dania mięsne - 13801 przepisów (strona:635/921)

Lazanki z kapusta i frankfurterkami 240

resztek makaronów, które gdzieś nam zalegają w lodówce i szafkach. Przepis pochodzi z "Ekonomii gastronomii". Kapusta wygląda jak łazanki więc nawet dzieci, dla których kapusta to wróg zjadły to danie ze smakiem. POLECAM! Lazanki z kapusta i frankfurterkami  2 łyżki masła 2 łyżki oleju 2 cebule, pokrojone w półplasterki 2 ząbki czosnku, posiekane 8 frankfurterek, pokrojonych na kawałki(...)łyżki musztardy (po jednej francuskiej i jakiejś ostrej) 2 łyżki octu winnego 200 g makaronu (gotujemy go do miękkości wg przepisu na opakowaniu) 500 ml wywaru warzywnego lub mięsnego bulionu Masło i olej rozgrzewamy na sporym ogniu, wrzucamy czosnek i cebulę oraz kiełbaski. Smażymy mieszając ok 5 minut by wszystko ładnie się zarumieniło. Zmniejszamy ogień, solimy i pieprzymy. Dusimy

Dzieje kuchennej Wiewióry
Jesienna zupa klopsikowa 115

Zupa klopsikowa Syta, rozgrzewająca i przepyszna jesienna zupa na bogato. Jest to zdecydowanie treściwy obiad jednogarnkowy, gdyż mamy tu zarazem mięso, ziemniaki, kiszoną kapustę, brukselkę, włoszczyznę i kaszę. Takim daniem na pewno naje się cała rodzina. Jako dodatek do zupy możemy podać świeże pieczywo.     Składniki: 0,5kg mięsa mielonego – wieprzowego 1 jajko 2 łyżki bułki tartej(...)się zupy. Dodajemy także łyżkę soli, po 2-3 kulki ziela angielskiego oraz pieprzu i liść laurowy *** *** Kapustę kiszoną drobno siekamy i dokładamy do garnka z zupą *** *** Z masy mięsnej formujemy małe klopsiki i obtaczamy je w mące *** *** Klopsiki wrzucamy kolejno do gotującej się zupy. Dodajemy także brukselkę *** *** Wsypujemy kaszę i gotujemy całość na niedużym ogniu pod przykryciem przez około

Blog z Apetytem
Kurczak z ryżem, selerem i pieczarkami 85

potrzebne, by się nasycić: mięcho, ryż, grzyby i seler. Do dzieła! Lista zakupów 4 udka kurczaka 200 g brązowego ryżu 200–250 g pieczarek ok. 0,5 l bulionu mięsnego lub warzywnego 20 ml oleju 2 łyżeczki soli (1 do kurczaka, 1 do pieczarek, ryżu i selera) 2 łyżeczki pieprzu (1 do kurczaka, 1 do pieczarek, ryżu i selera(...)przypraw z kurczaka) wlewamy bulion do takiego poziomu, by zakrył mieszankę ryżu, selera i pieczarek. Rozgrzewamy piekarnik do 180°C, grzanie góra-dół. Przykrywamy naczynie folią aluminiową i pieczemy danie przez 45 minut na środkowej półce. Po tym czasie jeszcze nie wyjmujemy naczynia z piekarnika, tylko przechodzimy do kolejnego kroku. Po 45 minutach zdejmujemy folię i potrawę przez kolejne

Proste-przepisy.pl
KLOPSIKI DROBIOWE W SOSIE CZOSNKOWYM 124

Klopsiki z mięsa drobiowego, które są delikatne i łagodne w smaku idealnie się wpasowują w wyrazisty sos czosnkowy. Niepowtarzalnego aromatu nadaje też dodatek czosnku niedźwiedziego. Dzięki takiej kompozycji składników, danie ma charakter i nie jest mdłe. Smakuje naprawdę wyjątkowo! P.S. A do tego jest dość tanie 😉   Składniki: 500 g mięsa mielonego z indyka 1 mała cebula 1 ząbek(...)Wykonanie: Klopsiki: Cebulę obieramy i bardzo drobno siekamy. Ząbek czosnku przeciskamy przez praskę. Umytą natkę pietruszki drobno siekamy. Wszystkie przygotowane składniki dodajemy do mięsa i mieszamy. Następnie do masy mięsnej wbijamy jajko i dodajemy bułkę tartą oraz sól i pieprz. Masę wyrabiamy ręką do uzyskania jednolitej konsystencji, a następnie formujemy nieduże kulki. Klopsiki układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia

Kuchnia MagdaLeny
KLOPSIKI DROBIOWE W SOSIE CZOSNKOWYM 136

Klopsiki z mięsa drobiowego, które są delikatne i łagodne w smaku idealnie się wpasowują w wyrazisty sos czosnkowy. Niepowtarzalnego aromatu nadaje też dodatek czosnku niedźwiedziego. Dzięki takiej kompozycji składników, danie ma charakter i nie jest mdłe. Smakuje naprawdę wyjątkowo! P.S. A do tego jest dość tanie 😉   Składniki: 500 g mięsa mielonego z indyka 1 mała cebula 1 ząbek(...)Wykonanie: Klopsiki: Cebulę obieramy i bardzo drobno siekamy. Ząbek czosnku przeciskamy przez praskę. Umytą natkę pietruszki drobno siekamy. Wszystkie przygotowane składniki dodajemy do mięsa i mieszamy. Następnie do masy mięsnej wbijamy jajko i dodajemy bułkę tartą oraz sól i pieprz. Masę wyrabiamy ręką do uzyskania jednolitej konsystencji, a następnie formujemy nieduże kulki. Klopsiki układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia

Kuchnia MagdaLeny
Pappardelle z sosem spaghetti i kotlecikami 128

przelać do garnka , dodać wodę i zgotować. Do miski przełożyć zmielone mięso , dodać startą cebulę na tarce jarzynowej oraz przyprawy: Vegetę , maggi , pieprz, czosnek i roztrzepane jajka. Masę mięsną dobrze wyrobić. Jeśli wyda wam się zbyt zbita dodajcie troszkę wody. Z mięsa formujemy kotleciki , mogą być okrągłe lub podłużne jak wolicie. W rondlu rozgrzewamy olej i smażymy na złoty kolor(...)sosu pomidorowego. Makaron gotujemy w osolonej wodzie al dente . Ja swoich kotlecików nie obtaczałam ani w bułce ani w mące i bardzo ładnie się usmażyły . Pyszne i proste danie :) Smacznego . http://www.bio-fabijanscy.pl

Sama słodycz i szczypta chili
Szaszłyki mięsno-ziemniaczane 127

przyprawy. Dokładnie wyrabiamy. Z mięsnej masy, zwilżonymi w zimnej wodzie dłońmi, formujemy 10 pulpetów. Obgotowane ziemniaki oraz pulpety nabijamy naprzemiennie na namoczone wcześniej patyczki do szaszłyków. Patelnię rozgrzewamy. Dodajemy klarowane masło. Obsmażamy szaszłyki ze wszystkich stron, do lekkiego przyrumienia. Następnie szaszłyki wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 200 stopni na około 10-15 minut (ja szaszłyki dałam na kratkę do grillowania

Smaki Na Talerzu
Wielkanocna szynka z białą kiełbasą i sosem chrzanowym 112

Pyszna soczysta szynka,idealna na Wielkanoc ale nie tylko,Nadziana białą kiełbasą i podawana z sosem chrzanowym na dwa sposoby.Pyszna jako danie na ciepło ,jak

Swojskie jedzonko
Tortille po meksykańsku 82

Uwielbiam ostrą kuchnię. Chilli, jalapeno czy habanero to coś, czego na półce z przyprawami w mojej kuchni nie może zabraknąć. Dlatego lubię między innymi kuchnię meksykańską

Z notatnika dietetyka
Krem z żółtych warzyw 130

najczęściej jako pierwsze danie. Jeśli podam z kawałkami kurczaka, dużą ilością zieleniny – wystarcza na obiad, po lekkiej dokładce. Lekko sycąca, zdrowa zupa udekorowana pestkami dyni. Podawajcie także z kleksem jogurtu, śmietany i natki. Dziś zupa krem z żółtych warzyw (pomarańczowe też się załapały). Pyszna, domowa, lekka, zdrowa, szybka zupa krem na bulionie warzywnym lub mięsnym. Możecie do gotowej

Zasmakuj Kuchni
Empanadas z wołowiną. 143

nadziewane najczęściej farszem mięsnym, ale nie tylko. Charakterystyczne są dla tej części świata, której obecnie poświęcamy naszą kulinarną uwagę. Występują w wielu odmianach, przygotowuje się je zarówno z ciasta francuskiego, jak i drożdżowego czy kruchego. Jeżeli chodzi o moje ciasto to zdecydowałam się na przepis Jamie'go Olivier'a. Natomiast farsz pozostaje w klimacie dania chili con care

zadanie-gotowanie
Quiche ze szparagami i czosnkiem niedźwiedzim 196

Quiche to szybka i wszechstronna wytrawna tarta. Podstawa jest zawsze taka sama – kruche ciasto, jajka i gęsta śmietana. Dodatki – jakie kto lubi. Możecie zrobić quiche całkowicie

Karo in the Kitchen
Ulubieńcy stycznia 116

oraz wielu innych dań. Mi najbardziej zasmakował z naleśnikami bolognese. Kolejnym ulubieńcem jedzeniowym jest zielona soczewica. Nie wiem dlaczego, ale wcześniej jadłam tylko soczewice czerwoną. Dopiero pod koniec grudnia spróbowałam tę zieloną i bardzo mi zasmakowała. Szczególnie do gustu przypadły mi z nią pierogi, kotlety oraz potrawka warzywna. Następnym ulubieńcem jest farsz a'la mięsny zrobiony z zielonej soczewicy

wegujemy
Zapiekanka poniedziałkowa porosołowa 118

Typowo poniedziałkowa zapiekanka, gdy zostaje mięso z niedzielnego rosołu i można przygotować obiad po jego recyklingu. Zapiekanka ma wszystko czyli 3 w

To co kocham

Proponowane wyszukiwania