycznym dodatkiem do  pieczonych mięs, ryb oraz ugotowanych na twardo jajek i wędlin. Do masła można dodać swoje ulubione zioła. składniki na 180 g masła 150 g masła 2 łyżki tartego chrzanu ze słoiczka łyżka rzeżuchy lub natki pietruszki czarny

Smakowite Dania
Sos miętowy 202

Idealny jako dodatek np. do mięs. Czytaj więcej

Pasja tworzenia
Tradycyjna sałatka jarzynowa 115

Gości chyba na każdym polskim stole podczas domowej uroczystości. Choć wielu ją uważa za wytwór komunizmu moim zdaniem jest niezastąpiona  jako dodatek do zimnych mięs czy w połączeniu ze śledziem. Za często jej nie robię, ale Świąt bez jarzynowej jakoś sobie nie wyobrażam :) Składniki : 4 średnie ziemniaki  2 marchewki 1 średni seler  1 pietruszka  4 ogórki

Gosia gotuje
Kapusta z grzybami 149

grzybami to ulubione danie Wigilijne mojej Mamy, która wręcz kocha to warzywo. Bez niej nie ma u Nas Wigili, a  jak zostatnie , to chętnie jest zjadana jako dodatek do pieczonych mięs. Składniki: 1 kg kiszonej kapusty 0,5 kg świeżej kapusty 2 duże cebule 4 ziarna ziela angielskiego 4 goździki 5-6  ziaren  czarnego pieprzu

Gosia gotuje
Risotto z owocami morza 129

jest oczywiście ryż. Bazę na risotto sporządza się zawsze tak samo, dopiero dodatki które do niego dobierzemy nadają mu smak, który pragniemy wydobyć. Risotto serwowane jest z najprzeróżniejszymi dodatkami, od grzybów, mięs, warzyw po owoce morza. Dziś przedstawię właśnie tę ostatnią wersję, czyli risotto ai frutti di mare! SKŁADNIKI dla 2 osób : 1/2 opakowania ryżu arborio cebula 3 ząbki czosnku

smacznieinatemat
Pasztet idealny 179

Pyszny pasztet z przepisu mojej Mamy. Sekret smaku tkwi w różnorodności mięs, a dzięki dodatkowi warzyw, pasztet nie jest suchy tylko mięciutki i wilgotny. Zdjęcia nie są zbyt piękne, bo niestety nie zabrałam ze sobą aparatu :( Składniki na 2 keksówki: 40 dag łopatki 40 dag karkówki 1 udko z kurczaka, bez skóry i kości podwójna pierś z kurczaka, oczyszczona

My Culinary Art
Kluski śląskie 121

KLUSKI ŚLĄSKIE to super dodatek do różnych mięs.  KLUSKI ŚLĄSKIE  SKŁADNIKI: ziemniaki - 1,5 kg maka ziemniaczana - 3 łyżki jajko - 1 sztuka WYKONANIE: Gotujemy ziemniaki w osolonej wodzie (1 łyżka soli). Odcedzamy ziemniaki, czekamy aż wystygną, przeciskamy przez praskę Uklepujemy, dzielimy na cztery części, jedną część "wyciągamy" i do powstałej dziurki wsypujemy mąkę ziemniaczaną(wyciągnięta część jest oczywiście

Kuchnia Beaty
Kluseczki z kapustą. 285

Gotowana kapusta kiszona to pyszny dodatek do wielu mięs.Ja bardzo ją lubię dziś przygotowałam ją z pysznymi kluseczkami, które bardzo łatwo można przygotować. SKŁADNIKI: kiszona kapusta  cebula słonina liść laurowy vegeta 1 łyżka mąka woda, pieprz, sól  WYKONANIE: Kapustę pokroić, wrzucić do garnka zalać zimną wodą, dodać liść laurowy i zagotować, Kiedy kapusta jest miękka odcedzić

Kuchnia Beaty
Młoda zasmażana kapusta. 129

MŁODA ZASMAŻANA KAPUSTA to świetny dodatek do wszelakich mięs. Sezon się zaczął, więc warto  zadbać o swoje podniebienie. SKŁADNIKI: 1-2 główki kapusty sól, pieprz, cukier ocet bądź cytryna  tłuszcz, ja używa smalcu własnego przepisu WYKONANIE: kapustę kroimy, dodajemy sól, pieprz, cukier i ocet, możymy- przynajmniej 2godz.( ja zostawiam na noc) następnie smażymy na lekkim ogniu do miękkości

Kuchnia Beaty
Kasza gryczana z selerem naciowym i suszonymi pomidorami 181

seler naciowy i pokrojone w kostkę suszone pomidory. Całość smażymy kilka chwil, dodajemy ugotowaną kaszę, doprawiamy solą i pieprzem. Przed podaniem dekorujemy miętą. Gotowe. Taka kasza to świetny dodatek np. do mięs lub ryby

Mango Papaja
Pierś gęsi w towarzystwie --- Goose seno accompagnato 143

ogniu, do momentu ,aż warzywa będą al dente Całość zalewamy śmietaną wymieszana z inulina ,Gotujemy i gotowe. U mnie podane z kasza jaglaną Kasza jaglana jest świetnym dodatkiem do duszonych mięs i dań słodkich (np. zapiekanek ze śliwkami lub jabłkami). Jednak często zdarza się, że po ugotowaniu ma lekko gorzki smak i może zepsuć całe danie. Żeby kasza jaglana

w mojej kuchni
Sos czosnkowy 137

czosnkowy, podstawa do wielu dodatków, sałatek, do mięs, albo jako dip. Czytaj więcej

Pasja tworzenia
LEKKA SAŁATKA Z POMIDORKÓW KOKTAJLOWYCH I SERA PLEŚNIOWEGO 250

Danie proste i pyszne.  Na lekką kolację lub jako dodatek do grillowanych mięs.Słodkie pomidorki koktajlowe + pyszny pleśniowy ser. Idealna para :))Składniki:pomidorki koktajloweulubiony ser pleśniowyświeżo zmielony pieprzszczypiorekoliwa z oliwekew. szalotkaWykonanie:Pomidorki myjemy, kroimy na połówki, ser rozdrabniamy, szczypior kroimy. Pieprzymy (ja nie używam już soli, bo ser jest dla mnie wystarczająco słony), skrapiamy oliwą, odstawiamy

Walijskie Pichcenie
Dufinki 176

minut w piekarniku nagrzanym do 200°C.Puszyste, mięciutkie i bardzo delikatne dufinki pasują do obiadu, na specjalne uroczystości… i nie tylko. Możemy je podać jako przystawkę, albo dodatek do wszelkich mięs, czy jak u  mnie – do jajek sadzonych w krążkach papryki i surówki ze szpinaku. Oczywiście do tego kubek świeżej maślanki. Wytworne, pięknie się prezentujące i pyszne ujmą swoim

mojewypiekiinietylko
Ziemniaczki Zdzisia 184

ziemniaków ścinamy, aby się nie przewracały. Napełniamy naszą kaszą ze skwarkami.    Ustawiamy armię ziemniaków na blaszce z papierem do pieczenia,   smarujemy roztrzepanym jajkiem z dodatkiem delikatu do mięs... ...i do piekarnika na 20 minut w temp. 160 st. C. Gotowe i pachnące.    Bardzo dobrze smakują z surówką z kiszonej kapusty. Smacznego

Maminek kulinarny
Pasztet drobiowy 358

Pasztet drobiowy... Delikatny i aromatyczny. Znacznie chudszy niż z mięs mieszanych. Z dodatkiem włoszczyzny. Przyprawiony gałką muszkatałową, jałowcem i imbirem. Zapraszam! Składniki: 700 g drobiowego mięsa mielonego; 1 duża marchewka; 1 mała pietruszka; 1/4 korzenia selera; Biała część małego pora; 1 średnia cebula; 1 łyżka oleju; 500 ml zimnej wody; 2 duże jaja; 4 ziarna pieprzu; 2 kulki jałowca

Gospodyni Miejska
Pikantna konfitura z antonówek i bzu czarnego 188

herbat. Mają intensywny kolor, którym można podkręcić przetwory blado wyglądające lub w bliżej nieokreślonym kolorze (np. z jabłek).  Pikantna konfitura z antonówek i bzu czarnego jest znakomitym dodatkiem do pasztetów, mięs i pieczywa, zwłaszcza późną jesienią i zimą.  Ilość użytych w przepisie owoców bzu czarnego jest wartością przybliżoną. Nie kupimy ich w sklepie lub na straganie, wiec zagospodarujemy

SzczyptaSmaQ
Zimna sałatka ziemniaczano-buraczana do mięs 520

zasadzie można wyróżnić dwa jej zastosowania : jako klasyczna przekąska ( wtedy można ją modyfikować dodając np. śledzia, parówkę, groszek konserwowy, kiszony ogórek czy cebulę ) i druga podawana jako dodatek do pieczonych mięs, sztuki mięsa z rosołu lub kiełbasy z grilla. Sałatka w zależności od upodobania i potrzeb jest mieszana z olejem, jogurtem lub majonezem. Czytaj więcej

Buniabaje w kuchni
TZATZIKI 185

Grecki dip czyli nasz sosik o wdzięcznej nazwie tzatziki stał się od pewnego czasu popularnym dodatkiem do grillowanych mięs i ryb. Oczywiście można go wykorzystywać także do maczania w nim pokrojonych w słupki warzyw, albo dodać do sałatki np. greckiej. Składniki: 1 zielony ogórek op. greckiego jogurtu (jest bardziej gęsty od zwykłego i długo zachowuje swoją konsystencję nawet, kiedy

Walijskie Pichcenie
Sos ze świeżych grzybów 178

Pomysłów na wykorzystanie pięknych okazów grzybków z ostatniego  Grzybobrania  miałam wiele, jednym z nich był sos grzybowy, pyszny dodatek do wielu dań (mięs, kasz, ziemniaków, kopytek, klusek śląskich, czy placków ziemniaczanych). Jest to zatem dodatek, który nie może się znudzić i dzięki dużemu wyborowi współgrających składników, odpowiada każdemu. Składniki: miseczka grzybów ok 300 g cebula śmietana łyżka

Taste Of My Day
duszona czerwona kapusta z bekonem i jabłkami z gruszką ... 191

jarzynkę kucharka, pieprz mielony, ocet winny na mniejszym ogniu dusić kapustę z 20 minut co jakiś czas mieszając na koniec wsypać mąkę i szybko mieszając zagęścić kapustę doskonały dodatek do kaczki, mięs innych, kopytek.......SMACZNEGO

W Mojej Kuchni Lubię
Śliwki marynowane 168

Marynatę octową przelewam do butelki i używam jako aromatyczny ocet śliwkowy. Rada. Śliwki marynowane ze względu na smak i aromat doskonałe są w przystawkach bo pobudzają apetyt. Są dodatkiem do sałatek, mięs i jako ładna dekoracja innych potraw

Kulinarny karnet Christophera
Sałatka z zielonym kuskus, mozzarellą i pomidorkami 154

kolejna sałatkowa propozycja, która będzie doskonała zarówno jako dodatek do grillowanych mięs jak i jako lunchowa przekąska zjedzona w ciągu dnia. Sałatka z zielonym kuskus, mozzarellą i pomidorkami Składniki: 1 szklanka suchego kuskus ok. 1,5 szklanki bulionu warzywnego przygotowanego na bazie   domowej warzywnej pasty bulionowej 1 pęczek natki pietruszki olej kujawski z saszetki z bazylią

Kulinarne przygody Gatity
Pieczone cytrynowe ziemniaki 230

bloga po krótkiej urlopowej i remontowej przerwie z prostym, ale bardzo aromatycznym przepisem na ziemniaki.  Doskonałe zarówno na ciepło, jak i na zimno. Mogą być podawane jako dodatek do grillowanych mięs czy ryb, albo jako sałatka na ciepło. Ja swoje zrobiłam na patelni, ale równie dobrze można je przygotować w piekarniku.   Pieczone cytrynowe ziemniaki Składniki

Kulinarne przygody Gatity
Zupa z jarmużu na mleku kokosowym z pikantnym musem z dyni 210

zalety tego niedocenianego warzywa :) Chipsy z jarmużu możecie przygotować jako przekąskę zamiast klasycznych chipsów. Przed podaniem posypcie je odrobiną soli i/lub ulubionymi przyprawami. Mus może nam posłużyć jako dodatek do różnych mięs. No to do dzieła! Mus z dyni: 250 g dyni kilka liści świeżej bazylii 1 żółta papryczka chilli Chipsy z jarmużu: kilka listków jarmużu bez nerwu głównego Zupa

Tajskie smaki
Czosnek marynowany w winie 151

wyparzonym dekielkiem i trzymać w ciemnym, chłodnym miejscu. Zalewę tak naprawdę przyrządzamy według swojego smaku, powinno się czuć słodycz w tym wytrawnym winie:) Tak marynowany czosnek jest wspaniałym dodatkiem do zimnych mięs, wędlin, serów i sałatek. Czosnek nie ma charakterystycznego ostrego zapachu, a w smaku delikatny- wyśmienity :) Jeśli zrobimy z podwójnej porcji to będziemy mieć 4 małe słoiczki marynaty. Jeszcze

Proste Potrawy

Proponowane wyszukiwania