dodatki do mięs - 1254 przepisów (strona:15/84)

Grillowane roladki z bakłażana 144

czasu, sezon za długi nie jest, trzeba go w pełni wykorzystać żeby zimą mieć co wspominać. Dzisiaj zapraszamy na grillowane roladki z bakłażana, rewelacyjne w smaku! Idealny dodatek do mięs i kiełbas z grilla, świetny do zbilansowania ciężkiego smaku mięsa. Zróbcie te roladki raz, a będziecie do nich wracać zawsze. A oprócz tego to znakomite danie dla wegetarian, którzy też

Marder&Marder Manufacture
Surówka z kalarepy, rzodkiewki i szczypiorku 188

Kolejny dzień upału za nami. Surówkę tę polecam szczególnie jako dodatek o mięs, ale również o pochrupania w tak zwanym "międzyczasie" kiedy mamy ochotę coś przekąsić. Zaletą tej surówki jest jej prostota i szybkość wykonania. Mi w smaku przypomina podjadany mamie w dzieciństwie "gołąbek" z szatkowanej kapusty ;)    Składniki: duża kalarepa 5 rzodkiewek pęczek szczypiorku świeżo zmielony pieprz sól

ChilliJemy
Paratha śródziemnomorska z koperkiem 160

Paratha, jest idealną przekąską na ciepło jak i zimno, można ją zjeść jako danie samodzielne lub jako dodatek do mięs czy sałatek. Soli praktycznie nie używamy, bo w serku i kapary słony smak wyczuwamy. Sezon jest teraz na świeży koperek, a jak dodamy do niego serek i kapary, to będziemy mieć przysmak doskonały.  Składniki: 200 g mąki orkiszowej

Moniki Smakołyki
Azjatycka sałatka z gniecionych ogórków 183

Jednocześnie ogórki lepiej nabierają aromatów z zaprawy. Sałatka pachnie sezamem i sosem sojowym. Ma lekko słony i lekko słodki smak. Nada się na lunch, jako przystawka, albo jako dodatek do mięs z grilla czy z patelni. Składniki: 2 długie ogórki lub 6 średnich ogórków gruntowych garść kolendry, posiekana (z braku kolendry użyłam natkę pietruszki) 3 ząbki czosnku, posiekane 1/3 łyżeczki

Trzeci talerz
Jaglaniec 153

łask, kasza jaglana nie jest tak doceniana jak powinna. Nie zawiera glutenu, jest zasadotwórcza i ma bardzo dobry wpływ na zdrowie. Kaszę jaglaną można jeść nie tylko jako dodatek do mięs, ale również na słodko. Oto przepis na pyszny jaglaniec. Składniki 100 g kaszy jaglanej 2 szklanki wody 3 łyżki miodu garść rodzynek garść żurawiny garść płatków migdałowych Kaszę jaglaną

My Chcemy Jeść
Zapiekane ziemniaki w sosie musztardowym z jabłkami 263

Jeżeli nie wyobrażasz sobie obiadu bez ziemniaków jednak nudzą Cię już tradycyjne z wody i chcesz zaskoczyć swych domowników to ten przepis jest dla ciebie. Jest to świetny dodatek do mięs czy ryb. A połączenie ziemniaków, jabłek i musztardy zaskoczy nie jednego smakosza swą świeżością i różnorodnością uzupełniających się smaków. Składniki - 1 kg ziemniaków - 40 dag kwaskowych jabłek

Świat Smaku
Ziemniaki z grilla na szybko. Zamiast buły. 210

zawiniątka z folii aluminiowej. Pieczemy na średnio rozgrzanym grillu przez ok 40 minut. Dopiekamy przy otwartej folii i bardziej rozgrzanym grillu. Ziemniaczki wychodzą aromatyczne i będą stanowić fajny dodatek do mięs z grilla. Jeśli więc planujecie zwykły obiad, a w ostatniej chwili zmieni się sytuacja to obrane ziemniaczki można właśnie tak zagospodarować. Na powietrzu wśród kwiatów wszystko będzie smakowało

Kuchnia po mojemu
Najlepsze Kluski Śląskie 6935

okrągły lekko spłaszczony kształt z charakterystyczną dziurką na środku która oprócz funkcji dekoracyjnej pełni rolę miejsca gdzie zatrzymuje się podany z kluskami sos. Kluski śląskie to idealny dodatek do mięs, pieczeni lub odrębne danie podane z dowolnymi sosami. Najlepsze Kluski Śląskie - Składniki: 1 kg sypkich ziemniaków (po obraniu) 200-250 g mąki ziemniaczanej 1 jajko 1 żółtko Najlepsze Kluski Śląskie

Słodka Strona
Filet w musztardowej skorupie 116

Musztarda zwana "zimnym sosem" jest moim ulubionym dodatkiem do mięs. Dzięki niej mięso staje się bardziej kruche (ale nie suche).  Składniki: 1 kg filetów z kurczaka 1 słoiczek musztardy francuskiej 1 jajo ½ szklanki bułki tartej ½ szklanki bulionu drobiowego z kostki olej sól, pieprz Wykonanie: Filety natrzeć solą i pieprzem, włożyć do brytfanny i podlać bulionem. Piec w temperaturze

Tradycyjna Kuchnia
Dynia pasteryzowana słodzona do słoików na zimę 92

Idealna jako dodatek do mięs. Składniki: 1 kg obranej dyni 60 dag cukru ½ łyżeczki kwasku cytrynowego ½ łyżeczki cynamonu ½ łyżeczki goździków 4 ziarna pieprzu i ziela angielskiego Sposób przygotowania: Dynię pokroić w kostkę, zalać 3 szklankami gorącej wody, gotować 1 minutę i odcedzić. Do wywaru włożyć przyprawy, zagotować i gorącym zalać dynię ułożoną w słojach. Pasteryzować 10 minut na wolnym ogniu

Tradycyjna Kuchnia
Nalewka na kwiatach czarnego bzu 197

yjątkowa nalewka gotowa już po 2 miesiącach ale im dłużej postoi tym będzie bardziej aromatyczna (jak to nalewka ;) ). Bursztynowy eliksir o wyjątkowych walorach smakowych, wyjątkowy dodatek do mięs i deserów, przyda się też jesienią i zimą na przeziębienia.     Składniki:  60 baldachów kwiatów czarnego bzu, 5 cytryn, 1 limonka, 1 l spirytusu 95%, 1,5 l wody

SzczyptaSmaQ
Sos kurkowy z koperkiem 123

bulionie a następnie zagęszczamy śmietaną. Dodatek świeżego koperku fantastycznie dopełnia smaku całości sprawiając, że sos smakuje bardziej wiosennie. A do czego pasuje? Właściwie do wszystkiego :) Dodawajcie go jako dodatek do mięs, ale również do ryżu czy makaronu. Ja zdecydowanie zapisuję go na liście swoich ulubionych sosów

Milion Smaków
Sos barbecue na whisky 88

wyobrazić grillowanie bez tego sosu. W Polsce też jest już znany i lubiany. Charakterystyczny smak - lekko ostry, lekko słodki z nutą przypraw i mocno wyczuwalnym pomidorem jest świetnym dodatkiem do mięs i kanapek. Ta wersja to aromatyczny sos na bazie whisky

Milion Smaków
Domowe zielone curry – pasta Green Curry 156

przechowywać w lodówce do około tygodnia. Zielone curry użyć do pysznego dania wegetariańskiego bez mięsa – z makaronem ryżowym, marchewką, papryką i zielonym groszkiem . Można używać również jako dodatek do mięs (wołowina lub kurczak), owoców morza (krewetki) lub do dania z tofu.   The post Domowe zielone curry – pasta Green Curry appeared first on Moja Delicja - Przepisy kulinarne

Moja Delicja
Dymka smażona 118

żółtka. Oprószyć każdą cebulkę mąką, obtoczyć w jajku a następnie w bułce. Smażyć na rozgrzanym tłuszczu, na rumiano z obu stron. Usmażone układać na ręczniku papierowym. Podawać jako dodatek do mięs lub innych warzyw. zastawa

królestwo garów

Proponowane wyszukiwania