dodatki do mięs - 1254 przepisów (strona:31/84)

Szparagi w bułce tartej. 182

     Najprostszy i najlepszy przepis na szparagi, nasz ulubiony! Polecam!!! Składniki na szparagi w bułce tartej 500 g szparagów 1 łyżka bułki tartej 1

Rozpustne gotowanie
Rukola na ciepło 196

naszym domu podzielone - mnie smakowało bardzo, mojemu mężowi nieco mniej. Tak czy inaczej to świetny pomysł na zagospodarowanie nawet lekko przywiędłej rukoli. Lekko ostrawe zielsko, dobry dodatek do ryb czy mięs. Polecam! Przepis z książki "Istanbul" Rebecca Seal składniki 300 g rukoli masło 1 świeża papryczka chili, lub do smaku 1 łyżeczka soku z cytryny sól i świeżo zmielony pieprz(...)sałatę, smażyć mieszając aż zwiędnie - to zajmie parę minut. Zdjąć patelnię z ognia odlać powstały płyn, dodać posiekaną chili, sok z cytryny, doprawić solą i pieprzem. Podawać gorące jako dodatek do mięsa lub ryby. Smacznego

Stare Gary
Grillowane vel pieczone warzywa do... czy tam zamiast obiadu 188

Grillowa pora roku w pełni. Oprócz wszelkiego rodzaju mięs warto wrzucić na ruszt również warzywa. Oto prosty przepis na miks warzyw pieczonych. Nada się jako wspaniałe uzupełnienie posiłku mięsnego jak i samodzielne danie dla tych z gatunku roślinożernych ;) Składniki (wersja podstawowa): 1 średnia cebula 1 papryka żółta 1 papryka czerwona 1 mała papryka zielona 1 spora marchew mieszanka ziołowa(...)przygotowania również w warunkach domowych (w piekarniku). Możemy urozmaicać skład wedle własnych upodobań - innymi warzywami lub różnego rodzaju serami. Warzywa wychodzą bardzo aromatyczne. Będą stanowić doskonały dodatek do pieczonych lub gotowanych mięs. Na zdjęciu z kurczakiem po francusku

Kuchnia po mojemu
Młoda kapusta z koperkiem i śmietaną. 1483

     Sezon na młodą kapustę w pełni, więc postanowiłam przygotować ją w mojej ulubionej postaci. Gęsta, aromatyczna, delikatna, skąpana w słodkiej śmietanie, przyprószona 

Rozpustne gotowanie
Papryka faszerowana 196

ryżu -1/2 kg mielonego mięsa -2 ząbki czosnku -przyprawa do mięs -warzywko -pieprz -olej    Ryż gotujemy na sypko w wodzie z dodatkiem warzywka. Mięso przyprawiamy przyprawą do mięs. Dodajemy drobno pokrojony czosnek i smażymy na niewielkiej ilości oleju.    Podsmażone mięso łączymy z ryżem, doprawiamy do smaku przyprawą i pieprzem. Dokładnie mieszamy.    Z papryk

Maminek kulinarny
Chutney - sos z rabarbaru do mięs i serów na bazie oleju rzepakowego 119

Zachęcam do przygotowania sosu chutney i do podawania mięs z takim właśnie dodatkiem. Mięso podane z sosem na bazie tłuszczu zwierzęcego nie jest dobrym pomysłem, natomiast sos rabarbarowy lub żurawinowy to porcja witamin i dobrego smaku. Sos ten tak bardzo mi smakował, że nawet kanapki nim smarowałam. Jest kwaskowo-słodki a przygotowanie go do zaledwie chwilka. Użyty olej rzepakowy(...)całkowitej miękkości rabarbaru (musi się rozpaść) a sos musi się zrobić gęsty. Można rozmiksować blenderm na gładki mus lub posiekać tylko widelcem.  Można podawać do mięs i serów na zimno jak i na ciepło

Jadło i czytadło
Pomarańcze kandyzowane 126

potasu. Pomarańcze przeważnie spożywamy na surowo, ale mają szerokie zastosowanie kulinarne. Możemy je użyć do przygotowania soków, galaretek, deserów, dżemów, konfitur, win, nalewek, likierów. Są wspaniałym dodatkiem do różnego rodzaju mięs, a jako przyprawa sprawdzą się do ciast i ciasteczek. Oczywiście wykorzystamy nie tylko miąższ pomarańczy. Również skórka ze swoim wonnym aromatem znajdzie zastosowanie. Zbliżające się święta zawsze „pachną” pomarańczą(...)obracamy. Gotowe rozkładamy na papierze do pieczenia, aby zastygły. Zastygnięte przekładamy do słoiczka, zamykamy i przechowujemy w lodówce. Pomarańcze kandyzowane są niezwykle aromatyczne i dekoracyjne. To wykwintny i wspaniały dodatek do ciast, lodów, deserów… i nie tylko. Jak i gdzie można ich jeszcze użyć zależy tylko od Waszej kreatywności. Skorzystałam z przepisu na stronie Talerz Pokus.tv . Gorąco polecam. Smacznego. Wydrukuj

mojewypiekiinietylko
Tortille pszenno-kukurydziane. 158

     Jeśli macie ochotę na swojską, domową tortillę to polecam ten przepis. Placuszki są pyszne, miękkie, nie rozpadają się i są wspaniałą bazą do

Rozpustne gotowanie
Ziemniaki pieczone w folii podane z twarożkiem i salsą z pomidorów. 158

     Czy brał ktoś z Was kiedykolwiek udział w wykopkach? U nas organizowane były w podstawówce i bardzo miło je wspominam. Była to

Rozpustne gotowanie
Hummus 131

Do przygotowania hummusu zbierałam się i zbierałam. Zawsze jakoś nie po drodze było. W końcu jednak zrobiłam go i to ściśle według wskazówek Ewy z bloga

Codzienna kuchnia niecodzienna
Sos Worcestershire to klasyk, który podbił cały świat zanim w końcu trafił do Polski 213

rybą czy bez, sos posiada wyrafinowany smak i jest dzięki temu idealną przyprawą do wielu potraw i innych sosów (jak wyżej wspomniany sos BBQ ). Jest doskonałym dodatkiem nie tylko do mięs , ryb, warzyw, zup, ale także klasycznych koktaili alkoholowych jak np. Bloody Mary czy meksykański piwny koktail zwany M ichelada. Przepis, który zamieszczam poniżej zawiera wszystkie oryginalne składniki. Włącznie

Jem więc Jestem
Sos Worcestershire to klasyk, który podbił cały świat zanim w końcu trafił do Polski 215

rybą czy bez, sos posiada wyrafinowany smak i jest dzięki temu idealną przyprawą do wielu potraw i innych sosów (jak wyżej wspomniany sos BBQ ). Jest doskonałym dodatkiem nie tylko do mięs, ryb, warzyw, zup, ale także klasycznych koktaili alkoholowych jak np. Bloody Mary czy meksykański piwny koktail zwany M ichelada. Przepis, który zamieszczam poniżej zawiera wszystkie oryginalne składniki. Włącznie

Jem więc Jestem
por z papryką w sałatce 155

sałatka z porem i papryką Błyskawiczna sałatka, która będzie pysznym dodatkiem do wszelkiego rodzaju mięs. Zarówno tych serwowanych na zimno, jak i tych podawanych na gorąco. składniki dla czterech osób 1 średni por 1 papryka czerwona 1 papryka zielona lub żółta 2 łyżki majonezu 2 łyżki naturalnego jogurtu sól, pieprz sposób przygotowania Papryki myjemy, usuwamy z nich gniazda nasienne, kroimy

Miód i pieprz
Ajvar – pasta z papryki i bakłażanów 158

pasta z papryki i bakłażanów jest bratem innych bałkańskich past – ljutenici (pomidory plus ostra i łagodna papryka) oraz pindżuru (papryka i pomidory). Ajvar jest doskonałym dodatkiem do kanapek, wędlin, mięs; jego entuzjaści mogą go także jeść samodzielnie łyżeczką prosto ze słoiczka :) Składniki

Pociąg Do Kuchni
Sałatka z arbuza z grillowanym serem hallumi 144

rewelacyjny! Żałuję, że poznałam go dopiero teraz, ponieważ jest fantastyczny - idealnie nadaje się do jedzenia "na surowo", ale przede wszystkim świetnie się grilluje, dzięki czemu stanowi wspaniały dodatek do sałatek, zapiekanych mięs czy warzyw oraz jako składnik dań typu curry. Jeżeli jeszcze go nie znacie, to gorąco polecam go wypróbować np. w postaci sałatki z arbuza z grillowanym serem hallumi

Codzienne Gotowanie