posmak. Do tego dania można użyć dowolnej jej odmiany np. białej, czerwonej czy czarnej. Opcjonalnie ser kozi można zastąpić dobrej jakości fetą. Doskonałe na lekką kolację lub jako dodatek do mięs czy ryb. Komosa ryżowa z pesto bazyliowym porcja dla 5 osób Składniki: 1 szklanka komosy ryżowej około 450 g zielonej fasolki szparagowej 1 cukinia 1 papryka zielona pesto bazyliowe
Jaglusiarozkoszowaliśmy się chutney'em pomidorowym ze śliwkami , teraz proponuję chutney dyniowy. Pierwsza partia zrobiona już jakiś czas temu, wypróbowana, zaakceptowana:) teraz dorobiłam jeszcze trochę-przyda się zimą, jako dodatek do mięs, pizzy, serów,wędlin itp. składniki: 1 kg miąższu dyni 4 pomidory 2 cebule 2 marchewki 2 papryki 1/3 szkl oliwy 1/2 szkl octu 1/2 szkl cukru 2 łyżki soli
6nieboryżu dodaje przesmażone warzywa z patelni , oraz dodaje także wszystkie przyprawy i doprawiam do smaku solą i pieprzem i wszystko bardzo dokładnie mieszam , i gotowe , podaję jako dodatek do mięs i nie tylko
Mój SmakPapryka. Królowa jesieni, może być pysznym dodatkiem do mięs, zup czy ryb, a także samodzielnym daniem, podana na gorąco z mięsem i ryżem stanowi pełnowartościowy posiłek obiadowy, jest dowodem na to, że w godzinę możemy zrobić coś smacznego i niezwykle apetycznego. Składniki: 6 -7 sztuk żółtych papryk ½ kg mięsa mielonego z szynki 100 g ryżu z suszonymi pomidorami
Wanilia i Kardamonjuż wielokrotnie wspominałam uwielbiam buraki, dlatego właśnie nie może ich zabraknąć w słoiczkach na zimę :) Gorąco polecam sałatkę z buraczków z papryką. Idealny dodatek do mięs. Jest naprawdę rewelacyjna. Składniki: 3 kg buraków 1/2 kg czerwonej papryki 5 średnich cebul 1/2 szklanki cukru 1/2 szklanki octu 1 szklanka oleju sól do smaku Buraki umyć i ugotować do miękkości. Po wystudzeniu
kuchnia doskiręcznik ewentualnie dokręcić i odwrócić do góry dnem tak pozostawić do całkowitego wystygnięcia. Przechowywać najlepiej w ciemnym chłodnym miejscu. Takie buraczki sprawdzą się jako samodzielna przystawka i jako dodatek do mięs. przepis stąd
Proste Potrawyspróbować pastę pomidorowo-śliwkową. Ponieważ bardzo mi smakowała, zaczęłam się zastanawiać jak można ją wykorzystać w kuchni! Pomyślałam, że ketchup o takim smaku będzie wspaniałą bazą marynat do mięs, dobrym dodatkiem do sosów na ciepło i zimno. Pewnie znajdziecie jeszcze wiele zastosowań, podzielcie się nimi ze mną! SKŁADNIKI: 2 kg. dojrzałych pomidorów Lima 2 kg. słodkich dojrzałych śliwek 1 łyżka
Kuchnia BeatyViolaPassion Dodatek do mięs , polecam do dziczyzny, pasztetów, ale również na słodko wtedy pamiętajmy o większej ilości cukru. Spotkałam się z tym produktem pierwszy raz na sklepowej półce Nie kupiłam , bo myślałam że ten smak mi najzwyczajniej w świecie nie podejdzie. Myślałam że z jarzębiny to ja mogę zrobić tylko KORALE hehehe ;-) Dwa dni temu wybrałam się z rodziną
Viola cooks with passionkolejny postanowiłam przygotować coś słoiczkowego. Tym razem jest to chutney ze śliwek i cebuli, doprawiony goździkami, cynamonem i papryką chili. Bardzo fajny dodatek do mięs, wędlin i serów. Pierwotnie przesadziłam trochę z ilością cukru, w przepisie zostało to uwzględnione. Śliwki są bardzo wdzięcznym produktem kulinarnym. Można z nich zrobić wszystko, są idealnym towarzystwem do wielu dań. Zachęcam Was do eksperymentowania
zadanie-gotowaniemożna je przygotowywać na dziesiątki sposobów. Warto sięgnąć po nie szczególnie teraz, kiedy ich piękny kolor zachwyca na straganach. Dzisiaj bakłażany w sosie pomidorowo-czosnkowym. Jest to idealny dodatek do mięs, grilla czy jako przystawka. Bakłażany, nazywane również oberżyną, są niezwykle popularne w Gruzji i pewnie tam należy się również doszukiwać korzeni tego dania. Nie wiem jakich pomidorów użyjecie
Mieszam w Garnkusłonym smaku. Jak wszystkie produkty z serii idealnie prezentu się na stole dzięki pięknemu słoiczkowi w kształcie kielicha. Musztarda idealnie nadaje się do przygotowania najróżniejszych sosów, dresingów, jako dodatek do mięs itd. Składniki: 2 czubate łyżki majonezu 2 łyżki śmietany 18% czubata łyżeczka musztardy dijon (u mnie Develey ) szczypta cukru sól do smaku Przygotowanie: Do miseczki przekładamy majonez, dolewamy
Słodkie okruszkiwiele korzystnych właściwości. Dostarczają nam niezbędnych składników, wspomagają układ pokarmowy i nerwowy, stabilizują ciśnienie, chronią przed nowotworami i osteoporozą. Natomiast w kuchni mają bardzo szerokie zastosowanie. Są idealnym dodatkiem do mięs, deserów, ciast, nalewek. Właściwie do wszystkiego :) Moje śliwkowe wspomnienia z dzieciństwa wiążą się z mirabelkami i ogrodami działkowymi. Więcej nie napiszę, bo mogą przeczytać to moje dzieci ;) To zaczynamy
zadanie-gotowanieDodatek kminu rzymskiego oraz kolendry wprowadza ciekawą nutę, bardzo mi to odpowiada. Nasiona tych przypraw dodałam w całości. Można też uprzednio utrzeć je w moździerzu. Relish będzie doskonałym dodatkiem do mięs. Składniki: 1 cebula 2 czerwone papryki 1/2 papryczki chili 1/2 łyżeczki ostrej papryki w proszku 1 łyżeczka kminu rzymskiego 1 łyżeczka nasion kolendry 2 łyżki octu balsamicznego 1/3 szkl
zadanie-gotowanieDzisiaj propozycja na podanie ziemniaków pieczonych w piekarniku. Ziemniaki a'la frytki w niewielkiej ilości oliwy i posypane pachnącymi ziołami, są idealnym dodatkiem do mięs i ryby. Młode ziemniaki nie będą tak chrupiące, jak te smażone w głębokim tłuszczu (na zdjęciu), ale ich smak to rekompensuje. Są dużo zdrowsze, lekko pachną ziołami, a oliwa nadaje im fajnego posmaku. Ziemniaki późne
Smak mojego domuobiadu. Jest bogata w smaku i dość sycąca. Dobra zarówno na ciepło jak i na zimno. Świetna do zapakowania w pojemnik i zabrania do pracy lub jako dodatek do mięs czy ryb z grilla. Na patelni najpierw podsmażamy cebulkę z cukinią i papryczką chili. Następnie dodajemy świeże pomidory i starty na tarce czosnek. Smażymy, aż sos lekko zredukuje się
cool and minty