dodatki do mięs - 1254 przepisów (strona:5/84)

Liście botwinki na ciepło 162

były mi potrzebne, ale były zdrowe i tak ładne, że szkoda byłoby je wyrzucać. Postanowiłam przygotować je podobnie jak szpinak. Wyszły bardzo smaczne, polecam i na ciepło jako dodatek do mięs, i na zimno, polane większa ilością oliwy i posypane pokruszoną fetą.  Ispiracją był   ten  przepis   składniki 450 g liści botwinki, łodygi obciąć 1 - 2 łyżki(...)papryki (opcjonalnie) sok z 1/2 cytryny sól, świeżo zmielony czarny pieprz do smaku do podania cytryna, feta (opcjonalnie) przygotowanie Liście umyć, obciąć łodygi. Naszykować miskę z zimną wodą z dodatkiem kostek lodu. W głębokiej patelni zagotować wodę, lekko posolić. Dodać umyte liście botwinki, gotować 2 - 3 minuty. Szybko odcedzić i  natychmiast zanurzyć w lodowatej wodzie aby zatrzymać proces gotowania

Stare Gary
Marynowane kulki twarogowe 197

Takie kuleczki są doskonałym uzupełnieniem sałatek, dodatkiem do mięs bądź też samodzielną przekąską do piwa. Wykonanie nie jest trudne, a efekt końcowy zaskakuje. Do wykonania około 15 sztuk kulek* należy użyć kostki tłustego sera twarogowego o wadze 250 gram. Użyty ser nie może być suchy ani też bardzo kruchy. * nie trzeba toczyć kulek z sera, można go pozostawić pokrojonego(...)małe kostki Dodatkowo zioła - tutaj można popuścić wodze fantazji. Moje kulki docelowo miały być dodatkiem do sałatek w pomidorami, więc z mieszance suszonych ziół użyłam bazylii. Przykładowy skład: - 1 łyżeczka suszonej bazylii - 1 łyżeczka suszonego oregano - 1 płaska łyżeczka granulowanego czosnku - 1 płaska łyżeczka soli - 0,5 łyżeczki wędzonej papryki / bądź papryki słodkiej zwykłej - listek laurowy - mała suszona papryczka chili

kawawszklance
Sałatka z bobu z buraczkiem i fetą  274

przygotować sałatkę z tym właśnie warzywem. Zdecydowałam się na zrobienie sałatki z bobu z buraczkiem i fetą, z  dodatkiem sezonowej zieleniny i kwaskowego dressingu. Stanowi ona idealny dodatek do mięs czy ryb, ale także wspaniale sprawdzi się w roli samodzielnego dania np. jako lunch do pracy/szkoły. Polecam! Składniki:  500g ugotowanego i obranego bobu 3 ugotowane buraki pokrojone(...)mieszanki sałat/zieleniny oliwa sok z cytryny ząbek czosnku rozmaryn sól, pieprz Przygotowanie :  W dużej misce delikatnie wymieszać liście sałat z buraczkiem, feta i bobem (niewielką ilość tych dodatków zostawić do przybrania sałatki). Sałatkę zalać dressingiem przygotowanym z 4-5 łyżek oliwy, 2-3 łyżek soku z cytryny, czosnku wyciśniętego przez praskę, kilku listków rozmarynu, soli i pieprzu. Sałatę

Codzienne Gotowanie
Surówka colesław- znana i lubiana :) 2381

Szybko zyskuje nowych fanów. Klasyczne warzywa połączone z ciekawym sosem sprawdzają się idealnie jako dodatek do mięs i ryb. Domowa surówka, która przekona największych niejadków! :) Zapraszam, Colesław Składniki: mała główka kapusty białej 1 duża marchewka 1 średnia cebula Sos: 2/3 szklanki majonezu  pół szklanki mleka 4 łyżeczki cukru pudru 1 łyżeczka octu 1 łyżka soku z cytryny 1 łyżeczka(...)dużymi oczkami.  Cebulę kroimy na drobniutką kosteczkę. Przygotowujemy sos mieszając wszystkie składniki. Dodajemy sos do startych wcześniej warzyw. Dokładnie mieszamy. Chłodzimy minimum godzinę w lodówce.  Pyszny dodatek do obiadu gotowy

Tagebuch po polsku
Domowa harissa, mieszanka przypraw i pikantna pasta 204

arissa to ostra pasta przygotowywana z papryczek chili i czosnku, bardzo popularna w Libii, Tunezji, Maroku i innych krajach Maghrebu. Znakomity dodatek do mięs grillowanych lub pieczonych, kanapek, zup i kaszy kuskus.  "Co kraj to obyczaj" więc i sama pasta może mieć wiele modyfikacji, a do podstawowych składników mogą być dodane: kumin, kolendra, mięta, słodka papryka, pomidory, oliwa, goździki(...)proszku. Niżej znajdziecie nasze propozycje pasty harissy z pieczoną papryką i oliwą oraz harissy w proszku - znakomitej przyprawy do mięsa mielonego (koft, kibehu, pulpetów, kotletów itp.). Poeksperymentujcie z dodatkami i stwórzcie własną wersję harissy. Ostrość pasty możecie wyregulować dodając mniej lub więcej oliwy, bo to w tłuszczach rozpuszcza się kapsaicyna, związek odpowiedzialny za ostrość papryczek chili.  Marrakesz, minaret meczetu

SzczyptaSmaQ
Sos grzybowy 182

Pyszny sos grzybowy, który jest wspaniałym dodatkiem do mięs i nie tylko. Sos grzybowy Składniki: - 150 g grzybów leśnych - mała cebula - 1 łyżka masła - 1 lyżka oliwy - 200 ml śmietany 18% - 2 łyżki posiekanej natki pietruszki - sól - pieprz Przygotowanie: Cebulę drobno kroimy, szklimy na maśle z oliwą. Dodajemy oczyszczone, umyte i pokrojone na mniejsze kawałki grzyby(małe można wrzucić(...)Dodajemy śmietanę, mieszamy i ponownie dusimy do zgęstnienia śmietany. Po 10 minutach wrzucamy natkę pietruszki, doprawiamy do smaku solą i pieprzem. Dusimy około 5 minut i podajemy np jako dodatek do mięsa. Życzę smacznego

Kulinarne życie
Devolay z serem i purèe ziemniaczanym 164

ziemniaczanym i surówką. Devolay to mój ulubiony kotlet drobiowy lecz wymaga odrobiny cierpliwości przy zawijaniu :)  Pur èe natomiast to jeden z najczęściej podawanych w Polsce dodatków do mięs - delikatne i rozpływające się w ustach...mniam! Składniki na 4 sztuki: 1 podwójna pierś z kurczaka sól, pieprz, papryka kawałek żółtego sera jajko bułka tarta Pur è e ziemniaczane 6 ziemniaków(...)bułce tartej. Teraz myjemy, obieramy i kroimy ziemniaki na niewielkie kawałki - gotujemy w osolonej wodzie. W trakcie gotowania rozgrzewamy olej na patelni. Kotlety smażymy na rozgrzanym oleju z dodatkiem łyżki masła - moja Babcia powiedziała, że wtedy są bardziej maślane :) ... kotlet powinien być do połowy zanurzony w tłuszczu. Smażymy na małym ogniu przewracając je co jakiś czas. Ugotowane ziemniaki odcedzamy

Alutka-Gotuje
Tosty zapiekane z mozzarellą 151

roztopieniu. Wytwarzany ze świeżego mleka bawolic , a względnie z mleka krowiego , bądź też ich mieszanki. Bardzo często dodaję go do sałatek … pizzy … kanapek czy też jako dodatek do mięs. Dziś mam dla Was przepis na swoje ulubione tosty zapiekane właśnie z mozzarellą , która ciągnie się tak , że nie można się oderwać od kanapki – to lubię najbardziej! SKŁADNIKI(...)trzeciego wbijamy jajka i odrobinę je solimy. Kanapkę przełożoną mozzarellą zanurzamy w mleku , obtaczamy w mące , a na końcu w rozbełtanych jajkach. Smażymy na rozgrzanym maśle z dodatkiem oleju , z obu stron na złoto. Podajemy gorące

Ostra na Słodko
Dynia z czosnkiem i tymiankiem 129

Szybka przekąska lub naprawdę dobry dodatek do mięs DYNIA. Właśnie zrobiłam i zjadłam, i całą odpowiedzialnością polecam! przekąska dla jednej osoby szykujemy: - Dynia - mała cebula - ząbek czosnku - łyżeczka tymianku - szczypta soli - dwie łyżki wody - dwie łyżeczki masła 200-300 gram dyni, obranej i oczyszczonej kroimy w kostkę. Małą cebulkę i ząbek czosnku drobno siekamy . Rozgrzewamy 2 łyżeczki masła ,dodajemy cebulkę(...)pokrojoną w kostkę i smażymy 5 minut, po czym podlewamy 2 łyżkami wody i dusimy kolejne 2 do 5 minut, aż dynia będzie lekko miękka. Podajemy solo jako dodatek do dania  głównego. Pamiętajmy,że dynia nie wciąga żadnych szkodliwych nawozów, co czyni ją dużą konkurencją dla innych warzyw. Ma bardzo dobre  działanie na pracę jelit. SMACZNEGO

Pasje Jolki
Pikantne ziemniaczki z piekarnika 167

Dziś zapraszam Was na pieczone pikantne ziemniaczki. Smakują zarówno jako samodzielne danie, jak i dodatek do mięs, sałat itd. Spełnią się równie dobrze w porze domowego obiadu czy na przyjęciu. Spróbujcie. ... czyż nie wyglądają zachęcająco? Ta chrupiąca, pikantna skórka... Składniki: około 1 kg ziemniaków 6 łyżek oliwy z oliwek 1 1/2 łyżeczki słodkiej czerwonej papryki 1 płaska łyżeczka suszonego czosnku(...)pieczenia blasze i wszystkie smarujemy pędzelkiem zamoczonym w przyprawach. Tak przygotowane ziemniaczki wkładamy do piekarnika nagrzanego do 200 stopni. Pieczemy około 30 minut z termoobiegiem. Podajemy same lub jako dodatek do obiadu, sałatki. Smacznego

Słodkie okruszki
Kasza jaglana z pesto z rukoli 131

Kaszę jaglaną zazwyczaj jadam na słodko w przeróżnych jaglankach i wtedy smakuje mi najbardziej. Na słono jedynie jako dodatek do mięs i to bardzo rzadko. Dziś postanowiłam to zmienić i od teraz z pewnością jest to moja ulubiona potrawa z kaszy. Pyszne pesto przygotowane z rukoli, szalotki, czosnku, parmezanu oraz oliwy z oliwek i pestek dyni wymieszane z najzdrowszą(...)soli i pieprzu pomidorki koktajlowe do podania Kaszę jaglaną gotuję w podanej ilości wody na małym ogniu. Kiedy ta wchłonie płyn całkowicie doprawiam ją szczyptą soli. Na patelni z dodatkiem oliwy z oliwek smażę posiekaną szalotkę i czosnek oraz rukolę przez 3-4 minuty. Doprawiam solą i pieprzem. Po tym czasie zawartość patelni przekładam do malaksera, dodaję parmezan, pestki

Mango Papaja
Dynia marynowana słodko-kwaśna 171

Dynia marynowana jest świetnym dodatkiem do mięs na ciepło i zimno, sałatek oraz jako samodzielna przystawka. Wyśmienicie smakuje z pieczonymi ziemniakami. Polecam wszystkim którzy lubią smak warzyw marynowanych w occie. Składniki: ( korzystałam z przepisu Smacznej Pyzy z małymi zmianami ) 2 kg dyni melonowej żółtej 2 szklanki octu spirytusowego 10% 2 szklanki wody opakowanie cukru waniliowego 2 szklanki cukru 2 łyżeczki(...)również pokroić w dużą kostkę lub słupki.  Ocet mieszamy z wodą, zalewamy dynię i wstawiamy na noc do lodówki.  Następnego dnia dynię odcedzić a zalewę zagotować z dodatkiem cukru i przypraw. Po paru minutach gotowania dodać połowę dyni i gotować na małym ogniu ok 40 min.  Kuleczki przełożyć do wyparzonych słoików i zagotować resztę dyni. Następnie zalać

Atlas Smaków
Sałatka z pomidorków słodko-kwaśna i ogórka i chili 134

ogórka i chili. Lekko słodkawa marynata miesza się z kwaskowym ogórkiem konserwowym, a wszystko przełamane ostrością chili. Niezwykle lekka i orzeźwiająca sałatka. W sam raz na lato, zwłaszcza do mięs z grilla. Składniki: – 250 pomidorków koktajlowych albo pomidorów kumato lub zebra (te dwie odmiany idealnie pasują do tej sałatki, bo są bardzo aromatyczne i słodkie) – 3 ogórki konserwowe(...)rozpuszczamy cukier w wodzie i dodajemy do przyprawionej oliwy. Polewamy warzywa, delikatnie mieszamy. Posypać świeżymi szatkowanymi ziołami. Sałatka z pomidorków słodko-kwaśna z ogórkiem i chili jest świetnym dodatkiem to mięs, zwłaszcza grillowanych.   Podobne przepisy Grillowany schab w owocowo-pikantnej marynacie pomidorowa fasolka z bankietówkami Pizza prosciutto – pizza z szynką parmeńską... Tabbouleh – libańska sałatka z bobem, quinoą... .yuzo_related

Pociąg Do Kuchni
Masło orzechowe Primavika 173

także owsiankami czy muesli. Można go dodawać do lodów, deserów, koktajli, jak również do ciastek, babeczek, ciast i kremów.  W wersji wytrawnej mozna je podawać jako dodatek do mięs, sosów czy warzyw. Oczywiście można je również po prostu wyjadać łyżeczką :) Nam bardzo posmakowało nam modne na zachodzie połączenie masła orzechowego i dżemu - zrobiłyśmy z córcią z takim nadzieniem pyszne(...)rozgrzanej patelni.  Muffinki z masłem orzechowym i dżemem  Kotlety drobiowe z chrzanem i masłem orzechowym Podsumowując: masło jak najbardziej sprawdziło się w mojej kuchni, zwłaszcza jako dodatek do wypieków i dań, gdyż tak do podjadania wolę jednak masło orzechowe z kawałkami orzechów. Brak zawartości soli i cukru spowodował więcej możliwości jego zastosowania. Firma Primavika wytwarza produkty ekologiczne najwyższej

Kto ugości moich gości?
Risotto ai funghi secchi / Risotto z suszonymi grzybami 142

dziś dzień z dużą szczyptą szafranu. Do dziś risotto pozostaje specjalnością północnych Włoch. W rodzimym kraju podawane jest jako pierwsze danie lub przystawka, czasami podawane jest także jako dodatek do mięs. Uważam jednak, że podawane w nieco większej ilości doskonale sprawdza się jako danie główne.  Risotto jest daniem prostym w przygotowaniu, pożywnym, ekonomicznym, różnorodnym i co najważniejsze - przepysznym. Przygotowuje(...)poszczególne ziarenka pozostają jędrne (al dente). Takie połączenie, pełnego smaku, jędrnego ryżu z aksamitną bazą, to to co sprawia, że risotto jest tak wyjątkową potrawą.  Bez względu jakich dodatków (condimenti) użyjemy, każde risotto przygotowuje się według jednego schematu. Ryż (riso) najpierw smaży się z tłuszczem i cebulą (soffritto) , następnie lekko gotujący się bulion (brodo) dodaje się do ryżu

Codzienne Gotowanie