dyniowa krem z kukurydzą, która przypomina mi słoneczne lato. Ma ona jeszcze jedną zaletę - jest bardzo prosta do przygotowania i przede wszystkim smaczna. Podaję więc Wam przepis na idealne danie na poprawę nastroju i odrobinę słońca w szarobure listopadowe dni. Zupa dyniowa krem z kukurydzą sprawi, że spojrzycie na na otaczającą rzeczywistość nieco bardziej optymistycznie. Zupa dyniowa krem(...)dyni (waga po wypestkowaniu) 2 średniej wielkości ziemniaków 1 puszka kukurydzy (można zastąpić mrożoną) 1 mała cebula 1 ząbek czosnku około 750 ml bulionu warzywnego lub mięsnego 1 łyżeczka wędzonej papryki (słodkiej lub ostrej) sól i pieprz do smaku grubo mielony czarny pieprz do dekoracji 2 łyżki oleju do smażenia kilka łyżek śmietany 18% do dekoracji P rzepis
Kulinaria - potrawy z różnych stron świataJesień powoli nas dopada, do lasu iść wypada, grzybów pozbierać i za przyrządzania dań, z nich się zabierać. Kto o świcie do lasu wyruszy, ten z pewnością więcej znajdzie grzybowych kapeluszy, a jeśli jeszcze, wie gdzie się chowają, to szybko koszyki nimi zapełniają. A kto las ma nie po drodze, to może na bazar skoczyć na jednej nodze(...)kupić swoje ulubione, świeżo z lasu przyniesione. Ja kurki w sosie śmietanowym przygotowałam, do których roladki mięsne dodałam. Grzyby z kaszą gryczaną świetnie się zgrały i jeszcze lepiej smakowały. Składniki na ok 4-5 porcji : roladki: 0,5 kg schabu, ok. 150 g serka śmietankowego z papryką capresi, 2-3 ogórki konserwowe np. o smaku chili, 100 % oleju rzepakowego
Moniki SmakołykiTortelloni czy tortellini? mogłoby się wydawać , że w jednym z tych wyrazów z pewnością jest błąd. Otóż nie! tortellini to małe włoskie pierożki nadziane farszem mięsnym lub serowym na bazie parmezanu. Tortelloni natomiast to nieco większe pierożki niż tortellini nadziewane zazwyczaj farszem szpinakowym z dodatkiem sera ricotta. I te drugie pierożki miałam okazję wypróbować dzięki firmie HILCONA(...)ofercie znajdziemy wiele wariantów pierożków tortelloni z przeróżnymi farszami, ravioli, gnocchi, gotowy makaron fetuccine , sosy a także warzywne burgery idealne dla wegan. Każdy znajdzie coś dla siebie! Plusem tych dań jest to, że są gotowe do spożycia. Wystarczy podgrzać, przygotować szybki sos i gotowe! Szczerze mówiąc ja unikam takich gotowych dań ponieważ ich skład nieco mnie przeraża
Radość kipiąca uśmiechem.moja dieta byłaby bardzo uboga i niedoborowa. Tak więc przynajmniej na razie mięso wraca na mój talerz, ale do lubienia go jest mi bardzo daleko, dlatego mało prawdopodobne by mięsne przepisy pojawiły się na tym blogu ;) Jeśli chodzi o ryby to je lubię, dlatego dzisiaj przedstawiam zupę rybną - moją alternatywę dla wigilijnego barszczu (nie mogę jeść moich ukochanych buraków(...)grzybową nie mogę sobie pozwolić). Pierwszy raz taka zupę gotuję, wcześniejsze zawsze były wegańskie. Zupka jest smaczna, aromatyczna, lekka i bardzo łatwa w przygotowaniu. Nie jest to co prawda danie w 5 minut, bo troszkę się musi pogotować, ale nie ma przy tym dużo roboty. Jest to danie low FODMAP pod warunkiem, że nie doda się cebuli
pyszne zdrowościjest to najzdrowszy przysmak. Z tęsknoty za chipsami postanowiłam upiec młode, marynowane uprzednio w occie ziemniaki. Wyszły pyszne! Moje ziemniaki były miękkie już po 20 minutach pieczenia. Kolejne 15 dałam im aby zyskać ładniejsze przyrumienienie. Czas zależy od wielkości i gatunku naszych ziemniaczków. Można użyć octu winnego 5% lub octu 10% rozcieńczonego wodą w proporcjach 1:1. Ziemniaki mają zdecydowany(...)Jeżeli nie przepadacie za octem, lepiej jego ilość w zalewie zmniejszyć zastępując 1 szklankę octu wodą i krócej trzymać ziemniaki w marynacie. Tak upieczone ziemniaki znakomicie pasują do wszelkich mięsnych pieczeni i mięs z grilla. Polecam. inspiracją był przepis z tej strony składniki 500 g młodych drobnych, nie rozpadających się ziemniaków (moje były wielkości orzecha włoskiego
Stare Garynazwano więc gulaszem. Dopiero później przejęto z języka ludowego wyraz pörkölt. Przez wiele lat danie to było podstawowym daniem pasterzy, a dopiero z biegiem lat stało się daniem narodowym. Rolnicy i pasterze smażyli początkowo kawałki mięsa z posiekaną cebulą na kawałku słoniny. Brakowało wtedy dzisiejszego głównego składnika – papryki. Kiedy papryka zawitała do Europy, zaczęła się jednocześnie kariera(...)Następnego dnia udałem się na lokalne targowisko i zakupiłem potrzebne produkty. Podstawowym, którego niestety nie uświadczyłem w Polsce jest pełna dymnego aromatu słona wędzona słonina, której w każdym sklepie mięsnym leżą stosy, następnie papryka suszona słodka i ostra (tam naprawdę jest ostra) oraz ostra pasta paprykowa Pista. Zakupiłem łopatkę wołową, ale wieprzowa też zdała by egzamin, dodatkowo składnikiem dodającym potrawie
lysygotuje.plczasu mieszając. Do miski wkładamy mielone mięso, dodajemy zrumienioną cebulkę, bułkę tartą i jajko, wszystko doprawiamy solą, pieprzem i gałką muszkatołową, a następnie dłonią wyrabiamy jednolitą masę. Z masy mięsnej wilgotnymi dłońmi formujemy małe pulpeciki. Do garnka wlewamy gorący bulion i gotujemy w nim pulpety około 15 minut, od czasu do czasu pulpety obracamy. Ugotowane pulpety wyjmujemy łyżką cedzakową. Koperek(...)bulionu, całość mieszamy i zagotowujemy. Pulpety podgrzewamy w sosie koperkowym. Podajemy z ziemniakami i surówką. Artykuł Pulpety w sosie koperkowym + film pochodzi z serwisu Smakowite Dania
Smakowite Daniasmakuje znakomicie , choć zupełnie inaczej. Risotto to jedna z tych nieśmiertelnych potraw , z uwagi na swoją prostotę no i oczywiście smak . Można serwować je solo , bądź wzbogacić o mięsne , czy warzywne towarzystwo , wszystko uchodzi i pasuje .Polecam , warto Składniki : 1,5 szklanki ,ryżu do risotto ( okrągły typ arborio ) 8-9 pieczarek 1 dość duża cebulka 2 ząbki czosnku(...)gdyby wino zbytnio odparowało można podlać odrobinę wody , ważne ,żeby gotowe risotto nie pływało , ale też nie było suche . No i tu musicie zaufać trochę , swojemu wyczuciu , bo nie da się tego aptecznie opisać Na koniec do gorącego risotta dodajemy parmezan,masło i pieprz , energicznie mieszamy , aż wszystko się rozpuści i połączy ze sobą . Gorące wykładamy na talerze i posypujemy
Ogrodnik w podróżyProste, szybkie, słoneczne danie. Kompletny obiad z piekarnika, z jednej blachy – udka z kurczaka na sposób hiszpański. Upieczone na ziemniakach, zamarynowane w soku z pomarańczy, ze sporą ilością hiszpańskiej wędzonej papryki i mocno paprykowej kiełbasy chorizo. One naprawdę buzują smakiem! Wybrałam udka z kurczaka zagrodowego z kilku powodów. W przeciwieństwie do grubych, ogromnych i napakowanych tłuszczem udek hodowanych(...)masową skalę kurczaków, które możecie kupić w markecie na tacce lub u rzeźnika na wagę, te udka są małe i zwarte, bardzo mięsne. Nie są w ogóle poprzerastane tłuszczem. Te kurczaki biegają – spalają to co zjedzą, nie ma na nich widocznych grud tłuszczu i podczas pieczenia mięso pozostaje odpowiednio wilgotne, skórka przypieczona, a z całości nie wytapia się zbyt wiele
Karo in the KitchenOriginal Thai Cuisine . W tym bardzo przyjemnie urządzonym lokalu spróbujecie prawdziwej orientalnej kuchni, która uwodzi swoimi zapachami, smakami i kolorami. W kuchni rządzą Tajowie, a pięknie i apetycznie podane dania bardzo nas zachęcają do ich spróbowania. W San Thai pojawiamy się wczesnym sobotnim popołudniem, jest tu jeszcze pustawo, ale dosłownie w kilka minut po naszym przyjściu lokal zapełnia(...)jest bardzo przestronny i urządzony ze smakiem, bez zbędnego przeładowania przedmiotami. Z różnych stron lokalu spoglądają na nas figurki Buddy. W kuchni rządzą Tajowie, co gwarantuje autentyczność podawanych tu dań. Zdecydowanie czujemy to w potraw tutaj serwowanych. Jak mówią właściciele San Thai "Uwiedzeni kolorytem oraz finezyjnymi, często zaskakującymi, połączeniami smaków, jakie oferuje kuchnia tajska, zapragnęliśmy stworzyć w sercu Polski
Kulinarne przygody Gatityrazie konieczności dopraw cały farsz farsz podziel na 12 równych części na każdy liść kapusty układaj 1 część farszu i zwijaj Gotowy farsz mięsny. Jedną porcję farszu mięsnego ułóż na dole liścia kapusty i rozpocznij zwijanie. Najpierw załóż na farsz dół kapusty. Następnie dognij do środka lewy bok liścia kapusty. Potem dognij do środka prawą stronę liścia kapusty. Tak przygotowanego(...)miseczce wymieszaj trochę skrobi ziemniaczanej z wodą wywar z gotowania gołąbków przecedź przez drobne sitko podgrzej wywar stopniowo dodawaj rozrobioną skrobię, aż osiągniesz odpowiednią gęstość sosu WYDANIE DANIA Gołąbki podsmaż na maśle klarowanym lub innym tłuszczu, polej gorącym sosem i udekoruj ulubionym ziołem
Szybko Szybkowarbardzo sycące danie. Można je przygotować gdy potrzebujemy właśnie takiego posiłku. Klopsiki, fasolka, pieczarki i makaron to bardzo smaczne połączenie. Do tego bardzo aromatyczne zioła prowansalskie, dzięki nim danie nie jest mdłe. Fasolki użyłam od JAMAR , spełniła ona moje oczekiwania, jest bardzo smaczna i wysokiej jakości. Bardzo ją polecam. Zapraszam:) Składniki: Klopsiki: 30 dag fileta z kurczaka(...)maszynce do mięsa razem z namoczoną i odciśniętą w wodzie bułką. Następnie do zmielonego mięsa wbijamy jajko, dodajemy przyprawy i dokładnie wyrabiamy, ewentualnie solimy do smaku. Z masy mięsnej formujemy okrągłe klopsiki i obtaczamy w bułce tartej, wyszło mi około16 sztuk. 2. Na patelni rozgrzewamy olej i obsmażamy klopsiki ze wszystkich stron, następnie przekładamy je do garnka. 3. Pieczarki obieramy
Izabelawkuchnipodejściem do życia, przynajmniej zahamują wzrost konsumpcji mięsa na Ziemi. Niestety jest inaczej. Dane ze świata i z Polski wskazują, że produkcja mięsa masowo rośnie. Kto tyle je? Według danych Głównego Urzędu Statystycznego w 2016 roku przeciętny Polak zjadał aż 77 kilogramów mięsa na rok. W 2017 roku, ta liczba wzrosła do 78,5 kg. Średnia dla Europy Zachodniej(...)Najwięcej mięsa jedzą z kolei Amerykanie i Australijczycy, bo rocznie powyżej 100 kilogramów. Na przeciwległym biegunie spożycia mięsa są oczywiście mieszkańcy Indii. Spożywają przeciętnie zaledwie 4 kg mięsnych produktów w roku. A w wielu krajach Afryki, jak Ruanda, Etiopia czy Nigeria, średnie spożycie mięsa na rok jest dziesięciokrotnie niższe w porównaniu do diety statystycznego Europejczyka. (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Dlaczego tyle
Fleksitarianizm.plSzybkie i smaczne danie na kurkowy czas. Do sosu najlepiej użyć domowego wywaru drobiowego lub warzywnego. Jeżeli takiego nie mamy, możemy wspomóc się kostką bulionową lub użyć po prostu wody. Podawałam mięso z grzankami z chleba i było to bardzo smaczne zestawienie. Polecam! składniki (2 porcje) ok 250 g polędwiczki wieprzowej sos 200 g kurek 1 cebula(...)ząbki czosnku łyżka koperku 1 szklanka bulionu mięsnego + dodatkowo 1/2 szkl ok 100 g śmietany 18% olej i masło do smażenia przygotowanie Kurki opłukać i oczyścić. Ja najczęściej stosuję metodę z gorącą wodą ( klik ). Większe podzielić na pół. Odstawić. Na dużej patelni rozgrzać 2 łyżki oleju i 1 łyżkę masła. Dodać cebulę pokrojoną w kostkę i drobno posiekany
Stare Garycytryny to prawdziwy rarytas, zaskakują wspaniałym, delikatnym smakiem i aromatem. Doskonały i zdrowy dodatek do wielu potraw, a wersja sfermentowana dodaje im tylko wartości i wydobywa głębię smaku. Każde danie z ich dodatkiem to uczta dla podniebienia. Kiszona cytryna jest powszechnie stosowana w krajach śródziemnomorskich, zwłaszcza w kuchni marokańskiej. To świetne źródło witamin, soli mineralnych, terpenów, rutyny. Jak każda(...)mają zbawienny wpływ na jelita i cały układ trawienny. Szczególnie cennym o tej porze roku. Jak je wykorzystać? Nadają się do sosów, dressingów, deserów, ciast, jogurtów, koktajli, sałatek, potraw mięsnych, rybnych i past. Składniki: 6 cytryn Bio niewoskowanych + 3 na sok 7 łyżek soli gruboziarnistej kawałek imbiru kawałek kory cynamonu 2 listki laurowe Wykonanie: cytryny wyszorować i wyparzyć. Naciąć
Gotuj zdrowo!Guten Appetit!