dodatki do mięs - 1254 przepisów (strona:11/84)

Kapusta biała zasmażana 165

Świetny dodatek do mięs, szczególnie do kotletów schabowych :) Taka kapustka super smakuje też z jajkiem sadzonym. Składniki: 1 mała główka kapusty 1 duża cebula woda sól, pieprz odrobina cukru kminek siekany zielony koperek 2 łyżki mąki olej Sposób wykonania: 1. Kapustę poszatkować, przełożyć do garnka i zalać niecałą szklanką wody. Dusić ok 20 minut. W razie potrzeby uzupełnić wodę

Kuchnia domowa Ani
Domowy sos barbecue 125

Idealny jako dodatek do mięs grillowanych. Składniki: 250 ml. przecieru pomidorowego 2 łyżki miodu 1 łyżka musztardy 100 ml. koncentratu pomidorowego 2 łyżeczki sosu sojowego 4 goździki  50 ml. wina czerwonego 1 cebula 1-2 ząbki czosnku 1 papryka czerwona Sól,pieprz Ostra papryka Olej do smażenia Sposób przygotowania: Obraną cebulę, czosnek i oczyszczoną paprykę siekamy w bardzo drobną

Bajeczna Kuchnia
Stir-fry z kiełków fasoli 190

stir-fry (potrawa przygotowana w specyficzny sposób - smażenie z jednoczesnym, ciągłym mieszaniem) jest niesamowicie świeże, aromatyczne i chrupiące.  Idealnie sprawdzi się jako danie główne lub jako dodatek do mięs. Polecam! Składniki :  1 ząbek czosnku drobno posiekany 1 łyżeczka świeżego startego imbiru 1 marchewka pokrojona w zapałki 0,5 szklanki pędów bambusa pokrojonych w zapałki 450g kiełków fasoli

Codzienne Gotowanie
Lubuskie potrawy regionalne, czyli czym się zajadamy w lubuskiem 178

wyraźnie winnym miąższem, bogate w sole mineralne i witaminy. Są to owoce deserowe, mające także zastosowanie w przetwórstwie. Jabłka te są dobre do jedzenia na surowo, doskonałe jako dodatek do mięs, zwłaszcza do drobiu, wyśmienite do racuchów, nadają się też na dżemy, moszcz i do jabłecznika. „Ojciec powtarzał: Tych drzew nie ruszajcie. Te jabłonie to historia tej ziemi. To dobre

Codzienna kuchnia niecodzienna
Dynia marynowana 151

Dynia marynowana na słodko jest doskonałym dodatkiem do mięs, często podaję ją jako przystawkę. Polecam. Składniki: 1 mała dynia 1 szklanka octu 2,5 szklanki cukru 2 szklanki wody kilka goździków kora cynamonu Sposób przygotowania: Dynie obieramy, usuwamy gniazda nasienne, kroimy w średniej wielkości kostkę. Do większego garnka wlewamy wodę, ocet, dodajemy cukier, goździki i korę cynamonu, zagotowujemy. Na gotującą

Bajeczna Kuchnia
SAŁATKA BROKUŁOWA Z PIERSIĄ KURCZAKA 348

Brokuły są wyśmienitym dodatkiem do mięs oraz sałatek. Pochodzą  z Włoch . Ich wartość odżywcza jest o wiele większa niż kalafiora. Po brokułowe dania z powodzeniem sięgać mogą osoby na diecie. Zielony kalafior ma bowiem naprawdę niewiele kalorii a co więcej wszystkie witaminy w brokule trudno by wymienić. Brokuł zawiera przecież pawie cały ogół możliwych mikroelementów. Udowodniono, że to właśnie

Darcia w kuchni
Risotto dyniowe na oleju kokosowym 209

być naszą własną kompozycją, sposób robienia jest na ogół taki sam, w zależności od produktów jakie do niego dodajemy. Ma kremową konsystencje, może być podawane samodzielnie lub jako dodatek do mięs. Zwykle do smażenia używa się na Pn Włoch masło, na Pd oliwę, ja wykorzystałam olej kokosowy, głównie dlatego, że zaczęłam go używać od niedawna i zakochałam się

Pause Gotowanie!
oliwa czosnkowa 157

byś z pierwszego tłoczenia) i podgrzewamy na niewielkim ogniu przez 10-12 minut pilnując aby czosnek się nie przypalił.  Studzimy, przelewamy do szklanego pojemnika i używamy jako dodatku do mięs, warzyw, czy pieczywa. Warto zachować czosnek pozostały po smażeniu, i użyć go do zrobienia na przykład pasty

Miód i pieprz
Konfitura z jarzębiny 131

przypaliły. Na koniec dodajemy szklankę wody i 1 opakowanie żelfixu, chilli według uznania. Konfiturę przekładamy do słoiczków i dokładnie zakręcamy. Konfitura z jarzębiny świetnie sprawdza się jako dodatek do mięs czy serów. Polecam

Kuchnia Pani Wiosny
Wielkie lenistwo i szparagówka 186

czosnek i 5 smaków. Smażyć 3 minuty. Dodać mieszankę sosu, miodu i oleju - całość dusić ok 3 minut. tak przyrządzoną fasolkę można podać jako samodzielne danie lub jako dodatek do mięs itp. Smacznego

sierotka maRysia w kuchni
PIZZA FOCACCIA 165

Pizza Focaccia   to rodzaj włoskiej pizzy przypominającej chleb. Można go podawać samodzielnie, ale może być też wyśmienitym dodatkiem  do mięs i sałat. Składniki na ciasto: 50g świeżych drożdży szczypta cukru pół łyżeczki ziołowej soli    szklanka ciepłej wody / lub mleka Wymieszałam składniki z mąką pszenną i razową. Ilość mąki to około 3 - 4 szklanki. Zagniatałam i wyrabiałam

potrawyregionalne
TABBOULEH SAŁATKA Z BAKŁAŻANA KASZY BULGUR Z MIĘTĄ I SOKIEM Z CYTRYNY 200

najczęściej pszenicy.Najpopularniejsza kasza w krajach Dalekiego Wschodu. . Świeża mięta i sok z cytryny nadają sałatce super świeżość i wyrazisty, lekki smak. Można podawać ją jako samodzielne danie lub dodatek do mięs i grilla. Składniki: około szklanki kaszy bulgur bakłażan 2-3 szt. pomidorów świeże listki mięty (około 2 łyżek) sok z jednej cytryny 1 łyżka kaparów 3 łyżki oliwy extra

potrawyregionalne
Knedle z bułki tartej 113

Wkładać do wrzącej, lekko osolonej wody i gotować 10 – 12 minut. Pamiętajmy, że knedle trochę urosną. Nie wrzucajmy ich za dużo na raz. Mają luźno pływać. Podawać jako dodatek do mięs, lub z masłem. Ja podałam z masłem, orzechami włoskimi i cukrem. zastawa

królestwo garów
Zapiekanka warzywna z serem feta 163

Pieczone warzywa smakują wyśmienicie same, jako danie wegetariańskie, ale stanowią też idealny dodatek do mięs czy ryb. Podczas pieczenia wysoka temperatura wydobywa z warzyw całą słodycz, intensywny smak i aromat. Jeśli lubicie dania, które robią się same (no może prawie same) to zapiekanka warzywna to idealna propozycja. Ser feta możecie też zastąpić tofu. Do zapiekanki możecie podać dip jogurtowy

Smakowity Blog Kulinarny
Zielona sałatka z pomarańczą 126

Moje kolejne wspaniałe odkrycie. Doskonała sałtka nadająca się jako dodatek do mięs lub jako samodzielne danie. paczka mieszanych warzyw liściastych (szpinak, rukola, rukwia wodna) mała pomarańcza marchewka 2 łyżeczki miodu 2 łyżeczki octu balsamicznego  pół łyżeczki musztardy francuskiej sól, pieprz Przgotować sos: w miseczce wymieszać miód, ocet, musztardę i odrobinę soku z pomarańczy, doprawić do smaku solą i pieprzem

Codzienne Gotowanie