dania mięsne - 13801 przepisów (strona:640/921)

Indyk w glazurze musztarodowo - miodowej 155

Amerykanie w czwartek obchodzili w swoich domach Święto Dziękczynienia więc postanowiłam, że na moim stole w tym tygodniu też zagości indyk. A dokładniej filet z indyka

Emskie Smaki
flaki po warszawsku 194

                                    flaki  Wołowe flaki z esencjonalnym 

Miód i pieprz
Karkówka duszona z warzywami 176

Polecam przepis na pyszne zrazy z karkówki duszone w sosie własnym z marchewką i selerem naciowym. Składniki: 600g karkówki wieprzowej 6-7 łodyżek selera naciowego 2

e-PrzepisyKulinarne
pieczona karkówka z sosem pieczarkowym 210

                        pieczona karkówka Kark wieprzowy to mięsiwo bardzo często używane do przyrządzania soczystych pieczeni. Dzieje

Miód i pieprz
Gulasz wieprzowy w końcu dokonany, a po naszemu aromatyczny sosik mięsny skonsumowany ;) 139

Po perypetiach mięsno - lodówkowych, o których pisałam w zeszłym tygodniu, w wyniku których powstały szybkie zapiekanki  - ziemniaczana i makaronowa , w końcu udało mi się wyjąć

Kuchnia po mojemu
Kapuśniak. Kwaśnica na szybko. 196

Kapuśniak na szybko. Okazało się, że nawet kapuśniak można ugotować błyskawicznie jak tylko sie zrobi odpowiedni przegląd lodówki. Kompletnie nie miałam dziś pomysłu na obiad.Otwarłam

Kuchnia z widokiem na ogród
Gulasz wieprzowo-wołowy z fasolą i zapiekanym jajkiem na miękko 133

wyszukane danie ... inspiracją jest Meksyk i tamtejsza kuchnia. Przepis na 10 porcji. - 1 kg karkówki - 800 g wołowiny - 6 średnich cebul - pieprz czarny grubo mielony - szczypta pieprzu cayenne - 4 ząbki czosnku - łyżeczka nie pełna soli - 5 liści laurowych, olej do smażenia - 1 i pół szklanki czerwonego wytrawnego wina lub wywar - 1 litr wywaru warzywnego lub mięsnego - 3 czubate łyżki

Pasje Jolki
Piersi z kurczaka pieczone z warzywami 345

warzyw, to polecam to danie. Wystarczy pokroić warzywa, mięso posypać przyprawami, całość zapiec w piekarniku i gotowe :) Można oczywiście łączyć różne warzywa. Poniżej zapraszam po szczegóły. Przepis zmodyfikowałam, a pochodzi z gazetki Pieprz i sól (nr 10/2009). Składniki:1 duża pierś z kurczaka5-6 średnich ziemniaków1 cebula1 papryka2 marchewki50 ml bulionu (warzywnego lub mięsnego)2-3 łyżki oleju2 ząbki

Kuchnia domowa Ani
Zupa meksykańska 398

szynki)2 szklanki bulionu mięsnego 1 duża cebula3 ząbki czosnku1 zółta papryka1 czerwona papryka0,5 papryki pomarańczowej0,5 papryki zielonej1 puszka kukurydzy (wraz z zalewą)1 puszka fasoli czerwonej (wraz z zalewą)1 puszka fasoli białej (wraz z zalewą)1 puszka pomidorów w kawałkach (wraz z zalewą)1/4 łyżeczki pieprzu cayenne (można dać więcej)1 łyżeczka papryki słodkiej mielonejświeża

Słodko-Słony Świat Ilony
Sajgonki 230

podstawą jest papier ryżowy. Farsz możemy komponować z ogromnej ilości dodatków, może być zarówno mięsny jak i warzywny, według waszych indywidualnych upodobań. Do sajgonek często dodawany jest również chiński makaron. Sajgonki najlepiej podajemy z sosem   sos słodko-kwaśny. Nazwa tego dania znana na całym świecie to spring rolls. Polska nazwa „sajgonki” wywodzi się od nazwy miasta Sajgon

Mania Gotowania
Ćevapčići - chorwackie kotleciki z grilla 192

Ćevapčići (czewapcziczi), to naprawdę prosta i pyszna odmiana od zwyczajnego, polskiego mielonego oraz letnia, grillowa ciekawostka. Muszę przyznać, że stałam się ich wielką fanką. Rzecz cała tego dania, to mieszane mięso mielone. Nie wiem, czy to kolejny wybryk handlu okołowarmińskiego, ale o baraninę u nas ciężko. Jeśli jednak jest możliwość, dobrze jest wymieszać ze sobą (najlepiej świeżo zmielone(...)przypadku tego ostatniego można przecisnąć przez praskę). Przerzucamy wszystko do dużej miski z mięsem i dokładnie, razem z przyprawami (duuuużo pieprzu i ostrej papryki) mieszamy przez kilka minut. Masę mięsną odstawiamy do lodówki, najlepiej na kilka godzin, by mięso przeszło aromatem przypraw oraz cebuli i czosnku. Po tym czasie z mięsa formujemy "wałeczki" średniej wielkości. Ja nabiłam je na patyki

Kuchenna Kontrrewolucya
Pęczotto z dynią i jarmużem 119

szczęście przeistoczyły się w miłość do kaszy. Jak widać miłość od pierwszego wejrzenia nie zawsze się sprawdza, a dojrzewa z czasem. Teraz przyrządzam go tak często jak tylko się da. Pęczotto z dynią i jarmużem to moje ostatnie odkrycie. Sposób przygotowania pęczotto jest podobny do tego co w risotto . Białe wino jak najbardziej wskazane, choć ja użyła sherry. Purre(...)podobnie jak risotto jest kremowe i delikatne w smaku. Idealne do pieczonego mięsa czy ryby . Co to jest pęczak? Pęczak to nic innego jak kasza jęczmienna. Świetnie pasuje do mięsnych gulaszy. Można z niej przyrządzić burgery i przeróżne sałatki. Znajdziecie tu ciekawe i innowacyjne przepisy na pęczak . Jeśli go jeszcze nie polubiliście to wkrótce będzie waszą ulubioną kaszą. Wiem

codojedzenia
Kocioł drwala 194

Bardzo lubię dania jednogarnkowe, bo oprócz patelni wystarczy jeden gar, w którym robię całe danie - a i żona jest zadowolona bo nie musi myć całej sterty :) Dzisiejsza potrawa nie ma nazwy więc nazwę ją ,,Kocioł drwala'' bo niejeden drwal by zjadł je ze smakiem, to połączenie leczo jak i chłopskiego garnka - jest mięcho są warzywa są ziemniaczki(...)kurczaka 300g surowego boczku 1 por 1 cebula pół główki średniej młodej kapusty 1 opakowanie pomidorów w puszce 2 łyżeczki koncentratu pomidorowego oliwa do smażenia 2l bulionu warzywnego / mięsnego sól, pieprz majeranek, oregano, słodka papryka, zioła prowansalskie Na początek przygotowujemy patelnię i duży gar (u mnie 5 l) bo naprawdę wyjdzie sporo tego jedzonka :) Do blendera wrzucamy pomidory z puszki

Smacznie Pysznie Kalorycznie
Flaki po warszawsku. Tradycyjny przepis na pyszne flaki wołowe z pulpecikami 63

doprawione. Danie, które z pewnością docenią miłośnicy tradycyjnych smaków. Przepis na flaki po warszawsku Składniki: 500 gramów oczyszczonych, pokrojonych w paseczki i obgotowanych flaków wołowych. Żeby uprościć sprawę, kupujemy flaki już sprawione. Przeczytaj informację na opakowaniu, w zależności od producenta, są gotowe do użycia lub trzeba je jeszcze obgotować i wylać wodę. około 2 litrów wywaru mięsnego przygotowanego

Kulinarna Polska
Kotlety z kaszy jaglanej i buraka 91

kuchni, dać sobie szansę na poznanie nowych smaków.  Są to zdecydowanie moje smaki. Zwykle jednak szukam złotego środka, bo nie gotuję tylko dla siebie, w domu mam też zagorzałych mięsożerców, których nie udobrucham byle marchewką czy brukselką. Smażę więc zwykle na dwie patelnie tradycyjne kotlety mielone i jaglane kotlety wege. A jak jest u was? Tradycyjna mięsna kuchnia

Smakowity Blog Kulinarny

Proponowane wyszukiwania