Dzisiejsza propozycja to przepyszny sos Tzatziki. Sos ten wywodzi się z Grecji i może być podawany jako dodatek do mięs ( w tym świetnie nadaje się do dań z grilla) i pieczywa. Doskonale też pasuje jako samodzielny dodatek do rozmaitych potraw w formie dipa np. do pizzy, tortilli, czy zapiekanek. Składniki: 1 ogórek długi Jogurt grecki chudy Jeden ząbek czosnku
Kolizje SmakówSurówki to świetny dodatek do mięs jak i idealne zestawienie warzyw nadające się na lekką kolację. Dzisiaj właśnie przygotowałam takową surówkę - lekką i smaczną. Jest ona idealnym dodatek do obiadku bądź może być serwowana dla osób będących na diecie. Surówka szlachecka z kapustą pekińską SKŁADNIKI: 30 dag kapusty pekińskiej 2 marchewki 1 pęczek koperku 4 pomidory rzymskie
Kulinarny Świat Konczi i SzpileczkiKasza jaglana charakteryzuje się bardzo szerokim zakresem zastosowania. Jest idealna jako dodatek do mięs i dań na słono, ale wspaniale sprawdza się w słodkich wypiekach i deserach. Osobiście bardzo lubię ją na śniadanie, w formie puddingu z dodatkami. W zakładce kasza jaglana znajdziecie więcej przepisów na pyszności z wykorzystaniem tej kaszy. Ciasto, które dzisiaj proponuję jest bardzo wilgotne, mokre, inne
Chocolate Muffin Bloguwielbiam w każdej postaci! Gości on w mojej kuchni bardzo często , nie tylko ze względu na walory smakowe , ale i zdrowotne. Ryba ze szpinakiem … pierogi … jako dodatek do mięs czy sałatek – pomysłów jest mnóstwo i wszystko zależy tylko i wyłącznie od naszej wyobraźni! Dziś mam dla Was jeden z moich najpyszniejszych przepisów właśnie z dodatkiem szpinaku. Ciasto
Ostra na Słodkogłównymi producentami są Chiny, Nigeria, Uganda, Indonezja, Wietnam, Indie, Japonia. Bataty w zależności od odmiany mogą mieć biały, różowy lub fioletowy miąższ. Bataty wykorzystuje się w kuchni jako dodatek do mięs, ryb, są jedzone z różnymi dipami na bazie jogurtu, a nawet przygotowuje się z nich ciasta i desery. Bataty bardzo lubię jeść upieczone z rozmarynem i tymiankiem
Kuchcik gotujeKasza jaglana nazywana jest "królową wszystkich kasz". Jest bezglutenowa, zasadotwórcza, posiada właściwości bakteriobójcze i antywirusowe. Sałatka z kaszy jaglanej, suszonych pomidorów i pieczonego bakłażana może być świetnym dodatkiem do mięs, ryb czy owoców morza. Skropiona czosnkowym winegretem, posypana fetą i pestkami dyni lub słonecznika może stanowić pełnowartościowe samodzielne danie. Upieczony bakłażan jest soczysty, bardzo aromatyczny i znacznie wzbogaca smak kaszy
cool and mintyłyżki czarnego pieprzu 1 łyżeczka soli ½ łyżeczki pieprzu cayenne Przygotowanie: Wszystkie składniki dokładnie wymieszać i przechowywać w lodówce przez co najmniej 8 godzin przed podaniem. Jest on rewelacyjnym dodatkiem do mięs z grilla. Wykorzystując go do drobiu polecamy dodać odrobinę curry aby jeszcze bardziej podkręcić jego smak. Biały sos majonezowy do mięs z grilla – idealny do grillowanej wieprzowiny
naRuszciedodanie niewielkiej ilość sherry do wątróbki smażonej z cebulą, do pâté z wątróbki , pasztetów drobiowych, szczególnie z kaczki czy gęsi , galantyn drobiowych . Będzie również wspaniałym składnikiem marynat do mięs lub dodatkiem do sosów, do wieprzowiny i wołowiny. Schłodzone fino będzie idealne jako aperitif lub do hiszpańskich tapas ale i do dań z ryb , małży, homarów, krewetek. Manzanilla
królestwo garówzajada ze smakiem :) Tym razem przygotowałam sałatkę pieczarkowo-paprykową z kolorowym tortellini nadzianym szynką. Sałatka bardzo sycąca, doskonała zarówno na śniadanie do pracy czy szkoły, obiad, kolację, czy dodatek do mięs, kiełbas z grilla. Polecam :) Składniki - 125 gram tortellini z szynką - 20 dkg pieczarek - 2 papryki kolorowe ( u mnie zielona i czerwona ) - 0.5 pęczka koperku - zielona cebulka - sól, pieprz, - majonez
Kuchnia z widokiem na ogródjako prosta surówka z białej kapusty, swoją popularność zawdzięcza też wprowadzeniu do menu sieciowej "restauracji" KFC. Jest bardzo prosta w przygotowaniu, smaczna, doskonale sprawdza się jako dodatek do mięs, frytek, "grilla". Smakuje wyśmienicie niezależnie od pory roku, bo jej składniki są dostępne przez cały rok. Sekretem tej surówki są bardzo drobno posiekane warzywa. Istnieje wiele różnych przepisów na sałatkę (surówkę
Smakowity Blog Kulinarnygalaretkę pomidorową, z najprawdziwszych czerwonych pomidorów! Jest to kolejna pomidorowa propozycja warta do zapakowania do słoika. Smak jest ciekawy, pomidorowy, słodki, z nutą bazylii. Doskonale sprawdzi się jako dodatek do mięs, dobrego sera dojrzewającego lub po prostu do świeżego, chrupiącego pieczywa. Przepis znalazłam w książce "Kuchnia Smakosza. Pomidory", do tego stopnia mnie zaintrygował, że musiałam go przygotować. Może
Pora coś zjeśćmoich pomidorów postanowiłam dodać świeże zioła rozmaryn i tymianek oraz czosnek. Nie wytrzymałam i musiałam na drugi dzień je posmakować :-). Smakują wybornie. Są wyśmienitą przekąską i pysznym dodatkiem do mięs oraz sałatek. Świetnie smakują położone na świeżym domowym pieczywie posmarowanym masłem. Przeważnie suszy się je w pełnym słońcu, ale w naszym klimacie ciężko liczyć na takie słońce, dlatego wspomagać się
Zakątek rozkoszy kulinarnychNieprawdopodobnie smaczny i luksusowy dodatek do mięs, serów, pasztetów rodem z Toskanii. W sklepach internetowych maleńki słoiczek kosztuje ok 56 zł!. A wykonanie jest bardzo łatwe. Jeśli jeszcze nie masz pomysłu na prezent dla bliskich, zrobisz ją szybko i zrobisz wrażenie. Przygotuj małe słoiczki. Można ją zrobić z różnych octów smakowych: jabłkowego i malinowego czy z białego wina. Idealny
AZgotuj!składniki wrzucamy do blendera i miksujemy do uzyskania jednolitej masy, którą doprawiamy do smaku solą i pieprzem. Prawda, że dziecinnie proste? A jakie dobre! Takie pesto to doskonały dodatek do mięs, a w szczególności ryb. Będzie również pasowało do słonych przekąsek, na przykład nachosów, na które przepis znajdziecie tutaj . Kolej na dorsza, czyli bombę pełną witamin, składników mineralnych, wzmacniającą
peanutbuttermonsterNatomiast w litrowych słoikach przygotowujemy ogórki kiszone na zimę. Ogórki kiszone to przetwory, których nie może zabraknąć w moim domu. Zjadamy ich sporo, bo wykorzystujemy ogórki kiszone jako dodatek do mięs, czy też obowiązkowy składnik sałatek jarzynowych . Piotrek uwielbia je na kanapkach. Rafał lubi zupę ogórkową przygotowaną z ogórków kiszonych. Kupne nie smakują jak te przygotowane własnoręcznie, mają zupełnie inny(...)robię takie ilości ogórków kiszonych na zimę, że starczają do kolejnego lata. Ogórki kiszę w słoikach z gumkami, typu weki , wielkości 1 litra. Ja do kiszenia ogórków dodaję tradycyjne dodatki jakie stosowało się zawsze u mnie w domu, przepis jest niezmienny od lat : chrzan pokrojony w wiórka, czosnek, baldachy kopru i sól/ 1 pełna łyżka na litr zimnej wody. Niektórzy
Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię