Cykoria duszona w piekarniku, z dobrym maślanym sosem. Przepis z książki C.Clements & E.Wolf - Cohen "FRENCH delicious classic cuisine made easy". Smaczny, delikatny dodatek do mięs.składniki6 cykorii55 g masła, stopionego1 łyżka cukru1 - 2 łyżki soki z cytryny4 łyżki bulionu drobiowego lub wodyprzygotowanieNaszykować odpowiedniej wielkości naczynie, takie aby cykorie leżały obok siebie. Piekarnik rozgrzać do 170 st C. Połowę masła
Stare GaryBardzo lubiany przeze mnie dodatek do mięs i dań, szczególnie greckich. Łatwy w przygotowaniu - podstawą jest dobry gęsty jogurt i dobrze odciśnięte z soku ogórki. składniki400 ml gęstego jogurtu typu greckiegook 300 g zielonych ogórków, może być 1 wężowy 4 ząbki czosnku, drobno posiekane i zmiażdżone w moździerzu2 - 3 łyżki oliwy z oliwek2
Stare Garymój smak. Już wiem ,że to była pomyłka! Nie dosyć, że smaczny, to jeszcze ta zieleń!!! Jarmuż wrócił do łask :) Tak zrobiony to świetny dodatek do mięs. Przepis ze strony Food networkskładniki1/2 kg jarmużu, liście grubo posiekane 3 łyżki oliwy z oliwek 6 ząbków czosnku, drobno pokrojonych 1/2 szklanki bulionu warzywnego lub wody
Stare GaryBardzo dobry dodatek do mięs. Przepis znaleziony na blogu Turcja od Kuchni składnikiszklanka grubej kaszy bulgurłyżka oliwy z oliwekłyżeczka masłaśrednej wielkości cebulałyżeczka mięty suszonejłyżeczka currypół łyżeczki pul biber (papryka turecka )czarny pieprzsól1,5 szklanki wrzątkuprzygotowanieDo garnka wkładamy masło i oliwę, na roztopiony tłuszcz wkładamy drobno pokrojona cebulę, solimy i smażymy. Gdy cebula się zeszkli dodajemy przyprawy, smażymy minutę
Stare GarySmaczne i proste. Taką sałatkę możemy przygotować w przysłowiowe 5 minut. Jest świetnym dodatkiem do mięs, na przykład z grilla. Polecam. składniki4 czerwone cykorie1/2 pęczka szczypiorkugarść kolendry1 cebulasos6 łyżek oliwy z oliwek2 łyżki octu balsamicznego1/4 łyżeczki soli1/4 łyżeczki pieprzuprzygotowanieCykorię pokroić w poprzek w dosyć drobne paski. Cebulę pokroić w półkrążki. Kolendrę i szczypiorek posiekać. Cykorię, cebulę i zioła włożyć
Stare Garysosem lekko azjatyckim. Imbir, sos sojowy, czosnek i ocet ryżowy to dobre połączenie. Ważne aby fasolki nie ugotować zbyt mocno, ma pozostać chrupiąca, taka jest najsmaczniejsza. Dobry dodatek do mięs nie tylko azjatyckich. I świetna jako zimna sałatka - polecam.Inspiracją był przepis z tej strony.składniki500 g zielonej fasolki szparagowej2 łyżeczki nasion sezamu3 ząbki czosnku, starte1 łyżka tartego
Stare Garynaprawdę warto! Robiłam je po raz pierwszy,lecz w przyszłym roku na pewno będę polować na aronię i przygotuję z niej przetwory.Tak przygotowana aronia jest równiż świetnym dodatkiem do mięs,podobnie jak żurawina. Składniki na 4 słoiczki: 1 kg aronii 400-500 g jabłek 0,5 kg cukru trzcinowego sok y 1 cytryny Przygotowanie: aronię przebrać,oplukać i wsypać
Gotuj zdrowo!Guten Appetit!francuskiej, popularny sos o wyszukanej nazwie jednak o prostych i tradycyjnych składnikach stanowiących głównie mleko, mąkę i masło. Sos Beszamelowy jest podstawą wielu klasycznych potraw. Stanowi świetny dodatek do mięs, warzyw, dań makaronowych, lasagne, zapiekanek itp. Sos Beszamelowy (Beszamel) - Składniki: 2 szklanki mleka 2 czubate łyżki mąki 50 g masła 1 łyżka soku z cytryny gałka muszkatołowa
Słodka StronaPrzepyszny, aromatyczny sos pieczarkowy to jeden z najpopularniejszych sosów grzybowych w Polsce. Sos pieczarkowy to idealny dodatek do mięs, placów ziemniaczanych, gołąbków, a nawet makaronu. W każdej postaci smakuje wyjątkowo i z pewnością warto go podać do wielu potraw. Sos Pieczarkowy - Składniki: 250 g świeżych pieczarek cebula ok. 2 łyżki masła szklanka bulionu (jeżeli chcemy użyć bulionu z kostki - wybierzmy
Słodka StronaMoje dzisiejsze gruszki to propozycja przede wszystkim jako dodatek do mięsa i wędlin. Są mniej słodkie, za to bardziej kwaśne i lekko korzenne. Na pewno zasmakują wielbicielom owocowych dodatków do mięs :) Składniki: gruszki , 1 litr wody , 1 średnia cytryna , 5 łyżek miodu , 3 łyżki brązowego cukru , 1 łyżeczka goździków , 1/4 szklanki octu winnego . Do wody dodać miód, cukier
Codzienna kuchnia niecodziennaKonfitura z czerwonej cebuli to doskonały dodatek do mięs, sałat, serów, dań z grilla, czy kanapek. Można przyrządzać ją na wiele sposobów w zależności od upodobań (winną, słodką, gęstą lub z dużą ilością syropu). Oto moja propozycja na ten wspaniały przysmak o rubinowej barwie. Składniki: 500 g czerwonej cebuli 500 g cukru 100 ml czerwonego wytrawnego wina (np. Merlot
Food SquareMarynowane buraczki są rewelacyjnym dodatkiem do mięs, zarówno wędlin, jak i obiadów. Wybieramy najmniejsze buraczki. Gotujemy ok. 30 minut. Obieramy ze skórki. Na ok. 2 kg buraczków potrzebna nam będzie jedna pokrojona w plasterki cebula. Przygotowujemy zalewę octową. Jedna porcja to: -3 szklanki wody -0,5 szklanki octu -1 łyżka soli -5 łyżek cukru
Maminek kulinarnyMłode buraczki, świeży korzeń chrzanu i mamy świetny dodatek do mięs, ryb i kanapek. Składniki: -1 kg ugotowanych buraków -20 dkg świeżego korzenia chrzanu -sól -ocet lub sok z cytryny Buraki i chrzan obieramy a następnie kroimy na mniejsze kawałki. Do maszynki zakładamy sitko z drobniutkimi oczkami a na wylot maszynki woreczek foliowy, do którego będzie wpadała
Maminek kulinarnyMałe ogóreczki z odrobiną ostrej papryczki w zalewie octowej to świetny dodatek do mięs, sałatek, koreczków, pizzy itp. Składniki na zalewę: -3 szklanki octu -4 szklanki cukru -6 szklanek wody -2-3 łyżki soli -ziarna gorczycy Zalewę zagotowujemy i studzimy. Do słoików wrzucamy liść laurowy, kilka ziaren ziela angielskiego, szczyptę gorczycy, pół ząbka czosnku, kilka plasterków marchewki i kawałek
Maminek kulinarnyDynie już dojrzały, wybieramy najbardziej wybarwione i bez uszkodzeń. Przygotujemy dyniowe kostki w słodko-kwaśnej zalewie, które są idealnym dodatkiem do mięs. Składniki: -dojrzała dynia - ok. 2 kg -700 ml wody -250 ml octu -2 szklanki cukru -2 łyżki soli -czosnek -pieprz ziarnisty -ziele angielskie -gorczyca -listek laurowy Dynię dzielimy na części. Usuwamy
Maminek kulinarny